Friday, August 31, 2012

Rahsia Muka Berseri

Aku paling tak suka mekap tebal2... In fact, dulu kuar umah muka rileks2 je takde apape bahan kimia bertempek kat muka... Since zaman skolah dulu lah...

Pastu kenal lipbalm sebab mulut kering... Blaja2 guna Lip Ice... Tapi malangnye tak serasi... Tah camne tak best... Pastu penah join Avon, beli lip balm dorang... Lagi teruk sebab lepas tu lip aku jadi cam hitam2 sket mcm isap rokok... Erghh... Pastu guna Nivea... Best sampai arini... Skang berjinak2 ngan Maybeline sebab bagi kesan cantik kat bibir. Sexy! Muah!

Skang dah keje ni baru kenal2 bb cream. Serasi dengan Garnier je. Sebab start try pon Garnier... Terus feeling cantik cam Lisa Surihani... Tapi simpan sorang je selama ni... Harini je kantoikan diri kat blog... Haha...

Tengok arr gambar2 aku kat bawah... Semua tu gambar latest... Yang tudung pink semua tu gamba 2-3 hari lepas... Masa teman Incik Jep dengan membe dia jalan2 Penang... Yang gamba cam edit sikit dengan gamba ngan budak kecik tu baru tadi... Beberapa jam yang lepas...

Alhamdulillah aku takde masalah lulit yang teruk. Masa kecik2 dulu je ruam penuh kat dahi... Tapi arwah mama suh tenyeh muka dengan daun jambu batu... Tetiap hari buat tau dulu... Pastu seminggu sekali wapkan muka dengan wap panas... Skang ni kulit muka licin je... Takyah mekap tebal2 setengah inci nak tutup segala cela2 kat muka sampai jadi putih melepak lain kaler dengan tangan...

Tu je rahsia aku... Lain2... Pencuci muka ke hapa aku belasah je apa yg ada dalam bilik air tu... Dan yang penting, selain air sembahyang (typical punya petua) kita hendaklah sentiasa berbaik sangka dengan orang dan takyah susah2 jage tepi kain orang dengan stalk blog dia, fesbuk, twitter, lepas tu kumpul geng buat ketupat... Siap hasut2 orang lain kata perangai orang tu camtu camni... Padahal perangai sendiri tak sedar camne... Sampai sanggup lak hipokrit demi nak semua orang suka.

Yang paling2 penting adalah, jangan hipokrit dan jadi talam dua muka. InsyaAllah muka akan sentiasa ceria, hepi, berseri, dan nampak macam tersenyum walaupon tengah serius. Kecuali senyuman untuk orang yang taknak kawan ngan kita, yang tu buat2 tak nampak boleh, buat tak kenal lagi la takde hal. Senyum untuk orang macam tu memang mahal gila. Sebab ego2 dorang, ego lagi aku. Hahaha...

Sila sediakan baldi sebelum muntah tengok gambar2 muka aku bajet kiut dalam entry ni. Sape2 ade kulit muka macam aku, gigi putih cantik tersusun juga macam aku, marilah kita panjatkan syukur beramai2 dan memohon agar dipelihara kecantikkan dan dijauhkan dari manusia talam dua-tiga-pat muka, manusia2 hipokrit dan pendengki takleh tengok orang senang.

Sape masih stalk, tergigit cili, terasa pedas melambung, adalah takde jaminan.

At least ada jugak yang tak suka tu pernah cakap muka ja nampak manis, tapi takdak sapa tahan dengan perangai aku. Perangai apa ntah. Teliti sangat pun takleh agaknye. Oh lupa... Keje ngan orang ni kan kalo kita buat terbaik nak bagi orang yg kita keja tu dapat keuntungan lebih ni nama dia bodek... Lain la keje sendiri baru patut buat bersungguh2, kena perfect, supaya boleh untung lebih dan cepat kaya. Kan?

Takpe. Tanpe satu geng tu pun elok je aku hidup dan elok je orang lain boleh terima perangai aku dan jugak ada tegur2 kalo takleh terima, kan? Sekurangnya bagi aku nampak cara aku salah ke apa, bukan cara ngumpat blakang, simpan dalam hati, hipokrit, lepas tu dah konon nak declare gaduh teruk baru buat luahan. Luah style keyboard warrior lak tu. PENAKUT nak luahkan depan2. Bajet aku ni ada sixth sense leh baca fikiran dorang. Ntah apape je.

Dan aku tak pernah lak syok sendiri nak cakap aku cantik depan orang. Haha. Biasanya orang yang kurang cantik ni selalu je cakap dia cantik dan mintak orang puji2 depan orang lain... Wakakakaka...

Dan aku suh korang tengok gamba je... Takde lak suh korang puji aku cun ke apa... Hehehe...

Wednesday, August 29, 2012

Wordless wednesday #11

Priceless.


I <3 U s0o MuCh

Saturday, August 25, 2012

Kenangan

Seronok lak layan fb harini... Tengok gelagat kawan2 yang time skolah dulu yang dah kawen beraya dengan suami/isteri dan anak2 masing2.

Congrats juga kepada yang sambut raya dengan gelaran baru sempena kelahiran orang baru. Hehe.

Tak tahu kenapa, seronok tengok gamba2 raya dorang yang banyaknye dengan gamba keletah anak2, dan juge fesyen baju raye anak2. Haha. Comel je...

Bile tengok dorang ngan pasangan sekarang ni, tetibe teringat kat sesapa yang rapat dengan aku dan share kisah cinta monyet dorang. Macam tak sangka kan tengok depan mata sendiri jodoh memang rahsia Allah. Ye lah, siyes aku teringat ada yang nangis berguling2 sebab merajuk, gaduh, olololoo... Semua bagai nak rak dengan orang lain time zaman blaja2 dulu...

Tapi sekarang dengan orang lain yang lebih baik, boleh hargai dorang dan boleh membimbing dorang. Alhamdulillah... Seronok sangat tengok. Tak kurang jugak yang jodoh panjang dengan cinta monyet tu. Alhamdulillah lagi, sangaaaattt sweet :)

Bukan nak bukak kisah lama dorang, bahkan tak mention pun sapa, tapi kalo ada diantara korang baca ni, mesti tersenyum sendiri kan? Well, aku pun sama... Teringat2 balik segala apa dah aku lalui tu... Rasa macam... Hmm... Macam2 dah aku belajar, dan semakin kuat untuk terus jadi diri sendiri.

Kenapa ya aku bukak citer ni tiba2?

Haha... Sebab isnin ni Incik Jep dan membe rumahnye datang melawat Penang. Kebetulan lak aku cuti Isnin tu... Dan yang paling penting.... Aku berjaya gak cakap nak introduce Incik Jep sebagai bakal adik ipar kepade Angah. Tapi kan... Hmm je respon dia? Adeihh... Nasib baik sms je...

Alahai...

Friday, August 24, 2012

Hipokrit

Abes bosan harini scroll balik segala facebook chat. Baca balik apa yang pernah sembang, ntah apa la aku pikir masa tu. Layan je apa dorang sembang.

Bila baca balik... Peh, macam mesra gila. Macam watdehel nampak hari2 alih2 weekend nampak online pun nak tegur? Macam rapat lak tu. Lagi la watdehel. Macam nak hantuk kepala kat dinding je rasa.

Benci gila rasanya bila sekarang ni dah tau dorang adalah super-duper-hyper hipokrit yang tak terjangkau dek imaginasi aku. Kadang2 ada jugak rindu tu nak macam dulu. Tapi bila pikir tahap hipokrit dorang tu... Tahap dah lama kot simpan perasaan, sanggup la plak kan berpura2 depan aku, buat baik depan aku semua... Rasa macam...

Peh, watdehel dorang ni buang masa camni... Tak sangka kan orang hipokrit ni dia punya kegigihan kadang2 makan tahun, last2 tetibe atas satu insiden yang tah apape pon sebenarnya... Terus keluar apa la apa yang terpendam dan terendam.

Sori la lepas ni aku memang takkan nampak dah aku beramah mesra ke apa dengan manusia2 hipokrit atau talam 2 muka. Mampos pi la nak perli2 kat status kata, boleh sombong kalo nanti mayat sendiri boleh bergolek ke kubur... Macam ah takde dorang, aku takde orang lain dah boleh dibuat kawan...

Masalahnye perlu ke aku nak berbaik, bertegur sapa dengan orang hipokrit? Aku mengaku, tinggi2 ego dorang, tinggi lagi ego aku. Elok je orang lain ok ngan aku, selain dorang. Yang ok tu pun hipokrit jugak ke? Atau sebab kesian?

Rasanya orang lain pun dah malas nak layan la bende camni. Aku lagi la malas nak layan. Sebab tanak layan la leh nampak aku senyum pun tidak dengan manusia2 tu. Kutuk depan, blakang, komplen, lantak korang ah. Senyuman aku, manis muka aku mahal gila untuk orang2 perangai camni. Bukan pasal dendam, tapi aku ego. Aku tanak mengalah.

Sebab hal hipokrit dan talam 2 muka ni bagi aku memang masalah besar. Kalo setakat gaduh pasal gurau kasar ke apa aku tak kisah nak lupakan je. Tapi hipokrit. Benda buang masa. Tak suka, kan cakap je la awal2 tak suka. Lepas sebulan dua kenal pun boleh baca dah perangai. Ini bertahun. Rasa macam... Bodo piang la pi buat baik ngan depa ni...

Sape sangka kan kuat sembahyang, nampak baik, tapi hipokrit tahap tak terjangkau dek akal. Apa tak puas hati sangat pun tah la. Bukan boleh buat kawan pon org camtu... Pesen konon nak jaga hati kawan, sampai nak tegur depan2 pun takut. Ntah apapa.

Bila pikir balik, aku pun buang masa jugak kenal orang2 camni.

Wednesday, August 22, 2012

Cousins Bonding

Outing berempat lepas penat melantak memacam kat open house mak sedara di Bagan Ajam.

Kalo ikut hati, nak ajak dorang ni join pegi open house kengkawan aku Azuan tu petang tu... Pastu open house umah Iryani malam tuh... Tapi apakan daya... Masing2 dah full tank kecuali yang sweater merah yg dari KL tu... Boleh lak ngidam nasi kandar walaupon sebenarnya dah mengah makan macam2 kat open house. Tak layan kang, meleleh lak air liur nnt... Haha. Layan je gamba.

5.15 a.m

Dier dah selamat sampai di Dubai. Transit kat sana. Ade lagi lebih kurang 10 jam flight harus ditempuh sebelum sampai KLIA. Nanti dier sampai pukul 4 lebih kot. Hehe.

Arini aku keje dah. Takleh aaa join menjemput. Ye lah camne kan org tu plan nak balik pon semua terkejut2 waktu offer untuk apply cuti raye dah ditutup. Haha. Tapi xpe. Tak kisah pon... Nanti2 jumpe gak.

Sunday, August 19, 2012

Raya Raya Raya

Ade orang tak dapat balik harini, due to dia lambat check-in utk flight. Maka... Esok je baru balik... Dan lusa baru sampai... Haishh... Cobaannnn...

Raya kalini kureng mencabar sket sebab ramai lak dah alert aku dah keje... Maka duit raya pon dah kurang... Except untuk yang mengamalkan policy yang belum kawen boleh dapat duit raya...

Pastu start2 tanya bila lagi, bila lagi... Aku buat2 blank dan tak paham...

Bukan tanak kawen cepat... Masalahnye tetibe aku terpikir... Aku tak puas lagi beraya dalam Malaysia ni... Hurmmm... Ade orang tu kan keje UK... Macam... Of course kalo aku kawen, aku kene follow stay mana kan...

Sebab keje aku skang ni bukan la gempak sangat pun... Tunggu masa je nak berenti atas sebab yang cenggini... Yelah, kalo orang dah memang stabil di tempat orang, kenapa nak downgrade semata2 utk kepentingan orang lain... Baik kumpul ape yang patut kan???

So, ntah. Aku takleh bagi jawapan lagi bila yang bila tu... Bila nak makan nasik minyak semua... Aku pon berbelah bahagi... Btw, jodoh awal, dtg seru, jadilah macam mana Allah nak benda tu jadi...

Selamat Hari Raya!!

Facetime hari raya.

Waktu Malaysia: 0705h/19.8.2012
Waktu UK: 0005h/19.8.2012

Background: lagu raya yang Dato' Siti nyanyi. Haha...

Sile abaikan muke aku tak mandi pagi lagi tu, dan jangan tanye aku apsal Incik Jep ber-sunglass walaupon di malam hari waktu sana...

Selamat Hari Raya semua!!

Lain dicari, lain yang jumpe

Aku saje tengok2 youtube cari tutorial shawl. Saje takde keje. Sekali jumpe yang jenis parody. Layan je lah. Lawak gile.

Tengok plak clip2 lain under owner yang buat tutorial shawl tuh... Gile gampang semua video dia lawak2. Laju je aku subscribe dia. Hahaha...

Wey subscribe la starwars6751. Atau lebey dikenali sebagai iman syippo. Memang lawak abes. Sori la tatau nak share video dia yang mana satu, sebab yang aku dah tengok kebanyakkan tahap kritikal lawak dia. Lawak tahap happy tree friends. Hahahaha

Btw, selamat hari raya semua. Maaf zahir dan batin. Ayat nak sedap je. Kat sape2 yang aku ade wat salah je aku btol2 maksudkan ayat tu. Yang mana aku tak kenal, korang pon tak kenal aku, abaikan je ampun maaf tersebut.

Please jangan feeling2 touching2 liking2 poking2 pikir apa yang aku taip dalam blog ni semua hala ke seseorang specific je. Sila jangan perasan sangat ok? Kalo terasa tuh, maknenye ade la korang yang terbuat atau terlibat dalam situasi yang aku gambarkan dalam blog nih...

Nasib ah kan sape makan cili, dia la terasa. Hehe.

Okbai. Ciao dulu. Mau facetime ngan Incik Jep. Last ikut timezone London. Sok lusa facetime ikut time zone Malaysia plak. Sampai la 14 sept 2012.

Thursday, August 16, 2012

Takleh Tido Niiii...

Agak relevan tak pagi kang nak mintak MC sebab trauma tersangkut dalam lif yg hurmmm... Bile nk kuar dari lif baru aku nampak lif tu dah kat mana sebenarnya... Kne panjat lak nak naik pegi floor asal tuh...

Haha... Tah, tapi aku takde la takut ke panic... Siap boleh antar mesej lagi kat Atin, Angah ngan Incik Jep inform aku tengah kebosanan tersekat dalam lif sorang2... Angah try call aku tak dapat... Tapi aku leh antar mesej. In fact aku up status dalam fesbuk. Gila kental aku nih. Hohohoo...

Hurm... Incik Jep nak balik sini... Beriye2 la cerita kat aku da inform semua kaum kuarge dier yang dier nak balik skejap. Masing2 ahli kuarge dier tanye bawak balik girlfren ke tidak... So, dier cakap dah ade aku. Aku kat Penang ni ha... Pastu ada la biras dia kan cakap melepas arr nak kenalkan dier ngan kwn2 pejabat yang cun dan single... Tapi dier slambe balas takpe, ok je... Leh buat spare... Dan2 tu biras dia nak no fon aku nak buat report katanya...

Pastu siap tanye aku, ok ke kalo dier nak pasang lebih dari satu... Aku plak rileks2 je jawap, ok je kalo dier mampu... Sebab aku takde hal kongsi2 ni... Heheh... In fact aku pikir cepat sket dpt anak ramai2 macam yg haritu kitorang berangan... Haha... Sengal jugak pemikiran aku...

Tapi dier cakap... Ade aku sorang pon dah cukup wat dier pening... Ni kan plak lagi 2-3 kerenah... Kalo ok takpe... Kalo pesen sengal cam aku gak, alamatnye memang dier kne prepare surat wasiat awal2 laa... Hehehe...

Actually aku nervous nk jumpe family dier yg real... Aku penah jumpe beberapa ahli family angkat dier... Walaupon kat sini aku cakap dier tunang aku, tapi well... Kalo ikut adat tu blom lagi lah... Tapi kalo ikut style idop orang obersi tu, memang dah arr pasal masing2 buat tak layan je ngan godaan2 luar yang lain... Yang ikut adat tu pon tak sure ah kan nak plan buat ke tidak... Baik sep kos wat kenduri kawen je terus... Hahaha... Sebab tu la yg dia banyak pening ngan aku... Aku tak suke pikir lebih2... Mana paling simple je aku jalan...

Bile dier citer ngan dorang pasal aku... Masing2 start tanye camne bleh kenal aku... Dia bukak citer kenal aku sejak aku form 1... Sungguh begitu lama sekali... Lost contact je bleh contact balik... Last2 jadi cenggini... Both of us were madly in love. Haha statement... Kalah retis... Paling legend skali, kitorang tak penah gaduh... Bagi la isu apa pun... Kite bleh sembang cam best friend... Pastu masing2 kuat nyakat...

Trust me, skang baru aku percaya cinta tu wujud. Ade la rase sayang la ape seme tuh... Rasa hepi tatau nak cakap camne... Sampai aku jadi tak peduli apapun disekitar aku, kecuali dia.

Aku je blom citer habis2 ngan Angah pasal kitorang... Adeiii... Camne nak citer tah... Dier ngan family dier dah abes buat soal selidik dah pasal aku... Tunggu masa nak tengok aku secara live je...

Btw, yang 2 tahun lepas tu.... Yang masa bulan puasa yang dier ajak aku berbuka tuuu... Masa dia praktikal kat sini tu... Ada antara dorang dah memang approve dier ngan aku... Hihi...

Aku pon sampai skang aku still tak caya aku ngan dier... Dier ni da masuk fasa 3 series pon... Aku pon lebih kurang... Tapi fizikal kitorang... Rupa kitorang... Tak matching ngan umo... Harap2 arr relationship kitorang ni kekal sampai bebila...

Wednesday, August 15, 2012

Wordless Wednesday #10

20 minit stuck dlm lif kat opis.

Monday, August 13, 2012

INCIK JEP NAK BALIK MALAYSIA~~!!!!


*lompat kuang pegi balek patblas kali sebab teruja*

Sunday, August 12, 2012

Chenta Hearty Baru

Opkos la orang yang pentingkan diri ada device yang jenis payah nak share dengan sapa2. Hewhewhew...

Jailbreak untuk sharing is caring dengan orang lain? Nanti lah bila rasa memerlukan sesangat. So far asalkan boleh ber-facetime ngan Incik Jep saje sudah memadai... Sebab hazab sesangat membayar bil tepon bulan lepas mencecah RM300 akibat bergayut dengan Incik Jep. Beliau juge suffer bayar bil telepon sendiri...

Tak lupe juge bersembang gune LINE serta whatsapp dengan orang2 tertentu saje. Pe barang antar SMS ngan call berbayar kan...

Oh ye. Still dengan DiGi... Tukar plan je. Benda semua sama je macam guna HTC Wildfire dulu... Dan HTC Wildfire tersebut telah selamat diamanahkan kepada Angah... Harap beliau menjaga sebaik mungkin camne aku jage.

Tak sabar nak tunggu bulan September. Last vacation menggunakan voucher percutian sumbangan HTC Wildfire tersebut. Hewhewhew...

Saturday, August 11, 2012

Cerita Seorang Civil Engineer

Selamat hari Sabtu semua :)

Baru lepas skype ngan Incik Jep. Jadi rase hepi. Walaupun mula2 adinda dia ni kantoi kan sebab baru bangun tido pade pukul 8.15 pagi waktu Malaysia. Hihihi... Biasa la Sabtu kan... Lepas subuh tido la balik...

Dia dapat email pasal amende tah ala2 AF gitu kalo kat sini... Tapi untuk UK la kan... Cam uji bakat tu on September... Haritu cerita pasal Voice of UK next year... Adeihh... Makin glemer dan busy la tunang saye ni nanti... Dah la sekarang pon busy ngalahkan YB. LOL. Tapi busy2 pon ade gak la mase nak selit2 antar mesej kat LINE tu. Takpon whatsapp... Nanti la tunggu aku beli iPhone 4s baru, baru leh skype/facetime kat mana2 je.

Rindu gile kat dier ni tau...

Pastu dier bagi link pasal ICE (Institutions of Civil Engineers - ni macam community for civil engineers) yang pasal bridge festival haritu... Dier kan one of volunteer kat sana... Belum campo ngan gamba dia upload kat fesbuk lagi... Meriah... Tapi kat fesbuk tu gamba kapal je banyak, agak tak berapa nak match ngan bridge festival... Mungkin kapal2 saiz camtu2 je kot leh lalu bawah bridge? Wallahualam. Kapal selam pon ada.

So dalam link tu ada banyak gamba... Dalam banyak2 gamba, aku paling suke gamba budak 2 orang ni... Comel sangat dorang... Dengan pakai safety jacket besar gedabak, main2 dengan bridge tu lagi... Ololohhh comelnye <3 p="p">


Comel kan dorang?? Nak tengok gamba banyak2 lagi boleh ke sini --> ICE Bridge Festival

Boleh tak nak berangan ade anak2 comel camni... Comel je lah... Putihnye takde la camtu, sebab 2-2 pon bukan la putih sangat... Tapi genetik comel tu confirm memang dah ade lah :P

And thennn... On September jugak dia start career as an engineer kat sana. Woww... Congrats :)
Tapi... Tipis la harapan saye nak dier keje sini... Pastu anything about marriage nanti kat sini aku kene setel sorang2 ke? Oh nooooo...

Tah. Kalo kawen pon, simple2 je kot. Takde sanding2 la ape... Mungkin... Memang se simple yang boleh la... Sebab, antara aku ngan dia, 2-2 sekepala bab2 duit ni... Untuk diri sendiri boleh buat apa pun  sebagai rewards untuk diri sendiri... Tapi untuk orang luar... Takyah la kau nak grandis2 sangat ikut adat dan budaya... Ikut style Islam kan simple je? Rukun nikah pon 5 je... Nak gembar-gembur pasal pasangan ni dah kawen, buat majlis kenduri kecil2 jamu seisi masjid pon boleh... Tak jadi masalah kan?

Cuma aku boleh agak la orang akan cakap2 blakang lagi mungkin kitorang kawen segera sebab kene tangkap khalwat ke apa... Alaa... Mulut orang... Tau sangat dah... Especially yang kata aku haritu cakap macam takde agama... So, kalo kau ade agama sangat, apsal agama kau terikat dengan adat? Tell me now.

Hidup aku tunggang langgang kan? Heh.

Thursday, August 9, 2012

Blaja Maths

Satu hari = 24 jam.
Kerja = 8 jam.
8 x 5 hari seminggu = 40 jam. Darab lagi dengan 4 minggu, untuk sebulan = 160 jam.
Darab lagi +/- setahun, ada 12 bulan = 1920 jam.
Campur OT, pumpang-pumpang paling koman pun dalam setahun, aku OT +/- 320 jam.

+/- 2240 jam je kenal aku, kenal cara kerja aku, dah sibuk canang macam 10 tahun kenal aku. Pastu sengsara abes sebab kena tengok aku hari2...

Angah kenal aku... Ini sibling aku, satunya abang aku dalam dunia ni.
24 jam - 8 jam = 16 jam (kata la dulu2 kecik2 pon occupy 8 jam dia tak nampak aku sebab dia skolah/kerja)

[16 jam x 5 hari seminggu x 4 minggu sebulan x 12 bulan setahun x 27 tahun aku hidup] + [24 jam x 2 hari seminggu x 4 minggu sebulan x 12 bulan setahun x 27 tahun aku hidup]
= 165888 jam  Angah kenal aku.

Tu Angah... Beberapa tahun aku blaja di negeri jauh dari dia pun, still dia kenal aku camne sebab at least satu hari, 3-4 kali aku call dia, SMS, tiap2 malam skype tanpa gagal (walaupun aku penah buat keja gila duduk atas bangunan dekat tangki2 air kat hostel tengah2 malam), sejak aku ada laptop, sejak arwah ayah aku ada, sampai arwah takde... Kau ade contact mak ayah, adik beradik tahap macam contact boifren? Takde kan? Kalo ade, alhamdulillah, korang memang super ohsem.

Kak Syima... Osmet aku paling ohsem di muka bumi. Mak ayah dia pun kenal aku.
[16 jam x 5 hari seminggu x 4 minggu sebulan x 12 bulan setahun x 4 tahun serumah ngan dia] + [24 jam x 2 hari seminggu x 4 minggu sebulan x 12 bulan setahun x 4 tahun serumah ngan dia]
= 24576 jam Kak Syima kenal aku.

Kak Syima bukan dikalangan keluarga aku. Dia memang totally orang luar dalam hidup aku. Oh ye, value yang lebih kurang tu jugak, kawan2 sama hostel dengan aku, course mates aku, segala2 la yang kenal aku... Dalam lingkungan +/-30000 jam kenal aku. Dah macam flight test plak kan, kena terbang 30000 jam untuk dapat lesen pilot...

Korang tanak tanye Mark Royston, Jukhairi Selamat, Nur Salma Mazlan, Norazim Naim, Muhd Hafiz Azizan, Vimalan Perumal, Jabez John, Logarajan Vassu, Vikneswaran Balakrisnan, Thanesh, Satchiathananthan Nadarajah, Mohd Hazwan, Mohd Zaini, Mohd Fitri Alif Mohd Kasai, Mohd Fazar Azman, Shamsuddin Shukor, Muhd Khairul Hafiz Rusly, Mohd Fauzi Zainal Abidin, Mohd Afif Mansor, Zefarina Aliza Ghazali, Edi Farhan Juliah, Rozuaini Samin Taib, Merico Anchenk Abdullah, Fariz Ibrahim, Thinnakaran, Lee Yong Chern, Muhammad Nidal El Shanti, Muazzam, Rahmat... Budak2 mekatronik tak ramai pon...

Dorang ni pernah sekelas dengan aku, yang pernah satu kumpulan project ke apa benda ke dengan aku, yang pernah menyesal sebab lantik aku jadi wakil kelas, yang selalu lantik aku jadi ketua kumpulan, yang tak serik2 kena sound dengan aku sebab apa benda aku buat hasil mesti nak nampak perfect, yang dah 4-7 tahun kenal aku dengan perangai camni... Taknak tanya? Aku tak dapat nak bagi link fesbuk, tapi sebab fesbuk tu separuh hidup korang kan... Sila la search dorang...

Aku malas nak pikir benda2 camni... Tapi kat shoutbox tu ada lak stalker buat penilaian hidup aku tunggang langgang la apa... Mana dia tau tunggang langgang ntah... Takut jugak aku kalo2 siap pasang CCTV kat umah aku kan semata2 nak monitor aku dan pastikan aku adalah tunggang langgang... Yang pasti kalo tunggang langgang pun, takde la sampai tahap aku nak mengemis kawan. Sanggup lak jadi hipokrit semata2 nak orang suka la apa...

Kecoh!

OK. End. Lepas ni aku tanak amik port dah pasal ni... Harini saja sampai 2 entry naik sebab stalker tu. Ini entry last pasal tu. Kau suka, tak suka, aku peduli hapa... Blog ni wujud sebab suka2 je.

Sesapa yang follow aku, agak2 menyesal follow, boleh unfollow. Aku takde hal.

Aku remove chatbox tu sebab aku memang tanak 2 way communication kat sini. Biar aku sesorang je merepan. Ni personal space aku. Lemak la kan personal space pon nak kacau... Aku tak kisah orang baca, tapi aku kisah kalo orang komplen, lepas tu komplen langsung takde kena mengena dengan hidup dia... Benci tak benci, nak bukak page special sebab benci aku kat fesbuk pun tarak hal. Confirm tak glemer langsung.

Kesian

Kesian sangat pade yang belum kenal aku sepenuhnya.

Hadoiiii...

Takpe lah. Cuma KESIAN. Dan terima kasih sebab PEDULI.

LOL.

Jarang. Maksud aku, tak pernah lagi lah kan sampai cenggini orang bagi perhatian. Sampai ke blog. Menakjubkan! Wunderbar!! Terharu gila aku. Gila pon takde terharu camni. By the way... Uh, watpe aku susah2 nak peduli ape orang cakap, ape orang pikir...

Sebab, dunia aku takde limit kat fesbuk... Takde limit kat blog... Takde limit kat twitter... Takde limit kat mana2 langsung... Blacklist pun tak pernah kena... Masih berjalan, hidup, bernafas, seperti biasa... Takde caj... Masih ade lagi kawan2 yang lain di luar lain... Tak semestinya aku kena fokus kat satu jenis manusia demi kepuasan hati dorang. Macam tak perlu.

Dah apply cuti raya? Kesian sekali lagi sebab kena buat replacement.

Terima kasih la bebanyak sebab pura2 peduli, amik berat, etc. Terima kasih atas lakonan super mantap anda. Terima kasih. TERIMA KASIH!

Ketagih? Mengaku je lah.

Sebenarnye ade orang2 camni... Aku rasa nikmat kebebasan aku nak berblog, berdiari online secara suka hati macam dulu2 dah tersekat. Lagi tersekat dari cerita aku tukar URL sebab... Erm... Citer lama. Malas nak ungkit. Sekarang? Ade je orang peduli. Nak jugak suka2 hati macam dulu... Macam Kak Syima, macam Yana, macam Kak Di, macam Hadra, macam sape2 lah...

Aku tak suka lah attention camni... Sejak dulu aku blog pun bukan nak kumpul follower, bukan nak kumpul kawan, bukan nak buat apa pun... Cuma aku suka tulis ikut sedap hati. Ikut la apa pun selagi tak langgar akta2 di bawah SKMM. Takde pun aku blog pasal politik yang tahap teruk2. Tak mintak pun orang suka. Yang datang melawat2 ni pun... Lepas 5-6 bulan ke, atau time online Incik Jep sibuk ngan hal lain walaupon skype on... Baru aku pegi melawat dorang balik... Ntah2 masa tu pun dorang dah lupa pernah jengah kat sini...

Aku blog dah lama wey... Ngan blogger je dari taon 2008 kot... In fact dari 2003 aku dah start blog... Tapi guna friendster kot, ngan myspace... Banyak merempan kat myspace je kot... Cerita life kadet, cerita hari2 kena hell ngan senior, hari2 kena kilat kasut, hari2 standby-bed... Takde orang kisah pun? Kenapa camni sekarang aku pun tatau.

Kenapa sekarang apa aku buat pun orang nak komplen? Kenapa orang nak peduli? Suka, baca la... tak suka bleh je tutup blog ni. Aku takde penah suruh pun sape2 bukak. In fact, aku tak cerita pun aku ada blog dengan orang2 yang baru aku kenal. Terpulang la nak stalk camne. Nak google ke apa... Aku tak kisah pun... Aku kenal la sape aku... Orang betul2 rapat ngan aku pun kenal sangat aku camne... Cuma yang tetibe buat2 rapat ni, pegi main jejauh boleh tak? Semak la.

Tuesday, August 7, 2012

Patut lahhh...

Harini aku baru tau blog aku femes kat opis. Wuhuuuu!!

Alang2 korang bace blog aku kat opis tu atau tempat lain, selain tambah modal untuk cakap2 blakang citer macam2 pasal aku kan... Bleh gak tolong2 double up gaji nuffnang aku untuk bulan ni... Kayo makcik haa... Padan la semenjak-dua menjak ni rezeki kemain murah lagi kan... Dah la dalam beberapa hari ni aku terkezut tengok pageview hari2 lebih daripada sebelum2 ni... Untung2 selain cek RM200 yang opis bagi sebab multiple scope bulan lepas tu aku kaut, cek nuffnang yang RMxxxx.xx terkumpul sebab lama tak cash out pun boleh cash out dengan jayanya untuk raya ni. Mekasih, mekasih...

Terima kasih bebanyak... Sambil2 cari bahan nak bahankan aku, sila2 la rajinkan diri klik iklan kat tepi tu... Tak banyak pun aku letak... Satu je... Tu pon dah memberi income tambahan yang bertambah2 banyaknye selain duit sewa rumah (opkos la harta sendiri weh... Apa barang tumpang harta mak ayah kannnn) Oh, sukenye saye... Semoga murah rejeki juga kepade yang rajin atau ketagih view blog ni :)

Anyway, aku kecewa sket harini... Incik Jep juge kecewa tak sudah2 serta meminta maap berkali2 kerana tepaksa mengecewakan aku sebab wedges idaman sebenarnya dah out of stock walaupun saiz kaki aku adalah unik. Sedih sebentar... Takpe lahh... Takde rezeki kat situ... Harap2 kan Incik Jep ade idea lain untuk menggumbirakan hati tunang dier tersayang nan sorang ni... Awak dah la jauh... Hari2 skype pun asik nak tayang lubang idung je... Tau la berangan nak jadi macam Ahmad Nisfu... Heee... Comel tau awakkk... Saaaayaaanggg awakk (boleh muntah sekarang, dah lepas waktu berbuka)

Btw, yang rajin nak membaca blog aku ni kan, esp yang opismate tuh... Banyak betul masa lapang kan? Guidelines yang bermacam2 tajuk, bermacam2 jenis, berpuluh2 page tu dah baca blom? Ataaauuuu.... Sempena Romadhon (baca gaya Johan dlm Karoot Komedia semalam) ni kan... Al-Quran tu dah khatam blom?

Moga2 khatam la semua2 hendaknye kan... Sebab ade kan rajin share kat pesbuk... Sehari leh baca Quran 8-10 helai... Aku kan jahat, stok2 setan bleh terbakar pegang Quran, solat pon skip2... So, bleh bajet kan ape je aku buat... Terawikh pon tak pegi... Sebab time ni kan aku tengah update blog... Sebab bulan Romadhonnnn pun aku macam biasa malas nak berbuat baik... Bila masanya aku ni baik kannn... Takde makna lah aku nak jadi baik... Takde feeling nak berubah langsung sebab contoh2 "terbaik" yang depan mata semua tak membantu langsung... Lagipun buat baik ni kita kena tunjuk kat orang... Baru la orang percaya kita baik... Sekaligus semua orang pun teraniaya sebab aku... Oh well... Aku mana suka menunjuk2 aku baik... Aku suka tunjuk aku ade Incik Jep je...

Kepada talam berbelas2 muka... Aku selalu perhatikan kau. Ahahaahaahhh... Tapi perhati je lah... Takde mase la aku nak cakap2 ngan talam2 bermuka2 nih... Depan lain, blakang, ngan orang lain, kemain... Kat orang lain, lain pulak citer dia... Tanak ngaku talam pun takpe... Takde hal... Tak effect penghidupan aku pon... Biar la orang nak benci dari terhegeh2 jadi hipokrit semata2 nak suruh orang suka...

Serius terasa mcm #retis. Terus terkenang zaman2 jadi staff belakang tabir TV3 dulu (2005-2007)


Sunday, August 5, 2012

Clarks, Yeay!!

Saye berjaya membodek dan mengampu Incik Jep membeli sandal/wedges mabeles ini dari kawan baik. Sebab saye kan kaki bodek... Harus la berjaya membodek tunang sendiri yang jauh di mata tapi dekat di hati sanubari... Nak bodek orang lain apa lah dapat kan... Mendapat bebanan kerja yang bertambah ada lah :P

Akhirnya boleh letak link sebab Jumie dah promote page Hajar ni kat blog dia, maka tak salah kan kalo kita kopipes saja :)

Tak sabar nak tunggu sandal ini menjejak Malaysia. ~menghituuunggg hariiiii...~ *nyanyi lak*

Sandal ini adalah sangat hot sebab ramai yang suka,dan ramai frust sbb takde saiz - sold out... Saiz aku je unik, maka, sempat la Incik Jep sambar untuk aku satu. Takdan nak pakai raya, boleh je nak pakai jejalan... Pegi opis harap la aku nak pakai kasut ni... LOL.

Gambar dari sini

Wehuuu~~!! Haritu yang aku cuba nak promote tu, bendalah ni lahhh... Tapi aku takleh letak link sebab laptop aku memang takley bukak fesbuk sampai sekarang...

Sape2 belom like page kasut UkClarksSales, sile la berbuat demikian dengan segera... Takyah ragu2 kasut2 Clarks dia jual memang 100% original sebab dari warehouse Clarks sendiri, dan harga berpatutan berbanding Clarks outlet kat sini. Lepas tu lepas tu lepas tu kan... Kalo beli banyak2 dapat diskaun... Yang penting!! Semua design2 adalah yang terkini :)

Saturday, August 4, 2012

Jamming

Harini sehari layan lagu2 Muse yang lama tu... Yang jenis pumpang2 bising tu...

Lalu terkenang zaman2 dulu kemain meriah sibuk buat "Battle of the Band"... Opkos la kat tempat aku study dulu... Meriah kot... Bukan setakat Battle of the Band yang gig kat mini stadium tu je... Siap battle sampingan sepanjang sem dekat kedai makan area mesin ATM tu... Aku pon dah lupa apa nama bangunan tu... Dah la tetiap malam situ ala2 candle light dinner :)

Candle light dinner sebab ade lilin je menerangi tetiap meja... Tapi hiburan kau jangan harap la dapat lagu stock mellow2 bagai... Hari2 layan lagu pesen pop rock, indie la, ntah apape jenis lagi ah... Sambil2 tu tengok la band mana nak jamming... Sape2 nak tunjuk bakat pon boley... Masa tu k-pop pon tak in lagi... Jadi boleh tengok la budak2 campus tu menyerlahkan bakat indie dorang...

Oh ye... Apa khabar ntah jamming studio tuh... Aku rase salah sorang membe aku tengah teruskan perjuangan handle jamming studio yang actually bukak secara kecik2 sampai jadik lengkap masa blaja subject Entrepreneurship... Hoho... Universiti lain ade ke blaja subject tu, bukak bussiness terus jalan sampai sekarang?? Setahu aku kebanyakkan U semua just buat proposal macam nak meniaga, tapi tak jadi ape pon...

Wah, rindu kot pegi jamming... Dari berkaraoke je kan... Tak mencabar langsung. Hehehehehehh :P



Antara lagu feveret untuk jamming, yang paling evergreen lahhh... Tapi masalahnye sorang pun takde bersuara sedap macam Matt Bellamy ni hah... Serta merta jeles nak mampus dengan Kate Hudson sebab ade tunang cam Matt nih...

Takpelah aku ade Incik Jep. Walaupon tak la rock sangat, tapi nantikan next year tengok dier perform dalam Voice of UK, untuk taon 2013 nanti. Cheerio!!

Friday, August 3, 2012

Memang Stalk Aku, Eh?

Hahahahahahahaahhahhahahahahahaa...

Aku tau tak baik bergelak banyak2 ni, nanti nangis pun banyak2 jugak... Tapi tolong la aku tak tahan ngan lawak sorang minah ni...

Apa aku nak panggil dia nih?

Cik Stalker...

Tak semua benda yang kau sungguh2 nak amik tahu, dan amik tahu dari orang yang serba tak tahu pasal aku, dengar2 khabar angin, atau ko rajin sangat pegi tanya kat HR, HR pun sebenarnya bukan semua benda dia boleh share dengan kau sebab company tu bukan kau punya pun tu benda betul... Atau keadaan sebenar yang terjadi kat aku... Sebab kau takut nak tanya aku kan??

Alaa... Kalo tanye pun, kalo ikut situasi skang ni... Macam la aku hadap nak cerita semua kat kau pun... Lain la kat bakal suami aku Incik Jep tu... Dia jugak chillex macam aku... Apa orang nampak, setakat nampak je lah... Tapi tatau cerita sebenar... Sebab? Typical meleis suka percaya cerita mulut ke mulut dari orang lain yang bukan tuan punya diri... Macam artis dengan gosip la kan... Orang tu penat deny, sapa pun tanak percaya... Haih... Meleis... Meleis... Laghaaa...

Ada benda kita boleh share, ada benda lantak la aku simpan sorang2 pun ade kau kisah? Kau kene hargai apa aku buat ni dengan tak cerita banyak sangat pasal diri aku sebab... Kalo kau tau cerita sebenar, lagi la bertambah2 kau sakit hati sebab memang kau takkan ada modal nak kalahkan aku dari segala segi... Bab berkawan je lah aku kalah, sebab aku sendiri personally malu ade kawan yang takde cacat cela dari segi penampilan, tapi pura2 terencat dari segi pemikiran. Kau paham kan? LOL.

Aku rasa kelakar. Sumpah sampai nak gelak guling2 dari depan pintu opis sampai ke hujung opis... Mana2 hujung pun boleh... Camni la melayu yang sibuk2 sangat jaga tepi kain orang kan... Apa dia dapat sebab jaga tepi kain aku entah lah...

Takut aku tak dapat keje lain? Alahai, concern nya kamuuu...

Kau pernah tengok resume aku camne? Tak pernah, jangan banyak songeh... Aku pun sampai tak larat nak view offer keje kat jobstreet tu... Orang lain komplen susah nak dapat, aku tak abes2 dapat request view resume... Siap email tanye aku available ke tidak untuk interview... Tak larat nak jawap, ok?

Serius tak larat... Aku pun sebenarnya keje ni sekadar nak tunjuk kat orang lain yang sama spesis jaga tepi kain orang macam dia ni yang aku "ada kerja". Hari2 kuar umah redah jem, pi opis, balik opis redah jem macam orang2 korporat yang lain... Kalo ikutkan sifat malas aku ni la kan... Tak hadap aku de nak kerja susah2 ni... Baik aku lepak rumah, tengok tv sampai lebam... Tapi risiko dia nanti, satu je lah... Ramai2 lak orang serbu rumah aku buat siasatan, apsal PTPTN aku tak miss bayar, apsal bende2 lain aku tak miss bayar, siap ada rumah sendiri, etc, etc... Padahal aku dikira TAK BERKERJA.

Aku tak buat MLM pun... Tapi still berduit... Boleh laaa nak hidup... Alaa... Aku kan pompuan... Kan typical meleis semua cakap, nanti pompuan dah kawen nanti, suami la tanggung.... So, sebab aku rasa cam aku kena masuk dalam kelompok typical meleis ni jugak, maka harusla aku berfikiran yang sama...

Sumber duit tambahan aku??

Apsal kau nak amik peduli? Dun worry lah... Aku takde buat keje2 haram lahh...

Wednesday, August 1, 2012

Blog Viewer

Selama ni kan aku ingat blog aku ni tah apape je... Tapi memang tah apape je pun...

Pastu cam tak sangka la berjenis2 browser bukak blog aku ni hah... Aku susah nak caya sket... Kalo blog stat ni menipu, maka menipu lah aku kan... Hehehe...

Sebenarnya kagum jugak la ngan sesape yang view blog aku daripada tempat2 lain selain laptop atau PC... Ye lah kan... Benda semakin canggih, semakin maju... Nak jugak view blog tak semenggah aku ni kat tempat2 lain... Kui3...


Kemain kannn... iPad pon view blog aku jugak... Jadi la, walaupun sorang je yang view page tah apape aku ni... Dah la aku disable comments... Padan muka takleh nak kutuk aku kat komen dah... Muahahahah... Tak lama lagi chatbox tepi tu pon aku nak buang jugak... Ingatkan kebanyakkan yang tinggal link tu ikhlas laa nak berkawan... Sekali tinggal link website bisnes2... Sorry la dik... Hakak tak minat... Akak pon ade jugak meniaga... Meniaga tanah/rumah2 bank lelong (property business)... Mau?

Part time sikit2 je nih... Nak tak?? Kalo rasa nak beli umah ke, nak khidmat peguam bahagian perumahan yang berwibawa, cepat dan pantas, boleh la antar email ke aslina.majid@gmail.com 

Sana kita boleh cerita panjang2 hokey??

Bye, nak blah pi kedai runcit cari barang2 nak buat ais krim cempedak. Banyak cempedak kat umah, lalu ngidam eskrim. 

P/s: Hartanah dalam Penang, bahagian pulau sahaje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...