Sunday, March 29, 2009

Cinta Cukulet Kasik Tag Lagikkk~~!!

Uhhhh...Tag kali nih berkaitan dengan asal-usul blog ini. Cinta cukulet la nih...Dengki jek...Nak jugak tau kan asal-usul blog ini...Walaupun dier dah tegaskan kat situ takde kerahan tenaga untuk wat tag ini...Tapi aku tetap ngade2 nak buat dan nak jugak salahkan dier atas punca utama aku buat tag ini.

Jom layan sikit2...

  1. Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?

  2. Nama blog ye...Dari Mata Singgah Ke Laptop...Sebab ape ye? Sebab aku suke perhati apape je la dengan menggunakan mata senirik...Tak main la dengar2 citer orang, ok? Dan aku juge suke buat kesimpulan senirik berdasarkan pemerhatian aku tu kat sini... Motif? Aku suke nak bercerita dengan orang. Kan sharing is caring?

    Tapi tu sume citer2 berdasarkan pemerhatian aku saje la...Ko nak dengar orang lain punye pandangan...Pegi la tanye orang lain tu...Tak kuase aku nak letak pendapat orang kat sini...Agak2 pendapat orang aku nak letak pun...Orang tu mesti la menteri2 ke ape ke...Yang glemes2 saja...Baru aku teringin nak letak pendapat dorang biar seiring dengan pendapat aku...Tapi make sure dorang pun support aku la...Kalo tak...Lantak pi la situ...


  3. Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

  4. Link yer... http://cuteaslina.blogspot.com

    Camne boleh timbul idea nak bagi name tu? Alaa...Standard la...Aku kan kiut? [sila muntah kalo tak suka] Wakakaka~~~~!!! Nama aku plak Aslina...Saje nak tambah vocab yang best2 sikit kat depan nama aku tu...Kadang2 mengundang rasa bangga diri yang melampau jugak...Huhu...Apape la...Lagipun blog aku kan? Suka hati aku la nak letak link ape pun...Mwahahaha~~!!!

Aku Google nak cari gambar pasal evolution...Kan tag ni pasal asal-usul? Skali kuar gambar ni plak...Layan je la...

  1. Apakah 'method' penulisan dalam blog anda?

  2. Method? Owhh...Takdenye method2 nih...Bukan nak buat kuih raya pun nak gune method2 nih...Suke hati penulis dier je nak guna pendekatan ape bile nak bagi pembaca2 dier terus membaca blog ini dengan sabar dan berhemah...Layan je la kan? Motif nak bagi korang bertambah tension dan bosan sebenarnye bile bace blog aku nih...Sebab aku tulis kat sini pun bile aku tension dan bosan2 saje...Tapi dah korang suke nak bace, ape boleh buat,kan? Aku redha je la...Wakaka~~!!! Weh!! Jangan amik pusing sangat ape aku merepek kat sini...Takde idea nak tulis ni sebenarnye.


  3. Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebab?

  4. Huhu...Kadang2 tu terasa jugak nak hapuskan je blog nih...MELEKAKAN AKU...Tapikan...Nanti takde plak tempat aku nak bercerita2 pasal ape yang berlaku kat sekitar aku nih...Lagipun tak main la kan nak tulis diari...Ape barang, kan? Bazir dakwat pen sajork...Aku kan kedekut? So...Bile taip sini...Just taip je la...Bukan kene print macam nota Manufacturing tu pun...Oh, ye...Aku belum print lagi nota itu...Ahh...Lain kali je la print...Huhu...

    Ekceli aku rasa best je bile orang bace blog aku nih...Walaupun silent reader...Tapi aku tetap menghargainye. Lalat2 kalo ader yang singgah2 pun aku hargai jugak...Kalo boleh nak bagi award lalat cemerlang...Tapi apakan daya aku tak kenal sape lalat2 itu...Mwahahaha~~!!!


  5. Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang anda tag ini?

  6. Eh? Aku salah bace dan paham soklan ke? Aku belum pun nak tag sape2 lagi nih...Ohh...Ohh...Pendapat tentang orang yang kasik tag ni ehhh? Laa...Soklan biar la jelas sikit...Camne nak jadik wartawan nih? Huhu...Eh? Ni bukan untuk rencana temubual ek? Ohh...Jap2 ye...Pendapat saye tentang itu Cinta Cukulet...Beliau seorang "anak mak" sebab makan megi pun mak masakkan. Mwahaha~~!! Erm...Ok2...Ni sesi compliment plak...Beliau adalah seorang ceria...Baik hati...Budiman...Comel [wahaha~~~!!! Aku rase aku bleh sketch muke ko sebenarnye nih Cukulet oihhh...Aku kan amik art dulu...Hoho~~!!!] Dan sebagainye la...Yang elok2 saje...Hoho~~!!! Tu saje kot...Nak puji lebih2...Sila bank-in sebanyak yang mampu ke akaun Maybank saye. Nescaya berkajang2 lagi entry akan saye buat untuk memuji2 anda...Mwahaha~~!!!


  7. Senaraikan 5 orang yang akan anda tag

  8. Owhhh...Tak larat la nak tag sape2...Sebab slalu aku tag orang mesti orang tu macam abaikan je tag nih...So, skang sape2 rase nak cerita pasal asal usul blog dier...Silakan...Takde sape nak marah...Nanti aku buat blog-hopping aku pegi komen ye? [janji ala2 wakil rakyat nih...Talak tipu munye...]

Saturday, March 28, 2009

Aku Pun Suka Lagu Nih~~!!

Haritu melompat2 ke blog Cik Nughul...
Dia ader letak lagu nih kat entry dia.
Aku suka plak dengan lagu ni tiba2...

Ni hah...Aku siap letak ngan lirik skali...
Meh sama2 menghayati lagu nih...
At least bukan aku yang carut2 bahasa omputeh...
Lily Allen yang carut2...

Hoho~~!!! Enjoy!!!


Song lyrics | Fuck You lyrics

***************************************************************************
HAPDET

Aku tukar video clip...Tibe2 aku rase sakit hati plak tengok clip budak 2 orang tu main angkat2 kening...Macam mintak disepak saja...

Ah, Aku Je Support Earth Hour Kat Umah Ni Apahal?

Bengong betul budak 2 orang tuh. Selama ni makan kat dalam bilik. Atau berkurung je dalam bilik pas balik keje. Arini ngengada plak nak makan kat meja makan ni apehal? Aku yang begitu bersemangat nak support Earth Hour nih, dengan selamba la mengabaikan kewujudan dorang dengan pegi tutup lampu kat ruang utama nih. Biar gelap jap dunia...

Ada pulak merungut...Orang nak makan ni pegi tutup lampu plak...Ade aku kisah korang nak makan? Selalu makan dalam bilik...Ni ngade2 plak nak makan kat depan...Ape masalah?

Oh, ye...Since Kak Syima balik kampung sebab sakit kaki tuh...Aku pun dengan tak ketahuan punca telah mengisytiharkan konfrontasi ngan dak2 2 orang tuh...Tak pasal2 je. Tibe2 gak dorang takmo cakap ngan aku apehal? Masuk umah pun nampak aku kat depan lepak2 dah tak bagi salam dah...Apetah lagi nak join aku tengok tv kat depan...Berkurung jek dalam bilik tuh.

Okeh2...Aku rasa la kan...Ni citer side aku la...Sejak Kak Syima balik Johor, sejak aku dapat moto baru, dan sejak aku tegur dorang pasal SELIPAR...Aku cuma cakap, agak2 aku ader kat umah, jangan la pakai selipar aku gi mane2...Deyyy~~~!!! Sepanjang aku idup...Kasut aku wajib ada dan sentiasa ada 3 jenis je tau...? Selipar getah, kasut sport dan kasut ala2 formal. Yang banyak2 kat umah tu sume kasut Kak Syima. So, prihatin la sikit kat aku yang miskin kasut nih. Takkan aku nak kuar gi mana2 nak pakai selipar-tali-halus-ala2-gadis dorang kot? Kang tali putus kang bising pulak. Aku ni jenis kaki lebar. Memang cam haram la kalo pakai selipar tali halus2 nih. Buruk betul rupa. Aku punya intonasi takde la cam gampang marah sangat ke ape...Perli2 jauh skali...Aku tegur dengan jujur tu tau...TAKKAN LA TERASA KOT?

Punca pergaduhan ke?

Ntah la dorang...Aku pun tak paham. Dah la semenjak-dua menjak ni suke betul lock gril dari luar umah time aku ader kat umah. Hangen je aku. Sebabnye time aku kelam-kabut nak kuar nak gi kelas, time tu la aku kene susahkan diri nak pusing2 tangan untuk bukak mangga dari luar grill. Hah!! Pastu macam2 jugak la aku buat untuk wat dorang tegur aku...Ye la...Nama serumah...Nak cakap ngan aku, HARAM... Aku siap terpikir...Aku serumah ngan orang bisu ke?

Macam2 la plan aku untuk wat dorang tegur aku...Antaranya...Aku buat perkara2 yang aku selalu buat time aku tinggal sorang2 dalam umah, misalnya bukak Hitz.tv full blast punye volume pun...Still takde respon. Hoho~~!!! Then...Hari Jumaat bese dorang akan lepak tengok tv kat depan...Aku join. Bile aku join dorang wat2 bz...Pegi sana-sini la...Macam banyak keje lak. Sampai aku yang rimas tengok dorang ke hulu-ke hilir. Sooooo~~~ last Friday, aku dah sorokkan smart card astro. Mwahahaha~~~!!! Kejam kan aku? Tapi dorang takde ketuk pun bilik aku tanya apsal tv takleh on...Still wat bodo duduk depan tu main laptop...Ntah laptop sape, tatau plak aku...Petang, time dorang kuar...Aku pun ngan muke tak bersalah langsung kuarkan laptop aku...Landing kat depan macam biasa...Sambil tengok Air Crash Investigator...Dorang balik dari kedai, nampak aku baek punye layan tv...Hanya mampu pandang ngan muke tak puas hati...TAPI STILL, TAK TEGUR JUGAK. Latest...Tadi la...Aku dengan slambe tutup lampu sebab support Earth Hour.

Last2 lantak dorang la...Aku pun consider aku stay sorang2 je dalam umah nih. Sape suh tak tegur aku? Aku tension camne pun Kak Syima slambe je tegur aku takde plak aku marah dier balik sebab tegur aku. Ni nak harap aku tegur dulu? Kirim salam la. Baik aku cakap ngan dinding lagi baik. Oh, ye...Skang dorang ader habit baru. Hempas2 pintu. Tatau la sengaja atau tak...Tapi tu kot cara nak tegur aku. Well...Aku buat2 tak dengar sudah la...Hempas2 pintu...Bukan pintu tu nak jerit nama aku pun kalo kene hempas. Btol tak?

Jom Support Earth Hour!!



Ape motif aku letak citer pasal Earth Hour nih?

Aku tau pasal ni pun dari groups SGGS tuh...Dah dorang suke nak foward2 email...Dan aku dapati ini sangat la menarik...So, ape salahnye kite support kan? Oleh sebab itu aku sesaje wat sticky notes supaye korang akan asik terjumpe bende ni dan takkan lupe pasal kempen nih...

Lupakan sekejap pasal perang2 yang melibatkan Israel dan Palestin bile korang view clip yang aku letak kat atas...Ye la...Dalam clip tu pun ader state Israel pun support jugak mende ni...Tapi bile pikir balik...Mende ni effect satu dunia...Iklim berubah kan? Sebagai warga dunia yang prihatin...Meh la kite sama2 support kempen ni...Ini je mende paling simple yang kite boleh buat sebagai langkah awal kiter sedar bahawa bumi kite semakin tua dan dah berubah (betul ke ape aku cakap ni?)


Ape ke bende Earth Hour nih?


Earth Hour ni adalah salah satu usaha untuk menyedarkan kite pasal pemanasan global...Huhu...Bendenye simple je...Cume kene switch off lights selama satu jam sebagai langkah awal. Kempen ni mule kat Sydney dulu...Dalam taon 2007...Pastu makin merebak ke serata dunia...Kat Malaysia nih plak...Mende ni baru je launch pade 16 February 2009...Untuk tahun 2009 nih...Dorang planning nak buat mende yang sama jugak pada 28 March, exactly 1 minute lepas entry ni expired (ye ke...?)Detail boleh baca kat sini...Aku malas nak ulas panjang2...


Camne nak join?


Sign-up je la!! Ekeke...Memang ader harapan aku kene sepak!

Erm...Aku nak citer panjang2 pun...Aku bukan duta dorang...Haha!! Gile la bai...Asal nak wat keje sikit dah pikir pasal upah...Nampak sangat la aku wat mende2 cam tak ikhlas...

Link untuk pegi ke website Earth Hour ni kalo korang rase korang nak support dorang jugak...Bleh klik kat sidebar aku tu...Bawah jam tu...Hehe...Kat situ nanti korang bace la puas2 segala info bagai di sana...Marilah sama2 support usaha2 murni ni...

Aku dah pun sign-up...

Korang bile lagi?

Aku Dah Addict!! Tolong~~!!!

Hah!! Korang ader fesbuk?Mesti ada kan...Tipu la kalo cakap takde...

Aku ader fesbuk nih. Dulu ala2 tak layan la fesbuk ni...Ape barang kan?
Sebenarnye banyak lagi social network lain yang aku join...Memang bersepah2 la... Siap ader kategori lagi...Untuk kawan2...Untuk gedik2...Untuk ngade2 sume cukup la. Tu kat side bar aku yang aku letak tagline "Kalau Ajak Semua Ni Join MLM...Kaya Dah Aku!!"Sume tu sume social network yang terdapat profile aku bertempek kat sana la tu. Jangan ragu2 atau segan2 nak add aku ye...Memang banyak sangat la social network aku join walaupun hakikatnye kat luar ni aku memang LANGSUNG TAK GEMOR NAK JUMPE ORANG~~!!

So, berbalik pade fesbuk. Dulu kemain ego tak layan la bagai sume ngan fesbuk nih. Tapi sebab ader 'betina hansuang' sibuk suh aku join fesbuk...Aku pun active la balik [dah lama register sebenarnye]. Tapi skang aku dah delete betina tu dari fesbuk aku. Sebab dier buat taik ngan aku. Ye, entry kali ni agak emo. Gile ape pinjam pat ratus kat aku sampai harini tak bayar balik? PAT RATUS ringgit beb!! Memang hansuang betina tu. 200 terakhir dier pinjam untuk tambah down payment keta cabuk dia. Sesape nampak keta plet nombor CAJ 6000 spesis viva kaler putih...Sila gores dan menang kereta itu sesedap hati, ok? Kak Syima tahu hal ini. Sebab sampai suatu ketika dier agak berasa pelik kenape 'betina hansuang' itu dah tak bertandang ke rumah kitorang. Aku plak setiap kali aku online YM...Sebelum aku delete dier...Aku tak lupa sumpah dier babi.

Okeh. Cukup citer pasal hansuang itu. Skang aku dah layan fesbuk dengan jayanya akibat pengaruh classmates aku. Sape lagi...Mark, Azim ngan Zul la. Aku skang dah addict dengan Mafia Wars. Sume berpunca dari dorang. Aku dah level 19 skang. Nah gambar wat bukti.

Tak perlu tanya apsal cash aku $0. Penat2 aku kumpul duit tu pastu mesti kene rompak ngan mangkuk mana tah. Suke-suki je nak rompak aku. So, untuk keselamatan...Aku simpan je kat bank. Huhu...Kan best kalo duit tu betul2 kite bleh claim kuarkan ke alam nyata. Kayo dah makcik ni ha~~!!

Haha~~!! Meh la sape2 ader fesbuk add aku cepat. Join family Mafia aku. Jangan plak korang gelak tengok nama tu. Tu nama memang tak komersial punya nama. Dah ramai sangat guna nama depan Don hape bende tah. Aku pun bercita2 la nak cuba yang lain. Skali tertaip plak menatang ini. TERTAIP ok?


Ahh...Pedulikkan!! Janji nampak cam ganas.

Ganas tak? Ganas tak? Sila takut cepat. Kalo tak aku sula korang sume ngan benet.

Camno nak ilangkan addict kat mende nih? Asal aku on fesbuk je mesti masuk sini. Skang ni orang YM aku pun dah tak brape nak layan sangat. Sibuk ngan natang nih. Seb baik jugak skang Fauzi pun dah jarang2 YM, sebab YM dier problem. Dier lebih suke call aku. Aku pun suke je nak jawap~~!!! Hohoho~~~!!!

Persediaan Untuk Earth Hour...


Aku nak on Running Light ni boleh tak? Nanti aku tukar la kaler LED ni bagi jadik kaler biru ke...Putih ke...Hijau ke...Ape ke...Ape cadangan korang?

Ni keje lab elektronik aku mase diploma dulu2. Ntah lab ke brape tah. Tapi ekceli gambar je tinggal. Circuit ni tah mane tah peginye. Rasanya kat Penang kot. Biar la. Untuk Earth Hour malam kang. Aku memang suka duduk dalam gelap. Jadik...No hal la aku nak bergelap2 selama sejam nih. Sampai pagi esok pun takpe. Tak kisah deh~~!!

Thursday, March 26, 2009

Lawak Petang2...

Aku tau tandas letaknye kat hujung bangunan ngadap tangga kat wing kanan fakulti.

Aku tau aku tak salah cari tandas sebab aku sangat expert bab2 cari tandas lebih2 lagi bile lepas abeh kelas. Bukan ape...Aku tatau la semenjak-dua menjak ni lecturer2 berkulit tebal agaknya. Aku yang duduk jauh dari air-cond atau betul2 bawah air-cond [supaye senang setting suhu] pun tak brape kene air-cond tapi dah gedik2 sejuk walaupun pakai sweater tebal... Dorang boleh pulak pegi dekat ngan air-cond itu...Pastu turunkan suhu...Gile ke ape...

Tapi gambar bawah ni memang buat aku tak berenti gelak. Mula2 dah masuk tandas dah. Tapi aku rasa pelik. Kuar balik. Tengok betul2. Ehm...Dah betul la tandas. Sebab dekorasi dalaman tak sama macam kelas. Aku kuar balik. Nak tengok ape la yang aku rasa macam tak kena kat pintu. Dekat 5 minit punye telek...Rupa2nya...

Sapa la buat lawak petang2 ni letak sign LR16 kat depan pintu toilet pompuan?
Mau aku vote dia masuk Raja Lawak tahun depan. Dekat 30 saat jugak la aku bantai gelak...Pastu amik enset aku, snap gambar. Nasib baik la aku tak terkencing kat depan toilet sebab gelak tak hengat depan tu.



LR= Lecture Room.


Huhuhu~~!!!

Jom Bersenam Sekejap

Aku tau korang sume lenguh asik duduk je kat kerusi kat opis atau kelas tu...Yang tengah lepak saja2 kat umah pun boleh buat jugak...Takde hal la...So, untuk menghabiskan masa dan jugak menghilangkan lenguh2 badan sebab duduk saja2 atau sambil wat keje...Aku dengan baik hatinya nak share senaman ringan nih...

Hanya amik masa 7 minit untuk buat
senaman ringan ini..Ikut la arahan ni betul2...




Ni ala taichi sikit la...
Sebagai intro dan warming up..




Tiru la macam ni...
Untuk melegakan bahu dan leher..




Wa..Waa.. Aaa!!!




Gerak kekanan kemudian ke kiri..




Gerak ke kiri kemudian ke kanan




Ikut je ler... Jangan terpusing kepala udah la..





Tepuk kuat kuat kat dahi..
Ni untuk hilang mengantuk..




Dah tu buat gerakan tangan dan badan...
Buat macam happy aje..




Kemudian goyang2 kaki dan badan sikit...
Buat macam takde masaalah...




Buat secara aggresive pula...
Jangan peduli apa orang lain kata..




Hilangkan semua stress..




Pusingkan kepala...




Tengok muka kat cermin
sambil goyang2.. Lawa tak...




Akhir sekali...
Buat joget kucing...



SELAMAT MENCUBA!!!

Wednesday, March 25, 2009

See...Budak2 Skang Ternyata Makin Bijak...

Berikutan entry ini...Ader yang komen kat shout box aku yang comel tu cakap tahun ni punye scoring SPM diturunkan...Tu pasal ramai sangat boleh score banyak2 A dengan senang hati...[Bleh click untuk pembesaran]

Tapi tadi aku tengah2 nak cari dalam Harian Metro citer pasal murtad2 tuh...Terjumpe pulak yang ini...Meh la sama2 baca berita ini [Berita ni valid seminggu je dalam arkib. Jadi sila baca sebelum expired Isnin minggu depan].

Ah, kesimpulannya...Mana ada kemahuan, situ ada jalan kan? Memang budak2 sekarang semakin bijak...Segala segi pun dorang bijak skang...Dari yang positif sampai la negatif. Kadang2 aku pun terpinga2 bila berborak dengan dak2 skolah nih...Macam2 isu jugak la dorang ni dah expert. Uhhh...Aku boleh join dorang ni bukan ape...Fizikal aku kan lebih kurang cam dorang jek...So, kadang2 tu senang untuk aku buat survey bukan2 dengan dorang nih...Haha!!! Sekadar nak tahu pemikiran dorang.

Erm...Nampaknya zaman makin moden...Maklumat2 mudah didapati...So, dorang pun makin lebih bermaklumat la. Jangan sampai dorang banyak simpan maklumat yang negatif dari yang positif udah laa...Kepada mak2 dan ayah2 di luar sana...Pantau2 la anak2 anda ye...Majukan jugak diri anda seiring dengan anak2 anda...Kalo boleh...Bila dengan dorang tu...Cuba letakkan diri anda dalam situasi dorang...Kene la saling memahami...Biar dorang selesa dengan parents dan nanti apape pun dorang akan sentiasa cari mak ayah untuk mengadu...Bukan kawan2 yang tah boleh pakai atau tak tu...Hehe...

Yup...Aku bercakap berdasarkan pengalaman aku...Bukan main cakap ikut suka jek...Maklum la...Kadang2 ni berfizikal kecik nih banyak kelebihan...Sampai kazen2 aku yang masih skolah2 tu ingat aku ni sebaye2 je ngan dorang...Dorang tak segan2 nak share masalah apape pun ngan aku...Banyak jugak la rahsie dalam tangan aku...Wat silap sikit ngan aku...Tau la aku bocor kat mak dorang...Mwahaha~~!!!

Ermm...Tibe2 aku teringat citer Juno. Knape citer tu tak ditayangkan kat Malaysia ha? Aku sempat tengok haritu pun kat Star Movies.

Tuesday, March 24, 2009

Hepi Besday Aiman~~!!!

Aku rindu kat budak nih.


Peminat hardcore Wonderpets!!


Harini dier umo setahun.

Malangnye menurut sms dari ayahnye...Dier masih takmo berjalan...Cuma mampu berdiri jek...Ape la Aiman nih...Hehe...

Hepi bday Muhd. Aiman Hafiz Bin Muhd. Asrul Akmal~~!!!

Siyes aku rindu gila kat dier sebab tu aku upload gambar dier secara berleluasa. Haha~~!! Jangan marah yek!!

Sunday, March 22, 2009

Hari Ini Dalam Sejarah Permotoran Malaysia

Hari ini dalam sejarah.
Hari ini kali kedua aku jatuh motor.
Baru tadi...Beberapa minit yang lepas.

Ni sume gara2 printer la nih. Beriye aku bawak dier naik motor, letak kat depan. Sebabnye aku takde tali yang slalu orang wat ikat2 barang untuk letak blakang motor. Ye lah...Geram sangat sebab time2 aku nak pakai untuk print segala mak nenek project report dengan nota...Time tu la dier nak tunjuk rasa protes seolah2 aku tak sayang dier. Hampeh punye printer. Sudah la besar gabak. Elok kat selekoh belum kuar dari taman aku dah jatuh tergolek. Tapi skang aku dah terer elak2 untuk tidak mencacatkan kaki aku seperti mula2 jatuh motor dulu.

Tengok la printer ni wat2 innocent plak walaupun dier telah menyebabkan aku jatuh motor tadi. Tak pasal je dah kene hempuk ngan aku. Padan muka dia!!

Kali pertama aku jatuh motor, aku dapat lebam sebegini. Ni first day. Bila aku buat bodo tak sapu ubat rupanya lagi teruk bentuk lebam itu. Kali pertama aku jatuh motor adalah masa first time cuba motor itu untuk pegi isi minyak. Memang mangkuk orang yang acah2 aku sebab nampak pelekat L kat motor aku. Ye, aku masih lagi lesen L. Aku jadik kucar-kacir dan terus langgar mende ala2 kabinet kat tepi tong beso tempat pam minyak tu. Nasib baik la aku tak langgar tong tu terus. Mau meletup stesen minyak tu. Baru dengan aku2 skali jalan.

Nota untuk Kak Syima:
Sebab tu la saye antar sms tanye akak bile nak balik...Huhu...

Citer selanjutnya.

Ye aku akui semalam Fauzi ader taknak mintak tolong. Bukan ape...Aku telah dibuli secara langsung oleh beliau. Maklum la malam sebelum tu dier kene antar dan amik aku kat campus gara2 lecturer itu sesuka-hatinya nak buat kelas malam dari kul 9 malam dan habis kul 11.30 malam. Mujur jugak dier ader hati nak datang malam tu. Kalo tak mungkin sekali aku akan disorokkan oleh lembu2 atau kambing2 yang berkeliaran tengah malam itu. Hehe... Dan sebetulnye time balik tu hujan tengah lebat-selebat-lebatnye. Ok. Cukup. Aku dibuli untuk mengilatkan kasut dan pedang beliau sebab dier salah sorang "sword barrel" untuk kenduri kawen rakan beliau. Sape tatau sword barrel tu hape, sila pegi ke entry ini. Lihat gambar kedua dan ketiga yang di sebelah kiri. Atau Google jek. Ini pula gambar beliau sekiranya lengkap berpakaian untuk sesi itu. Sori takleh display secara terus. Aku tak snap gambar dier sebab aku tak ikut pun gi kenduri membe dier tuh. Gile ape nak aku kantoi dengan sume senior2 lama aku? Tak ready untuk expose diri kepade ex-skuad beliau mahupun ex-skuad aku.



+++Entry ini mempunyai gambar lain yang berselindung...Nak tengok gambar lain, sila cari link dan click saje, hokeee?+++



Nota lap kaki yang begitu panjang sekali:

Disebabkan sekarang aku tengah marah dan geram. Sila sedia maklum ape aku akan buat bila marah dan geram. Nak basuh baju...Tak cukup banyak lagi untuk disumbat dalam washing machine.

Kepada Kak Syima...Sila belanja saya KFC Melody Meal sebab baju2 akak yang dalam bakul itu telah saya lipat dengan jayanya. Saya nak belajar menabung dengan tabung yang ada bunyi2. Laman depan pun saye dah sapu. Fridge kat tempat ais2 tu pun dah clear. Takde kesan2 ais yang dah macam Kutub Utara sana lagi dah. Dan skang saya taip ini entry dengan agak gumbira sambil tengah layan citer "Yes Tuan" di TV3 serta makan twisties.

Moralnye, aku memang rajin tahap dewa 19 bila tengah marah atau geram.
Oh, ye...Esok jugak aku nak reccee cari menatang tali2 untuk ikat printer itu.

Sekian, terima kasih.

Saturday, March 21, 2009

Gadis Dan Bunga

Tadi sibuk2 moderate comment, ader terselit satu comment dari Cik Cinta Cukulet. Katanya blog aku skang dah ala2 gadis.

Ekeke...[Sambil gelak bersungguh2 dan sengih2 sebagai penamat]

Terus aku teringat time aku lepak2 pas kelas CAD kat study room 4 [al-kisahnye nak tunggu kelas malam kul 8 tu la]...Tempat bese...Kat situ ader sape je pas kul 5 petang...Kalo si Nos ngan Shalafie tu dah bese dah...Rasenye Hafiz takde kot...Tup2 nampak Denq ngan Dinie pun ada sama. Pelik gak sebab tibe2 plak dorang rajin2 nak join lepak2 kat study room 4 tu. Ah, kisah ape kan...Bukan limited pun study room tu untuk sapa.

Denq sibuk ngan YOUTUBE. Cari pasal Nazi. Ape motif? Jangan tanya aku. Yang lain2 plak sibuk study MOM. Esok test kata dorang. Tibe2 si Denq dah bosan. Dier search lagu2 lama yang penah menang juara lagu. Klasik jugak lagu yang dier pilih. Salah satu lagu yang dier tujukan kat aku adalah 'Gadis dan Bunga'. Mula2 aku rase takleh blah sebab kene paksa layan lagu nih. Tapi dah berkali2 repeat jadik cam best plak.

Sini aku nak share ngan korang. Jom karaoke lagu nih. Lagu ni jugak puncanya skin blog aku jadik ala2 gadis dan berbunga. Tak lupa juga, penuh kasih sayang. Haha~~!!



Nah, enjoy la korang. Aku nak siap2 gi pasar malam ni cari yong tau foo...Babai!! =p

Jap! Lagu ni penah menang juara lagu ke? Sape tau pliz inform yek? Aku tatau sangat. Main hentam jek.

Friday, March 20, 2009

Akhirnya....

Setelah dekat 8 kali tukar skin...Last2 ni la dier skin yang paling akhir yang aku pilih dan nampak la keceriaan sikit berbanding skin rumah mayat haritu.

Apape pun...Skin ni aku pun tak pasti dier akan kekal untuk berapa lama...Huhu...

Thursday, March 19, 2009

Ah, Kawan2 Aku Memang Suke Je Nak Memperkotak-katikkan Aku!

Semalam adalah kali kedua aku balik kelas pada waktu malam. Paham2 je la naik moto sejauh 34 km melalui jalan yang JKR kedekut nak pasang lampu tepi jalan...Memang sangat mencabar. Nak plak jalan tu bukan la sibuk seperti mana jalan2 kat Penang tu...Jalan dah la takde lampu kat tepi...Pastu plak kereta boleh bilang dengan jari brape kerat je lalu...Paling cilaka skali sume keta nak lalu suma nak pasang lampu tinggi...WTF laa...Aku dah la ade rabun silau tahap gampang...Lagi nak suluh2 muke dan moto aku yang kiut-miut nih.

Pagi tu aku macam biasa la merajinkan diri pegi kelas yang tak pasti ada atau tak... Tapi...Dah terjumpe ngan Prof, rileks plak dier cakap kat aku ngan Shah yang kelas takde. Dier malas nak wat sebab dier bajet ramai takkan masuk kelas sebab time tu hujan...Hehe...Superb kan dier? Sangat memahami student2 yang malas nak masuk kelas macam membe2 aku [mwahahaha~~~!!Membe2 aku plak dipersalahkan] Sempat gak ah dier cilok no fon aku dengan Shah untuk inform kalo ader apape...

Mark dah sibuk2 roger2 aku nak tau kelas ader ke takde. Aku plak chill lagi...Tunggu sampai dier dah sampai kat campus baru aku nak cakap kelas cancel. Haha~~!! Standard la aku nak pedajal membe2...Mana mahsyuk makan sorang2 kat kafe. Teman kene ader. So, di sini la pentingnye nak kenekan kawan2. Mwahaha~~!! Tapi Jumaat lepas aku kenekan Abah lagi teruk. Memang dah sampai campus baru aku cakap kat dier kelas takde. Lecturer tak datang pun sebenarnye. Time tu jugak ekceli aku dah blah dan selamat merempit kat area2 Kampung Kuantan sana tu. Aku stop la sekejap antar sms. Aku tak pro lagi nak taip sms sambil bawak moto...Nampak kambing melompat2 kat tepi jalan pun aku dah goyang. Ni kan pulak nak taip sms mase bawak moto. Gile ape. Aku kan penunggang berhemah? Mwahaha~~!!!

Ok...Ok...Aku bukan boleh citer berkait2 nih...Mesti melalut tak tentu hala. Pastu sebenarnye bukan Mark saje yang kene pekena ngan aku. Azim ngan Vicky pun terkene jugak. So, lepak la kitorang dalam cafe makan2 sambil tunggu time nak gerak terjah kelas CCI plak. Kelas ni lebih kurang macam kelas Signal. Tak pernah nak cancel kelas. Sentiasa je ader. Cume skali je takde. Aku syak time tu lecturer tu ader appointment ngan wedding planner dier kot sampai tak masuk kelas. Haha~~!!

Dalam lepak2 tu Vicky boleh bukak citer aku bawak moto laju gile kat jalan baru untuk kenderaan ringan tu. Time kelas malam semalam la. Boleh pulak dorang bukak citer pasal "Umah Kelab" kat simpang nak kuar/masuk jalan tuh. Vicky la citer membe dier banyak kali dah kene kat situ. Skejap2 lalu je, lampu padam la...Enjin mati la...Ntah apape lagi la. Gile ape spekulasi nak kenekan aku ke ape nih? Dah la malam nanti skali lagi aku kene lalu situ sebab ader test plak malam kang. Dak2 ni dah start imagine bukan2 dah...Mark siap cakap, cube kalo As yang lalu...Pastu kene kaco...Mende tu wat2 moto As ilang ke...Ko rase camne...Azim ngan Vicky dah start gelak2. Ahh...Cilakak ko Mark...

Ekceli Vicky nak citer pasal ada 2 eksiden malam semalam. Satu kat depan kuil kat pekan tu. Situ memang slalu eksiden. Yang tu aku perasan. Tapi lagi satu yang sebelum sampai Taman Kilauan. Aku dah cuak dah. Apsal aku tak nampak pun tanda2 eksiden kat situ. Vicky dengan penuh perasaan citer. Mustahil la cepat gile dorang ilangkan jejak eksiden situ. Ye la...Aku ngan Vicky bawak moto, jarak kitorang takde la jauh sangat ke ape...

Then aku dah rase sangat misteri sebab aku tak nampak plak eksiden tuh. Erm, sebenarnye kelibat "Umah Kelab" yang dorang citer tu pun aku tak cam sangat kat mana. Gile ape aku nak amik tau. Skali nampak bende bukan2 ke...Mau terkebil2 aku kat situ...Huhu...Oww...Umah Kelab yang dorang cakap tu refer kepade umah tinggal yang tatau dah brape lama terbiar. So, pandai2 korang imagine la ape ader kat sana.

Moral of the story: Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri. Mwahaha!!!

Aku takde motif pun buat entry nih. Cuma nak citer aku berjaya balik umah pada waktu malam naik moto sebab aku malas nak tumpang umah Dayah. Tu je. Hehe...Macam korang dah buang masa je bace entry yang tak berfaedah ni...Huahuahua~~!!!

+++Hah!! Ni pun takde gamba sebab aku confuse nak letak gamba ape. Name pun takde motif,kan? Layan je la+++

Ohh!! Ohh!! Sebenarnye semalam time aku balik malam wat kali kedua takde ape pun jadik. Dorang saje tu nak bagi aku cuak2 sikit. Maklum la aku ni sebenarnye baru 2 minggu bawak moto dari umah ke campus. Adat la dak2 ni nak kenekan aku.

Hiihhh~~~!! Tension Aku Tengok Cuaca Kat Luar

Heee...Tak paham aku...Asal hari Khamis jek...Nak plak bile kelas pagi Prof Shukor tu cancel...Pastu petangnye bile aku bersemangat waja nak pegi kelas Signal Prof Syed pulak...Cuaca kat luar mesti tak best. Siap kuar kilat, guruh, petir la bagai...Kadang2 bila aku malas nak pegi pun cuaca mesti jadik takleh blah camni. Pastu bile dah dekat2 time nak kuar umah je mesti cerah-terang-benderang balik. Tapi tu suma cuma waktu bila AKU MALAS NAK PEGI KELAS BELIAU. Macam mase teman Kak Syima injured itu hari.

Tapi harini aku rasa begitu rajin dan bersemangat nak pegi kelas. Tapi nampak gayanya cuaca takleh blah jek. Takpe. Kite tunggu sampai pukul 1 petang. Kelas kul 2 kang. Standard la aku pegi kul 1.25 petang. Maklum la sejak ader moto. Watpe nak pegi sampai setengah jam awal. Asal sampai 5-8 minit awal ke kelas sudah la. Ala Prof tu pun bukan pukul 2 tepat dia sampai. Sementara nak amik kunci kat ofis lagi...Nak gegas2 jalan nak sampai ke dewan kuliah lagi...Bese la orang tua...Kene jalan teratur sikit takleh lari2...Nanti jatuh tersungkur susah.

Tapi siyes la...Awan kat luar umah nampak semakin menyeramkan. Kang aku kuar umah tibe2 kene panah petir...Haha~~!!!

Hah!! Seram tak? Seram tak? Sila berasa seram. Kalo tak aku tembak kepala sorang2. Ni gambar jek. Takde sound effect guruh. Kalo tak mesti lagi takut. Tapi aku rasa kene pegi kelas jugak la. Huuu...Doakan keselamatan aku ye kawan2...

Tuesday, March 17, 2009

Huhuhu~~!!!

Entah apsal tah...Tiba2 aku rasa cat baru blog aku ni suram nak mati...Aku bukak blog aku pun dah rasa setengah mati...Ape lagi pelawat2 yang datang melawat...Mesti rasa seumapama melawat orang mati...Walaupun nampak begitu meriah dengan rama2 berkeliaran kat situ...Huhu...

Rasa nak tukar lagi...

Tapi tengah bermalas-malasan lagi...

Waaa~~!!! Nampaknye hijau telah memberi effect malas yang terlampau kepada aku...

++++Sori takde gamba...Rase seram plak nak letak gamba mayat kat sini++++

Sunday, March 15, 2009

PPSMI vs Nik Nor Madihah Nik Mohd Kamal

Aku wat entry ni ketika hujan renyai2 dan sambil menonton Buletin Utama di TV3. Kuar lagi berita tentang adik nih mengenai MARA tawarkan pembiayaan untuk dier belajar tanpa perlu isi borang mahupun temuduga. Sebenarnye berita ni dah kuar kat sini...Tapi sebab idea baru mari...Jadi aku pun taip la sesedap hati kat sini. Blog aku kan? Suke hati aku la nak tulis ape pun...Haha!!

Siapa Nik Nor Madihah Nik Mohamad Kamal ni?

Sebelum ni takde sape pun kenal dier nih...Tapi sejak hari keputusan SPM diumumkan baru2 ni...Terus nama dier feymes di serata negara. Tak caya korang boleh Google nama dier...Banyak oww blog2 yang ucapkan tahniah kat dier. Sebagai warga negeri Kelantan, Harakah Daily pun turut memuatkan berita tentang kebijaksanaan adik nih. Dan mereka berasa bangga kerana beliau merupakan seorang pelajar sekolah agama. Huhuhu...

Apa kaitan dengan tajuk nih?

Okeh...Sila tarik nafas dalam2 sebab ape yang aku nak taip ni mungkin mengguris perasaan sesetengah orang...Ye la...Isu PPSMI ni bukan isu main2...Sejak aku bace entry sini dan sekaligus melawat ke sini untuk meninggalkan sedas komen yang begitu menyayat hati dan agak menghiris kalbu...Kepala aku tak sudah2 pikir pasal PPSMI nih.

So, sini aku nak list down beberapa fakta menarik untuk renungan semua pembaca blog aku. Huhu...First time ni aku rasa aku komen pada sesuatu benda yang serius...Ye, selama ni dalam blog aku banyak memain...
  • Adik Nik Nor Madihah bukanlah berasal dari keluarga yang hebat2 yang boleh hantar anak2 pegi tuisyen mahupun boleh bercakap bahasa Inggeris dengan begitu hebat skali. Tapi aku percaya, adik ni mampu menguasai 3 bahasa sebab dia belajar di sekolah agama. Aku tertanya2 juga kalau2 cikgu2 sekolah beliau MENGAJAR DAN MENGGUNAKAN BUKU TEKS ATAU MATERIAL UNTUK SUBJEK MATEMATIK DAN SAINS DALAM BAHASA MELAYU SEPENUHNYA?
  • Aku akui dier pintar berdasarkan statement dalam Berita Harian Online itu, tetapi mana datangnye kepintaran beliau kalo tak bersungguh2 menguasai sesuatu? Boleh korang explain kat aku sebab aku tak pintar seperti dier.
  • Beliau juga merupakan pelajar dalam era PPSMI...Rileks je score 20 A... Takkan la nak bagi alasan scoring untuk SPM sekarang semakin rendah...Come on la...Terima je la hakikat di mana ada kemahuan di situ ada jalan...Kan?
  • Aku percaya dalam banyak2 subjek yang beliau amik, mesti terselit subjek MATEMATIK, MATEMATIK TAMBAHAN, FIZIK, KIMIA, BIOLOGI dan lain2 yang BERTEMAKAN SAINS DAN MATEMATIK. Kalo tak...Mana datangnya 20A itu...Takkan semata2 pelajaran berasaskan apa yang dia belajar kat sekolah tu,kan? Takkan la banyak sangat subjek2 berkaitan agama yang Kementerian Pelajaran offer dalam SPM?
  • Aku juga yakin ayah beliau tak pernah amik pusing mengenai bantahan PPSMI sebab mesti ayah dier sibuk mencari rezeki untuk menampung kehidupan mereka sekeluarga...Tengok saja la camne daifnye hidup dorang...Korang boleh klik sini untuk bace risalah tentang bantahan PPSMI ini dan boleh nilai senirik...[thanx n credit bebanyak kepade tuan punye blog ini sebab bagi link ke risalah itu...Ekeke... =p]
  • Lastly...Aku lupa la aku nak taip ape...Tapi yang pastinye beliau dah pun membuktikan bahawa beliau yang pure budak luar bandar pun mampu menggemparkan negara dengan pencapaian akademiknye yang hebat itu.
Haha...Cukup la kot aku taip kat sini...Nanti korang2 bosan pulak bace kan? Ni cuma pendapat aku jek...Maklum la...Pendapat aku ni belum tentu boleh diterima akal fikiran. Kadang2 kan pendapat aku melangkaui realiti...Korang kene paham tu...


P/S: Gambar ni aku cilok kat Harakah Daily. Aku cuma mampu tercengang je melihat betapa banyaknye list subjek yang dier amik...Huhu...

Aku publish entry ni elok je time Buletin Utama pun dah abeh...Phuh...Boleh tahan berkobar2 rupanya aku ni bila nak bercakap mengenai sesuatu...Haha!!

Oh, Sungguh Seram...OK?!!!

Berpeluh2 aku bile bangun dari tido tadi...
Cepat2 aku check rambut aku...
Owhhh...Nasib baik rambut aku masih ada, panjang dan lembut seperti biasa...

Boleh plak aku mimpi rambut aku yang panjang mengurai ni berkutu...
Tawu la rambut aku dah panjang...

Pastu plak rambut aku kene tarah dengan penuh emosi oleh orang ini plak lagi...
Tengok gambar situ cukup la...Gile seram!!

Choyyy~~!!!

Hmm...Patut la aku dapat nightmare cenggitu...
Syampu dengan conditioner aku dah abeh rupenye...Kene beli baru la nih...

Wawawawww...

Kesian korang kene bace entry buang mase camni...Ahaha!! Bile lagi nak kenekan korang,kan?

Saturday, March 14, 2009

Buah Hati Baru

Ape? Ingat awek ganas-tapi-hati-mau-baik macam aku takde pakwe ke?

Haha!! Sah korang pening2 kan sape la jejaka malang yang berjaye menawan hati aku nih...
Takkk...Salahhh...Dier bukan spesis manusia.
Dier adalah...

Jeng...Jeng...Jengggg~~!!!


Ni la buah hati aku skang. Tak rock la bercinta sesame manusia. Bercinta ngan moto lagi best. Dier tak komplen pun bile berat badan aku dah naik. Haishhh~~!!

Statement ini telah membuatkan Incik Vostro telah berkecil hati dan serta-merta hang walau beberapa kali telah restart.




Pemberitahuan:

Kepada jejaka2 di luar sana...I masih single. Sila isi borang A, borang J, borang E, borang K dan borang I untuk memohon. Tak lupa juga sertakan penyata akaun dan slip gaji untuk 6 bulan berturut2 termasuk yang terkini...


Mwahaha~~!!!

Friday, March 13, 2009

Tag Mengorek Rahsia Peribadi Part 2

Tag ni juge dari Kak Syima. Oleh itu boleh la korang nak consider sebagai sambungan tag "Mengorek Rahsia Peribadi Part 1" dulu2 tu...Ecehhh...Macam dah lama sangat jek...Aku tengah takde mood nak study...So, aku telah habiskan mase jawap tag ni dan terus publish. So, jgn terkejut plak sebab satu harini banyak plak tag aku publish...Huhu...

Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
    WALLET!!! Dalam tu macam2 adaaaa~~!!! Takleh idup tanpa wallet...


Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri?
    Laptop...5 tahun lepas. Tapi dah kene curi...Waaa~~!! [bukan soal duit tak berkat, ok?]


Dimanakah tempat impian perkahwinan kamu?
    Eh? Aku akan kawen ke nanti? Haha...Aku impikan nak kawen kat atas kapal...Tengah2 laut...Sapa mabuk laut aku takmo jemput...Ini serius!! [gaya Ming Ming Wonderpets]


Berapa lama hubungan kamu berkekalan?
    Apa ni? Tibe2 tanye pasal hubungan? Dengan sape? Kalo ngan skandal aku tu...Forever la kot...Nama pun skandal...Lagipun dier best, smart, ensem dan sebagainye.


Adakah anda dilamun cinta?
    Aku terpakse ngaku yang currently aku dilamun cinta ngan skandal senirik...-sigh-


Dimanakah restoran terakhir kamu makan malam?
    Kafe fakulti bleh kire sebagai restoran ke? Skang dorang dah pasang langsir. Nampak seperti restoran.Eh? Makan malam ke? Huhu...Makan malam last kat Food Court Tesco Kuala Selangor. Food court pun restoran jugak kan?


Namakan buku terakhir yang kamu beli?
    Buku Computer Control Instrumentation yang fotostet punye dari Tok Batin


Apakah nama penuh kamu?
    Kene bagitau ke? Baik korang tanye Jumie


Kamu lebih senang ngan mak atau ayah?
    Aku lebih senang ngan mama. Pembetulan. Arwah mama. Skang dier dah takde. Tak bermakna aku lebih senang ngan bapak aku. Dier tegas dan takleh nak terima pemikiran aku kadang2. So, skang aku lebih rapat ngan abang aku.


Namakan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
    Grant Imahara


Sebutkan 8 nama sahabat yang paling rapat dengan kamu?
  1. Mark Royston
  2. Ahmad Fauzi Ahmad [skandal kire cam sahabat gak kan?]
  3. Kak Syima [osmet,harus laa!!-saje takmo letak name penuh- =p]
  4. Norazim Naim
  5. Dzulfadli Dzulkifli
  6. Bazilah Anuar
  7. Jumizah Samsudin
  8. Maisura Masruhim


Adakah kamu mencuci pakaian kamu sendiri?
    Ape punye soklan ni? Aku kan kedekut? Ape jadah aku nak antar baju2 sume pegi dobi?Aku rela beli mesin basuh dari antar baju gi dobi...Silap2 haribulan, aku buat dobi senirik kat umah aku...Tapi jenis layan diri la...Tak kuase aku nak basuhkan untuk orang lain! Aku basuh baju senirik. Gune mesin basuh la. Gunakan kemudahan yang ada, ok?


Tempat yang paling seronok kamu mahu pergi?
    Nak pegi Bikini Bottom. Err...Sape ader direction nak ke sana?


Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu?
    5 je? Apahal tak 15?

    1. Kaki dier terseliuh dan bengkak teruk baru2 ni.
    2. Very outspoken person.
    3. Osmet aku yang paling sempoi kat dunia.
    4. Beriye nak diet tapi tak brape serius [Mampus aku kene smackdown nanti]
    5. Sangat obses dengan blog.


Perkara yang amat saya gilai?
  • Gadgets
  • Keta Fauzi [tuan dier tak bape sangat, tapi ada la sikit]
  • Blog sikit2
  • Pegi kelas
  • Tido
  • Makan


Pelukan atau ciuman?

    2-2 boleh? Tapi lebih kepade ciuman la kot. I`m a very great kisser u know [OMG!!]


8 perkataan yang sering diucapkan?

  1. Wak luu!!
  2. Holla!!
  3. Ah, sudahhh~~!!
  4. Lantak la~~!!
  5. Apahal?
  6. Blah la weyy!!
  7. Tengok la.
  8. Sengal~!!


8 buah buku yang paling baru dibaca?

    Aku? Baca buku? 8 pulak tu? 1 pun belum tentu aku boleh abehkan...Zaman kadet dulu layan ah baca novel pasal majority satu intake hantu novel...Leh men tukar2...Skang apahal nak bace buku? Orang zaman batu boleh la bace buku...Aku skang layan e-journal ngan e-book jek...Tu takleh masuk kategori "beberapa buah buku"...Kene sebut "beberapa set e-book". So, takleh jawap sebab tak menepati kehendak soklan.


Orang untuk di tag

    Macam tag yang sebelum nih. Sape2 yang rasa dier berani je boleh jawap tag nih. Kalo sape2 ader penyakit lemah jantung, lemah semangat atau lemah tenaga batin...Jangan ngade2 nak jawap, ok?

Tag Cari2 Gambar

Hah...Tag datang lagi...Kali ini melayang2 terbang dari Jumie...
Jom tengok apa yang dier nak nih...

Go to your photos folder in your computer.Go to the 6th folder of photos. Go to the 6th picture in that folder.Put the picture on your blog and description of it. Invite six friends to join the challenge.Link them in your blog and let them know they have been challenged.

Cakap banyak tak guna. Nah, tengok la senirik!!

Ni gambar ke-6 dalam folder ke-6...Folder ke-6 aku adalah koleksi gambar2 kapal Emma Mearsk yang aku Google untuk wat esemen Manufacturing Process dengan Sudin itu hari...Ni gambar enjin Emma Maersk. Emma Maersk adalah kapal kontena terbesar dalam dunia. Huhuhu...Detail korang leh pegi sini.






Walaupun dalam tag ni syarat kene tag 6 orang, tapi bile aku letak [x6] kat sebelah nama orang yang aku nak tag...Kire bersamaan la dengan 6 orang kan?

Aku nak tag Cik Cinta Cukulet [x6]

Tapi takyah jawap tag ni sampai 6x ye.

Hambik ko...Ikh3x!!

Tempat Lepak Aku...

Saje takde keje nak citer pasal tempat lepak aku kat fakulti bile nak tunggu kelas seterusnye.

Aku tak rajin sangat nak bawak laptop pegi kelas. Beratlah!!
Ada sape2 nak beli laptop dari Fauzi pastu adiahkan kat aku tak? Ringan sikit aku nak bawak laptop gi kelas...Aku nak beli dari dier tak mampu...Aku nak mintak dari dier terus...Segan plak...Haha!!!

Jadi ape aku buat dalam Study Room 4 itu?

Sila tengok susunan kerusi kat sebelah...Sendiri bleh agak kan ape aku wat kat situ? Haha...
.
.
.
.
Hehe...Betullll!!! Ni la port aku membute...Sangat strategik...Bleh kene panas sebab kanak2 yang sama2 melepak kat sini tak reti nak perlahankan air-cond...

Ni plak keadaan selalu2 time aku membute...Tapi aku kisah hape...Tido itu nikmat...Haha!!



P/S: Ader rupe CC tak? CC = Cyber Cafe.

Thursday, March 12, 2009

Aku Nak Update...Tapi Malas...

Aku Nak Update...Tapi Malas...

Teeetttt!!! Aku dah kopipes tajuk tu letak kat sini.

Wuuuu~~!!!! Malasnye...Kalo Cik Cinta Cukulet takde mood pasal mood dier dah lari2 anak mungkin pegi ikut pakwe agaknye...Aku plak dilanda kemalasan yang amaaaaat sangat. Sume ni gara2 esemen group aku yang kene reject semalam. Huhu...Apekah...Skang aku tengah emo...Terus down gile...

Tu pasal takde malas tu...Nak letak gamba pun takde malas.

Sekian terima kasih.

Tunggu la bile semangat kerajinan aku datang...Ntah bile la tuh...Mungkin selepas hari sabtu minggu ni kot...Oh ye! Sabtu ni aku ader test subjek yang paling seram dalam sejarah aku bergelar student engineering. Sebab tu aku rase down kot. Doakan aku tak mati tercekik ketika menjawap soklan.

Monday, March 9, 2009

Citer Kegemaran Aku

Cakap banyak pun tak guna...Setelah berhempas pulas selama 8 jam [3 jam download, 5 jam convert ke dvd format]...

Akhirnya aku berjaya menonton citer kegemaran aku yang dulu aku simpan...Pastu kene rembat ngan kawan2...Pastu dier buat2 lupa dan terus aku tak dapat balik citer tu...Bile tanye...Dier boleh plak cakap orang len yang amik...Pastu tanye lagi orang len tu...Bleh plak dier wat2 hilang ingatan tak ngaku dier amik...Ape ke he nye yobbb?!!!

Ni la citernye...Tahun 2002 punye citer...Zaman2 aku amik SPM dulu2...Tapi aku tak sure la citer ni masuk cinema Malaysia ke tak sebab citer ni agak dasat gak la unsur2 keganasan dier...Aku bleh teruja nak beli dvd pirate citer ni pasal tengok video clip lagu Muse yang tah sape2 tah modified menggunakan citer nih...

Di kesempatan ini aku nak mengucapkan berbanyak2 terima kasih kepade Incik Xord kerana tanpa pertolongan cemas darimu, takde la aku bleh layan citer ni lagi dah...Untuk sinopsis citer ni, anda bolehla ke sini.

Terime kasih Xord!!
Jasamu dikenang!!!

Hehe...Sebenarnye aku dah termalu jap pasal keterujaan aku layan citer ni aku hampir lupe nak ucap terime kasih kat dia sampai aku kene perli sat kat ym...Huhu...Sori la babe...Aku excited sangat la...Hehe...

P/S: Mula2 aku rase cam kene tipu gak sebab aku dah download 7 part .rar file...Bile extract setiap satu file...Sume kuar output yang sama...Skali Xord pun dengan baik hati la explain kat aku yang sebenarnye file2 tu memang aku kene download sume kalo kurang salah satu...Takleh nak extract...Sebab file2 tu terpisah secara realiti...Tapi bersambung dengan baik dan lengkap secara virtual...Hurm...Sungguh bijak rupanya mereka...

Sunday, March 8, 2009

Tag Mengorek Rahsia Peribadi Part 1

Tag ini mengenai hal2 pasal aku...Datang dari orang yang sama...Kak Syima. Oleh itu enjoy je la kalo korang rase nak enjoy...Aku pun menyampah juga. Tapi ape boleh buat, layan jek. Akan datang ader lagi tag seumpama ini...Tapi lambat2 la aku nak publish pun...Takkan nak publish sekali harung kan? Baik aku tukar blog ni jadi blog untuk tag saja.

Nama ‘Timang-timangan’ anda oleh yang tersayang?
    # Time kecik2 dulu sume orang panggil aku "Sayang"/"Yayang"/"Chiang"-->sape tah pelat panggil aku camni.
    # Bile dah jejak kaki ke tadika, family aku panggil aku "Ina"/"Nina"
    # Masa tadika jugak bila aku tengok membe aku macam cool je adik dier panggil dier kakak, aku pun start paksa orang panggil aku kakak...padahal aku takde adik pun...Pastu timbul la spekulasi konon2 pasal bapak aku tu yang sulung dalam kuarge, so...Kazen2 aku yang lain tak kira la kecik ke besaq suma kene panggil aku "Kakak"
    # Sape lagi sayang aku? Oh, ex2 aku sume panggil aku merepek2 sikit...Antaranya "Laling"/"Mucuk"/"Honey"/"Dear" Err...Scandal2 aku pun camtu jugak...
    # Kawan2 aku plak biase je...Mase zaman2 skolah rendah dorang panggil aku "Aslina"
    # Elok je masuk skolah menengah, ada plak yang dah pandai2 nak shortform kan nama aku jadi "As" sampai la harini. Mula2 aku macam kena culture shock juga pasal tak penah ader orang panggil aku As.
    # Last2 dak2 kelas aku plak skang panggil aku macam2...Antaranya "Asler"/"Asparagus"/"Asimilasi"...Ntah apapa la...janji ada word "As" kat depan. Sabar je lahhh...

Anda seorang yang...
    SEMPOIIIIIIIIIIIIIII~~!!! Hahaha~~!!!

Describe apa membuatkan dia terlalu istimewa dimata anda...
    Jap!! Ape kene-mengene soklan ni dengan soklan2 kat atas? Ke aku yang "kopipes" soklan tak ikut flow? Takpe la...Jawap je...Sumone ini istimewa sebab MATAnya...Santek sangat!

Makanan n Minuman favourite anda
    Makanan...Yong Tau Foo lah! Aku sangat fanatik dengan yong tau foo nih. Lain2...Bihun Tomyam dan juga Maggi Goreng Ayam.
    Minuman...Limau Ais...Milo dan juge Ais Kosong [bile duit dah berkurang]

Favourite colour
    Black...Blueblack...Dark purple...Hah!! Apape yang gelap la...Pastu letak kaler2 yang lembut2 ditengah2nye...Contohnya pink. Kaler2 flourescent pun buleh...Kuning striking pun takpe...

Favourite song
    Lagu yang paling aku suka sepanjang zaman adalah lagu tema katun Wonderpets!!

Siapa yg selalu membuatkan anda tergelak
    Muhd. Aiman Hafiz Bin Muhd. Asrul Akmal

Sikap yg membuatkan anda stress
    Lecturer yang suka bagi esemen secara samar2...Pastu tak cakap betul2...Tau nak siap je...Last2 minit plak tu...Mental oww!!!

3 benda yg mesti ada dlm bag anda
  1. Wallet yang berduit beserta kad atm
  2. Henset yang bateri sentiasa penuh
  3. Kunci2 yang penting...Seperti kunci umah, moto, dll...

Kali terakhir anda beriya-iya menangis. Kenapa?
    21 Oktober 2008, jam 1.03 pagi...Dapat berita my beloved mum da tader untuk selama-lamanya...huhu

Perkara yg paling lucu atau memalukan dlm hidup anda
    Hah!! Ni bukan terjadi kat aku. Korang tau kan cup cake? Tapi ni saiz mini. Mende ni berlaku 2 tahun lepas. Masa tu anak buah aku yang second tu umo 4 tahun. Beliau merupakan penggemar cup cake tu. Leh kata sepanjang tahun la ader kuih tu. Termasuk la raya pun ada jugak kuih tu. Nak jadi citer...Masa raya tahun tu...Tabib yang merawat arwah mama aku datang umah. Beliau sangat tertarik untuk makan cup cake tu. Malangnye dier terus telan cup cake tu dengan muke yang penuh confident dan tak ragu2 TANPA MEMBUKA KERTAS YANG BALUT SEKELILING CUP CAKE tu...Bapak aku dah cover2 nak gelak...Aku plak...Control lagi...Pastu bile dier dah blah...Pecah perut bapak aku ngan aku gelak sambil membayangkan muke tabib tu kerut2 fikir kenape kuih itu sangat liat...Alahaiii...Anak buah aku pun pandai bukak kertas balut tu sebelum makan...huhu...

Tag 6 rakan anda
    Ahh...Ini yang aku malas nih...Sape rasa dier berani...Buat ah tag nih...Ekeke...

Saturday, March 7, 2009

Aku Perlukan Pendapat Korang

Ini bukan poll...Just nak tau pendapat korang jek dalam hal nih.
Especially yang masih lagi belajar tak kira la di mana...Masih tadika kalo ader blog dah pun aku admit je pendapat dier. I`m open maa~~!!

Korang rase...Better untuk seseorang lecturer tu tak kisah la korang suke atau menyampah dalam kelas dier untuk,
    [a] Masuk kelas awal/on time dan dapat habiskan kelas awal
    [b] Masuk kelas lambat tapi habiskan kelas on time

Bukan aku tak suke masuk kelas...Tapi rasenye aku prefer lecturer tu masuk on time la supaye aku tak rase masa aku tak terbuang untuk tunggu dier masuk kelas. Ye, aku rase cam aku ader masalah sikit dengan lecturer yang suke betul masuk kelas setengah jam lambat.

SETENGAH JAM, ok?

Bayangkan korang boleh tengok masa yang termasuk dalam kategori membazir tu terbang2 camni...Kalo seminit bersamaan dengan sebuah jam loceng boleh terbang...Mesti rase takleh blah tengok 30 bijik jam loceng telah berlegar2 di udara menandakan 30 minit masa telah terbuang untuk tunggu dier masuk kelas,kan? Owh, imaginasi aku terlalu tinggi la plak.

Berdasarkan ape yang aku dapat tau daripade ex-student politeknik yang sambung blaja kat tempat aku...Kalo lecturer tak masuk dalam jangka masa 15 minit...Kire kelas batal la secara otomatik...Ekeke...

Masa itu emas.

Eh, bak kata sorang penceramah motivasi mase aku skolah2 dulu...

Masa itu maut.

Ahah!! Lagi ngeri kan dengar?

So, aku nak tawu la pendapat korang dan citer la sikit pengalaman korang yang agak2 related dengan isu masa nih. Actually aku amat particular dalam bab2 masa nih. Ye la,kan? Aku taknak la dengar ayat biasa yang berbisa seperti...

"Alaa...Janji Melayu...Memang lah...Cakap nak jumpe pukul 9 pagi...Pukul 10 pagi pun belum tentu dia datang..."

Owhh...Sangat berbisa tau! Cuba la ikut bangsa lain seperti Jepun ke...Atau mana2 negara yang rakyat dier sungguh patuh mengamalkan ketepatan masa. Malu jap aku jadik orang Melayu. Eh? Ape kaitan? Lantak la...Janji korang kene la citer sikit pengalaman korang dalam situasi camni.

Friday, March 6, 2009

Cerita Sukan

Malaysia di mata dunia.

Suatu ketika dahulu, kira2 berbelas tahun nan lepas...

Kita sume amat menggilai sukan "Bowling" di mana telah membawa skuad Malaysia jadik antara yang terhebat la dalam dunia. Time tu aku masih skolah lagi...Kot? Maka berlumba2 la budak2 kelas aku tulis biodata ahli sukan idola mereka adalah Shalin Zulkifli. Ramai gile nak jadik macam dier. Tibe2 bile dah naik skolah menengah, kat skolah aku pun ader tertubuh kelab baru, iaitu kelab bowling dengan harapan dapat melahirkan bakat2 seumpama Shalin di masa depan. Sukan ini penah mengharumkan nama negara kerana kehebatan pemain2 seperti Shalin.

Kemudian,kite sama sekali tak kenal atau tahu pun kewujudan sukan yang bernama "Skuasy" nih. Tapi dalam tempoh yang sama...Tibe2 je kite skali lagi jadi tumpuan dunia sebab Datuk Nicol Ann David telah berjaya menawan ranking nombor satu dunia kerana kehebatan beliau bermain skuasy dengan cemerlang. Secara tiba2 jugak ramai pulak classmate aku jadikan Nicol ni sebagai idola dorang. Owh, aku penah juga borak2 dengan Nicol ini ketika zaman skolah. Maklum la aku dulu agak gemar melepak isi masa lapang kat Convent Green Lane tu bile rase takde gunenye aku lepak lama2 kat skolah aku selepas aktiviti ko-kurikulum. Masa tu sumpah aku tak kenal dier sape. Aku kan peramah. Pas berbulan2 lepas tu aku bukak surat khabar bahagian sukan, tepuk dahi jugak la aku sebab rupanya aku pernah lepak2 sekejap ngan Nicol nih. Padan la pengetua skolah dier asik usya aku dari jauh macam la aku nak kidnap Datuk Nicol tu.

Tahun lepas...

Giliran "Badminton" pulak mengharumkan nama negara bila mana Datuk Lee Chong Wei pulak berjaya menawan ranking badminton nombor satu dunia setelah puas sukan badminton dikutuk teruk oleh mereka yang rase-bajet-pandai-sangat bermain-badminton. Tapi kali ni aku lebih bangga sebab jurulatih beliau adalah orang Malaysia juga...Hebat rupanya rakyat Malaysia ni.

Aku?

Aku bukan pengkritik sukan pun. Nak bersukan jauh sekali la. Last time aku betul2 bersukan pun masa kat ATMA jek. Itu pun sebab sukan tu wajib untuk keep fit. Gile ape tentera tak fit? Camne nak lawan penganas2 nanti? Tapi aku kan suke melawat blog2 mereka ini dan ini tentang pandangan mereka mengenai bola sepak negara. Sila baca entry2 mereka yang sebelum2 itu untuk mendapat gambaran yang lebih jelas lagi. Serius. Kenapa bola sepak?

Sebab...

Aku memang takleh blah dengan pasukan bola sepak Malaysia nih. Glemer dah cukup dah. Dressing dah macam Beckham. Rambut kena kaler2 dan cacak2. Tapi main bola? Bila la nak masuk world cup nih? Kalo bola ni boleh main secara solo, baru kite boleh kuarkan pemain2 terhebat agaknye. Agaknya la. Mungkin.

Dorang patut menonton Wonderpets untuk lebih menghayati erti kerjasama dalam pasukan.

Ape yang penting?

KERJAAAAAAASAMA!!!


Macam dorang nih. Hebat bukan?

Suka hatilah bile orang cakap isu ni dah basi.Aku tatau nak tulis apa. Lagipun satu hari ni, lepas balik dari test subjek Engineer & Society tengahari tadi, aku dah habiskan untuk baca entry mereka mengenai bola sepak Malaysia... Dan juga semalam aku ada baca Harian Metro online pasal Kementerian Belia dan Sukan nak bagi insentif kat Datuk Nicol tu. Aku jeles ok.

Test Tadi Memang Cara La!!

Harini aku ada test. Subjek supercool favourite aku pun ada test. Aku malas nak study sebenarnya. Bukan hapa...Sepanjang minggu ni banyak pulak kelas dan test beserta kuiz yang terbatal atas sebab...Ntah! Aku pun tak sure.

Tapi aku cuma nak cakap test tadi memang "cara" la...Bukan ape...Pada aku laa...Rugi oww kalo pulun study...Rasanya lah. Sebab soklan yang dalam test tu langsung takde kene-mengene dengan ape yg wujud dalam nota...Rasanya lebih kepada beri pendapat. Ntah la.Aku ni jenis student yang naive sikit. Malas nak pikir maksud tersirat sesuatu soklan. Ape yang aku nampak dan ape yang aku paham, itu la yang aku jawap. Aku berharap curse soklan mase aku amik subjek R&D dulu takkan berulang lagi. Serik wooo~~!!

Takleh blah gak bile aku tengok lecture theatre harini full house. Satu kerusi kosong pun takde dalam kelas tu. Rupanya ramai yang amik subjek tu...Hahaha!! Lecturer tu plak dah tengok full house camtu...Sempat jugak dier cakap dier tak jadi nak buat test haritu. Ader budak yang suke. Ader pulak yang bengang. Skali boleh plak dier cakap "Just kidding just now...Today really got test..." Ohhh...Apakahh...

Pastu dah tunjuk apekah soklan2nye...Ramai jugak la ternganga sebab macam tak sama ngan nota. Ye la...Nota banyak citer camne nak jadik engineer...Apa itu engineer...Apa itu engineering...Camne nak jadik professional engineer...Pastu etika sebagai engineer...Tu je la...Tibe2 antara soklan yang kuar adalah...

"What do you have in mind if engineers do not mean for engineering?"
Apa dalam fikiran anda jika jurutera bukan untuk bidang kejuruteraan?

Haa...Ape korang nak jawap?
Huhu...Ape korang pikir?
Mungkinkan begini?

Thursday, March 5, 2009

Blogger-hopping Sana-Sini

Harini aku malas nak update apape sebenarnye...Tapi dah singgah2 kat blog orang sana-sini...Tibe2 aku rase nak komen something dari satu blog yang sempat aku singgah tadi...

Citernye pasal muvi "Geng:Pengembaraan Bermula" tu la...Refer la sini kalo berani...Haha!!

Secara peribadi aku suke gile citer tuh...Baru tengok skali pun rase cam nak tengok lagi 14 kali...Malangnye time aku pegi tu dah nak sipi2 dah cukup 14 hari syarat wajib tayang oleh Finas.Huhu...Aku bleh terbabas tengok citer tu pun sebab dah tatau nak bagi adiah ape kat kazen kesayangan aku tu...Merangkap adik la sebab aku tak penah ader adik. Maklum la...Aku kan yang paling bongsu dalam kuarge.

Nak aku review ke? Aku baru teringat pasal citer tu pun dah separuh mati aku gelak...Ape tah lagi nak share review citer tu dengan korang...Mau gigil2 aku nak taip sini...Silap2 haribulan...Pecah plak keyboard laptop aku sebab aku takleh nak tahan tekanan taip terlalu kuat sebab gelak terlampau...Siyes korang takkan rase rugi beli tiket mahal2 nak tengok citer ni sebab memang berbaloi...Silap2 haribulan korang akan kuar balik pas abeh muvi tu dan beratur sekali lagi untuk beli tiket untuk tayangan seterusnye.Rugi oww kalo sape2 tak tengok citer ni. Buang la ego korang tu...Sekali-sekala layan kartun, ape salahnye...Takkan jadik cacat pun otak kalo layan.

Oh, ye...Pasal berita kat blog itu... Aku harap sangat la ramai pihak membuka mata tentang potensi citer ni dan betapa rakyat Malaysia tak berasa jemu untuk menonton citer kartun ala2 fantasi camni berulang kali bersama2 dengan keluarga masing2 berbanding nak bagi laluan pada citer2 lain yang belum tentu lagi satu keluarga boleh bersantai menonton bersama2. Contohnye citer hantu2 ke...Seram2 ke...Takkan korang nak angkut kanak2 bawah umo menonton sama? Boleh trauma seumo hidup oww~~~!!

Wednesday, March 4, 2009

Owh, Aku Hampir Terlupa Akan Hal Ini!

Last month aku ader kasik teka-teki bergambar tu...Ingat tak? Kalo tak ingat sila ke sini...Atau kalo malas, tengok je gambar kat bawah tu.

Malangnya...Seperti biasa, takde sape pun dapat meneka dengan betul dalam comment bagi entry itu...Huhu...Kesian korang ehh...Tapi ader sorang insan ni berjaya teka dengan betul...Cumanya dalam ym je la...Malas pulak aku nak copy-paste conversation kitorang...Eheh! Private la sikit kan...

Then...Aku dah tanye bapak aku pasal jawapan itu...Gambar menatang dalam besen ala2 penapis seperti di atas adalah... Drumroll plz...


NYAT-NYAT

Hehehe...Pelik kan nama dier? Tatau plak aku ape name saintifik dier sebab puas aku google pasal natang nyat2 ni tapi takde plak kuar ape yang aku nak. Menurut bapak aku yang dah 66 tahun hidup di atas muka bumi ini...Nyat2 nih lebih kepada kuarge ketam. Tapi kulit dier lembut...Rase plak cam udang. Huhu...Cara nak makan dier adalah goreng je dalam kuali atau makan begitu sahaja (tapi korang sanggup ke nak makan dier hidup2? Dah la comel, kiut...Pastu nak kene makan pulak)

Menurut bapak aku lagi...Nyat2 nih bukan semua pantai dier boleh idup...Macam kat Penang tu...Dalam island, natang ni cuma boleh ditemui kat pantai Batu Feringghi dan pantai Pasir Panjang kat Balik Pulau ni jek...Kat pantai Teluk Bahang tak wujud pun menatang nih...Ye, zaman muda2 bapak aku pun boleh tahan hebat juga, jadi dier pernah la makan natang nih...Dier cakap kat aku...Kalo tak bese makan boleh jadik mabuk. Kesannye memang bapak aku mabuk. So, dah dengar citer dier...Aku pun tak jadi la nak try makan mende nih...Bukan ape...Mana la tau kot2 genetik mabuk makan menatang ni boleh turun kat aku pulak...Macam jugak mabuk laut tu...Tapi aku tak mabuk laut ye!

Ini pulak pandangan Incik Ahmad Fauzi a.k.a Paweng yang baru 25 tahun bernafas di atas bumi ini (Aku tatau plak kalo2 dier penah sampai ke planet lain). Beliau merupakan satu2nye pemenang dalam teka-teki kali ini (Tepuk!!! Tepukk!!!)...Tapi beliau telah memilih untuk menghurai pasal nyat2 ni secara panjang lebar dalam ym. Umah dier pulak terletak kat tepi pantai dan dier begitu mengenali menatang ini. Mungkin dah terlalu rapat agaknye.

Katanyaaaaaa... Kalo dier balik kampung...Selalu dier akan cari mende nih...Senang je nak cari, katanyaaaaaaa...Tapi natang ni cepat mati atau mematikan diri...Slalu jumpe time2 nak cari remis. Dier dapat name nyat2 tu bersempena kalo letak dier dalam air...Akan kuar sikit bunyi yang kiut seperti "nyat...nyat...nyat" Sebab tu agaknye natang ni memilih untuk tinggal dalam pasir di tepi pantai.

Huhu...panjang betul citer pasal nyat2 nih...

Tuesday, March 3, 2009

Transformers!!

Ni bukan nak ulas pasal katun transformers kat tv tu...

Tapi lebih kepada mengimbas kenangan silam...
Aku yang 4 tahun lepas dan skang...
Sume ni gara2 entry Kak Syima yang ini la...Dah aku pun tibe2 teringat kisah transformasi aku yang ni...Huhu...Dulu memang la jahilliah habes...Skang pun bukan lebih baik sangat...At least bile dah share ngan korang ni aku rase korang akan lebih mengenali aku lagi...Dengan lebih mendalam kot? Haha~

Ni aku 4 tahun lepas...
Zaman2 jahilliah dulu ni...Berubah begini sebab satu kes...Ah...Lupakan saja hal itu...Ramai jugak pompuan yang tergoda ngan "kekacakkan" aku satu masa dulu...Tapi sayangnye aku tak macam pengkid lain...Aku kurang duit dan kurang tinggi...Lebih kurang macam Amir dalam Raja Lawak tu la! Tapi hensemkan? Sila muntah jika sudah bersedia.

P/S: Lengan gebu kat sebelah tu, yg lengan baju kaler kuning tu, Salma punye...



Ni aku skang...Dah 4 tahun tapi rambut aku masih panjang ni je...Aku nak rambut panjang cam Lan vokalis Kristal tu...Bapak jeles aku tengok panjang rambut dia...
Perbezaan lain dalam gambar ini adalah...Aku semakin chubby...Owhh~~!!! Tidakkkkk~~!!!! Sekarang lebih grrrlish. Tapi itulah...Setiap perubahan aku pastinye bakal mengundang gelak yang hebat dari kawan2 yang penah kenal aku dari dulu dan sekarang...

Ape yang pasti, setiap manusia pasti akan berubah...

P/S: Gambar second tu aku baru je snap tadi...Letih2 buat esemen...Aku snap la gambar sepam-dua...

Oh,ye...Citer pasal kes ape yang telah terjadi pada aku 4 tahun lepas sampai aku berubah dengan begitu drastik tu...Off record ye? Biar la aku dan individu2 yang aku percaya je yang tahu. Tak perlu untuk dikongsikan bersama2 satu dunia maya. Ecewahh ayat... Hehe~~!!

Sunday, March 1, 2009

Pegang Tangan Awek Boleh, Tapi Nak Jabat Tangan Ngan Pompuan Lain Tau Plak Haram?

Kali ni aku nak citer pasal salam...Bukan pasal bagi salam “Assalamualaikum” tu ke ape...Taaakkk...Ni pasal salam yang jabat2 tangan tuh...Aku bukan ape...Skang ni aku rase a bit annoying la dengan dak2 kelas aku...

Ok2 back to the issue. So, aku nak citer pasal isu jabat tangan nih. Dalam Islam HARAM bagi kite bersentuhan walaupun hanya tangan antara lelaki dengan pompuan, tapi kadang2 aku tengok dalam tv dorang rileks je jabat tangan antara lelaki dan pompuan. Pastu aku terpikir pasal isu “professionalism”. Bukan aku nak halalkan yang haram...Tapi bagi aku laa...Jangan jadik hipokrit sangat...Jabat tangan tu tak salah aku tak sampai 3 saat pun...Kadang2 aku rasa lagi cepat dari tu...Kadang2 kalo ko shake hand goncang2 pun tak sampai 10 saat...Selalu pun camtu kan? Bile sign2 apape agreement mesti nak shake hand, ala2 akad nikah gitu. Kat tv pun slalu tunjuk.

Tapi ape yang aku tak puas hati tu...Dalam kelas aku...Dak2 nih bajet2 alim pulak. Aku tak kisah kalo yang tak nak salam dengan aku tu Merico. Dier pun aku nampak alim jugak orangnye. Yang buat aku hangin dan agak terhina tu...Kalo ye pun tak nak salam...Takyah la mention kuat2 “Haram!“ tu...

Ape korang rasa, tibe2 lelaki wat2 hulur tangan kat ko...Ko tengok dier dengan muke terpinga2 pastu dier bleh sound kat ko dengan kuat sebut word, “Haram!”

Ehh...Bukan aku tak blaja agama ok...Tapi kalo ye pun, just say it nicely la...Macam , “Eh,” saje ke...Aku tak la terasa sangat. Ni dier boleh sebut word HARAM tu kuat2...Aku terasa cam aku ni seekor babi yang haram tu plak. Bukan sebab aku cepat terasa ok...Tapi kalo dah selalu ko wat camtu, tak ke dalam otak aku akan digest mende lain?

Dah la Merico wat camtu kat aku...Secara otomatik bile aku hangout makan2 kat cafe dengan Mark, atau ngan Satchia ke atau classmates aku yang lelaki2 tu [eh, jap...selama ni aku ader ke sekelas ngan pompuan lain? Erm...Ader kot...Tak perasan plak...Hehe] Dak2 kelas aku yang lain pun praktikkan ape yg Merico wat kat aku. Kalo dalam kelas aku tak heran la beb...Tapi kat public cam cafe? Bull shit la...Ape orang pikir kat aku nanti? Ada jugak la yang pandang2 sambil bisik2...Huhu...Ye, aku dah biasa jadik bahan umpatan...Tapi diz topic make me think that the word “HARAM” yang dorang slalu sebut tu dah sikit sebanyak membuatkan aku rase cam aku ni bukan manusia ke...Kene samak ke kalo salam ngan aku?

Satu je aku nak cakap...Bleh blah arr kalo korang rase jijik atau nak ikut cara hidup Islam plak dengan tak nak salam dengan aku, siap cakap “HARAM” tu kuat2...Padahal korang senirik bile kuar date dengan awek...Tak hengat...Bukan setakat shake hand yang 3-10 saat tu dah...Kalo boleh pegang tak nak lepas...Bukan pegang taknak lepas...Lebih dari tu pun ada...Senirik pikir la...So, jangan hipokrit sangat ok?

Aku pun first time shake hand dengan lelaki yang takde ikatan apape ngan aku pun mase mule2 aku keje kat Focus Point dulu...Takkan la ko nak biar orang depan ko melanguk hulur tangan nak salam ngan ko...Terpakse jugak aku ketepikan sekejap soal haram bersentuhan tangan nih. Wehhh!!! Ni setakat shake hand secara professional, ok? Ape setakat shake-hand 3 saat tu pun cukup untuk wat korang atau orang shake hand dengan korang tu rase ghairah ke? Tolong ahh...Aku benci situasi camni. Sori la kalo entry ni agak emo, berwarna-warni dan agak menyentuh sensitivity orang2 kuat agama.


Ini personal opinion aku! Jangan nak provoke lebih2 pulak!

P/S: Better cam gambar ni je senang!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...