Saturday, April 30, 2011

Dapat Coklat Free!!!

Dalam minggu ni jugak laa... Selasa lepas kot camtu laa... Datang sebuah bungkusan berisi coklat di umah...

Sorang kawan lama masa kem PKSN dulu antar. Sebab? Rajin komen kat fesbuk dia. Haha. Aku bukan stalker tegar pun, tapi sebab dia generate apa bende ntah application fesbuk tu sekali nama aku pun terselit. Padahal baru 2-3 kali je komen kat dia... :D

Rezeki...

Hehe.

Ni la gamba coklat yang sampai haritu ni. Sedap gileee... Packaging pun santek. Yang tak bape nak lawa ni kualiti kamera. Maklum la kamera henpon je... Hehe. Janji ada rupa.



Meriah kan coklat-coklat yang dier bagi? Semua sedap-sedap bukak-bukak je rasa sayang nak makan. Siap anak sedara tu sampai dah jemu tunggu la bila laa nak abes tangkap gambar dan bleh makan coklat-coklat ni. Tapi gambar ni je la yang ada.

Gambar tengah feeling-feeling makan coklat takde. Memang sedap sampai lupa nak bergambar. Lepas tu kene sorok-sorok sikit agar mak ayah anak-anak sedara ni pun dapat makan. Kalo biar terdedah... Hmm... Alamatnye tengok kotak kosong je la. Hehe.

Harga pun tersangat la murah kalo nak bandingkan dengan orang lain...

Bleh klik banner ni untuk pegi ke blog dier untuk cuci mata tengok coklat-coklat yang dier offer. Fesbuk fanpage pun ada. Sila la like juga yang itu :D


Tatau camne nak promote ni sebenarnye. Dier tak mintak pun promote kan... Tapi kawan-kawan kan. :D

Friday, April 29, 2011

Bila Sumpah Jadi Mainan Dibibir...

Dan turutlah - Al Quran - sebaik-baik (panduan hidup) yang diturunkan kpd kamu dari Tuhan kamu, sblm kamu didatangi azab secara mengejut, sedang kamu tidak menyedarinya [al-Zumar : 55]

Aku penah letak ni kat status fesbuk. Aku takut nak membayangkan ayat yang aku highlight tu... Mintak simpang laa kan...

Sebab aku risau kalau-kalau azab tu datang dalam bentuk yang dahsyat sekaligus. Tengok je la situasi Malaysia skang ni camne? Politik je macam sarkas. Sesama Islam pun sibuk-sibuk nak buka aib sesama sendiri. Sesama melayu pun sibuk nak jatuh-menjatuhkan sesama sendiri. Bangsa lain, agama lain pun tengok kita yang Islam pade Mykad pun confuse... Camni ke rupe orang beragama Islam?? Belum lagi campur dengan kes-kes jenayah macam buang bayi, rogol, bunuh, rosak akhlak, hina Islam, rasuah... Uihh... Banyak tu nak list.

Aku pun bukan la perfect sangat. Amal ibadat pun bukan sempurna sangat.

Tapi, ishh... Takut laaa...

Korang tak rase takut ke?

Bab sumpah laknat yang dikecoh-kecoh tu pun... Suke-suke hati je orang skang main buat sumpah-sumpah ni. Dah la dalam masjid plak tu, sape betul, sape salah tu wallahualam. Tapi memang masing-masing nampak macam tak risau langsung sumpah tu makan diri ke ape. Mana la tau kan Allah tak tunjuk sapa betul sapa salah ditimpa bala tu secara cash on the spot, tapi nanti azab kat akhirat camne? Time flash back balik segala apa kita buat masa hayat ada ni... Malu woo malu...

Teringat dulu masa kecik-kecik, orang tua-tua selalu cakap,

"Haa... Main-main la sumpah tu, silap sumpah, sumpah tu makan diri baru tau..."

Punya la lurus bendul dulu dah imagine sumpah tu macam dinosaur. Kalo silap sikit je dier makan diri. Makan plak tu jenis macam kene gigit-gigit sampai kuar-kuar isi plak tu. Punya la tinggi imaginasi masa tu. Takut gila kot masa tu. Siap menangis-nangis tanak mati awal-awal kalo sumpah makan diri ke apa walaupun memang betul apa yang kita sumpah tu. Yang arwah mak ngan ayah pun layankan je imaginasi melampau masa tu. Lagi la takut jadinye.

Haishh... Ntah laa kan... Tunggu dan lihat la saje...

Monday, April 25, 2011

Weekend Yang Best :D

Selalu orang jengah blog ni balik-balik baca pasal pergolakan emosi jiwa kacau tuan punya blog je kan... Takde langsung cerita hepi-hepi apa lagi gambar sebab guna broadband yang speed dia kemain super kedekut kadang-kadang ni. Tak laju langsung. Nak upload gambar pun amik masa sebulan.

Ok, tipu. -.-"

Harini setelah beberapa lama kat Penang, baru ade peluang kuar dengan kawan baek sejak tadika yang bernama Iryani. Kemain la plan pegi piknik kan... Hehe... Hari Ahad je beliau available pun. Lagipun masing-masing tengah single. So, apa lagi... Tak kisah la kemana pun. Cuma bila piknik 2 orang ni agak tak bape best sebab rasa macam terpaksa menumpang kasih sayang pengunjung-pengunjung lain yang join berendam dekat kolam yang sama dengan anak-anak dorang.

Tapi bila pikir balik, nak ajak sapa lagi kan? Sape lagi kawan-kawan kitorang yang masih available nak join? Pfftt... Bunyi kawan-kawan tu macam ramai, padahal ada 2 orang je. Sorang je kat sini, sorang lagi dah transfer pegi Perak. -.-"

So, sebab connection internet macam baik dan mendengar kata waktu-waktu begini, maka dapat la aku upload gambar seketul-dua buat tatapan pengunjung sini. Sesekali feeling-feeling gadis-gadis camwhore apa salahnye ye tak? Dah lama dah blog ni asik cerita hal-hal rempit yang tak berapa nak membakar jiwa je. Sambil-sambil tu sape-sape yang single-single bleh laa contact-contact yang dalam gamba nih. Haha. 2-2 singgel dan ebelebel lagi. Wuakakakakaka :P



So, ni la destinasi pertama. Malas nak upload satu-satu maka aku letak je semua sekali harung. Yang speckie gelap tu la kawan baek aku. Hehe.

Kenapa aku tak pakai spek? Sebab masa pegi Shah Alam haritu dan merayau-rayau di Unisel dengan Fazar tu, dah abes bosan kitorang singgah Jusco Bukit Raja dan kebetulan lepas tengok citer Rio tu kat ground floor ada promotion pasal optical ni. Maka kami menyibuk-nyibuk la test mata masing-masing. Berkat makan lobak merah dengan gigih maka, penglihatan aku cuma sikit je rabun silau. Takyah buat spek pun. Terima kasih lobak. Jasamu dikenang. :D ----> Cerita ni tak penting.

Lepas berendam ala kadar sejak pukul 9.45 pagi sampai dekat pukul 12.30 tengah hari, ditambah plak dengan kehadiran geng-geng kamera mahal buat photoshoot kat situ telah sikit sebanyak mengundang rase tak best sebab dorang ni ramai sangat la semak lalu rasa macam nak aje tolak semorang dalam kolam tuh. Tapi kami baik kan maka, kami la yang blah... Ayat tanak kalah la kan baik... Padahal satu badan dah kecut sebab berendam je for the time being tu. Lepas tu berenang-renang ala-ala kadar je sikit-sikit. Janji dapat lepas gian dengan air sungai konon-konon yang dah agak hilang originality akibat pembaik-pulih dan naik taraf seiring dengan safety factor yang tinggi demi keselamatan pengunjung.


Taman Rama-Rama Pulau Pinang

So, next destination adalah Taman Rama-Rama... Konon nak mengimbau kenangan zaman tadika laa kan pegi rombongan ramai-ramai ke Taman Rama-Rama ni... Sempat laa tangkap gamba seketul dua... Konon nak masuk la... Sekali amik kau, enterance masuk je RM27 untuk dewasa. Mau tersedak. Lepas tu baca-baca lagi, ooo... Untuk rakyat Malaysia, kalo tunjuk mykad, dapat laa harge RM18 untuk dewasa. Hmm... Takpe laa... Lain kali je laaa... Sedehhh... Sebab dah pukul 1 lebih, kan, konon banyak lagi tempat nak pegi, kalo bayo RM18 masuk cuma 10 minit buat apa kan? Tengok wayang pun bayar RM12 je dapat duduk sejam lebih-lebih layan cerita. Huhu...

Sebab waktu zohor pun da masuk, maka tak lengah-lengah kami pun pegi la ke masjid terapung kat Penang ni... Jangan sangka Terengganu je ada masjid terapung ye... Penang pun ada tau? Dah la first time sampai sini. Bukan takde masjid-masjid sepanjang jalan ke masjid terapung ni... Tapi kitorang naaaaakkk sangat ke sini... Suasana masjid ni sangat laa best dan aku kemain lagi bangga sebab dapat tangkap gambar masjid ni dengan komposisi warna yang abes real la bak kata orang guna iPhone. Ye lahh... IPhone je la mampu compare. Nak compare dengan DSLR, apa la sangat kamera Nokia 5610 Xpressmusic yang berusia 3 tahun ni... *dengan nada rendah diri* Tapi tak nampak sangat terapungnye sebab aku tak pandai nak amik gamba. Huhuhh...

Santek tak? Santek tak? 

Nak balik umah terus pun macam bosan plak sebab kat umah aku takde sape-sape. Abang aku cakap semua pegi ikut tolong membe dia angkat barang nak pindah umah, so, teruskan je la merayau... Oleh sebab aku ni jakun sangat dengan Penang sebelah-sebelah Georgetown ni, maka cik kawan baik pun bawak laa berjalan-jalan tengok apape yang terbaru wujud di Penang ni. Adoiii... Dah banyak berubah jugak Georgetown ni sejak-sejak dapat title "Tapak warisan dunia". Dunia beb!! Dah la time dorang bagi title tu jatuh pade besdey aku. So, nanti tiap-tiap tahun Penang saje ye kawan-kawan, ulang suara PENANG SAJA cuti pada 7 Julai setiap tahun. Hah. Apa lagi. Besdey aku pun 7 Julai. Jangan lupa pos hadiah. Haha... :D

Harus laa letak gambar gini sempena feeling-feeling gadis di dalam blog. Hahaha

Tudung yang aku pakai tu bukan la nak ikut si Hana Tajima mahupun Yuna ke sape ke... Kalo dorang tengok pun sumpah nanges. Tudung ni bertemakan angin-sepoi-sepoi-bahasa-tapi-masih-cover-leher-mahupun-dada. Memang takde tutorial langsung pasal tudung ni. Belit ikut sedap hati dan perasaan je. Gaya ini diberi nama "Gaya emak saya ke kebun pada zaman muda-mudi" atau "gaya Ustaz Akhil Hayy" pun bleh. Tak kecik hati pun. 

Kitorang singgah dekat 1st Avenue Plaza yang baru bukak. Hehe. Tengok movie la apa lagi. Citer saiko plak tu. Roommate. Memang saiko. Nasib baik la selama aku stay asrama takde dapat roommate macam tu. Dah abes tengok wayang kitorang rase nak makan eskrim. Lalu beli la eskrim. Kemain romantik lagi share-share makan. Bahahaha... Tapi ada satu bende yang mendatangkan ke-bengang-an dekat resit aiskrim tu.

Teka apa dia? Kene perhati betul-betul baru nampak... Tapi takpa... Versi zoom in ada kat bawah. Tak puas hati jugak, bleh klik untuk pembesaran.


Nampak rupa je sedap, innocent, dan harga standard shopping mall biasa. Tapi ni kira macam ais kacang zaman moden laa... Takde sirap-sirap macam kat tepi jalan tu... Tapi siap boleh pilih ikut perasa kita nak. Cik kawan baik ni pilih banana awal-awalnye. Tapi pisang plak abes... Maka kami pilih peanut je...

Jeng jeng jeng... 

Ni la dia benda tak patut tu...



Hahahahaha....

Sapa la owner stall ni kejam kemain, kita dah beli aiskrim dia, dia cakap kita gila plak...

Hahahahahahaha........

Sunday, April 24, 2011

Blog.... Perlu Alasan Ke?

Kenapa aku ada blog?

Ntah laa... Aku suka menaip. Tapi tak kisah la orang bace ke tidak aku tak pernah amik tau pun. Aku start menaip secara online ni pun sejak zaman friendster. Masa tu ada column blog kat situ. Kalo baca balik, hmm... Macam mintak pelempang jugak gayanya.

Lepas tu aku tengok osmet aku kemain lagi sibuk usung-usung code-code HTML pasal blog ni. Siap print banyak-banyak plak tu. Entry first aku dulu pasal rindu sesangat kat arwah mak. Hmm... Diam tak diam Oktober nanti genap la 3 tahun arwah pergi. Itu pun entry last aku dekat friendster sana. Selambe ayam aku tempek sebagai entry permulaan kat sini. Dah la kemain sedih lagi bunyinye.

Kat sini jugak aku mula kenal sikit-sikit orang lain dari ruang lingkup penghidupan aku. Ye laaa... Masa ada friendster sampai la bawak ke fesbuk, balik-balik add kawan-kawan lama je. Tak pun kawan-kawan baru pun sibuk jugak nak add... Padahal hari-hari kot jumpa kat kelas. Punya laa tak berapa nak suka cari kawan-kawan baru. Tapi kat blog jugak kawan-kawan yang dulu-dulu macam rapat giler, skang macam ramai dah tak aktif blog. Mane korang? Sibuk sangat ekkkkk....................

Kalo diikutkan segala widget-widget yang ada tu termasuk iklan Nuffnang tu semua takdenye aku nak letak. Maklum laa dulu kat friendster kan main taip sedap-sedap hati jeee... Takyah nak adjust itu ini... Sekali osmet aku tu jugak laa yang sajes aku letak itu ini. Termasuk la iklan Nuffnang tu. Tapi macam biasa laaa aku... Setakat letak je la. takde effort pun nak bagi dier bertambah ke, apa ke... Semua lantak kau situ dah malas nak usik. Sama la perangai masa zaman abang aku aktif join benda ala-ala MLM tu. Kemain la sponsor aku jadik downline dia. Letak nama, bayar semua. Last-last dalam banyak downline dia, aku sorang je takde downline macam orang lain. Haha. Kesian gila.

Walaupun programming aku bleh tahan hebatnye tapi ntah apehal ntah kalo dengan blog ni aku rase malas nak usik apape dah. Takde masa lagipun. Taip-taip ni pun ikut sempat. Pegi melawat blog-blog orang pun tengok jugak kalo tajuk dia macam best, laju je pegi. Dan macam biasa akan tinggalkan komen kalo ada rasa-rasa nak bagi komen. Tak pulak harap orang datang balik blog bagi komen. Haha. Satu lagi, aku bukan jenis suka menempek kat blog-blog feymes, walaupun nampak kadang-kadang tu macam aku suka je follow orang yang feymes.

Ada jeee blog feymes yang aku tak follow... Hahaha... Punca utama aku follow pun bukan nak tarik reader dia mai blog aku yang entah apape ni, tidak... Tapi sebab entry-entry yang best kadang-kadang buat aku tenung laptop sampai tembus ke pangsapuri depan pagar nun punya nak absorb style pemikiran orang. Best woo baca tulisan-tulisan orang yang hebat-hebat yang boleh buat renungan dan pedoman mase depan. :D

So?

Aku blog ni sebenarnye takde motif pun. Aku suka bercerita. Tapi kalo nak paksa orang dengar aku cerita apape je secara lisan ni mampus bernanah la telinga dia sebab once aku start cerita memang non-stop punya. Tak caya pegi tanya osmet. Tapi at least taip ni rasa-rasa dah lenguh jari aku stop la padahal idea tak abes-abes lagi bak coklat jatuh mencurah-curah ke ladang gandum.

Apa yang ada dalam blog ni, semua aku taip secara spontan. Takde satu pun aku plan, lepas tu nak edit balik ke apa... Kalo ada nak edit balik pun mungkin sebab typo. Hehe. Memang apa saja dari otak aku memang mengalir laju ke jari-jari untuk menaip. No wonder laa aku punya report praktikal dulu dekat +/-75 pages cuma amik masa 4 hari je dah siap. Isi saja ok? Edit-edit untuk perenggan, border semua kemudian. Dua-dua bahasa, English ngan Melayu aku bleh belasah taip ikut sedap hati tanpa mengira waktu kecuali bila jari-jari dah letih. Tak pun sampai krem. Haha. Bukan tak penah jadik... Tu pasal walaupun berat badan melampaui batas tatasusila sikit, tapi jari-jari agak macam slim laa pasal gigih menaip.

Ni kalo nak sambung merepek ni sampai tahun depan pun tak abes ni... Dah la nanti kene bangun awal sebab nak pegi piknik dengan membe. Whoaaa... Lama woo tak berpiknik-piknik ni... Pegi plak pepagi... Pherghhh... Mesti sejuk segar air kat situ kan... Wuu... Kene tido laju-laju ni. Babaii... Nanti kita sambung lain :D

Friday, April 22, 2011

Kita Berbeza...

Sebenarnye aku blom officially abes blajo.

Ntah ape bende ntah nak sangat aku pegi update-update ni. Layankan je la. Lagipun tengah rase hepi-hepi kat umah ni ha... Takde nak pening-pening tekanan perasaan sorang-sorang dengan kucing ke apa kat umah sewa kan. Kalo agak-agak nak meroyan pun takyah susah-susah kene topap enset banyak-banyak semata-mata nak call umah cakap ngan my bro gara-gara dia blom setel bil broadband untuk online via skype...

Haha. Tu la ramai komplen aku dengan abang aku sendiri mengalahkan couple-couple yang ada. Itu abang kandung tu. Haha. Kemain laa kan, tak puas hati ke, bengang ke, hepi ke, apa ke mesti call. Kalo tak call, SMS. Kalo tak SMS, tu laa... Skype. Lepas tu anak-anak dia ramai-ramai pun join sama skype tu macam la aku duduk jauh nun di obersi.

Dah aku balik ni, sibuk-sibuk la kan cari keje. Kalo keje-keje sekejap-sekejap ni aku tak confident sangat boleh stay sebab degree aku pun tak complete lagi dan aku agak tidak pandai nak menipu alasan bila aku betul-betul habis. So, dorang pun macam tak confident nak hired aku forever. Maknanya bertempoh la. Aku nak blah bleh, stay pun bleh. Tak datang keje pun takde effect. Macam budak-budak praktikal je la status aku.

Nak keje tetap sebenarnye. Tapi tak berani nak jamin pulak bila aku kene pegi update-update tu. Tatau la apsal aku takde la berani sangat macam Mark. Dia dah dapat keje memang tetap kot. Forensic engineer tu. Tah mende yang forensic sangat aku pun tatau. Tapi dia citer ngan aku, masa interview dia tengok orang yang interview dia tu banyak betul sijil pasal karpet. Apa kaitan ntah. T___T"

Kenapa aku letak tajuk macam kat atas tu?

Sebab... Aku balik je sini, aku cakap nak cari keje je kan, mesti ada orang-orang cakap-cakap rileks laa dulu... Baru abes je kan... So, lepak-lepak dulu tenang-tenangkan fikiran. Ishhh... Cakap senang laaa kan... Abes tu sape nak support belanja-belanja aku sehari-hari ni... Memang laa aku duduk dengan abang aku dengan family dia kat umah... Tapi takkan kalo tetibe aku nak kuar dengan membe-membe nak mintak duit dari dia plak buat belanja.

Alangkan dengan arwah ayah dulu pun kuar nak mintak RM20 pun kemain punya buat gaya ala-ala P.Ramlee malu-malu kucing nak amik duit dari Cik Salmah dalam citer Seniman Bujang Lapok tu... Inikan plak nak mintak dengan abang sendiri. Haishh... Segan kotttt...!!!

Lagipun aku ni plak kalo kuar dengan membe-membe kat sini sesame pompuan jugak. Pejadahnye nak suruh dier jadik gentlemen segala. Haha. Alangkan kuar dengan membe-membe time-time blaja pun membe nak blanje kemain lagi segan nak mati. Masa ada boifren dulu pun lagi laa jarang kot aku nak mintak dier blanje... Abes kuat pun kuar duit sendiri-sendiri.

Bukan apa, kalo dier banyak blanje kang, kalo clash nanti kot-kot aku kene bayar balik ape yang dier bayarkan. Aku ni kan berkire sikit. Haha. Takde ikatan apape ni aku selalu cuak-cuak jugak tahap keikhlasan dier camne. Ye lah kan... Depan kite kot manis senyum manjang tarak hal bab-bab duit melayang... Sekali dah balik umah komplen kat blog akibat blanje awek, sampai hujung bulan makan megi je ape citer?

Haha. So, kena laa kan tajuk kat sini aku nak state, aku dengan budak-budak kelas aku yang kemain laa nak enjoy lepak-lepak dulu sampai berbulan-bulan lepas abes study ni saaaaangat berbeza. Lain laa kan kalo ada mak ayah berkemampuan tanggung hidup korang sampai baru terasa nak berdikari... Tapi aku percaya ramai pun macam aku... Takkan tergamak nak susahkan orang lain ye tak. Tambahan pulak hutang PTPTN mengejar.... Huuu... Tak bayar takleh gi obersi... Kang camne nak hanimun jejauh kan...

Bahahaha...

Ok. Abes bebelan untuk kali ni. Jom solat isyak lepas tu pegi pasar malam. Sapa nak ikut???

Tuesday, April 19, 2011

Kenapa Hantu??

Minggu lepas aku pegi melepak-lepakkan diri di umah cousin aku kat Shah Alam sebab weekend tu abang aku ada masa untuk berjalan-jalan satu family lalu boleh la amik barang-barang aku kat umah sewa di Kuala Selangor nun... Maklum laa... Nak pegi Kuala Selangor terus katanya tak dapat sebab kunci umah dah bertukar rupa. Huhuhh...

So, tengah sembang-sembang dengan cousin aku ni terkluar la citer pasal anak sedara dier (anak sepupu aku yang lain) nampak pocong dalam umah arwah ngah aku (mak dia). Aku sendiri pun tatau kewujudan pocong kat situ. T___T". Siap penah masuk sokkabar tuh weh. Hebak la sampai aku pun tatau. Itu namanya buat hal sendiri tak hagak-hagak sampai lupa nak amik tau hal sekeliling.

Well, citer pasal pocong nih... Aku pun takleh nak komen lebih-lebih sebab aku pun tak pernah nampak... Asik-asik dengar-dengar citer je. Tapi bagus gak aku takde sangat experience dengan hantu nih. Selalu kalo ada pun mesti aku imagine hantu jenis cun-cun cantek-cantek je. Walaupun ada setengah orang mati-mati cakap buruk pun seni. T___T" Apa aku bleh cakap hanyelah mungkin kewujudan pocong tu sebab orang panggil dia tapi tak suruh dia pegi balik. Bese la bab-bab buat ilmu pelik-pelik ni kan... Bila dah tak suruh dia pegi balik, mula laa dia sibuk-sibuk ganggu orang sana-sini. Takdenye bende nak datang kalo tak kene panggil.

Korang tau tak lepas tepu tengok citer-citer hantu yang tak ketahuan banyak muncul dalam tv la, cinema la, mana-mana laa kan... Aku bleh nak simpulkan yang hantu ni pun ikut style racist jugak. Nak kata ikut agama, takleh sangat kot sebab bende ni sensitif sikit. Kalo bangsa mungkin lebey ok kot.

Kenapa aku cakap hantu-hantu semua ikut bangsa?

Cuba korang perhati... Kalo dalam citer-citer omputes semua kemain laa kan hantu-hantu dia pakai biasa-biasa je... Pastu ada bajet hensem sikit macam drakula siap pakai suit lagi... Pastu siap mesra alam lagi kadang-kadang. Yang emo lebih-lebih tu cuma rasa teraniaya macam dalam citer Ghost Whisperer je. Lain-lain siap ada fans lagi. Macam tu la si Edward Cullen tu. Vampire pun kira hantu la jugak kan??

Kalo dalam citer-citer melayu plak, pontianak laa paling top. Dia sorang je cantek. Lain-lain hantu semua  rupa horror. Macam pocong, hantu galah, toyol la, apa lagi? Macam-macam nama. Aku rasa pernah sekali aku terbaca dalam Misteri Jam 12 ni pasal sorang omputes ni boleh blur-blur gelak-gelak citer ngan kawan dia pasal pocong terlompat-lompat depan dia dalam lif. Aku lupa tajuk apa, tapi ini satu pembuktian bahawa hantu pun ala-ala ikut bangsa jugak. Sebab omputes ni takde rasa takut langsung dengan hantu tu sebab dia tak kenal pocong rupa macam mana. Tapi kalo dia tau tu, mungkin seminggu dia pengsan sebab dia siap tegur lagi makcik tu nak pi mana.

Kalo cina plak dulu-dulu femes kemain laa hantu cina melompat-lompat siap dengan pakaian yang kemain gempak lagi style dia... Lepas tu kalo nak bagi dia stop lompat-lompat, kene tampal kertas jampi dekat kepala dia. Tapi skang ni rasanya hantu cina kalo wujud pun dah style-style macam omputes da. Berdasarkan citer-citer cina singapore yang aku selalu layan kat ntv7 ngan 8tv tu... :D Cuma masa aku kecik-kecik dulu, ada la kawan-kawan aku cakap hantu cina ni tak power sangat bab-bab nak usik orang ni. Tatau la betul ke tidak kan...

Pastu kalo hantu-hantu india plak so far aku penah tengok dalam citer-citer tamil je. Nampak kemain horror siap ada macam laser-laser semua. Lepas tu macam kebal semacam jeee dan penuh bersifat dendam kalo boleh nak rage cukup-cukup. Siap ada bantuan dewa-dewi lagi. Tapi hantu india paling style penah aku tengok adalah gelimat. Hehehe...

Pastu kalo luar-luar Malaysia plak macam arab ke... Selalu hantu yang muncul mesti berbentuk mumia... Tak pun ala-ala jin macam citer aladin. Memang tak paham kenapa. Huhu... Hantu jepun plak... Kalo dalam Malaysia ni tak lain tak bukan tentera-tentera jepun dulu-dulu tu lengkap berpakaian askar jepun. Kalo kat negara dorang sendiri tak lain tak bukan macam dalam citer-citer ju-on la... Huhu... Semua hantu dorang terer merangkak laju-laju sambil buat muka saiko.... T___T"

Err... Korang pernah tak terfikir macam aku ni? Bukan nak cakap besar laa aku tak takut hantu... Tapi aku perhati kebanyakkan camtu laa... Cuma dalam movie je laa... Maka jangan la over takut sangat tengok movie citer-citer hantu... Ini layan citer hantu kak limah pun dah menggeletar satu badan ni apa citer???

P/s: Takde gambar takut readers semua nightmare. Heh. Pejadah ntah pepagi buta dah post pasal hantu nih.

Thursday, April 14, 2011

Dikidnap Oleh Orang Buat Survey Herbalife :P

Harini tibe2 je kene kidnap dengan orang jual herbalife. Lepas tu dapat la kaunseling dan pakej cuci sebelah muka secara percuma.

Tau kenapa aku kene kaunseling? Sebab berat aku melampau-lampau beratnye dan tak logik untuk diri sendiri. Muahahahaha... Segan dowh nak bagitau. Hahaha... Tapi yang pastinye sesape yang kenal aku confirm tak caya berat aku seberat itu. Mesti semua tuduh aku bela hantu raya buat tambah berat melampau-lampau tu. Siot je pertuduhan yang dikenakan tu. T___T"

Ye lahh... Aku kuat makan... Makan takde pantang larang... Belasah ikut sedap tekak je... Hehe. Nanti-nanti la aku usaha balik untuk kurangkan berat badan macam dulu walaupun aku tau kalo berat aku berkurang, fizikal aku tetap sama macam sekarang ni. Huhuhh...

Tapi sebelum aku isi form tu aku sesaje buat teka-teki kat dorang pasal berapa umo aku. Itu pun lepas dorang tanye aku da abes skolah ke tidak. Opkos la aku cakap dah abes skolah. Laju je menonong teka umo aku 18. Tak hagak-hagak betul. Aku cakap aku 26, masing-masing buat muka terkejut. Aku ingatkan dorang perli terkejut-terkejut tu. Sekali sorang brader kat KTM mase nak pegi Shah Alam pun bleh teka aku 18 jugak. Adoyaiii... Tepuk dahi aku. Huhu...

Cuma aku kesian sikit la pasal facial tu la. Punya laaa gigih pi suruh aku tenyeh muka sendiri cuci-cuci semua kan... Tapi sebelah je la... At the end, dorang sendiri takleh nak beza muka aku yang dicuci guna facial dorang err... Apa nama tu? Nouristious? Ke aku salah eja? Short term memory aku sikit lost padahal baru 8 jam yang lepas peristiwa ni terjadi. T______T"

Ke aku yang tak reti nak pakai facial mahal-mahal ni? Aku tak sampai hati la nak bahan pasal khasiat wuduk ni memandangkan yang kidnap aku tu Chinese. Aku sampai KL tadi pun pukul 5 pagi, lepas tu tunggu la sampai subuh kan solat kat surau terminal Jalan Duta tu then baru sambung perjalanan ke Jalan Pasar. Huh! Jalan Pasar lagi... Kire 4 jam sebelum kejadian kene kidnap tu la kan waktu subuh. Huhu.

Betul la agaknye kalo kita wuduk untuk solat subuh, muka kita akan berseri-seri je walaupun tak pakai mekap. Huhu. Next time aku takkan miss subuh lagi walaupun kadang-kadang macam syiok je tido sampai terbabas-babas akibat chatting dengan kelawar-kelawar dekat fesbuk.

Dah la survey tu kan kemain lagi tau tanya aku guna pencuci muka cap apa... Dalam list tu semua brand mahal-mahal macam SKII, Olay, apa lagi? Malu la aii nak bagitau. Aii belasah je apa aii nampak dalam bilik air kat umah tu. Kalo akak ipar aii guna Safi, harus la aii pun tumpang sekaki. Kalo beliau guna Eversoft, selambe je aii pun tumpang sama. Hihihi... :P

Set pencuci muka ni mahal gila wey. Dah la suruh aku main teka-teka sebijik-sebijik apa yang dorang bagi testing guna. Aku mana laa penah nak singgah kat booth-booth kecantikan... Setakat lalu-lalang laju-laju tu penah laa... Pastu awal-awal aku kene gelak dengan orang tu sebab cara aku cuci muka tu nampak kekok betul la. Ye la, mana la penah aku nak pakai pencuci muka sampai 1 set yang banyak-banyak tu. Aku pun mana la ada masa nak telek-telek muka sendiri. Telek gigi tu banyak la masa. Hehe. Tapi aku masih menaruh harapan agar salah satu bende hantaran untuk aku nanti, satu set facial SKII. Haha. Ambik kau mahal nak mati aku mintak. Tah sapa la tergamak nak bagi kan.

Sesape pengedar Herbalife, jangan la marah ye ngan entry nih :D

Tuesday, April 12, 2011

Phone Gile

Mejik jugak phone ni. Dulu aku penah je biar SMS dalam inbox, sent box, save, letak gambar, ringtone sampai dekat penuh phone memory nih... Sampai nak tangkap gambar je dier suh pilih memory lain padahal time tu takleh detect memory card. Kira dah overwrite abes la phone memory ni sebenarnye. Dah full.

So, aku godek-godek la phone ni betulkan balik slot memory card supaye nanti bleh detect balik memory card... So far dah ok la... Dan buat pembersihan transfer apape yang bleh transfer dari phone memory pegi memory card. Lepas tu mesej-mesej SMS kawan-kawan pun semua la dah setel delete abes. So, lega la sikit. Tapi tu cerita tahun lepas laa.....



Tahun ni plak...


Akibat banyak bergosip liar dengan classmates secara SMS, dan jugak ada makhluk memberi perhatian khusus seperti konon what so called balak bak kata hipster zaman skang tapi dengan tak semena-mena menghilangkan diri sejak seminggu yang lepas (eh, dah seminggu rupanya) maka tiba-tiba inbox dan sent box penuh seperti dulu.


Dan memandangkan keperluan nak antar-terima SMS macam agak penting tapi mula nampak penuh box-box tu macam hapa je maka, proses pembersihan SMS mula la berlaku seperti tahun lepas. Ye lah, sebelum tahun lepas tu ade tukang delete SMS yang rajin check henpon dan suka delete SMS tak berkenaan sekaligus dengan nombor-nombor yang diyakini menggugat kredibiliti beliau sebagai boifren tersayang (blweekkk~~!!!), so, tak kisah langsung bab nak delete-delete SMS ni. Aku memang pemalas sikit nak delete SMS. Biar je dalam tu banyak-banyak.


Start la delete. Sekali phone padam plak. Bateri kong. Time ni la bateri pun nak manja-manja buat hal kan? Charger plak entah mana-mana dah kene baling. So, try on balik. Berjaya, maka bukan bateri problem. Tapi memang saja-saja nak bermanja.

Dah on balik kemain lama kau tunggu mesej semua ready... Ada la dekat setengah jam tunggu.


Check-check inbox...

Tengok-tengok, sebelum start delete tadi SMS dalam tu ada 1258 je. Lepas aku on balik ni ade 1719. Itu dalam inbox je.

Mujur kat sent box tu dah berkurang tinggal 387 mesej je. Nampak la jugak dia buat keje delete sent box dulu. Huhuhh...

Slambe betul pegi restore balik dekat 461 SMS dalam inbox tu. Last-last lantak kau la. Dah malas nak gigih men-delete SMS ni. 

Lagipun semenjak-dua menjak ni dah tak gaduh nak bergosip liar mahupun perhatian yang tiba-tiba dahsyat dari kawan-kawan mahupun orang lain. Semua dah lost. Haha. 

Kawan-kawan ada fesbuk kan? Ok... Kite chat bergosip dekat fesbuk je la eh? Hehe. :D

Kick-Start Needed

Hidup aku ni macam banyak sangat la yang negatif.

Semua benda pun nampak negatif.

So, skang aku nak satu significant kick start untuk tukar semua benda negatif-negatif ni jadi positif dan baru boleh nampak masa depan yang lebih baik sikit.

Sakit la negatif-negatif ni. Buat aku ligat berfikir akibat-akibat yang tak sedap langsung hati, mental dan fizikal nak harung. Kenapa la macam ni padahal masa aku kat ATMA dulu tu cabaran lagi teruk tapi macam senang hati je aku harung. Self-confidence pun level super tinggi. Boleh hadap semua dengan muka serius tanpa keraguan yang dahsyat.

Mungkin banyak sangat rejection (baca: nak update thesis laa... buah hati yang tiba-tiba melarikan diri laa... keje belum nampak hala tuju laa... internet yang sangat la lembab kalah siput laa...) yang menyebabkan aku rasa down abes dan semua self-confidence semakin hilang secara sikit-sikit. Sekarang ni self-confidence aku bawah paras 45% tau? Lepas tu bila self-confidence tu low level, mula la risau kat benda bukan-bukan, buat plan sampai dekat 400x ubah... Padahal plan nak pegi amik balik barang-barang dari umah sewa je pun. Apahal sampai 400x pikir plannye?

Any suggestion untuk jadi lebih positif lalu memupuk self-confidence tinggi-tinggi agar takde terasa diri ini seorang loser?

Monday, April 11, 2011

Pinjam....

Matun, pinjam entry ni ---> [JANGANLAH BUAT ORANG YANG MENCINTAI KAMU KECEWA..]

Pinjam link saja, malas betul nak copy-paste.

Selidik satu-persatu.

Tertarik dengan yang ini;

21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

dan ini;

23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu,kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.


Agak-agak la kan dah berapa kali aku "mati"?

Seronok kan layan orang test power ni? Bila kita tak serius, laju je tuduh tak matang dan tak pikir masa depan... Bila kita serius, tuduh kita ni over, sebab dia anggap kita kawan je. Padahal cara layan kita tu tak macam kawan pun.

Aku perempuan. Walau sekuat sekental mana pun hati aku, tapi bila berdepan dengan lelaki yang tiba-tiba bagi perhatian lebih terhadap hidup aku, lama-lama pun cair jugak...

Jangan jadi hipokrit boleh tak?

Kalo nak layan sebagai kawan je, sila tetapkan sempadan dengan berterus-terang. Bab batasan berkawan ni bukan benda main-main. Peraturan ni saja aku boleh ikut tanpa bantahan dan perasaan yang perasan kau lebih dari kawan, walaupun gerak gaya kau lebih dari kawan. Sebab kau dah tetapkan kita hanya kawan.


Tapi bila kau sendiri letak batasan yang kita lebih dari kawan. Walaupun kata-kata tu hanya kuar dari mulut "Awak la teristimewa pernah saya kenal" atau "Saya rasa awak ni diciptakan untuk saya" atau lebih direct seperti "Saya sayang awak, terus-terang saya nak awak jadi teman hidup saya", tapi dalam hati kau macam, "Ek eleh minah ni perasan. Ramai lagi bagus dari kau aku boleh dapat la", mana satu aku nak ikut? Dah tentu la aku percaya pada kata-kata sebab aku takde special ability untuk scan hati orang.




So, tolong la.

Walaupun korang ade kenangan pahit dimainkan oleh perempuan, tapi kalo bleh tolong jangan patahkan hati perempuan lain yang betul-betul sayangkan korang walaupun pada mulanya hati dia keras tanak layan korang.


Atau at least buat la dia terasa wujud dalam hidup korang kalo korang betul-betul maksudkan ayat ada kata-kata sayang sebagai orang yang paling istimewa dalam hidup korang.

Sunday, April 10, 2011

Random #62

Benda paling tahyul dalam dunia adalah cinta tanpe ikatan yang sah. Cinta tanpe ikatan tak menjanjikan apape, jadi jangan terlalu lurus konon nak berkorban.

So, jangan percaya pada tahyul. Nanti menyesal. Boleh bawak mati. Aku serius ni.

Time To Move On

Ada sapa-sapa tau kenapa laaa broadband sangat slow di pagi hari? Lebih-lebih lagi aku yang pakai jenis prepaid Celcom ni... Dulu kemain laa laju sampai tak terkejar...

Tapi bila lepas pukul 2-3 pagi ok plak broadband ni...

Sebab tak berapa nak ok dan kami dan kawan-kawan adalah stok kelawar maka tetiap malam mesti nak kaco each other dengan chatting kat fesbuk. Lepas tu mula la copy-paste ayat annoying banyak-banyak...

Aslinawati is offline. ----> korang bayangkan dekat 14 ratus kali dok ulang copy-paste bende yang sama...

Huarghhh... Mental aku. CityVille dah terbiar... CSI pun macam terbiar.

Oh haa... Aku suka men 2 game ni je kat fesbuk. Cepat la dapat keje... Cepat la dapat gaji bleh aku nak install streamyx dalam umah. Huhuhu... Slow-slow camni bleh membangkitkan aura kemarahan secara berleluasa. Haha.

Wey. Update. Update apa ha?

Saturday, April 9, 2011

#takde tajuk
#malas nak caps lock
#aaa... tah la...

pertama sekali thanks kepade follower yang macam hari-hari bertambah sorang. tapi sumpah tatau mana datang. maklum la blog ni bukan glemer pun. tak macam dulu. masa url lain. kenapa tukar? sebab perasan orang akan stalk padahal orang yang expected stalk tu pun dah berbahagia dengan orang lain. biar. biar. biar. tu dah lama :'(

dulu macam hepi-hepi penuh dengan fakta la pemerhatian la semua, tapi semenjak-dua menjak ni banyak emosi. sebab... biasa la hidup ini tak terlepas dari dugaan dan aku adalah antara orang yang melampau-lampau react terhadap dugaan yang mendatang ni.

nak kata tak bersyukur, tak jugak. cuma entah. sekadar luahan je kat sini. sebab tu laa tanak melepak sangat kat mana-mana community untuk tarik orang datang jenguk blog. harap-harap statement ni buat takde orang terasa hati menusuk ke kalbu secara mendalam. maka dari aku kene bahan kaw-kaw sebab mungkin orang anggap cepat sentap, baik aku update secara biasa-biasa je camni.

aku admit aku bodoh sekarang menangis sebab lelaki. mungkin sebab sekarang agak banyak masa lapang walaupun thesis final year project aku tu masih dalam status ts. siap ts sampai bila-bila kot selagi aku takde update. kenapa la takde option suruh tukar tajuk ke apa? tapi update macam mana aku pun tatau. oh, aku menangis bukan sebab supervisor hensem yang kejam aku tu, tapi aku menangis sebab orang lain.

loser kan aku percaya sangat dengan orang yang tibe-tibe muncul menjanjikan bulan-bintang-angkasa kat aku... padahal dah masuk dekat 4 ke 5 kali ke kenal orang macam tu. over tacing betul sekarang ni. dah la sama je style. macam yang lepas-lepas tu.... mula-mula kenal sebab konon aku comel (muntah-ijo)... lepas tu tibe-tibe over caring dan berjanji sumpah setia yang dia tak sama macam ex aku yang lain yang konon caring sebab simpati dengan nasib aku. oh, yeah aku agak malang dan ada kenangan paling pahit untuk ditelan dalam hidup.

next step dorang adalah kaco-kaco hidup aku dengan sms, call, ym secara pukal sampai ada masa aku suka dan ada masa sumpah rimas. hell yeah, stereotype step to get a girl. jumpa? no way. i love this way of communication. sebab sekarang aku takut jumpa orang. selalu sebelum ni aku jumpa-jumpa orang, kuar date, lepas tu orang tu takleh lupa aku. dia pura-pura putus pun masih akan contact aku jugak sebab memang takkan lupa aku.

so, memang aku takkan jumpa la. lame gila kan? konon kapel secara virtual. sama jugak lead ke maksiat kalo dah selalu call pun melting semacam je. padahal aku memang terer berlakon. haha. real me is saiko. sebab aku tanak terjebak terlalu percaya orang.

btw, lelaki ini berjaya meruntuhkan tembok ego aku yang penuh dengan kepura-puraan kalo kata rapat lalu konon kapel secara jarak jauh dan taknak jumpa macam ni. dia buat aku percaya lebih 20% dari aku percaya orang sekitar aku selama ini.

dan last step yang sebelum ni takde langsung effect dalam hidup aku tapi kali ni sangatla menyebabkan aku menangis hari-hari sebab dia adalah berdiam diri.

ex-ex aku sebelum ni bila dorang dah start diam tu tandanya pertama, sibuk, kedua dah ada orang lain. selalunya yang kedua tu la tandanya. dan tak pernah aku peduli kalo dorang ade lain. memang aku rela undur diri. diam dorang pun takde makna apape bagi aku.

tapi lelaki ini diam sangat menyeksa hidup aku.

argh. bodoh la nak menangis sebab dia.

macam la takde orang lain dah.

last message aku tadi... pagi tadi... aku nak undur diri... langsung takde jawapan.





aku bukan nak attention mengada-ngada seperti nak sms update buat apa sampai setiap masa berkepit dengan enset. at least miskol aku sekali sehari pun jadi la... aku nak orang yang susah-susah dulu nak tekel aku tu tau aku wujud walaupun seciput kecik macam sebutir pasir dalam diri dia. tu je. aku tak suka kawal orang yang aku sayang sebab aku tau peritnye idup dikawal...













mungkin tak ramai yang kenal aku lagi macam mana kan?



aku tak kisah bukan sebab aku tak sayang. aku consider orang lain sibuk mungkin takde masa nak contact aku. tapi selalu kebebasan aku bagi tu la makan diri aku. sampai sebelum dia aku jadi macam zombie. takde perasaan.

at least dia dah ubah aku sikit... aku mintak hargailah aku.

tapi takde.

takpe la. undur diri tu jalan terbaik.

Friday, April 8, 2011

Diam

Dier masih lagi diam.

Bende lain pun tak dengar cerita. Kalo ada cerita pun semua yang tak best-tak best. Entah la apa nak jadi. Dugaan macam banyak. Tapi aku je tanak hadap dugaan ni. Suka sangat nak lari.

Lari dari masalah tak elok kan? Tapi aku tak pasti la masalah tu aku yang cari atau memang saje-saje masalah yang sibuk-sibuk nak tanye khabar aku. Cuma rasanya macam dah lama sangat masalah tu bertandang dalam hidup. Makin bertambah hanya masalah baru.

Takpe la. Selama mana aku mampu bertahan.

Pasal dia?

Sekarang yang da lama diam pun mula muncul semula. Semua sibuk tanya khabar, tanya hidup, tanya masa depan.

Masa depan.

Patut ke aku masih tegar berpegang pada janji yang dah hampir-hampir tinggal janji je?

Kenapa mesti semua benda pun nak biarkan aku secara tergantung tak pasti? Boleh tak ada diantaranya bagi aku kepastian sama ada ya atau tidak?


Allah tidak akan menduga hambanya itu di luar kemampuan mereka.....

Wednesday, April 6, 2011

Rasa Ini...

Whoaa... Lama tak tulis secara berjiwang-jiwangan. Semua jenis entah apape je entry aku kat sini...

Balik-balik emo sana emo sini dengan pihak-pihak yang konon lebih matang dan macam bagus. Heh.

Paling best aku malas nak layan dah orang tolong-tolong khabo kata confuse nak cakap good news ke bad news. Sampai aku rasa-rasa macam ada orang bajet bagos serba-serbi tu takde kat fakulti sebab nak check-recheck-recheck dan recheck report aku konon demi menjaga kualiti (sekali lagi KONON!!!) student-student yang dikuarkan oleh dorang.




Hambek la kau nak recheck sangat. Check sampai muntah. Nak sangat check, aku bagi sekaligus yang setebal-tebal alam. Proof-read la kau sampai lebam.




-----------------------Berbalik pada tujuan asal aku----------------------------



Aku rasa ramai kot yang tahu aku ni jenis senyap-senyap je kengkonon tetibe ade la kan rapat ngan tah sape-sape plak kan lebih dari kawan baik. Ye lah kengkonon. Tak pun style syiok senirik. T___T

Biasalah loser memang suke syiok-syiok senirik nih.

Selalu tu macam sekejap je la ok. Rapat abes. Selalu contact-contact. Tapi setakat contact-contact tu pun kadang-kadang pun macam bleh buat aku high dalam dunia sendiri sekali gus ala-ala syiok sendiri. Tambah pulak bila orang tu pun kengkonon lagi menjanjikan bulan la bintang la apa la semua. Jumpa jangan harap la aku nak jumpa-jumpa orang ni.

Entah apa masalah aku ni. Kemain suka lagi layan perasaan dekat strangers. Dah la mati idup balik tak kenal tah sape-sape ntah stranger tu. Ajak jumpa, langsung elak. Tapi gedik layan perasaan ngan manusia macam tu. Sumpah sebijik perangai loser. Kalo cerita kat orang pun, first impression orang-orang yang kenal aku mesti,

"Sewel apa minah ni bleh pi syiok kat orang yang da la tak kenal... Jumpa tak penah... Tapi kenal camtu-camtu je... Sewel... Sewel..."

Bukan tak penah kene tipu... Ala bukan teruk pun, tipu perasaan je bukan tipu duit ke apa kan... Tapi orang tengok aku kene tipu sebab layan-layan perasaan kat stranger ni pun tak paham sama ada betul aku frust atau memang aku jenis takde perasaan. Agak-agak emo pun jenis sikit-sikit je pastu luah kat blog. Abes luah, lupe camtu saje. Senang kan?

Sebab aku jenis takde perasaan jugak la budak-budak sekelas ngan aku hari-hari tengok aku pun siap boleh main "Peraduan teka mood Aslina" pada hari itu. Hepi ke sedih ke apa ke sama je riak muka. Muka ketat style mintak lempang.

Senyum-senyum ni zaman skolah time innocent dulu-dulu je derrr... Siap masuk dalam testimonial sijil berenti skolah. Tak caya bleh check.

Berbalik pade soal hati tu sebenarnye dalam keadaan suke-suki aku simpan perasaan dekat stranger yang memang langsung la aku tak kenal tu semua... Dan sangat suka main-main dengan perasaan sendiri sebab macam dah serik la konon couple-couple ni. Entah mana silap sampai aku serik sangat tu aku pun tak pasti. Sebab aku cuma ada 1 pengalaman pahit dan trauma je sampai aku macam dah-tak-kisah-lelaki-tu-nak-serius-ke-tak-ngan-aku-jadi-aku-apa-pedulik. Sebab tu la jugak aku mudah mengalah dengan orang lain walaupun konon la sebelum tu lelaki tu bermatian janji bulan bintang angkasa kat aku.

Macam baik gila kan aku selalu je bagi peluang kat perampas amik je orang yang konon cinta mati ngan aku. Siap mengalah secara terhomat lagi. Kene maki ke apa takyah nak citer la sebab bende tu memang biasa.

Aku tak kisah langsung hati kene hancur lumat-lumat ngan lelaki.

Dah awal-awal cakap takde perasaan kan?

Kalo pun aku konon pernah sumpah kata aku cinta mati kat sape-sape sebelum ni, tapi dier tinggalkan aku sebab jumpe awek lagi cun dari aku... Aku takkan tergamak nak terjun bangunan walaupun banyak blog orang pernah describe kalo diduga soal hati, memang rasa tahap end of the world la punya berat nak tanggung.

Bila aku cakap aku takde apape perasaan kecewa, langsung orang tuduh aku bukan la cinta mati sangat dengan lelaki tu. Mungkin sekali aku buat dorang objek untuk isi masa lapang.

Tapi sape dorang nak judge aku camtu kan? Walau camne teruk pun aku sayang orang, once orang tu da tinggalkan aku, tapi aku takkan sampai tahap nak bunuh diri. Abes sangat pun aku menangis kalo rasa nak nangis, lepas tu aku tido. Esok aku dah lupa apa dia.

Hell yeah. Its really easy to be me. Sama macam komputer. Once ko dah isi tahap tepu data sampai overwrite, lepas tu kau format, then nothing left to remember. Senang kan?

Aku tatau sampai bila aku akan jadi macam ni. Aku pun macam dah lali je jadi orang takde perasaan camni. Susah nak cakap. Dalam hati dalam dada penuh rasa kecewa ke apa tapi tak terluah secara zahir. Sudahnya nampak aku takde perasaan. Lepas tu senang-senang orang cakap aku belum jumpa lagi orang yang betul-betul buat aku terdetik kecewa dan merana sampai parah kalo ditinggalkan.

Nak jadi sampai macam mana lagi?

Nak tengok aku jadi macam mana lagi?

Skang ni aku rasa macam rasa yang lama tu datang balik.

Sebijik rasa macam sekarang ni...

Dia hadir sama macam orang lain. Skrip pun tak lari banyak dengan dorang yang penah hadir dalam hidup aku sebelum ni. Janji segala pun sama macam yang sebelum-sebelum ni.

Senyap tiba-tiba pun sama jugak macam yang sebelum-sebelum ni. Cuma kesudahan senyap tu entah la sama ke tidak dengan yang sebelum-sebelum ni. Kalo sama... Nak buat camne kan... Sape la aku ni ye tak?

Cuba untuk taknak percaya dengan semua ni... Tapi... Tah laa... Memang aku sedar diri la aku sapa. Bukan bagus sangat untuk demand yang baik-baik untuk aku... Mengalah je lah... Kalau tu je jalan terbaik buat aku.

Bukan tak pernah aku cuba nak jadi macam orang lain... Pernah kene kawal macam duduk dalam zoo... Tapi dalam masa yang sama, aku selalu sangat pikir hal orang, jaga hati orang, tanak orang kecewa ngan aku, tak gedik macam awek-awek orang lain yang kalo balak tak contact dah gedik-gedik nak merajuk. Aku suka diam. Diam bukan bermakna aku tak amik berat... Tapi aku consider orang lain keje, sibuk tak macam aku... Last-last apa aku buat tu semua buat amik kesempatan cari yang lain. Alasan kata aku tak peka. Biar la.

Bukan mati pun kalo takde pasangan ni. Cuma tahan telinga dengar orang mengumpat je la. Nasib baik la rupa aku tak nampak macam umo sebenar sangat. Jadi, aku tak kisah. Layankan je.

Btw, bila aku buat luahan macam ni sekurang-kurangnya aku sedar jugak yang rupanya ada lagi side sensitive dalam diri aku yang masih lagi ada jugak perasaan untuk dikongsi dalam bentuk tulisan dari apa yang orang nampak aku secara berdepan... Yang berdepan ni selalu nampak aku macam hepi takde masalah dan takde perasaan.

Dah. Cukup.

Esok bleh start lupakan semua.

Tuesday, April 5, 2011

Kat Penang Dah :D

Takde masa nak layan semua kerenah tah apape lecturer tuh. Baek balik saje.

Smalam balik kul 10.15 pagi. Nak balik awal tak jadi sebab tunggu orang. Huhuhh... Sekali best-best pecut kat highway, tayar moto pancet plak. Nasib jugak la tak jadi apape... Sebab paham-paham je la aku bawak bape laju kan... Dah laju kau tetibe terhoyong-hayang... Mujur la sempat brek. Kalo tak, confirm langgar besi tepi jalan tu dah. T___T


Gamba aku stranded kat highway. Muka ketat pasal panas gilo sini.

Haha... Mula-mula aku macam pasrah je tayar pancet nih. Tengah-tengah panas weh tayar pancet... Tengah jalan raya plak tu... Dah la aku tatau no tepon Plus tu bape. Gelabah la mesej abang aku tanya... Dia pun reply no apa ntah. Lagipun aku cari-cari tepon warne oren hijau tu tak jumpe.

Pastu dengan tak larat-tak larat tu aku pun gigih tolak motor sebab depan sikit tu ada flyover. Bleh jugak berteduh. Tu gamba tu aku berteduh bawah flyover la tu... Masa aku pakai helmet lagi semua pandang-pandang je aku kat tepi jalan tu. Bila aku bukak helmet kemain la lagi ramai dok hon-hon. Aku pun selambe la lambai-lambai orang macam Usop wilca tu. Bahahaha... Punya selamba okeh. Seko pun takde berenti nak nolong.

Kebetulan kat tempat aku berteduh tu ada plak no. Plus Line... Ni dier...

1-800-88-0000

Sile-sile save dalam henset masing-masing demi kesejahteraan masa depan. T__T

Mula-mula phone dorang cakap kalo antar Plus Ronda tu pun bukan bleh buat apa sebab aku pun takde tayar spare... Pastu dorang takde mende nak tolong motor-motor ni. Siap suggest aku amik no tepon sesape pasal tayar moto tepi jalan. Puas aku jalan dekat 300 meter. Tapi takde pun tulis.

Pastu dorang call aku balik cakap suh aku tolak moto sendiri je sampai ke kedai moto kat exit Behrang lebih kurang 2km dari tempat aku berteduh. Phergh. Mana la aku tau workshop tu kat mana... Last-last dorang tanya aku sorang ke beramai-ramai... Bila cakap aku sorang, dier suh tunggu situ sampai lori warne merah PROPEL sampai.

Merah?

Dekat 45 minit pastu baru la aku nampak kelibat lori yang takde sangat rupe lori warne oren datang. Hehe... Tak sempat plak snap gambar brader-brader gagah lagi hensem angkut Jonny naik lori sampai ke workshop tu. Nasib baik la aku sorang je. Maka bleh laaa naik lori tu jugak.



Comel kan lori ni? Takde gamba real, doodle macam blogger lain pun jadi laa... Hahaha...

Dah naik lori tu pun phergh sebenarnye bleh tahan jugak jauhnye kelibat workshop tu. Kalo aku tolak moto sorang-sorang rasanya lagi 2 jam baru sampai ke workshop tu. Dah la panas terik. Tah-tah aku pitam dulu. Sebab berak pagi-pagi tu pun belum. Main kuar umah terus jeee... Mau tak pitam jalan tengah-tengah panas terik sambil kerah tenaga tolak moto sambil banyak angin dalam badan pasal tak berak. Huhu.

Pastu da sampai kat kedai moto tu da ok dah. Bleh balik dengan gembira dah.

Sampai Penang dekat pukul 6 petang lebih. Dengan jem lagi. Kene tahan ngan polis trafik lagi. Kene tahan ngan polis trafik tu satu hal. Dia bleh bagi extra tazkirah plak. Sebab aku cakap aku balik naik moto dari Selangor. Wuwuwuwu... :-/

Asalkan selamat sampai sudah, kan? Alhamdulillah...

Thesis?

Gi mampos. Aku serah semua kat kawan-kawan suruh tolong setel. Pehal nak susahkan hidup orang lain lagi dorang nih? Pelik-pelik siot lecturer mechatronics yang bajet bagos ni.

Sunday, April 3, 2011

Misteri Ulat Gonggok.

Kehadiran ulat gonggok dalam umah ni memang misteri habis.


Ini versi lukis-lukis doodle macam blogger-blogger lain maka nampak tak seram sangat.

Bleh kata tiap-tiap malam aku nampak ulat gonggok ni muncul secara tiba-tiba kat depan mata. Sekejap nampak dia berlenggang-lenggang ulat di rak-rak buku kat sini, sekejap nampak dia elok berjalan-jalan tepi sliding door. Pastu tibe-tibe ko dah nampak dia tepi sofa kat umah.

Paling best skali tiba-tiba dalam ko tengah sibuk-sibuk menaip chatting kat fesbuk chat dengan kawan-kawan sekelas yang tak penah habis isu walaupun hari-hari nampak kat kelas pun sekelip mata ko bleh nampak atas keyboard laptop.

Timbul persoalan. Mana dia datang?

Skang plak....

Tadi....

Paling pervert skali.......... Tiba-tiba je kat dalam baju t-shirt aku pakai masa aku tengah meniarap. Baek punye nak merayap masuk dalam seluar. Mentang-mentang bontot aku agak seksi...

Misteri ke tidak??? Ke ulat-ulat gonggok dalam umah aku ni semua berumah atas kipas??

Aku meniarap betul-betul bawah kipas ok?

Gila kentang dorang ni kebal sebab all these while aku dok cuci kipas guna penyapu dok sapu-sapu pun tak penah ada benda lain jatuh selain habuk kipas.

Misteri gila ni wehhh!!!



Saturday, April 2, 2011

Geram. Grrr

Da malas nak komplen marah-marah kat orang. Banyak je mende menyakitkan hati terjadi haritu. Aku pun da tahap malas nak layan. Layan je hidup skang. Haaaaaraaaapp-harap sangat next week semuanya selesai. Tak sanggup jadi saiko sakit jiwa lagi dah.


Skang gambar kat atas tu kesayangan aku. Walaupun tak penah nampak, tapi semenjak-semenjak stress ni, tuan kucing di atas tu pun blur tatau nak pujuk aku yang entah apa jenis degil dan stress tak tentu pasal, maka dia MMS je gambar ni.

Walaupun dier takde la romantik macam orang lain, yang kalo pompuan ngamuk laju je comfort, pujuk ke hape ke even dalam phone sebab masing-masing jauh, tapi nampak gayenye dier tau camne buat aku cair.

Gila hebat dia suh kucing dia berlakon nak amik hati aku yang tengah tah apape celaru abes akibat jadi penunggu dengan keputusan lecturer-lecturer aku semenjak 2 minggu kebelakangan ni.

Grr... Geram dowh tengok bende berbulu comel tu. Secara tiba-tiba rasa yang 3 ekor kat umah ni da tak comel dah. Huhu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...