Wednesday, November 30, 2016

Walimatulurus Aslina dan Pasangannya (?)


Cantik tak kad kahwin aku?

Penat tau buat sendiri. Ni redesign setelah first version tak dapat diselamatkan akibat brader kedai PC tu terlupa backup folder yang super penting ni. Yep majlis aku pada tarikh yang dinyatakan di atas. Lokasi semua ada. Siap ada qr code untuk location lagi.

Cuma ada 2 part hilang....

Nama pengantin lelaki...

Kan aku dah cakap bukan dia... Dan biar la rahsia. Sapa yang dapat printed version mungkin tau la sapa. Mungkin orang yang sama, mungkin orang lain, mungkin nama je yang sama... Who knows? LOL.

Lagipun sebelum tu kecoh kan yang aku putus tunang?

Tuesday, November 22, 2016

Tinggal sebulan lebih lagi nak habis 2016.

Dan aku giat scroll blog yang dah hampir setahun aku tinggal. Hampir semua cerita dalam ni buat aku tersenyum.

Kisah confession yang tak sengaja tentang aku dan dia.

Kisah suka duka jadi student repeat paper.

Kisah motor kesayangan.

Kisah seronok gila dapat jugak kerja walaupun sebenarnya lari dari study.......... Sampai la cerita ini:

RIVAL - 28 Julai 2012. 

Skarang dah 2016. Dah empat tahun cerita ni berlalu. Aku tak pasti nak bagi reaksi apa. Kebanyakkan yang terlibat dalam kisah ni pun hampir semua dah blah dari ECHO. Tinggal brape kerat je lagi. Dan disebabkan cerita ni, aku shut semua orang dari life aku. Sehinggalah sejak awal tahun lepas ada sorang yang aku rasa dia okay untuk aku bercerita apape je pasal aku. Dia jadi supervisor aku. Apape dia backup aku walaupun aku malas nak layan kot apape orang provoke aku. Hihihihh...

Dia sorang yang rapat dengan aku dalam kategori rakan sepejabat. Sebab outstation sama-sama jadi aku pernah terluahkan apa yang pernah jadi. Its not a big deal. Dia gelak je aku cerita. Sebab dia pun lebih kurang je. Cuma dia tak bertukar karakter macam aku. HAHAHA.

Dan masih, aku tak lupa satu apa pun detail sejak 28 Julai 2012 tu. 

Kata la kan mana tau kalau-kalau yang tak suka aku tu boleh ter-stalk balik blog aku nih, satu je la aku nak bagitau... Walaupun aku lari merajuk dari tempat aku belajar dulu, sekurangnya aku habiskan la jugak apa yang aku tinggal. Lepas tu, insyaAllah tak lama lagi aku pun akan sambung master jugak. 

Aku memang agak pendendam. Tapi biasanya aku malas nak layan. Tu je.

Saturday, November 19, 2016

UK Study Offer

Hello semua!

Kan last post aku mention pasal universiti-universiti UK yang aku apply?

Sebenarnye skarang ni senang je nak apply mana-mana universiti luar negara tanpa guna agen. Maybe ada yang lagi suka guna agen sebab senang nak follow-up dan kita pun dah ada specific universiti yang kita aim nak sambung belajar. Pastu  akan dapat la sikit nasihat kot dari agen-agen ni...

Macam kes aku, aku randomly apply je sebab aku pun tak sure universiti mana aku nak attend. Sebab pilihan utama aku Northumbria University tu bukan dalam top 100 rank universiti dunia. Pastu ade kawan-kawan nasihatkan kalau nak apply scholarship lebih-lebih lagi MARA atau JPA kene cari universiti yang top 100 ranking. Masalahnye top 100 ranking offer course yang aku tak berapa minat nak proceed. Kalau electronic engineering, dia general. Alang-alang dah general, baik aku apply UTM je senang. (=..=")

Disebabkan skarang ni kerja aku lebih kepada telecommunication (kalau tak 100% pun, sipi-sipi pun kene gak tempias) jadi aku lebih berminat nak sambung dalam telecommunication. MMU pun ade offer telecommunication, tapi cita-cita aku kan nak merasa merantau tempat orang, jadi aku apply je la kat UK (sebenarnye sedar diri result IELTS tu tak sampai tahap boleh apply belajar kat Australia sana... Huuu >..<). Client opis aku pun ade gak sumbangkan 70% decision untuk aku further study luar negara sebab tengok dorang punye telecommunication punye advance... Wohoo... Hebat gak ah. Boleh la nak contribute kat negara sendiri lepas grad (ayat cliche)

So, ni lah dier list universiti yang aku apply randomly... Hambik kau sampai 10 aku apply.


Sorting ikut priority kerajinan aku apply. Hahaha... So far top 3 list aku tu memang aku dah aim sejak dari tahun lepas sebab dah dapat tempat tinggal yang murah dan jugak dekat gila dari rumah kawan tu. Nak buat part-time pun senang, pilih je nak buat part-time apa.

Antara benda yang kena ada untuk apply:

  1. Personal Statement yang power pasal kenapa korang pilih course tu, ape achievement korang & ape sebab universiti tu kene terima korang* 
  2. IELTS result yang sekurang-kurangnya 6.0 - 6.5 (aku 6.0 je dengan each components pun 6.0)**
  3. Degree punya certificate dengan transkrip
  4. 2 valid emails of referee korang. Kalau dah ada reference statement siap-siap lagi bagus
  5. Passport
  6. Personal CV***
  7. Kerajinan untuk taip application & upload segala jenis benda yang dorang mintak.
Perasan tak aku letak * tu? Haa ni aku nak huraikan pasal * tu...

* Personal Statement. Yang ni kena jujur "menjual" diri sendiri. Aku dengar-dengar cerita ada yang cross-check dengan UCAS sebab takut orang copy-paste sampel-sampel yang power. Maka sila la jujur dengan diri sendiri. Takde maximum words, tapi kurang-kurang buat la dalam 5-6 perenggan. Tips dier, 
  • Perenggan 1 - Mukadimah (yang ni penuh bunga-bunga chenta pun takpe :D)
  • Perenggan 2 - Pasal diploma or degree dan ape yang korang buat skarang ni...
  • Perenggan 3 - Achievement korang time blajar or dah keje...
  • Perenggan 4 - Pengalaman kerja/blaja yang related dgn course tu
  • Perenggan 5 - Apa yang influence korang nak amik course tu sangat-sangat...
  • Perenggan 6 - Penutup or apesal korang pilih nak blajar kat situ...

** IELTS. Ada kawan aku cakap dia dapat pegi Australia sebab dia mintak surat sokongan dari fakulti ke mana entah pasal course dia sebelum ni semua diajar dalam Bahasa Inggeris, termasuk FYP, thesis semua la. Masalahnye aku tak reti nak cakap dengan UNISEL nak mintak ape. Haha. Tu pasal pejam mata je amik IELTS. IELTS ni mahal baq hang. Jadi, kalau rasa kurang power tu, bawak-bawak la attend kelas untuk tambah power. Jangan jadi macam aku, esok nak exam, malam tu pukul 9 malam baru kelam-kabut nak check format la, buat few test apa semua. Huhu. Nasib baik lepas syarat minimum kebanyakkan universiti sana.

*** Personal CV. Apa kau fikir nak mintak kerja je kene ada CV? Nak sambung belajar luar negara pun kena ada CV tau... Tapi CV ni gambaran awal tentang diri korang je. Agak habis malas nak edit template la apa semua, download CV korang dari Jobstreet, pastu ubah suai sesedap rasa. Itu paling simple yang aku buat pun. CV ni jugak penting untuk apply scholarship. Jadi, buat la satu CV yang overall orang boleh rasa impress nak amik ko belajar situ atau bagi scholarship. Boleh gak mintakkan orang tolong view CV, macam lecturer ke, kawan-kawan ke, supervisor ke... 

Itu je kottt buat kali ni... Nanti aku citer pengalaman aku amik IELTS pulak yer... Papaiii...


Thursday, November 17, 2016

:) :) :)

Pherghhh... Dekat setahun rupanya aku diam dan hilangkan blog ni...

Abes serabut bersawang dah blog ni... Maklum la skarang ni paling tak pun meroyan kat twitter atau fesbuk je...

Fesbuk aku pun dah bertukar sejak tahun lepas. Kene hack la kekonon. Dapat balik. Cuma malas nak layan balik kenangan-kenangan silam, so, let it gooo...~~ let it gooo je lahh...

Banyak sebenarnye aku nak share untuk korang perjalanan hidup aku untuk tahun ni... Bile dah ade semangat nanti aku draft and autopost je segala post-post yang aku nak share. Mana tahu kot-kot berguna... Mungkin jugak aku akan share something special hujung tahun ni... Tapi kene tunggu confirmation duluu...  Jadi kene la sabar sikit :D

Summary untuk tahun ni, sampai ke saat ini...

Januari - Terlibat dengan projek Gas Malaysia. Nervous sebab baru first time. Hehe.
Februari - Dah pandai buat claim untuk outstation.
Mac - Ear infection. Yang ni pun makan bulan nak baik. Nanti aku cerita.
April - Cukup setahun bertunang dengan si dia (Sapeeee???)
Mei - Dah abes sesi outstation. Bosan-bosan kat opis, register IELTS. Haaa...
June - Puasa. Letih. Haha.
Julai  - Sambut besday time raya. Hujung Julai layan test IELTS. Nanti aku citer detail.
August  - Anak buah aku pegi operate telinga. Result IELTS keluar, tapi mintak dorg check balik.
September - Sepupu-sepupu aku kawen. Supposed aku kawen jugak bulan ni. Tapi postponed.
October - Result IELTS yang recheck keluar. Sibuk dah apply universiti kat UK.
November - Konvo UNISEL. Finally #gengrepeatpaper graduate juaaa...

Yeszzaaa... November ade banyak cerita best.

- Graduate setelah 5 tahun merajuk bawak diri dengan UNISEL
- IELTS score 6.0.
- Dapat unconditional offer dari Northumbria University, Newcastle University & University of Bristol.
- Dapat conditional offer dari University of Sunderland.
- Dapat first round interview dengan Maxis untuk Maxis What's Next Scholarship.
- Masih gigih mencari fundings untuk belajar di UK.
- Kahwin? HAHAHAHAHAA... Sabar.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...