Sunday, June 24, 2012

Biadap


Aku kuar pegi beli burger tadi... Pastu bosan2 kan online saja la ngan phone... Tengah2 reply msg whatsapp, tetibe dengar ringtone "rahsia pohon cemara-exist"... Bole tahan olskool pakcik sebelah ni. Meriah ringtone aku syak bukak full blast volume...

Pakcik ni bawak anak sekali. Aku bajet dalam umo 7-8 tahun camtu la sebab banyak mulut dan boleh pakcik tu harapkan buat pegi pesan air kat kedai sebelah sementara tunggu burger...

Pastu aku tak sure apa ke menariknya aku ni, tetiba budak tu ngendeng2 kat aku macam dah kenal aku 10 tahun yang lepas. Tetibe buat berbaik2 ngan aku, tengok2 phone aku... Biasa la phone aku ade sticker rabbit kat depan tu... Pastu siap sibuk2 nk touch screen phone aku... Aku mcm, eh... Aku kenal kau ke??

Pakcik tu merangkap ayah dia boleh buat tak tahu okeh? Aku rasa aku ni totally strangers kepada dorang, mana la tahu kalau aku ni penjenayah yang bermuka baik ke hapa, culik anak kau, bawak lari. Aku tak kenal pun pakcik tu. Anak dia pun aku tak kenal...

Dah la anak dia buat mcm aku ni kakak dia je. Aku betul2 tak selesa kot camtu. Memang la tak proper kalau kau nak marah maki2 anak kau depan orang ramai, at least amek la inisiatif panggil anak kau jangan kacau orang lain. Tapi camne tah ajar anak tu kalo panggil pun tak makan saman... Seriously aku tak paham parents camni. Tak malu ke? Anak tak behave? Kacau2 orang?

Last2 aku nampak seko kucing dtg dekat. Aku panggil kucing tu, main2 ngan kucing tu usap2 dia bagai. Ok. Aku baru tau budak tu takut kucing. Muahahaha... Senang keje aku coz aku cuma perlu maintain je kucing tu kat sekitar aku... Tapi pandai lak budak tu amik kerusi nk duduk sebelah aku, nk jugak2 amik phone aku wat main game...

Aku mcm... Berharap cepat la burger siap... Nak berambus ni... So, burger dah siap, aku p la amik kat depan tu... Sementara nak tunggu baki duit tu, nak pulak budak tadi datang, peluk2 aku kan... Aku buat tak layan, dia pijak2 pulak kaki aku...

Stress tau tak dengan budak macam ni? Sebelum aku blah, aku toleh kat bapak dia, warning, ajar sikit anak cara beradab. Terpinga2 semua orang. Aku blah camtu je... Tengoklah tahun depan baru aku beli burger kat situ balik. Puas hati aku...

Annoying ok?

Bukan aku tak suka budak2, tapi aku pun bukan la pengacara rancangan tom tom bak ataupun cikgu skolah budak tu sampai dia boleh datang suka2 hati nak beramah mesra dengan aku, nak tengok phone aku, pastu nak main game macam phone sendiri. Pantang kot aku dgn budak2 camni tetibe aku tak kenal kau, boleh lak nk body contact bagai ngan aku... Lain la kalo babies sbb da sah2 aku yg mintak nk dukung... Tapi budak2 umo camtu? Kau paham tak aku ni stranger.

STRANGER.

Aku rasa cikgu yang rapat gile ngan student pun kalo boleh nak maintain rapat dalam kawasan skolah je. Luar skolah opkos la buat hal sendiri. Bila cakap tak pandai ajar anak, marah lak... Patut la remaja skang banyak kurang ajar, biadap, naik lemak semua pasal macam ni. Peramah tak tentu hala.

Masa taip2 nih aku teringat entry Jumie pasal hal2 camni. Patut yang empunya masalah budak2 tak suka dia ni mai jumpa aku amik aura aku sikit... Bukan nak berlagak, tapi kadang2 selalu sangat aku jumpa budak2 kecik yang kemain suka nak rapat ngan aku. Kalo 5 tahun ke bawah syiok la layan... Kalo yang tahap skolah2 yang kdg2 kureng ajar camtu, mau rasa macam nak pukul2 je... Tapi tahan je la sebab mak ayah dorang pon kat tempat kejadian, pastu tak tegur plak tu... Kita plak nak melebih, satgi jadi kes polis plak kan... Maklom ah parents zaman skang... Kot takleh tengok anak kene tegur ngan orang lain kan?

Posted via Blogaway & HTC Sense

2 comments:

epalejau said...

ni ah ceritanya versi entry blog. haha, dah baca aritu kat komen fb.

budak tu memang satu hal lah. tapi bapak dia laaaaaaagi satu hal. tengah imejin camne ko leh dapat kekuatan nak sound bapak dia depan semua orang.. dan nak imejin sekali apa bapak dia buat kat anak dia lepas tu . huhuhu..

aslina majid said...

::hadra::
memang kekuatan sampai aku tak lalu-lalang area situ dah hingga ke harini...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...