Saturday, June 30, 2012

Sayang

Memang ntah apsal aku rase pelik tapi suka bila tetibe Incik Jep panggil sayang. Adoi gedik.

Pelik tapi suka.

Ntah la. Dia macam try nak jadi sweet-se sweet mungkin untuk aku, tapi masalahnye aku pulak jadi err... Takut lak dia ingat aku tak suka. Hey gila apa aku tak suka. Kalo tak suka takde la aku canang kat blog sambil buat cuba nak buat expression gedik2 kat sini.

Sebenarnya mungkin selama ni aku tak pernah nak serius dengan orang. Bukan tak pernah orang panggil aku sayang ke apa, memang takde rasa apape. Budak2 kelas aku dulu pon hampir semua je panggil aku sayang... Sampai orang cakap aku memang takde perasaan dah... Boleh buat biasa2 je kalo orang panggil camtu... Tapi ngan dier dan2 rasa lain. Haha. Lain nak mampus.

Pelik tapi suka.

Aku rasa dia tak pernah tau pasal blog ni. Haha. Pheww... Nasib baik. Kalo tak, malu aku sensorang.

Friday, June 29, 2012

German Kalah

German kalah. Dah la main kalah mati... Tak sure la dorang ni ke 3 ke 4... Huhuhh... Nanti final Italy ngan Spain... Tatau lak nak sokong sape. 2-2 pon power... Tapi setakat amik tau camtu2 je lah... Dan sebenarnye Incik Jep tak minat bola. Hahahahahaha... Best giler ahhh... Nanti takde la aku stress macam pompuan2 lain time big football match, kes diabaikan suami/tunang/boifren.

Kitorang? Heh. Kalo aku jadik pegi US, lepas aku balik sini je la re-plan balik. Dier dah grad Master dier. Kemain hepi lagi dah abes. Tengah sibuk cari keje. Tapi macam dier prefer keje kat sana je... Balik Malaysia untuk cuti2 je kalo dapat keje sana... Siap plan, kalo dapat keje sana, dier nak stay untuk lagi 2 tahun... Aku da mcm... Aaaa... Aku camne??

Pastu aku makin cuak lak bile team meeting semalam, Jenny cakap takde perubahan dalam team kitorang, cuma tukar nama je. Huwaa... Takkan la management nak buat rombakan organization chart untuk sebulan-dua je... Camne bulan2 seterusnya... Tapi kalo pegi lambat2 sikit pun takpe lah... Lepas bulan 8 ke, lepas bulan 9 ke... Kan sempat aku beraya kat sini :)

Tak jadi pun takpe. Takde la aku stress sorang2 nak pikir nak idup kat negara orang. Incik Jep lain sket sebab dier memang ade kuarge angkat kat sana... Aku?? Dah la limited time je (5 bulan) pastu tah mana hala lak tercampak kat US tu kalau jadi ke sana...

Thursday, June 28, 2012

Comments

Apa? Komen?

Haritu ada... Pastu aku ngantuk2 sekali main setting. Sekarang aku dah tatau camne nak bagi komen tu ade balik. Ok kot takde komen? Haha... Blog aku bukan femes pun sampai orang nak komen2... Menyampah lagi ade kot sebab kalo update mesti cerita yang sama je aku letak. Iaitu konflik dalam diri yang tak pernah nak abes.

Dah nampak link tu balik kalo, kira ok kot? Ada ke?

Wednesday, June 27, 2012

Sweet-Sour

Apa aku leh kata, bulan June ni dah la bulan yang pisahkan tahun jadi setengah. Eh, melalut apa ntah... Tapi bulan June ni cam balance gila bagi aku. Banyak khabar baik, banyak jugak insiden buruk terjadi kat aku.

Semalam eksiden.

Pompuan tua langgar aku... Huhuhh... Jahanam jugak la motor sket... Cian Jonny... Melayang RM160... Phuhh... Dah la sehari dia kat workshop... Pegi keje tumpang Miss Chan pagi tadi... Tapi tu lah... Disebalik berita2 best2 yang aku dapat sepanjang bulan 6 ni, memang include sekali la pakej malang sikit2... Ada hikmahnya tanak aku riak sangat kot.

Alhamdulillah mak sedara aku tak jadi masuk wad. Kaki dia yang bengkak kena kaca dulu dah ok dah lepas dapat rawatan sepatutnya kat hospital. Kawan tu dah la ada kencing manis, sekali kaki lak bengkak sebab kena kaca dulu... Nasib baik takde infection.

Alhamdulillah...

Esok gaji. Heh.

Monday, June 25, 2012

Tak Sabar :')

Harini aku on leave. Konon untuk pegi kenduri cousin la kan yang Ahad semalam tu... Sekali keta tak muat. Tak dapat ikut. Tak sedih pon. Angah pun cakap nak pegi ngan flight pun tak jadi sebab lepas mesyuarat koperasi tu cuma flight pukul 7.25pm ngan 7.30pm je available. Orang tu nak pegi awal, so nanti boleh balik awal.

Aku pulak semalam konon nak renew passport. Sampai dah ok la standard2 time orang kuar umah hari Ahad kan... Dalam 9.30pagi. Pastu perut buat hal. Lepas perut buat hal, pegi tangkap gambar. Takleh blah nak gelak tengok gambar sendiri. Sejak bila tah kemain kening nak kena tunjuk sampai abes tah. Tapi aku apa peduli... Belasah je... Sumpah tak berapa nak best gambar berbanding gambar dalam passport sebelum ni. Dah la macam cerah melampau, padahal kulit makin gelap. Redha je lah.

Isi borang, pegi kaunter nak amik nombor, sekali nombor dah abes sebab hari Ahad rupanya bukak halfday je. Ok fine. FINE... Balik dengan hati yang agak terluka. Esok (harini jelah setel)

So, harini kemain awal aku kuar. Time2 aku nak pegi opis tu kuar. Memang laju servis dia. Masa collect passport aku perasan passport dah macam cantik sikit la. Rasa macam banyak benda shining2 yang aku rasa mungkin untuk safety kot. Siap ada note tulis passport tu ada alat elektronik sensitif. Jangan lipat, tebuk atau dedahkan pada suhu yang ekstrem. Wow. Camne nak pegi Antartika? Situ suhu extreme kan? Hehe.

Dulu passport yang kena bayar RM100 tu untuk 2 tahun cuma ada 32 pages. Skang ni kau bayar RM100 (untuk 2 tahun) atau RM300 (untuk 5 tahun) kau tetap dapat 48 pages. Aku amik RM100 sebab rasa macam patut aku bayar RM300 tu dapat 6 tahun. Haha. Boleh pikir camtu?

Ngam2 semua setel sebelum pukul 11 pagi. Sebab aku janji dengan agen keta tu nak sign agreement dengan bank pasal keta tu pukul 2 petang. Phuh. Tak join family gathering (konon2... Tu la reason aku apply annual leave) pun kemain busy la kan ke sana sini. Soal keta tu bayar bulan2 setel sebab dia cakap tolak terus dari akaun aku. So aku takyah susah2 pikir nak kena bank-in ke apa. Seb baek pilih Maybank. Ye lah, opis aku bayar gaji ikut Maybank. Sekali jalan setel kan?

Ni dah ade passport ni, saving dalam akaun pun walaupun tak cukup lagi nak bayar downpayment, tapi dah cukup untuk buat biaya tiket pegi-balik ke Newcastle Upon Tyne, berdasarkan gambar kat bawah ni ha. Hahahahaha...


Kemain kau kan, tarikh nak 13-17 Julai... Tarikh dijangka orang tu konvo... Tapi kau sendiri tak konvo2... Wahahahaha...

Memang tak boleh belah harga dia okehhhh... Dah la perjalanan berjam2... Huuu... Ni baru UK... Camne aku nak pegi US nanti??? Waaaaa :'(

Bukan aku risau harga tiket... Tapi aku risau keadaan aku dalam flight. Cam menakutkan je kat udara lama2 tu... Memang la ada stop skejap di mana2, tapi still... Aku ni bleh ke nak survive perjalanan flight camtu? Aaaaaa...

Sunday, June 24, 2012

Biadap


Aku kuar pegi beli burger tadi... Pastu bosan2 kan online saja la ngan phone... Tengah2 reply msg whatsapp, tetibe dengar ringtone "rahsia pohon cemara-exist"... Bole tahan olskool pakcik sebelah ni. Meriah ringtone aku syak bukak full blast volume...

Pakcik ni bawak anak sekali. Aku bajet dalam umo 7-8 tahun camtu la sebab banyak mulut dan boleh pakcik tu harapkan buat pegi pesan air kat kedai sebelah sementara tunggu burger...

Pastu aku tak sure apa ke menariknya aku ni, tetiba budak tu ngendeng2 kat aku macam dah kenal aku 10 tahun yang lepas. Tetibe buat berbaik2 ngan aku, tengok2 phone aku... Biasa la phone aku ade sticker rabbit kat depan tu... Pastu siap sibuk2 nk touch screen phone aku... Aku mcm, eh... Aku kenal kau ke??

Pakcik tu merangkap ayah dia boleh buat tak tahu okeh? Aku rasa aku ni totally strangers kepada dorang, mana la tahu kalau aku ni penjenayah yang bermuka baik ke hapa, culik anak kau, bawak lari. Aku tak kenal pun pakcik tu. Anak dia pun aku tak kenal...

Dah la anak dia buat mcm aku ni kakak dia je. Aku betul2 tak selesa kot camtu. Memang la tak proper kalau kau nak marah maki2 anak kau depan orang ramai, at least amek la inisiatif panggil anak kau jangan kacau orang lain. Tapi camne tah ajar anak tu kalo panggil pun tak makan saman... Seriously aku tak paham parents camni. Tak malu ke? Anak tak behave? Kacau2 orang?

Last2 aku nampak seko kucing dtg dekat. Aku panggil kucing tu, main2 ngan kucing tu usap2 dia bagai. Ok. Aku baru tau budak tu takut kucing. Muahahaha... Senang keje aku coz aku cuma perlu maintain je kucing tu kat sekitar aku... Tapi pandai lak budak tu amik kerusi nk duduk sebelah aku, nk jugak2 amik phone aku wat main game...

Aku mcm... Berharap cepat la burger siap... Nak berambus ni... So, burger dah siap, aku p la amik kat depan tu... Sementara nak tunggu baki duit tu, nak pulak budak tadi datang, peluk2 aku kan... Aku buat tak layan, dia pijak2 pulak kaki aku...

Stress tau tak dengan budak macam ni? Sebelum aku blah, aku toleh kat bapak dia, warning, ajar sikit anak cara beradab. Terpinga2 semua orang. Aku blah camtu je... Tengoklah tahun depan baru aku beli burger kat situ balik. Puas hati aku...

Annoying ok?

Bukan aku tak suka budak2, tapi aku pun bukan la pengacara rancangan tom tom bak ataupun cikgu skolah budak tu sampai dia boleh datang suka2 hati nak beramah mesra dengan aku, nak tengok phone aku, pastu nak main game macam phone sendiri. Pantang kot aku dgn budak2 camni tetibe aku tak kenal kau, boleh lak nk body contact bagai ngan aku... Lain la kalo babies sbb da sah2 aku yg mintak nk dukung... Tapi budak2 umo camtu? Kau paham tak aku ni stranger.

STRANGER.

Aku rasa cikgu yang rapat gile ngan student pun kalo boleh nak maintain rapat dalam kawasan skolah je. Luar skolah opkos la buat hal sendiri. Bila cakap tak pandai ajar anak, marah lak... Patut la remaja skang banyak kurang ajar, biadap, naik lemak semua pasal macam ni. Peramah tak tentu hala.

Masa taip2 nih aku teringat entry Jumie pasal hal2 camni. Patut yang empunya masalah budak2 tak suka dia ni mai jumpa aku amik aura aku sikit... Bukan nak berlagak, tapi kadang2 selalu sangat aku jumpa budak2 kecik yang kemain suka nak rapat ngan aku. Kalo 5 tahun ke bawah syiok la layan... Kalo yang tahap skolah2 yang kdg2 kureng ajar camtu, mau rasa macam nak pukul2 je... Tapi tahan je la sebab mak ayah dorang pon kat tempat kejadian, pastu tak tegur plak tu... Kita plak nak melebih, satgi jadi kes polis plak kan... Maklom ah parents zaman skang... Kot takleh tengok anak kene tegur ngan orang lain kan?

Posted via Blogaway & HTC Sense

Saturday, June 23, 2012

Pernah Ke?

Hari khamis camtu... Tengah bergurau-senda dengan opismate time2 lepas lunch hour, tetibe bank call pasal nak interview aku hal beli keta laa... Tanya la bagai aku keje mana, no fon opis, pastu nak no fon mak ayah, ada la aku cakap aku dah takde parents... So, aku bagi no fon brother aku je lah... Angah la kan sape lagi...

Tah camne tah, dah setel2 tu, memang aku terfikir balik macam entry semalam, nak cancel pun tak jadi dah pasal mana nak dapat interest rate 2.14% lagi macam yang aku amik nih... Lain la aku ade affair ngan manager bank... 1.56% pun dia boleh bagi kot... 0% interest lagi bagus... Kan, untuk aku sorang je... Pelanggan dia ramai, kikis orang lain sudah la kan... Hehe...

Pastu aku fon la agen keta tu bagitau bank nak slip gaji 2 bulan je. Hari jumaat aku pass kat dia (semalam la). Jumaat pon lepas opis hour aku call la si agen ni sebab nak jumpa nak pass payslip aku kat dia... Sekali, dia cakap bank dah nak approve loan aku, pastu bagi slip gaji lambat2 pon takpe... So, aku ok je... Cakap la Isnin je la aku pegi bagi... Sebab Isnin aku plan nak renew passport la segala...

Pastu tak sampai 3 jam lepas dia inform aku bank nak approve, bagi payslip lambat pun takpa, tetiba dier antar sms pulak kata bank dah approve pon. Takyah payslip.

Aku macam... Eh, cepatnya? 

Tak sampai seminggu kot... Angah cakap selalu kalo bank nak approve benda2 camni amik masa sebulan nak siasat pe bende pasal aku... Apa komitmen/tanggungan la segala... Ini tak sampai 3 hari aku rasa? Gila pantas approve... Ke dorang call company aku keje pastu HR tolong fax slip gaji aku kat dorang? Ntah...

Tapi cam takleh blah je rasa hidup jadi smooth camni... Jangan ditarik balik segala nikmat kemudahan yang Dia bagi dah laa... Alhamdulillah la kan dengan rezeki yang ada semua ni :)

Esok Ahad kenduri kazen aku... Yang sebaya dengan aku (merangkap kembar tak sama bulan ngan aku... Pasal mase kecik2 dulu mak dia pernah deal ngan arwah nak tukar kami sebab anak2 dia semua lelaki... Tapi ingat arwah nak bagi ke?? Hahaha)... Huwaaa... Aku takleh ikut pasal keta mak sedara aku penuh dah semalam. Haha. Takpe, at least aku tak la blank2 nanti kalo dorang counter attack tanya aku bila pulak lagi... Kang aku menjawab, dorang touching plak tanak cakap ngan aku dah... 

Ala, kalo pegi pun aku dah plan nak cakap ape... Hahaha... Angah je wakil sok p ngan flight. Kalo dorang tanye Angah, confirm nyesal tak sudah kot... Dah tentu Angah backup aku baek punye sebab baru2 ni dier discover bakal adik ipar dia memang takde kat Malaysia, pastu aku bukan syiok sendiri dalam hal ni :P... Da la citer2 pasal pegi US ni, ape bende nak kene bawak seme aku cakap nak consult ngan bakal adik ipar dia yang dah berbelas tahun bermastautin di luar negara... Haha... Tu aku belum introduce encek Jep kat dia via skype lagi tu... Kalo tak, aku dah bajet jenuh Angah nak speaking2 dengan encek Jep. Hahaha... Angah speaking berabuk la jugak weh... 

Uh, well actually sebab aku kene pegi US (kalau jadi la) ni plan yang aku bantai sembang ngan encek Jep dari pukul 1am sampai 3.30am haritu, macam tangguh la plak. Tah apa kami merepek, tapi yang pastinye pukul 2.30am dah start sembang hati ke hati (ewah) dah la kisah2 zaman skolah dulu semua masuk plak tu... Pasal kenapa aku pilih dia... Takde orang lain dah ke aku nak minat... Bahaha... Part ni lawak ok, sebab aku cakap aku memang malas nak minat2 orang lain. Bahahaha... Nak plak aku dah bosan nak kenal dengan orang baru, pastu kena start semua balik sembang2 introduce la apa... Letih tau tak keje ulang2 ni... 

Pastu aku komplen orang kat sini tak sama macam dia... Asal kapel kene dating la hape... Nanti lead pade bende bukan2... Aku taknak jadi macam aku yang dulu... Aku nak berubah kot, dulu ada la aku dating2 la segala, tapi dating tu buat aku makin "sihat" pastu ex komplen makin gemuk. Padahal dia yang beriye ajak dating tgk wayang, pastu makan fastfood, dia ingat takde effect dalam idup aku kot? Pastu bila ex aku diam, aku pon sama diam... Aku start malas nak kuar la, malas nak jumpa, ex aku syak ade orang lain, padahal aku lagi suka lepak ngan kengkawan kelas, tak pon tido mati kat umah... Tau2 clash camtu je... Haha... Biar la citer lama...

So, plan tu adalah nak upgrade sket our relationship. Haha. Sebab mungkin dia balik cuti lepas majlis konvo, kalo dia dapat keje sana, memang balik cuti je la... Kalo dapat keje kat Malaysia, memang balik for good la... Time balik tu la kitorang nak memanfaatkan sebaik mungkin, sebab dier balik time2 dekat nak raya... Seperti dier plan nak introduce aku kat family dier, so aku pon kene wat mende yang sama dalam time frame dia balik... Ye lah raya kan, suka hati kau la nak pegi melawat ke apa pun. Most probably kalo nak tunang pon maybe carry on je... Tapi ape kejadah orang tu plan nak balik ujung2 bulan 7, pastu dalam bulan 8 aku dah nak berangkat pegi US pulak... Bulan 8 pun aku tak sure bila lagi... Hujung bulan 8, sempat la beraya, beraya dengan kereta baru. Heh.

Tapi dah jadi camni. Hmm.. Tangguh kot. Tahun depan je la nampaknye. Haha. Dun worry, insyaAllah tahun depan la apape pun :)

Thursday, June 21, 2012

Mungkinkah Terjadi

Tak sangka kan, aku ingatkan dalam kelas aku zaman blaja dulu je budak laki kuat bergosip... Dalam opis pun budak laki jugak sebarkan gosip... Gosip ape lagi, gosip pasal aku nak blah pegi US la...

HR pun skang ni dah senyap je. Tunggu Comms Session dari manager la kot kalau2 dia nak introduce team baru untuk project baru. Banyak benda aku plan ni sampai ke bulan 8, tapi setakat plan dalam kepala otak je la. Pastu tulis tah mana2 tak pun share dengan Angah. Dah la aku ni cepat berubah fikiran... Tapi bab pegi US memang dah tetap fikiran dan takkan berubah hati dah.

Mula2 aku terfikir pasal email yang aku bagi kat lecturer aku dulu pasal aku lagi rela fail dari nak attend presentation 13 Julai nanti... Benda banyak aku dah lempaq buang pun... Dah la banyak duit aku terbuang kat situ... Memang proses yang sakit hati. Lagi sakit hati bila dorang email balik ala2 perli bagai. Takpe. Pemangkin. Bukan apa, saja aku lambat2kan pun pasal Mark yang dah nak setel pun tak dapat setel on the spot walaupun senate dah meeting la bagai. Entah apa dorang peram.

Pastu fikir2 balik, nanti aku nak blah, bertangguh lagi kan... So, buat plan kedua plak kalo shipping barang2 on time ngam2 sebelum pegi present, boleh la aku attend presentation walaupun tah apape je bakal jadi nanti... Redha je... Tapi masalahnye skang debit kad visa aku kene sekat lak... Bukan aku tak biasa beli apape luar Malaysia ni guna debit kad tu... Tapi mungkin ni special case sket kot. So, now aku email2 je dengan admin website yang buat bendelah yang lebih kurang dengan project aku. Maklum la sejak keje ni kan dah ade duit sendiri, maka boleh la aku amik khidmat nasihat je dari orang yang lebih tau hal2 camtu daripada contact dengan lecturer aku semua tu, sudahnya awak punya project, awak buat la sendiri. Ewah, sapa yang propose tajuk? Sapa yang janji sebetulnya project tu aku buat dummy je? Cakap tak serupa bikin. Puii...!

Paaaaling penting, location mendelah tu rupanya kat US. Wah, takkan nanti aku training 7 hari seminggu kan, tak pun takkan 5 bulan tu macam dalam kuliah universiti... Universiti pun ada break kan, boleh aku plan trip pegi jumpa dan consult orang yang buat project tu... Mintak2 la semua berjalan dengan lancar.

Yang Angah pulak memang sudahnya mintak aku tangguh belajar je la. Sebab perihal travel2 ni... Angah cakap biar lecturer2 tu semua bukak mata sikit, siapa aku ni... Tapi dah macam riak pulak bunyinye... Angah cakap lagi, ingat senang ke nak travel lama2 kat negara orang... Haritu sembang2 kat fesbuk dengan Vimalan, dia dapat pegi German 6 bulan... Training jugak, tapi dia cakap sebenarnya agak enjoy la jugak. Dapat jalan2... Sambil nyelam, sambil minum air katanya...

Email je bab2 tangguh belajar ni... Aci tak? Malas lak nak bersurat2 bagai... Tapi seminggu sebelum aku blah ke, atau memang betul2 dah blah ke baru hantar surat... Nak lagi touching, sebelum raya... Ye lah, kalo bulan 8 tu aku pegi sebelum raya... Memang beraya dengan skype je la aku :(

Kereta tak jadi cancel. Tak cukup duit sebab nak buat beli apape untuk aku pegi sana, Angah willing nak topap untuk downpayment. Sebab apa, sebab dah keluar keta tu nanti, dia rasmi dulu... 4 bulan kot dia rasmi dulu... Takpa la rezeki dia kan guna kereta aku... Entah la, semalam runsing gila pikir pasal study tak habis lagi ni, pasal benda2 kena let go, sekali rupanya tak banyak benda aku kena let go... Cuma perlu lebih positif je dalam menjalani hidup...

Wednesday, June 20, 2012

Blog Itu Diari

Aku terasa dah macam diari dah mende alah ni...

Rajin betul nak update...

Tapi rasanya update lebih kepada berserabut dalam kepala ni... Yelah, selain benda2 yang aku kena let go tu semua, tetiba ada benda merunsingkan kepala aku sejak2 dari zaman kelam dulu (zaman blaja) sejak2 dapat surat tu lah... Hurmm... Tetibe kene tukar plan 360 darjah plak rasanya...

Dari plan macam taknak pegi kepada pegi... Dari malas nak buat, malas nak pikir jadi kena pikir, kena buat, sudahnya cari online je... Pastu main order je... Apa bakal jadi, wallahualam... Janji ada...

Tatau la. Banyak kena planning. Serabut. Mark pun cerita life dia serabut jugak. Takpe la. Aku pun pening ni. Kalo dorang banyak songeh jugak... Tatau nak cakap la. Pedulik la kata guna kit ke hapa... Asalkan benda dah gerak depan mata cukuplah, nak bising lagi?

Ntah. Aku tak paham.

Aku nak benda setel je sebelum aku berangkat pegi tu. Nak bertangguh2 rasanya macam tak manis plak. Minimum gred pun lantak la... Aku dah malas nak pikir ni ha... Makin serabut rasanya... Iskk...

Tuesday, June 19, 2012

Alhamdulillahhh...

Aduh... Memang nervous aku nak cerita...

Tengah taip ni pun gigil2 lagi gitu... Tak sudah2 since balik keje tadi...

Eh, bukan pasal nak kawen... Asal tajuk camtu je dah pikir cenggitu... Mentang2 la aku single kan... Yang tu lambat lagi kot... Masing2 nak tumpukan pade karier dulu. Ewah, karier la sangat kan... InsyaAllah tahun depan. Ops.

Sebut pasal karier ni kan...

Iskk... Pasal ni la yang membuatkan mengantuk aku time nak balik keje tadi serta-merta hilang begitu sahaja... Tapi dalam hati aku bersyukur yang amat sangat, at least aku dah nampak hint2 yang gitu2 mengenai status keje aku kelak :)

HR manager datang tempat aku mula2 tanya ok tak kalo dorang nak antar aku pegi oversea untuk 5 bulan? Aku macam... Oh, wow, dah tentu la ok, gila apa nak tolak... Tapi masa tu aku blom tanya lagi pegi mana... Pastu dia blah... Aku ingat cam memain je la kan... Pastu Syafiq, Izzat masa tu kat situ ngusik2 la aku... Kalo pegi Australia (negara project yang kitorang handle skang ni kan) boleh la pasni aku approve je apa benda dorang nak reject keje... Lebih2 lagi kalo bende tu susah... Hahaha... Aku cakap, aku on je...

Pastu HR manager tu datang balik, suruh jumpa dia sekejap... Pegi la jumpa kan... So, jeng jeng jengg...

Dia tanya aku ada masalah tak bab makanan, ade pantang larang ke, sebab restoran makanan halal memang susah nak jumpa kat situ... Err... Aku cakap je aku flexible, tak dapat restoran makanan halal, dapat pasar raya ade jual buah2 pun boleh je... Atau masak pun boleh (eceh, beriya je kan...) Sebab katanya partner aku non-muslim, pompuan la jugak... Alaa... Macam tak biasa je housemate aku berbilang bangsa dulu... Aku jenis masuk je ngan sesape, janji hal personal, kau buat hal kau, aku buat hal aku sudah... Jangan bzbody sangat...

So, aku tanya laa... Camne aku bleh terpilih kan... Dia cakap sebab english aku bagus... Pastu aku tau pasal fibre, communication, untuk project tu nanti relates energy ngan fibre... Tapi fibre tu mostly untuk telecommunications laa... Dia nak orang ade strong knowledge pasal ni... Eceh... Terharu kot dia cakap aku camtu... Then soalan best... Kat mana kan... Dia jawab...

US.

Yeah, United States. Waaaaaaa................. Tak pernah kot aku sampai US... Paling jauh pon pasport aku cuma ada cop Singapura jeeee... Yang lain2 aku kelentong budak2 kelas aku dulu, cakap aku pegi Australia la bagai tu cam merapu je... Tak sangke akhirnya peluang aku nak travel tu ada... Bukan seminggu-dua mingguuu... Tapi 5 bulan kaaauuuu...

Erm.

Aku tanya... 5 bulan tu start bila kan?

As soon as in August.

Gulp.

Nampaknya banyak benda aku kena korbankan nanti.

Takleh pegi kenduri Huda bulan September, kenduri kawen budak kecik Zefarina dengan Edi bulan Oktober nnt, kenduri cousin aku yang dijangka bulan 11, terpaksa melepaskan trip ke KK, takleh jumpa encek Jep bila beliau balik bercuti (kalo dapat keje Malaysia, mmg dia balik terus, tapi kalo tak, dia balik untuk cuti sahaja), takleh join Angah buat trip satu family bulan Disember, etc...

Yang penting...

Macam takleh nak beraya jeee...

Plan nak amik kereta pun macam kene let go je...

Bak kata encek Jep, peluang yang ada jangan disia2kan (aku translate) Sebok je aku gegeh call dia bagitau masa dia break sekejap tadi... Sebab esok sampai 10 hari akan datang dia pegi camping di Scotland... Elok la aku pun nanti jadi plan nak pegi kenduri sepupu aku kat KL... Jadi ikut siap amik leave hari Isnin 25 June nanti...

Dan 25 June tu jugak la otw balik nanti, aku kene setel jugak pasal passport... Sebab passport aku dah expired :P

Monday, June 18, 2012

Saspen



Tengok gambar tu, takleh blah kan?? Mujur isi dalam dia betul Evening Primrose oil... Maapla gambar tak saspen sebab aku blog gune phone dia leh upload 1 gamba utk 1 entry je...

Dulu aku ada buat survey apa benda ntah kat satu blog ni...

Tolong2 final year project la kan... Budak tu tak sure lak pharmacist ke atau business management... Tapi yang pastinye ada la saguhati sket kepade sape2 yang tolong... Saguhati plak bleh pilih2 rasanya... Lama da, aku pun dah lupa...

Tup2 harini dtg packaging kecik comei je kat umah aku. Balik keje tadi nampak... Aku pun bukak la tanpe syak wasangka... Sekali terkezut aku packaging kotak tu tules "Noriday"...

Aku pun laju2 laa google Noriday ni hape sbb aku ingat aku penah nampak akak ipar aku simpan kat dapo dengan bace kat blog sape ntah... Rupanya Noriday ni pil perancang kuarge sebenarnye...

Siot btol, mujur abang aku tak bukak packaging ni... Kalo tak jenuh nak explain... Dah la aku blom kawen lagi... Tapi plan nak anak berapa ramai tu dah ade la... Orang tu cakap investment, kite ni iyekan saje lah... Haha...

Tapi packaging tu memang siot lah. Nyaris aku kena heart attack lepas buat carian google.

Posted via Blogaway & HTC Sense

Saturday, June 16, 2012

Standby :)

Berjaya book dah... Next step, standby payslip... Standby no fon Angah... Haha... Ye lah, sebab gaji aku tak cecah RM2k sebelum new contract pade 1 Ogos 2012 nanti... Maka, memang perlu la sorang guarantor untuk assured aku bleh bayar keta bulan2 tanpa gagal... InsyaAllah bleh bayar... Mane taknye, PTPTN pon blom miss bayar lagi walaupon kadang2 tu rasa macam overspent untuk bulan tu... Kau hado, gegeh bayar PTPTN lepas 3 bulan start keje (Sept 2011) padahal sebenarnya kau kene start bayar pade Dec 2011?? Berdedikasi okeh??

New contract nanti hopefully aku bukan dalam golongan A3... Kalo bleh nak A4 ke, A5 ke, E1 ke... E2 kalo gempak sangat... Ehehe... Setakat buat tech support tu boleh laa... Nak present2 pasal masalah2 ke, nak tolong menjawab2 ke, rasanya belum sampai tahap boleh dibanggakan lagi... Aku nervous jugak nak sambung contract ni sebenarnya...

Banyak benda aku suka keje dalam bidang yang aku terlibat skang ni... Walaupun agak lari dari kos yang aku amik kat universiti tapi tak grad2 tu... Pastu ada plak manusia nak tegakkan benang yang basah (lect tuuutt)... So, kau ingat kau sorang je bleh tegakkan benang basah? Aku pun buleh laa... Tunggu la kau tahun depan... Hahahahh... Plus persekitaran keje dalam opis pun best... Takde maki hamun segala... Enjoy... Stress tu mana2 pun ada... Tapi ada la cara nak tangani stress tu... Seperti, err... Takde contoh yang penuh kasih sayang plak aku nak bagi... Sebab aku selalu bertindak secara kejam sikit dengan budak2 ni... Sampai dorang plak stress... Ada hati kan nak bagi aku stress... Amik kau, aku reverse balik stress pegi kat korang... Muahahahaha...

Pasal keta ni, bak kata agen yang handle urusan jual beli keta kat aku tu... Aku je lain... Takyah tunggu keta, tapi tunggu no plet. Well, aku nak nombor plet tu sama ngan Jonny... So, nampak la macam harta aku je seme tu kan... Tapi sebenarnya nak cover, aku jenis payah nak ingat keta, seperti letak mana, satu hal nak hunting exact car kalo kat carpark banyak2 tu... So, better aku amik bende yang similar dengan apa yang aku selalu ingat, apa yang aku dah biasa, etc... Agak pelik, tapi bila aku dah biasakan diri, ok lahh... Macam keta Kak Syima dulu... Masa mula2 dia bawak aku pegi Jusco tempat orang ramai2 tu... Aku lebih suka ikut je dier jalan kat depan bila nak cari keta kat parking... Tapi bila dia pun lupa, tanya aku lak... Lagilah aku mana nak cam... Semua lorong sama jeee... No keta pon tak hafal... Hahahahh...

So, baik aku amik bende yang lebih kurang je... btw, rasanya no plet tu semua just nice ngan timing aku nak keta tu ada... Lepas raya pon mak tak kisah nyah... Apepon sebab nak bayar downpayment punya pasal... Dengan rasa sedihnya nak umumkan kat sini, takde peruntukan duit raya untuk anak2 kepada sepupu2 sekalian. Hanya yang paling dekat je dapat. Tu pun macam kena catu. Harap kalo ade anak2 buah bace post ni, dorang takkan memberontak guling2 buat rusuhan kerana takde peruntukan duit raye untuk taon ini... Sile mintak ngan Angah je... Hahahahahahh

Thursday, June 14, 2012

Confuse Jap.

Aku dapat link belog adik aku si Huda Luna pasal wedding dia ni kat fesbuk...

Baru hari EL semalam je ni dapat tau, ok???

Terasa diri adalah seorang kakak yang hampeh (sebenarnye tah bile dier jadik adik aku pon tak sure laa... tetibe jee kan ngaku dia adik...HAHA) dan macam tak peduli je dengan penghidupan orang lain kerana sibuk bergelumang dengan masalah sendiri atau over syiok sendiri... Muahahaha...

Oleh sebab aku baru discover belog beliau itu, maka, dikesempatan takleh tido ini aku bersungguh gigih baca apa yang ada kat situ dari awal sampai la yang latest.... Kagum tak dengan kegigihan aku? Kagum tak? Kagum tak? Sila la kagum.

Sebenarnye ramai yang pangkat adik2 aku yang baru nak kawen, dah kawen, etc... Sampai kat opis pon ade plak selambe suke suki sound aku "Bawak2 la berkawen... Apehal in relationship lama sangat" Dia punya sound tu bunyi macam suruh "Bawak2 la bertaubat...". Blank kejap aku tak pasal kene sound begitu... Mana ada aku ber relationship lama2... Kenal je dah lama... Jumpa secara real baru sekali... Jumpa virtual via YM, Skype dah beratus-billion kali dah... Bajet in relationship baru 6 bulan (harini genap 6 bulan tu). Kononnye la... Padahal Skype ke apa macam selalu jugak, macam dulu2 sebelum ade relationship special jugak...

Setelah buat aktiviti tak bermoral penyelongkaran terhadap ape bende yang ade dalam wedding si Huda Luna tu, rupanya macam2 kena pikir. Dia plak pikir sejak tahun lepas2 lagi dah... Pastu aku discover lagi pasal b2b... Dulu aku ingat menatang ape la b2b tu... adakah macam p2p (peer-to-peer -> sape penah gune torrent/lime-wire/kazaa mesti tau punya...) sekali rupanya bride-to-be... Phergh siap macam ade komuniti je dalam dunia blog ni kan? Ke aku yang ketinggalan??

Sob2... Rase takleh blah plak macam2 rupenye ade dalam dunia blog nih... Pastu bila aku gigihkan diri klik satu2 link2 yang ade, rasa macam... Fuiyyoohhhhh... Memang kene buat macam2 ke apa?? Apsal wedding jadi complicated gila... Apsal listing dia banyak nak arwah... Apsal satu hari tu macam penuh gila dengan aktiviti macam2... Apsal tu apsal ni... Sudahnya aku yang berserabut... HAHA... Sebab macam2 ada, kena plan, kene pikir. Dah la aku pesen malas nak pikir susah2...

Bukan takde plan nak happy-ending-kan relation kitorang... Ade je plan... Tapi setakat kat Skype, memain je la planning. Hantaran pon siap ada pilihan objektif A,B,C,D,E,F... Ape lagi bende lain... Dier serius, aku buat memain... Aku serius, aku jugak yg kena gelak... Sudahnya apa yang kitorang bincang tu abes kat situ. Pastu sambung lain buat modal menyakat la hape... Memang nak tak nak kena tunggu dier balik sini jugak laa...

Satu hal aku paling semak kepala nak pikir adalah, camne kalo nak bagitau Angah, pasal hal2 camni semua... Ke lantak dier la susun ayat camne sebab dier sendiri setuju nak jumpe Angah nanti. Takkan jumpe je kan... Sebab fair and square la aku pon kene jumpe SEMUA family dia... Nasib baik yang warga Germany tu dia tak suruh aku jumpa jugak... Kalo tak? Aku mana reti cakap German...

Wednesday, June 13, 2012

Test Drive

Ketaq gila kot lepas 4 bulan dah tak pegang stereng keta... Terus test drive ford fiesta. Kemain lagi gelabah2 ayam nak bawak sebab keta tu bukan keta aku... Kang jadi apape, u kiss, u pay la kan... Haa... Mati aku kalo kena camtu nanti...

Aku pegi sebab Angah la ajak... Dah aku komplen moto aku tu jadi macam2... Maka, nanti pasni secara otomatiknya dia akan bersara dari perjalanan jarak jauh :D. Pegi keje pasni naik keta plak, walaupun tak pasti mana ceruk nak pegi parking...

Aku mati2 ingat salesman tu ajak sembang2 dalam keta sebab nak cerita interior dalam keta tu... Sekali hambik kau suruh test drive... Dah la Angah awal2 suh aku duduk tempat driver... Maka tu lah pertama kalinye semorang merasa aku bawak keta... Bahahahaha... Memang lawak nak mati sebab aku nervous, pucat, semua la ada...

Ni pun tengah tak abes gelak lagi ni... Aku masuk online gune laptop jap sebab nak check jiran yang baik hati tu on wifi free ke tak... Nampaknye tidak, maka... Off dulu lah... Nanti2 je la skype dengan buah hati pengarang jantung tu... Lagipun harini EL tu sebenarnya banyak jugak citer best2 yang sebenarnye tah apape terjadi...

Nak tenangkan kepala dulu... Sambil2 cari idea untuk tegakkan benang yang basah. HAHAHA.

EL

Betul bermasalah la tu Jonny...

Sian aku... Kalo lampu2 signal tu padam terus macam sebelum2 ni takpe la jugak... Ini sampai kat area2 Penang Free School yang lebih kurang 5km dari opis aku, tetibe dengar bunyi semacam... Macam meletup, tapi halus la bunyi dier... Pastu ngan bau tak best... Bukan bau perfume aku, tapi bau circuit terbakar (macam tak biasa lak ngan bau circuit terbakar yang sangat "harum" tu)

Lagi la cuak... Bagi signal pon nak taknak je... Jap aku press minyak, nyala terang gila... Bila aku slow je, jadi malap2... Eishh... Takleh jadi nih... Patah balik umah... Terus EL arini... Hampeh betul... Huhu... Baru je sampai umah ni... Bawak moto dengan kelajuan 30-40km/j... Dengan jalan jem lagi... Memang terbaik la tadi... Sejam baru sampai umah... Terbaiklahhh...

Tunggu kul 11 lebih ni... Workshop bukak 11 lebih, Angah cakap... 

Memang kene angkut keta jugak kot... Agak terdesak sangat, memang aku angkut Ford Fiesta je sebijik... Sebab dalam bulan ni, bulan depan, setakat 10% downpayment Ford Fiesta je mampu kuar cash/swap pakai kad bank... Tak cukup untuk downpayment Honda Jazz hybrid lagi... Nak plak memang masalah betul aku dengan circuit2 nih... Nampak gayenye memang boleh pakai Ford Fiesta je lahh... :(

Takpe lah... Kereta jugak kan...

Sunday, June 10, 2012

Family Matter


Semalam aku cam emo sgt kat status fb... Pasal family2 laa... Actually terus terang cakap, berbanding family belah arwah mak aku, aku lebih la kecewa dgn family belah arwah ayah aku.

Yep, aku tau skang cuma tinggal aku dengan abang aku je kat muka bumi ni... Tapi tak sepatutnya la hal2 melibatkan kematian sedara-mara dirahsiakan atau terlupa nak inform kat kitorang... Kalo hal2 newborn ke lain coz kita mmg akan perasan baby ke budak kecik bile pegi melawat dorang ke apa...

Tapi bila hal2 kematian... Even dah lama, tapi tak pernah inform, tak ke jadi awkward moment bila tetiba tanya mana pegi si polan si polan sebab tak nampak. Kalo dorang belum abes sedih lagi, dorg akan anggap kita sengaja tak sensitif... Tak sensitif hotak kau dah tak pernah inform... Celah bedah mana nak tau kan?? Aku ke abang aku mana ada 6th sense tau ape korang pikir atau bleh detect tetibe org tu da takde... Kita malay kot, bukan chinese bila orang mati, ada display gambar kat tokong mini dlm umah. Tell me camne nak tau??

Org yang da takda tu ada la related sikit walaupun agak jauh sebab tiap kali raya, lepas arwah ayah da takde, Angah la take over bawak arwah pegi tahlil kat kubur atok nenek... Nak harap saudara betul dia? Mana la pernah... So tak salah kan inform kat kami juga??

Teringat aku masa dekat2 sem last2 kat Kuala Selangor... Aku tatau camne bleh jadi camtu, tapi masa bapak sedara aku sendiri meninggal, aku tau dulu, baru Angah. Kau tak pelik ke, Angah dalam Penang, yg meninggal pun dlm Penang, tapi berita sampai kat Kuala Selangor dulu... Kesian tau tak aku rasa kami mcm terpinggir bila dekat2 dah nak kebumi, baru kami tau... Bila kami sampai, kdg2 semua dah selesai... Lepas tu dengar sedara2 lain bisik2 pulak kami pentingkan kerja dari family... Camne korang expect kami tau awal kalo semua ada phone canggih, tapi banyak benda nak share kat fesbuk, ada no fon pun tanak cuba call inform...

Aku ye lah tiap waktu pesen tengok fesbuk... So boleh la catch up... Tapi sejak keje ni kdg2 banyak jugak benda terlepas pandang sebab ramai org suka update benda tak penting. Angah jauh sekali la nk bukak fesbuk selalu... Tapi better way adalah call... Kalo takleh call pun, macam la takleh suruh cucu ke sapa lari sat mai umah aku ni inform... Bukan jauh pon...

Entah la... Tapi kat status emo aku tu jugak ada sedara lain emo plak cakap takkan nak expect yg tua pi melawat yg muda... Tapi macam la takleh call kan cakap?? Berita kematian camni kau nak expect aku pegi umah dia tiap2 hari tanya kabar, pastu expect dia nak cerita harini sapa meninggal ke apa? Kalo ko org tua pun, kalo dah takde apape hal, relation setakat anak sedara dgn mak sedara, tak la rapat sangat, tapi hari2 kau nk pegi umah dia kenapa? Takde keje? Dia pun rimas, kalo anak dia ada pun hari2 kau bertandang, mau mintak pelempang ke nak org halau?? Buat semak hari2... Lain la kalo memang rapat gile2...

Entah. Last2 aku letak je komen, kalo aku nk kawen nnt, aku inform kat fesbuk je. Takyah nk buat kenduri bagai. Sep kos. Kau hado??

Susah sangat nak angkat phone, telepon inform kat kitorang?? Haa? Susah sgt ke?? Tak sedap laa dengar dari org lain, source public, tak rasa mcm family terdekat tau... Tak special langsung.... Sentap mak tau!!



Posted via Blogaway & HTC Sense

Saturday, June 9, 2012

Kirim Salam

Apa jadi kalo orang (kata la si A) mintak kita kirim salam kat orang lain (yang ni si B), tapi kita tak buat pon? Tak sampaikan la maksudnya... Macam dah 3-4 kali A suruh, tapi dalam 3-4 kali tu, cuma sekali je kite sampaikan kat B. Itu pon sebenarnya tak sure lak si B yang kite sampaikan salam tu dengar ke tidak. Kira macam main2 je la cakap pun...

Salah ke tak eh? Ke camne? Ade sesape ade idea?

Dah la kirim salam, sekejap kirim salam sayang lah ape bagai... Nak sebut pun geli. 4-5 kali kena susun ayat la apa... Takut orang salah paham. Sudahnya main cakap camtu je tanpe peduli orang tu dengar ke tak kita cakap apa...

Ermm... Camni... Rajin jugak la En. Jep itu suruh kirim salam kat Angah... Motip nak amek berkat la hagaknye... Tapi suruh aku... HAHAHAHA... AKUU??? Susah sebenarnya aku nak cakap ade orang kirim salam kat abang aku tu kalo dia tak kenal pengirim salam tu siapa... Kalo kawan2 sekampung dulu tu lain laa... Memang kenal2 pun semua... Aku je selalu lupa nama :P 

Ini apa benda aku nak explain? Bakal adik ipar?? Penah la aku cakap sebelum2 ni bakal adik ipar dia kirim salam. Tapi biasa je dia buat tak tahu atau pandang aku balik dengan muka tak percaya. Sebab aku tau dia sendiri mungkin berasa pelik... Bilanye masa aku ade peluang berboifren la segala?? Weekend lepak rumah... Membe ajak kuar, kalo dah bosan gampang baru kuar... Tu pon sampai dah nak pakai kasut kat depan pintu pon tak abes pikir sebab sayang gile nak abeskan mase kat luar bersosial ngan kengkawan sambil meninggalkan katil, bantal, tilam dan garfield2 kesayangan... Ohhh....

Sebenarnya sampai harini pun aku tak percaya relationship kitorang sejauh mana... Walaupun dia da cakap camtu dalam entry haritu... Tapi aku still, macam... Hmm... Entah... Aku pun tatau aku nak apa sebenarnya, ape yang perlu dier buktikan sampai aku percaya... Lempang aku bertubi2 misalnye? Eh tak2. Tunggu dier balik Malaysia je la kot untuk pembuktian yang tahap betul2 serius. Seperti... Macam orang lain buat lah. Antar rombongan ke hape... (Tolong lah percaya)

Tapi satu hal plak aku serabut. Camne aku nak cakap ngan Angah ke sape kalo dier ngan kuarge dier betul2 nak bertandang plak kan? Kalo ade arwah mak dulu takde lah aku nak segan ke hape... Main sound je... Tak pon memang aku ngan arwah suka-suki bercerita... Ini aku nak cakap ngan akak ipar aku? HUH, TIDAK LAH KANNN... Tah bila tahun aku rapat ngan minah tu kan... Sendiri mau ingat la apsal aku tak rapat... Sampai bile2 pon tidaklah rasenye... Nak sembang sesaje? Sorry lahhh... Aku buat2 peramah pun orang tak layan serupa cam aku cakap ngan dinding... Baik takyah!!

Memang masalah betul aku ni bab2 relationship la hape camni... Aku yang suka diam2kan sebetulnye... Kdg2 kalo buat ala2 sound sebijik jugak cam dalam entry tu, cukup satu soklan, satu jawapan. Lepas tu aku berlagak cam takde apape dan macam bende2 camtu tak pernah terjadi.

Ape pun, selalunya dalam skype, aku agak hargailah ape yang dier cuba bualkan tiap kali kitorang online (macam sekarang ni selalu la plak kan skype2 nih... Dalam seminggu sampai 3-4 kali jugak skype pun) nampak la jugak cara macam cube nak jadik boifren yang baik dengan hari2 bertanyekan aku apekah hari2 yang aku lalui untuk haritu... Walaupun jawapan dia dah jangka aku akan jawap harini biase je bla bla bla bosan bla bla bla... 

Aku ngaku laaa aku bukan la orang yang best kalo nak ajak berbual tahap HARI2... Since arwah takde. Aku jadi awkward nak share dengan orang ape bende aku buat tiap2 hari. Padahal dulu masa kecik2 sampai la sebelum aku masuk asrama form 4-5, hari2 memang ade je bende aku nak cerita kat arwah, pasal cikgu aku, pasal homework, pasal membe jatuh parit la, kelas bising tak tentu hala bila cikgu tak masuk la, kene rotan ngan cikgu, kene jalan itik keliling padang... Semua aku cerita. Sikit pun tak tinggal.

Sekarang, sebelum dier act camni punya caring sanggup dengar aku citer ape pon walaupun sebenarnye tak berilmiah langsung la hape, aku memang jarang share dengan sesape pasal hari2 yang aku lalui... Except mase duduk ngan Kak Syima, ade la jugak citer2... Tu pun time dier ade kat umah je... Kalo tak, aku main cerita2 ngan Flora je la... Dier pon pandai gak layan aku sembang dari akak ipar aku tu hah...

Aku risau gile dier yang bosan ngan aku... Sebab memang fact aku ni agak membosankan... Aku tak suka sangat ape yg orang lain suka... Tapi kalo bab keje, memang boleh la nak harap sket kat aku kan... Bab life... Hurmmm... Kene pikir banyak kali... Entah ape jenis punya awkward feeling yang merasuk dalam diri aku pon tatau laa...

Ikut flow je lah. Dah la bila masanya dier nak balik Malaysia pon aku tatau... Sebab nampak gayenye berapa interview da dier bakal attend untuk keje sana... Siap cakap ngan aku memang kalo bleh nak keje sana, dan saving 500 Pound sebulan... Sana gaji per year lebih kurang cam kat sini, tapi kalo convert matawang sini, kayo makcik... Huhuhh...

Berbalik pade tajuk kat atas tu... Salah ke tidak kalo kite tak sampaikan salam orang kat orang lain ni??? Selalunye salam je lah yg dikirim... Cuma semenjak-dua menjak ni siap ngan pakej salam sayang la hape... Adeihhh kembang tekak aku lahhhhh!!! Help help...

Thursday, June 7, 2012

Genap Setahun!!

Guess what...

Semalam... 6/6/2012...

GENAP SETAHUN aku keje!! Hahahahahhh...

Alhamdulillah syukur dengan rezeki yang diberikan walaupun ramai komplen gaji tak banyak, tapi kalo keje kat tempat gaji banyak2 tu tapi ko rase tak hepi, tak best jugak kan??

Nak kata keje aku ni best sangat tu takde lah... Sama je stress kekadang macam keje lain2... Tapi aku macam enjoy keje situ sebab... Antaranya aku rase aku ade peningkatan sket dari segi kemahiran menulis aku, kemahiran bercakap (walaupun kekadang ke laut) dan yang penting... KEMAHIRAN MEMBANTAH. Memang tak dapat kat tempat lain. Kat tempat aku keje sekarang je ada.

Teringat first day aku masuk keje...

Rasa macam dah bagitau camne first day aku keje tu... Kat sini, tapi lepas 2 minggu aku mula keje la... Tatau apesal masa first day keje tu over excited sampai tanak update kat blog.

Ape pun, setelah setahun keje, walaupon sebenarnya tak grad2 lagi, tapi aku berbangga dengan diri sendiri sebab aku dapat hampir semua yang aku nak dengan gaji sendiri. Seriously dah tak harap dah ngan Angah ke sape... Plus aku plak bantu2 dorang kalo ade apape tak cukup... First gaji aku dulu tak banyak sebab dia offer memang sikit betul dari company lain... Aku tak kisah pun, asal ade pengalaman. Dah dapat pengalaman, baru la boleh demand2 sket kan...

Gaji pertama aku dulu aku guna buat convert line Hotlink aku pegi ke Digi (monthly bill)... Dengan beli MP3 player kecik gila untuk bawak pegi opis. Pastu belanja orang makan. Best woh rasa belanja semorang makan. Seronok tengok dorang makan ramai2 :)

So far sepanjang setahun aku keje ni... Antara yang aku dah belanja guna duit gaji sendiri adalah;

  • Convert line Hotlink ke Digi monthly bill internet unlimited
  • MP3 player kecik konon nak layan music sambil buat keje...
  • Baju raya 3 pasang (haa... kau mampoo??)
  • Phone HTC Wildfire kesayangan ni
  • Lesen kereta
  • Kamera ala2 DSLR (Angah buat loan beli :P)
  • Road-tax ngan insurans motor
  • Minyak motor tetiap minggu (takleh blah...)
  • Redeem pakej bercuti (Cherating on April, Kota Kinabalu on September)
  • Sponsor tiket flight orang yang aku ajak pegi KK
  • Kasut baru :P
  • Shawl bebanyak macam2 kaler
  • Beli anak tudung online
  • 2 pasang kain yang takde idea nak buat baju apa sebenarnya
  • Hadiah besday untuk anak2 buah.
  • Beli hadiah dan pos untuk "orang jauh". Hahahahh... (tapi taon ni takde. Taktik suh dier balik Malaysia cepat2... betul la tuh jangkaan si Ururu dalam komen kat situ tu... hahahahh)
  • Beli coklat tempah ngan membe untuk besday anak buah secara online
  • Beli macaroons online... Sekarang baru aku tau mana nak cari kat Penang ni :D
  • Belanja bagai nak gila kat Body Shop tetiap bulan.
  • Takleh skype, call ke Newcastle Upon Tyne at least sekali tetiap bulan (keje gileeee)
  • BAYAR PTPTN (Hahahahahahh)
  • Bayar bil Astro tetiap bulan 
  • Belanja Angah satu family makan kat tempat mahal2 yang dorang tak penah cuba :)
  • Earphone yang macam mahal gile tapi skang sebelah je bleh guna (keje gila jugak)
  • Bakal beli keta... Hahahahahh... Tengah kumpul nak bayar downpayment :P
Takde sambutan apape... Just balik on time pukul 5.30 ptg je. Hehe... Da ade pengalaman setahun da kat dalam resume... Leh demand sket nih nnt :P

Wednesday, June 6, 2012

Wordless Wednesday #8




Skype penuh skrin... Hahahahahaa... <3

Posted via Blogaway & HTC Sense

Tuesday, June 5, 2012

Cerita Basi

Ape aku antar aritu kat fakulti da dapat balasan balik dah...

Suruh aku pegi re-present balik 13 Julai nanti. Kalo tak nanti fail.

Malas ah aku. Fail pon bagus jugak. Pastu cakap TS tu untuk 1 semester je. Dah tu korang yang senyap dengan aku sampai 3 semester kenapa?? Takde inform apape. Aku pon slambe la buat takde apape. Blah keje dengan begitu bahagia sekali.

Nantilah aku register lain.

Sebenarnyakan, cakap awal2 kan senang?

Entah. Aku malas dah nak pikir... Ingat nak call je dorang tanye kenapa yang lagi sorang tu pun boleh lepas jugak padahal project dia pon sama jugak tak gerak... Siap dah konvo pun...

Malas nak gaduh. Nak call tanye kalo nak tukar project lain, ape option? Ke buat case study ke camne... Memang cannot go lah... Bende2 tu semua aku dah buang pon... Lempar je jejauh... Hahahah...

Saturday, June 2, 2012

Berpaling Tadah

Penang ni kan kalo hujan kemain lebat, tak sampai 10 minit, mana2 jalan yg macam rendah2 sikit terus je banjir.

Rasa pegi opis tadi bukan naik moto... Siap feeling2 naik jetski. Main simbah2 dengan motor2 sebelah2. Best weh... Hahaha... Tapi ramai gak pelik apahal aku tak basah kuyup... Hahaa... Bawak baju nak pakai masuk opis taruh dalam beg laa... Kuar umah pakai baju yang tak kisah pon kene hujan.. Hehh...

Memandangkan banjir pon situasi dia macam ngeri je kat Penang ni... Bleh tahan la paras air tuh... Ada setengah tempat da lebih paras buku lali pon...

So tetibe aku terfikir... Dah la kerap hujan... Kalo lebat2 tu confirm la kebanyakkan jalan banjir... Camne kalo aku beli Honda Jazz Hybrid tuh... Dah la bateri yang smart2 apa ntah tu kat bawah... Btol2 tengah bawah keta... Sebab ada gak nampak tadi ada keta yang rasanya air masuk kat pintu dia da slambe je... Paras air tinggi... Pastu kalo selalu sangat terdedah kat air walaupon seal hebat2 la bagai, still akan jadi apape gak kan?? Cuak ah...

Lalu laju je aku google2 pasal Ford Fiesta 2012 plak... Yang sporty tu... Cam smart je... Ade kaler purple... Kaler feveret tuh... Hurmm...

Macam kena berpaling tadah jeee... Murah la sikit dari Jazz Hybrid tuh... Pastu ada 6 speed... Pastu Angah aku cakap enjin ngan body keta Ford agak lasak gak ah... Pastu yang penting pas abes warranty, kalo masuk workshop biasa aku takyah risau dorang buat bende bukan2 sebab Ford nih tak la canggih macam keta2 hybrid yang silap2 haribulan, salah repair, pegi service centre balik, jenuh dorang letak caj bukan2...

Pastu tabung untuk downpayment tinggal lagi 3 bulan... Aku plan nak amek keta lepas aku sambung contract... Hahahaha... Plan je laa... Angah bagi, aku sebat je... Tak bleh, aku sambung simpan untuk tabung kawen lak. Eh.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...