Thursday, March 31, 2011

Saya Penunggu, Saya Ok. :(

Letih.

Masih belum selesai-selesai lagi. Tak habis-habis meeting-meeting.

Aku?

Pasrah je rezeki lari. Macam la dorang bleh ganti balik rezeki-rezeki yang lari tu. Terpaksa plak aku sedapkan diri sendiri yang aku takde "jodoh" dengan rezeki-rezeki yang bertandang tu.

3 tawaran interview terpaksa tolak. 2 tawaran keje yang dah confirm pun terpaksa tolak. Sebab benda ni tak setel-setel.

Apa penyakit ntah kalo hardware aku taknak gerak time demo nak pertikai sangat-sangat tu.

Lagi satu penyakit.

Haritu cakap orang lain check draft report. Orang lain tu cakap sikit je kene betulkan. Semalam orang lain tu terhegeh-hegeh pulak mesej tengah-tengah malam kata tengah hari tadi nak jumpa. Alih-alih bila pegi jumpa tadi... Dia takda. Lepas tu siap kita call dia dan dia explain tujuan dia nak jumpa tu melalui call je. Hampeh tak? Penat je pegi.

Pastu tiba-tiba ada kawan lain call cakap;

"Ko punya report ni sapa check sebenarnya? Kenapa aku nampak ada depan bilik koordinator plak? Siap banyak pulak tu conteng-conteng kat report ko. Macam salah banyak je..."

Hoh?

Selama ni orang lain tu check draft aku secara berilusi ke apa? Ke tipu? Kenapa bleh ada depan bilik koordinator plak??

Kenapa tanak cerita hal sebenar je? Kenapa la balik-balik cakap tunggu, tunggu, tunggu??

Satu pantang besar dalam hidup aku adalah tunggu. Lebih-lebih lagi tunggu yang jenis sia-sia tau tak?

Jap. Kalo dorang "sangkutkan" akuuu... Apa dorang dapat? Puas hati ke tengok aku kene struggle balik dengan project lain dan dorang sendiri kena pening kepala nak handle nanti. Macam sekarang ni. Puas hati tengok mungkin aku tak dapat keje, takleh nak sara diri sendiri sebab dorang sekat macam ni?

Kalo dorang puas hati macam tu, apa dorang dapat? Ada dorang nak tanggung hidup aku lepas tu? Dah la benda-benda ni semua aku kuar modal sendiri, buat sendiri, nak claim tak boleh, mintak nasihat, bleh plak entah mana hala tak related punya nasihat. Aku nak kehidupan aku sendiri lepas ni. Ada kelulusan, ada kerja. Takde kelulusan pun aku still dapat kerja. Dan time kerja aku taknak pikir pasal mende-mende macam ni kalo masih tak selesai. Kenapa ni?

Korang judge aku tak tahan pressure. Aku boleh buat kerja dalam keadaan tekanan yang teruk. Aku pernah depress teruk sampai dekat setahun kene amik ubat, tapi aku still bleh perform dapat dean list. Aku penah kene maki, kene pukul, kene macam-macam masa zaman kadet tu, masa keje part-time... Macam-macam keje part time aku buat, cedera takyah nak cakap la... Bersepah-sepah parut kat badan. Tapi takde hal. Asalkan takde kene tunggu.

Yang aku hangen sampai ke tahap hampir-hampir hilang akal ni kalo disuruh tunggu.

Janji harini, dah pegi, tak dapat kene tunggu. Esok pulak, tukar janji lain, last-last? Tunggu.

Abes blog aku jadi blog negatif semenjak-dua menjak ni. Semua akibat tunggu.

I just need a YES or NO answer.

Kan simple?

Dengki.

Bleh tak aku nak mengamuk secara berleluasa kalau kuar berita takde budak-budak senasib macam aku semester lepas yang TS tu?

Boleh tak?

Sebab ada je yang sama cerita macam aku semester lepas, hardware tanak gerak, second presentation pun lebih-kurang, tapi aku at least semester lepas report siap tebal-tebal on time ok? Ada tu aku dengar separuh report pun tak abes lagi. Tu satu.

Lagi lain-lain pulak, sebab ada jugak manusia ber-report nipis tapi lepas tapi membe aku sorang semester lepas kene tuduh ber-report nipis lalu kene TS. Sangat berkuasa veto ok tukang bagi TS tersebut.

Dan lagi.

Yang aku sibuk-sibuk emo sampai refresh segala macam benda sampai beratus kali tu plak, baru jap tadi tengah-tengah malam jam 12.30 a.m aku baru dapat SMS dari beliau. Ye. 12.30 malam tuan-tuan dan puan-puan. Bak kata kawan-kawan aku berdua yang lain tu tak lain tu terngigau aku la tu time tido.

Adakah aku sangat saiko sampai orang tu terngigau lalu antar SMS sentap jiwa dan raga yang membuatkan aku pulak takde selera nak tido sampai waktu camni.

Sentap la weyyy... Sat kata dalam SMS tu bleh pegi bikin hardcover. Tapi dalam masa yang sama dia cakap jugak belum tentu la diterima. What? Apa gila aku nak bazir duit pegi buat hardcover super urgent tapi bende tu belum confirm acceptable? Maknanya potensi untuk fail tu masih terbuka luas.

Makna kata kalo aku fail, maka semester seterusnya aku kene buat balik apape pun project dan submit balik report project itu dalam bentuk hardcover. Woiii... Sapa nak bayar ni woiiii... Keje serius nak suh aku bazir duit ni namanya... Ingat hardcover kat Seksyen 7 tu murah-murah macam kat UPM ke? Nak pegi UPM nak kejar yang murah pun satu hal jugak bila pikir bab duit minyak.

Apa susah sangat degree kat U ni? Aku tengok budak-budak U lain atau kos lain bahagia je bleh pilih buat FYP atau pegi praktikal atau engineering project secara berkumpulan atau pilih dua dari tiga tu. Atau buat semua tapi FYP ada option buat case study. Ye kawan-kawan, saya pernah di-offer case study, tapi oleh sebab case study takde buat project yang tahap membazir duit maka, case study saya ditolak mentah-mentah. Tau sapa offer case study tersebut? Plexus. Ye lah. Tak femes. Tapi dia subcon company femes-emes seperti Honeywell dan lain-lain tau. Sila jangan pandang sebelah siku.

Ke aku salah amik kos ni? Ujung-ujung baru tak minat ni payah gile kot.

Sorry la dalam minggu ni memang takde entry yang buat orang senang hati baca selain berkerut dahi sama teruk macam aku sebab tak puas hati dengan orang lain.

Oh ye dan sesape rase nyampah tu sile la un-folo sebab aku tau entry aku banyak unsur-unsur negatif dan benci-membenci. Kan tak baik untuk kesihatan blog. Sebab tu aku tanak promote sangat blog aku ni ha. Takde pengetahuan am pun. Sekadar diari biasa-biasa seorang manusia yang jenis pandai bersyukur sikit-sikit dengan apa yang ada dan tak puas hati banyak dengan orang sekitar.

No offense. Heh.

Ini memang entry super-duper lahanat punya dengki.

Wednesday, March 30, 2011

Saya Emo, Maka Sila Abaikan Saya.

Harini aku.........


Refresh page fesbuk dekat 138 kali. Tunggu update sape-sape share kat wall pasal Cityville. Sebab nak collect donut, collect gift, entah apape lagi. Takde? Bosan. Dah la aku block abes semua game lain. Tinggal ni je ada nye.


Refresh dashboard kot-kot ramai-ramai blogger update secara pukal. Setiap 3 minit aku refresh sejak pukul 12 tengah hari tadi. Meroyan ni weh. Takde apape. Ok. Bosannnnnnnnnnnnnnnnnn gilossss.........!!! Nak blogwalking... Aku tengah kumpul semangat nak jalan-jalan ke blog-blog baru-baru kenal blog aku tinggalkan link ni. Pun takde semangat. Phuhh...


Refresh email kot-kot ada company gigih panggil interview untuk keje. Pun takde. Yang ade email merepek-repek yang sampai. Waaaa...........!!


Oh, aku tak bukak twitter. Kalo bukak pun setakat tengok time line penuh dengan mende merapu-rapu je wat hape.

Sesungguhnye aku kebosanan yang amat sangat.

Sebenarnye tunggu call. Penting gila. Tapi macam buat-buat lupa je ni. Aaaa... Aku malas la nak tunggu ni wey. Boleh gila aku dengan menunggu ni... Oh whaaaaiiiii...... Yang call nye kawan-kawan aku jeeee... Urgghhhh... Aku takmo korang call la weyyy... Time-time camni kalo ada boifren call kot-kot caring nak manje-manje mintak pelempang pun sah-sah kene maki dulu ngan aku.... Itu pun kalo ada la. Nasib baik takde. Kalo tak sia-sia je klesh tanpe banyak soal.

Hurghhh...

Seksa jiwa weh... Apa la susah sangat bagi je aku lepas mende ni... Suruh je pegi buat hardcover je terus? Kenapa mesti ada yang sengal-sengal nak consult orang tu, orang ni, they choose u, so u la decide... Aku gi bako jugak kang fakulti ni...

Bako bako bakooo~~!!!!

Serius ni beb. Kalo dorang sesaje failkan aku sebab aku tanak pegi menghadap mana-mana lecturer, memang aku lari terus je tanpe banyak soal terus keje ke mana-mana. Ada aku kisah dorang cakap aku qualified ke tidak?? Ada company tu kisah kalo katanya aku belajo separuh jalan???

Aku ngan kawan baik aku ni pun tengah debor tahap tatau nak cakap ape dah ni. Haishhh... Apahal la tibe-tibe ko nak strict bagai? Tibe-tibe je ke takut kene soal kat akhirat sebab luluskan aku adalah bende tak patut? Abes selama ni ko masuk kelas mengajar ala-kadar tu, pastu senang-senang hati je cancel kelas, buat ramai orang tak puas hati tu, buat keje tak ikhlas, buat ramai orang tak suke ko tu takde plak nak kene soal kat akhirat??

Kamon la weh.

Tuesday, March 29, 2011

Tunggu Lagiiii... Haishhhh...


Bayangkan aku dah bersawang camni punye tunggu. Bayangkan... Bayangkan... Bayangkannnn!!!!

Penat tau tak tunggu-tunggu ni?

Mintak-mintak laa lepas je kali ni. Pegi setel semua, lepas tu aku nak balik. Sungguh aku takleh terima tunggu-tunggu nih. Kalo tak balik sebab banyak keje takde hal sangat. Ini tak balik sebab menunggu benda tak sudah-sudah.

Tadi pepagi lagi aku dah call dah. Katanya esok plak meeting. Jangan seksa jiwa dan raga aku bleh tak? Tension aku tunggu-tunggu ni tau tak?

Sunday, March 27, 2011

Confirm Takley Jawap (Cedok Kat FB)

Sila renung-renungkan dan selamat beramal. Blom terlambat lagi untuk kita amik tahu hal-hal seperti 92 soklan seperti yang paling-paling bawah selepas 10 soklan berunsurkan duniawi di atas dia tu.

Aku bukan la terer sangat pun, tapi alhamdulillah la aku tak jahil sangat dengan 92 soklan di bawah tu di mana ada jugak yang aku tau dan bleh jawap... Sesape rase banyak sangat dia tatau tu, better muhasabah la diri. :D

Ok. Start!

Soalan 1 :Siapakah Juara Akademi Fantasia musim pertama?


Soalan 2 : Siapakah artis perempuan Hollywood yang menyanyikan lagu "Beautiful Liar"?


Soalan 3 : Siapakah RAJA LAWAK ?


Soalan 4 : Berikan satu judul lagu terbaru Anuar Zain?


Soalan 5 : Siapakah hos untuk rancangan Melodi terbitan TV3?


Soalan 6 : Apakah nama kumpulan RAP yang terdiri dari 3 orang adik beradik yang terkenal di Malaysia ?


Soalan 7: Siapakah yang menyanyikan lagu "Gemilang"?


Soalan 8 : Siapakah nama isteri Beckham?


Soalan 9 : Siapakah nama laki Siti Nurhaliza?


Soalan 10 : Siapakah penyanyi kakak Siti Nurhaliza yang bertanding dalam AF6?



Bagaimana pula dengan soalan di bawah ini....

Berapa banyak pula, saya dan kawan-kawan boleh jawab?



Semakin jauh kita dari landasan yang sepatutnya.. .........
Ya Allah bantulah hambaMu yang lemah ini.

Soal 1: Surah manakah yang jumlah kalimatnya sama dengan seluruh jumlah surah Al-Qur'an?
Jawab: Surah at-Takwir.

Soal 2: Surah manakah yang dikenal dengan sebutan "jantung" Al-Qur'an?
Jawab: Surah Yasin.

Soal 3: Surah manakah yang dikenal dengan silsilah nasab Allah SWT?
Jawab: Surah al-Ikhlash.

Soal 4: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah wajib?
Jawab: Empat surah (as-Sajdah, Fushshilat, an-Najm dan al-'Alaq)

Soal 5: Surah manakah yang dikenal sebagai surah Imam Husain as?
Jawab: Surah al-Fajr.

Soal 6: Surah manakah yang memiliki nama yang sama dengan salah satu nama sungai di Iran
?
Jawab: Surah an-Nur.

Soal 7: Berapa surah yang dimulai dengan ungkapan alhamdulillâh?
Jawab: Lima surah (al-Fatihah, al-An'am, al-Kahfi, Saba ' dan Fathir).

Soal 8: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki sepuluh nama?
Jawab: Surah al-Fatihah.

Soal 9: Siapakah orang pertama yang menulis ilmu Tajwid?
Jawab: Abu 'Ubaid Qasim bin Salam.

Soal 10: Siapakah orang pertama yang telah menerjemahkan Al-Qur'an ke dalam bahasa Persia pada masa Rasulullah saw?
Jawab: Salman al-Farisi.

Soal 11: Siapakah orang pertama yang meletakkan titik di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Abul Aswad ad-Du`ali.

Soal 12: Dalam ayat manakah kalimat Allah diulangi sebanyak enam kali?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 283.

Soal 13: Di dalam ayat manakah tata cara berwudhu dijelaskan?
Jawab: Surah al-Maidah ayat 6.

Soal 14: Di dalam surah manakah shalat lima waktu disebutkan?
Jawab: Surah al-Isra' ayat 78.

Soal 15: Di dalam surah manakah masalah wilayah disebutkan?
Jawab: Surah an-Nisa'.

Soal 16: Surah manakah berakhiran dengan huruf ra'?
Jawab: Surah al-Kautsar.

Soal 17: Surah manakah yang berhubungan dengan Imam Ali as?
Jawab: Surah al-'Adiyat.

Soal 18: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Madaniah diturunkan?
Jawab: Sepuluh tahun.

Soal 19: Siapakah dua figur wanita di dalam Al-Qur'an yang telah banyak mendapatkan sanjungan Ilahi?
Jawab: Siti Maryam dan Siti Asiyah, istri Fir'aun.

Soal 20: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki arti "wanita yang teruji"?
Jawab: Surah al-Mumtahanah.

Soal 22: Siapakah dua orang wanita yang telah dicela oleh Al-Qur'an?
Jawab: Istri Nabi Luth as dan istri Nabi Nuh as.

Soal 23: Siapakah wanita yang telah mendapatkan julukan "ath-Thayibah" (wanita yang berbudi baik) di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Siti Maryam.

Soal 24: Surah apakah yang terakhir diturunkan kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Maidah ayat 3.

Soal 25: Berapa huruf, kalimat dan ayat yang dimiliki oleh ayat terakhir Al-Qur'an?
Jawab: 79 huruf, 20 kalimat dan 6 ayat.

Soal 26: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Madinah?
Jawab: Surah al-Maidah.

Soal 27: Surah manakah yang diturunkan terakhir secara keseluruhan?
Jawab: Surah al-Ikhlash

Soal 28: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Makkah?
Jawab: Surah ar-Rum.

Soal 29: Di surah manakah terdapat ayat hijab?
Jawab: Surah an-Nur ayat 31.

Soal 30: Ayat alhamdulillâh Robbil-'âlamîn disebutkan dalam berapa surah?
Jawab: Enam Surah (al-Fatihah, ash-Shafaat, al-Mukmin, az-Zumar, Yunus dan al-An'am)

Soal 31: Di dalam surah manakah disebutkan lima macam makanan?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 61.

Soal 32: Di dalam surah apakah Allah membicarakan mengenai diri-Nya?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 186.

Soal 33: Dalam berapa ayat Al-Qur'an Rasulullah saw disebutkan?
Jawab: Dalam 305 ayat.

Soal 34: Di dalam ayat manakah nama kelima nabi 'Ulul Azmi disebutkan?
Jawab: Surah al-Ahzab ayat 7.

Soal 35: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama para nabi as?
Jawab: 6 surah (Muhammas, Ibrahim, Nuh, Hud, Yunus dan Yusuf).

Soal 36: Di dalam Al-Qur'an berapakah nabi yang disebut sebagai suri teladan yang baik?
Jawab: Dua nabi, yaitu Nabi Ibrahim as dan Nabi Muhammad saw.

Soal 37: Surah-surah apakah yang dinisbatkan kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah Thaha, Yasin, al-Muzzammil dan al-Muddatstsir.

Soal 38: Terdapat di dalam surah manakah Kisah Nabi Sulaiman dan Ratu Belqis?
Jawab: Surah Saba '.

Soal 39: Surah apakah yang pertama kali diturunkan?
Jawab: Surah al-'Alaq.

Soal 40: Berapakah ayat dan kalimat yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang pertama kali diturunkan?
Jawab: 7 ayat dan 29 kalimat.

Soal 41: Surah manakah yang pertama kali diterjemahkan ke dalam bahasa Persia ?
Jawab: Surah al-Fatihah.

Soal 42: Surah apakah yang pertama kali turun di Madinah?
Jawab: Surah al-Muthaffifin.

Soal 43: Terdapat di dalam manakah doa pertama Al-Qur'an?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 126.

Soal 44: Ayat apakah yang dibaca oleh kepala terpenggal Imam Husain as di kota Syam?
Jawab: Surah al-Kahfi ayat 9.

Soal 45: Berapa surahkah di dalam Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah?
Jawab: 4 surah..

Soal 46: Berapakah kalikah nama Rasulullah saw disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: 5 kali; 1 kali Ahmad dan 4 kali Muhammad.

Soal 47: Nama nabi manakah yang lebih sering disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Nabi Musa as.

Soal 48: Kisah Al-Qur'an manakah yang mendapatkan julukan Ahsan al-Qashsash (Kisah Terbaik)?
Jawab: Kisah Nabi Yusuf as.

Soal 49: Terdapat di dalam surah manakah kisah Isra' dan Mi'raj Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Isra'

Soal 50: Siapakah satu-satunya wanita yang disebutkan namanya di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Siti Maryam.

Soal 51: Surah manakah yang kaum wanita disarankan untuk banyak membacanya?
Jawab: Surah an-Nur.

Soal 53: Surah manakah yang turun berkenaan dengan Sayidah Fatimah az-Zahra as?
Jawab: Surah al-Kautsar.

Soal 54: Nama surah manakah yang berarti "kaum wanita"?
Jawab: Surah an-Nisa'.

Soal 55: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama binatang?
Jawab: 5 surah, yaitu an-Nahl, al-'Ankabut, an-Naml, al-Baqarah dan al-Fil.

Soal 56: Burung apakah yang telah memusnahkan pasukan Abrahah?
Jawab: Burung Ababil.

Soal 57: Binatang apakah yang telah membinasakan Raja Namrud?
Jawab: Nyamuk.

Soal 58: Binatang apakah yang pernah mendapatkan wahyu?
Jawab: Lebah (an-Nahl ayat 68).

Soal 59: Siapakah orang-orang yang telah mengumpulkan Al-Qur'an pada zaman Rasulullah saw?
Jawab: Imam Ali as, Mu'adz bin Jabal, Zaid bin Tsabit, Ubai bin Ka'b dan Abu Zaid Zaid bin Nu'man.

Soal 60: Siapakah orang pertama yang mengarang tafsir Al-Qur'an?
Jawab: Sa'id bin Jubair.

Soal 61: Siapakah orang pertama yang mengumpulkan Al-Qur'an?
Jawab: Imam Ali as.

Soal 62: Apakah minuman terbaik yang disebutkan oleh Al-Qur'an?
Jawab: Air susu.

Soal 63: Apakah binatang terkecil yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Nyamuk.

Soal 64: Apakah malam terbaik menurut pandangan Al-Qur'an?
Jawab: Malam Lailatul Qadr.

Soal 65: Apakah cara terbaik untuk membaca Al-Qur'an?
Jawab: Tartil.

Soal 66: Apakah kitab-kitab samawi yang diturunkan pada bulan Ramadhan?
Jawab: Al-Qur'an, Injil, Taurat, Zabur dan Shuhuf.

Soal 67: Buku apakah yang dikenal dengan sebutan Ukhtul Qur'an (Saudari Al-Qur'an)?
Jawab: Ash-Shahîfah as-Sajjâdiyah.

Soal 68: Siapakah di antara imam ma'shum as yang memiliki suara yang indah ketika membaca Al-Qur'an?
Jawab: Imam as-Sajjad as.

Soal 69: Surah apakah yang dikenal dengan sebutan "Jantung Al-Qur'an"?
Jawab: Surah Yasin.

Soal 70: Terletak di dalam surah apakah ayat Al-Qur'an yang paling pendek?
Jawab: Surah ar-Rahman, yaitu ayat yang berbunyi mudhâmmatân.

Soal 71: Apakah bulan yang terbaik menurut Al-Qur'an?
Jawab: Bulan Ramadhan.

Soal 72: Apakah ayat yang terpanjang di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 282.

Soal 73: Terdapat di dalam surah manakan angka terbesar yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Angka 1000 di dalam surah ash-Shaffat ayat 137.

Soal 74: Kitab apakah yang dikenal dengan sebutan Akhul Qur'an (Saudara Al-Qur'an)?
Jawab: Nahjul Balaghah

Soal 75: Berapakah kitab samawi yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: 6 kitab samawi, yaitu Injil, Taurat, Zabur, Shuhuf Ibrahim, Shuhuf Musa dan Al-Qur'an.

Soal 76: Apakah huruf yang lebih sering digunakan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Huruf alif.

Soal 77: Apakah huruf yang lebih jarang digunakan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Huruf zha'.

Soal 78: Apakah kalmat Al-Qur'an yang terpanjang dan terdapat dalam surah apa?
Jawab: Fa`asqoinâkumû h yang terdapat di dalam surah al-Hijr.

Soal 79: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpanjang?
Jawab: 25.500 huruf.

Soal 80: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpendek?
Jawab: 42 huruf.

Soal 81: Di manakah surah pertama Al-Qur'an diturunkan?
Jawab: Di Makkah.

Soal 82: Terletak di manakah ayat pertama yang memiliki sujud wajib?
Jawab: Surah as-Sajdah.

Soal 83: Apakah surah pertama yang dimulai dengan kata "qul"?
Jawab: Surah al-Ikhlash..

Soal 84: Apakah ayat pertama yang akan dibaca oleh Imam Mahdi as ketika beliau muncul kembali?
Jawab: Surah Hud ayat 86.

Soal 85: Surah apakah yang dkenal dengan sebutan Raihânatul Qur'an?
Jawab: Surah Yasin.

Soal 86: Surah manakah yang dinisbatkan kepada para malaikat?
Jawab: Surah Fathir.

Soal 87: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Makiyah diturunkan?
Jawab: 13 tahun.

Soal 88: Apakah hiasan Al-Qur'an?
Jawab: Suara yang indah.

Soal 89: Apakah musim semi Al-Qur'an?
Jawab: Bulan Ramadhan.

Soal 90: Apakah zikir terbaik?
Jawab: Membaca Al-Qur'an.

Soal 91: Ayat apakah yang diulangi sebanyak sepuluh kali di dalam surah al-Mursalat?
Jawab: Ayat wailun(y) yaumaidzin lil mukadzdzibîn.

Soal 92: Terletak di dalam surah manakah perintah untuk bershalawat kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Ahzab ayat 56


" wahai tuhan ku, aku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup keNerakamu.........,kami lah hamba yang mengharap belas darimu ........Ya Allah jadikan lah kami
hamba2 mu yang bertaqwa......ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami, dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia…

Sumber 

Friday, March 25, 2011

IKLAN URGENT - Boifren Segera Diperlukan.

Saya memerlukan seorang yang boleh digelar boifren dalam minggu ni. URGENT.

Kriteria adalah seperti berikut;

  • Mempunyai kedai buku yang boleh setel hardcover thesis sebanyak 3 copies. Termasuk pakej print berwarna tu kira paling wanted la...
  • Ada pekerja-pekerja super rajin sebab 3 copies tu perlu disiapkan dalam masa kurang 24 jam.
  • Mampu berkhidmat jugak untuk kawan-kawan saya yang lain.
  • Kawan-kawan saya ada laaa dalam 3-4 orang (confirm) dan lagi 3-4 orang (tak confirm) juga mempunyai kes yang sama seperti saya.
  • Boleh menawarkan harga super-duper murah tapi servis buat hardcover tu nak cepat, cemerlang dan cantik.

Lepas setel ni kita bleh clash secara suka-rela. Saya tak minat sangat nak ada boifren-boifren ni. Masalah ini terlalu urgent.

Tawaran terbuka kepada pemilik-pemilik kedai buku sekitar Kuala Selangor dan Shah Alam sahaja.

INGATTT!!! Total semua tu saya tanak lebih dari RM150. Kalo sekali ngan pakej print-print selaju-laju alam tu saya tanak lebih dari RM200 dan kertas cap Double A saya bawak senirik dari rumah.

Sekian.

(Semoga takde orang kecik hati atau terus merajuk tanak call dah kalo terbaca ni... Aminnn... )

Keje Gila

Aku ke yang da gila?

Present 14 haritu. Pastu da la sedap-sedap hati main tukar-tukar examiner. Semester lepas 2-2 ada. Lepas second sebelum kene hold tu, salah sorang je ada. Then haritu pun salah sorang tapi orang lain jugak yang ada. Sekali tadi tengok list, orang lain pulak jadi examiner.

Sape gila? Aku ke dorang?

Bleh plak kan lepas tu bagi orang yang demam campak tu jadi examiner aku, padahal masa present beliau sikit pun tak berade di tempat kejadian dan tatau apape pasal ape yang aku buat. Lepas tu plak kene collect balik draft report dari orang yang demam campak tu. Mana ntah examiner yang sihat walafiat tu. Kalo aku pegi jumpe supervisor plak mesti last-last pakcik tu suruh pegi jumpe koordinator balik. Bila jumpa koordinator, sah-sah aku kene marah macam tadi suruh tenung betul-betul apa kata-kata notis depan bilik dia.

Aku ingatkan yang demam campak tu dah abes mc. Sekali Selasa next week baru dia masuk keje balik. So paling jahanam pun agak-agak mungkin Rabu kot aku dapat balik draft yang sebenarnye takde mende dah nak kene betulkan. Rasanya check-check tu semua konon buat syarat je.

Lepas tu part paling best dalam dunia ni kan... Khamis adalah hari last antar thesis siap hardcover, siap tanak dengar apa pun alasan kalo lambat antar. Padahal kalo antar tahun depan pun belum tentu thesis ko dah setel masuk rekod library. Thesis 3 tahun lepas pun still ada bertiga-tiga duduk dalam bilik koordinator tu macam tukun...

Mana aku nak cari tempat boleh buat 3 set hardcover dan printer super laju untuk print out thesis yang kalo la aku kene betulkan sikit-sikit style manja-manja mintak penampar tu antara Rabu hingga Khamis dalam jangka masa Rabu tu mungkin selepas 8 pagi dan kene hantar Khamis sebelum jam 5 petang...

Plus-minus 32 jam direct. Tolak 3 jam perjalanan dari umah (Kuala Selangor)-campus-umah membe (betulkan + print)-Seksyen 7 Shah Alam buat hardcover- Seksyen 19 tumpang tido-Seksyen 7 kutip balik hardcover- campus (hantar semua).

Haritu print senget-senget pun amik masa dekat 4 jam tunggu abes 2 set. Kalo 3 set ntah bape lama ntah nak tunggu. Lepas tu yang kata urgent tu plak, takkan tukang buat hardcover tu tak payah tido malam nak siapkan hardcover aku. Itu pun kalo aku sorang la... Kalo lagi 2-3 orang request benda yang sama? Mau tak kene sawan tukang buat hardcover tu?

Anyone?

Terus terang cakap aku tanak bayar banyak-banyak untuk benda yang aku tak suka dan telah memusnahkan hampir 6 tahun life aku Diploma-Degree.

Macam la lepas ni aku nak jadi engineer.



Sapa nak hired aku jadi despatch? Pizza delivery? McD delivery?

Aku ada kebolehan seperti;

  • Menyelit tepi-tepi lori tanpa rasa takut, bawak moto 110km/j (yang belum modified) walaupun redah jalan kampung atau jalan-jalan kawasan taman perumahan... Highway apatah lagi kan... Atau moto yang dah modified apatah lagi kan... Macam tak biasa pulas sampai 140km/j dalam campus tu...
  • Ada personal record 4 jam 30 minit dari Kuala Selangor ke Pulau Pinang.
  • Tak pernah kene saman dan mampu berlakon baik depan polis trafik.
  • Boleh bekerja dalam suasana paling menekan perasaan. Makin tertekan, memang aku akan pulas minyak sampai habis.
  • Ayah kepada rempit tegar dengan mekanik moto kat Kuala Selangor ni respek abes kat aku bila tau personal record aku tu. Ha, kao mampooo???
  • Boleh mengingat jalan setelah sesat sekali. Standard la sesat. Tapi sesat-sesat aku pun takde la melarat sampai lambat ke majlis orang dulu. Sesat teruk pada waktu malam je. Kalo siang-siang takde maknenye nak sesat larat teruk-teruk tu...

Okeh. U tell me nak antar resume yang mana? Untuk position engineer ke atau position bleh jalan-jalan tak kira masa tu macam despatch?

Sengal laaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Bila aku bleh balik Penang nihhh???

Grrrrr!!!!

Thursday, March 24, 2011

Takleh Tido.......................

Huuuu... Kemain la takleh tido kan. Entah apa la yang aku risau sangat tu. Mengalahkan budak amik result SPM semalam... Tatau laa... Patutnye orang lain la yang kena risau pasal dier yang tak siap keje... Aku ni cuma pegi amik balik report saje nanti... Repair apape yang patut dan bleh la kot proceed to next step.

Tapi entah kenapa aku pulak lebih-lebih yang risau...

Kalo takde masalah...

Macam tak caye je... Lepas ni aku tak payah nak register dah masuk semester baru. Mesti hidup rase pelik secara tiba-tiba. Eh, ke aku tak ready nak abes ke nih? Sedo la diri sikit wey umo dah 26 taon ni.... Bukan lagi 21... Adussss... (ㅠ.ㅠ")

Angah pun dah tanye-tanye da bile la nak balik... Dah balik dia suruh rileks-rileks lepak-lepak dulu... Pastu baru cari keje. Apakah aku mana suka duduk diam-diam... Kalo boleh nak lepak seminggu je. Lepas tu nak start keje... Tapi skang ni masalahnye...

Takde sape pun offer aku keje. HAHAHA...

Ok, ok... Apape hal pun setel yang esok-lusa-tulat dulu... Jangan over-over nak pikir lebih-lebih. Wuuu... Dah nak April... Camne ngan mission aku??? Ada orang nasihatkan jangan risau sangat dan ikut flow sebab dia betul-betul paham gila aku kalo bab buat plan confirm fail nak ikut plan yang aku buat. Camne tu orang baru-baru kenal aku 2-3 bulan dah tau kalo aku buat plan confirm fail?

Plan aku plak... Kalo takde backup sampai 2-3 option tak sah. Tapi semua pun fail jugak. Selalunya la.

Iskkk...

Tapi spontan tu best gak kan? Baru thrill... Jadi...

Ada tak sapa-sapa nak offer aku keje secara spontan? Asal lepas aku nak bayar balik PTPTN tu dah la. Tak bayar kang takleh pegi oversea plak. Mana plan nak buat bungee jumping, mana plan nak melawat kawan-kawan yang dah agak-agak macam dah lupa nak balik Malaysia, mana plan nak naik Gunung Everest lagi... Tu dia berangan tak mau-mau... Gunung Everest segala masuk... Bahaha...

Ok, ok sudah la mengarut.

Apa kata tarik napas slow-slowwwwwwwwwwwwwwwww......

Pastu hembus....

Start kira kambing dan........ TIDO.

Pukul 2 lebih dah ni... Ishhh...

Wednesday, March 23, 2011

Sangattttt....

Kuuu mohonnn kannn yang indahhh... Padamu... Untuk ku tatapppp... Menawar resahh kuuuu... Kekal akuuu... Di situu harungiii cintaaa.... Dan akuuu... Mohonkan yang baik bersantun kataaa kata tentang cinta.... Bicaraaaa kan rinduuu padamu mengharummm selamanyaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Adoiii... Pe jadah ntah layan lagu nih.

Meroyan lagi ah. Lepas satu, satu. Harap-harap mampu lagi la nak abeskan minggu ni dengan jayanya. Minggu depan nak balik terus. Tak kira apa pun terjadi.

Balik. Balik. Balik.

Rindu kampung halaman. Chehhh... Kampung la sangat... Padahal taman perumahan pun duduk.

Hepi besdey Aiman!! Esok besdey dia tapi aku blom boleh balik.

Marilah kita hadapi semua dengan senyuman.

Kepade adik-adik (uish macam geli je panggil adik-adik ni) yang amik result SPM, good luck. Terime je pe juge keputusan. Anda da usaha, tawakal je nanti. -----> ok, ni pun peringatan untuk diri sendiri jugak untuk bende-bende last-last camni.

Tatau pe nak tulis lagi. Kbai.

Sunday, March 20, 2011

Kusut

Ntah la.

Rasa nak lari je dari semua nih. Nak sembunyi-sembunyi mana-mana skejap. Bawak hati yang agak-duka-lara-parah-jiwa-merana akibat.... Hmm... Ntah laa... Pasal future ni.

Tolong la. Helpless. Dah tak larat dah. Let me go je bleh tak?

Nanti-nanti kalo kata ada interview ngan mana-mana tempat, kalo dorang nak tengok konon thesis tu... Takdenye nak paksa-paksa bawak sekali hardware yang super besar tu. At least report kot. My report not bad ape... Nampak macam best. Detail. Eh, bukan puji diri sendiri la... Ada orang lain cakapkan nampak macam detail. Tapi ntah la..............................

Ape dorang ni nak sebenarnye?

Nak lari-lari menyorok sementara waktu. I'll take the blame. Yeah. My fault.

Tengok la. Lari punya lari sampai kenduri si sepupu pun nda pegi... Bukan lari sangat pun. Need time la. Berapa kali Angah antar mesej bila mau balik. Sepupu lain pun tanya, bila nak balik. Hmm... Entah la. Takleh nak decide. Sendiri cari pasal kan. Mesti mengaku. Tapi, dalam masa yang sama dah taknak ni semua. Cukup lah.

Haish. Bikin serabut la ni kepala.

Orang yang sepatah haram tatau apa dia bikin pun lama sudah lepas. Lulus jugak walaupun buruk punya gred. Ye cacat, tapi tak la separah sakit jiwa aku ni. Bukan aku tak paham apa aku buat....

Hish. Kusut laaahhhhhhhhhhhh........!!!!

P/s: Thanks kepade mereka yang tak jemu-jemu tinggalkan jejak kat shoutbox sebelah tu dan jugak yang tinggalkan link kat bawah nun. Nanti bila aku da waras balik, free, aku balas balik kunjungan korang. :D

Tuesday, March 15, 2011

Ye... Memang Salah Aku Pun... So??

Aku dah tak larat ni.

Ye lah. Salah aku. Memang aku sengaja pun. Dah rasa sakit hati. Apa penting sangat mende tu? Setakat buat model je takleh ke? Perlu ke nak dia berfungsi teruk-teruk? Nama pun prototype. Tak semestinya berfungsi. What's the point kalo tipu pun? Asal ade report sudah la. Deal. Abes satu masalah. Aku takde hal nak imagine tinggi-tinggi dan sediakan laporan pasal bende yang aku pasti sangat-sangat tu hasil dia. Nak putar pi-balik camne pun hasil dia tetap macam tu. Takde nak bertukar jadi angkasawan ke, jadi peti televisyen ke apa. Takde sape pernah jual prototype dia buat seumur hidup. Jual barang yang real selepas prototype tu adalah.

Pada aku prototype tu tak lebih dari lebihan sampah-sampah yang pernah wujud dalam hidup aku. Tak siapa peduli kewujudan dia sebelum dan selepas hasil yang sebenar menjadi kenyataan.

Macam la selama ni kau tak pernah menipu untuk lepaskan diri sendiri bila tersepit. Sama la macam situasi aku.

Kalo pun bende tu untuk rujukan 10-20 tahun akan datang, perlu ke nak pilih hasil aku sebagai rujukan dalam beratus-ribu bahan lain. Dunia ni luas.

Aku tak kisah la mende-mende tu semua.

Bodoh betul pasal sekeping kertas yang pada aku sebenarnye takde la bernilai sangat, tapi aku dah habiskan beberapa tahun untuk dapatkan dia. Profit? Belum tentu aku dapat kerja dengan hati yang senang-lenang menggunakan kertas tu. Tak boleh tak mesti nak jugak pengalaman.

So? Apa value sekeping ijazah tu? Bukannya boleh tebus buat bayar balik PTPTN yang RM81k tu.

Tak payah la nak bangga sangat.

Benda sijil tu buat display untuk tayangan umum je. Apa kalo tercatat bende-bende tak bagus kat sijil tu terus je nak reject? Dah la reject. Lepas tu judge pulak orang tu dengan macam-macam.

Apa hak kau pandai-pandai nak tentukan rezeki orang?

Ada aku guna sijil tu untuk dapat share 50% perniagaan usaha keringat orang lain? Tak perlu kan?

Ada aku guna sijil tu jugak untuk dapat umah milikan sendiri di saat rakan-rakan sebaya terkontang-kanting plan nak beli rumah sebagai pelengkap kehidupan setelah bergelar pekerja? Tak perlu jugak kan?

Semua ni nasib dengan rezeki lah.

Biar la DIA je tentukan.

Macam la kau boleh tentukan hala tuju hidup aku untuk jadi sampah masyarakat ke kalo aku tak complete untuk sijil tu atau keputusan aku tak setanding kesayangan kau, kau dan kau yang lain?

Buat apa nak seksa orang buat balik apa yang dia dah tak suka dan dah habis putus asa sampai hanya berdiam diri dan dituduh tak pandai nak defend diri sendiri?

Tu tandanya dia dah taknak amik peduli, tahu?

Tandanya dia dah bosan, tahu?

Tandanya dia nak berambus cepat-cepat dan teruskan kehidupan dengan senyuman walaupun mungkin jalan hidup dia payah dan sesah.

Itu semua ketentuan, tahu?

Rezeki masing-masing.

Memang la kita perlu ubah nasib tentukan apa yang terbaik untuk kita. Tapi bila kita dah tak larat dan terpaksa terima je apa pun terjadi walaupun buruk... Kau tetap nak salahkan dia atau Dia jugak?

Cerita pada aku apa yang perlu dibuktikan dengan hasil setebal 1/3 tebal pintu tu?

Cerita pada aku siapa yang mahu hasilkan balik sebijik-sebijik apa benda yang aku buat walaupun benda tu cuma imaginasi melampau yang kadang-kadang memerlukan sedikit skill menipu yang maha hebat pernah aku ada ni?

Cerita pada aku semua.

Dah la cukup aku emosi kat sini.

Bukan boleh nak ubah apa pun yang dah terjadi. Biar la aku bawak diri je. Lari dari orang ramai. Lari dari masalah yang aku sesaje ciptakan sendiri. Aku dah letih. Betul-betul letih.

Kalo tak kerana sekeping kertas tu...

Aku tak kisah pun apa bakal terjadi pada aku.

Nilai hidup aku bukan ditentukan oleh sekeping kertas tu. Walaupun masyarakat memandang tinggi nilai sekeping kertas tu... Tapi bukan aku.

Sekeping kertas tetap juga sekeping kertas walaupun tulisan diatasnya bertintakan emas.

Walaupun sekeping kertas bisa menyelamatkan nyawa orang dari hukuman.

Tu semua tak lebih dari nasib. Hanya usaha, doa dan tawakal je boleh ubah nasib orang. Bukan sekeping kertas tu. Orang tak pernah ada sekeping kertas tu pun elok je jadi usahawan terbilang dengan usaha dia sendiri. Apa lagi aku nak kejar sekeping kertas yang dah bertahun-tahun membazirkan masa hidup aku.

Hmm...

Elok.

Hari Khamis ni ada final paper, bukan nak study. Sibuk cerita pasal semalam.

Ye aku ngaku la salah aku.

Aku mampu cakap kat sini je.

Aku tak mampu nak berterus-terang bahawa aku memang sengaja pun buat macam tu. Dah bosan, muak dan jemu dengan apa yang terjadi tahun lepas. Menyesal? Tak ada. Mungkin bakal kerjaya aku nanti mungkin berdepan dengan banyak nyawa... Tapi apa yang aku buat untuk haritu bukan bernilai pun kat hidup sapa-sapa.

Aku taknak peduli dan taknak ambil tahu.

Tuesday, March 8, 2011

Hiburan Di Musim Exam



Sapa cakap engineer seorang yang membosankan? Haha.. Bukti nih... :D

Lagu ni meletops dikalangan budak-budak kelas aku kat wall fesbuk. Brader ni memang style la. Art abes. Mesti korang pelik apahal minah ni pepagi dah meroyan lagu ni... Tak kisah laa... Lagu ni memberi semangat untuk aku teruskan perjuangan nak jadik sorang engineer. Bwahahaha...

P/s: Aku siap buat ringtone, ok?

Monday, March 7, 2011

Salah Dengar

Camne la bleh salah dengar? Aku rasa masa interview haritu aku cakap clear dah walaupun aku extend, tapi aku still ada loan untuk menampung hidup.

Hmm... Takleh tamak. Mula-mula rasa bernasib baik sebab terpilih bantuan walaupun menolak. Tapi sebab aku tak pegi Jumaat haritu, pegi harini, nak tuntut la konon-konon. Takde la mengharap sangat pun, tapi ok la kan kalo dapat. Mungkin dah rezeki.

Sekali ustaz tu terdetik nak tanye "Dapat loan tak semester ni?"

Aku pun terkejut. "Eh, dapat la. Haritu clear da cakap. Sebab tu saya tolak."

"Hmm... Tapi nama awak ada dalam senarai ni, takpe nanti saya tanye prof,"

Aku tak cakap ape pun. Kecewa pun tidak. Mengharap pun tidak. Mula-mula da nak balik dah. Dah separuh jalan baru teringat... Alang-alang dah sampai sini baik setelkan terus. Pegi la kewangan. Btol la tunggakan aku sikit je. Ngam-ngam yuran subjek semester ni. Bayar lah. Full. Lega.

Cari balik ustaz tu. Skali dia keluar plak. Ingat nak pegi jumpa dia cakap, memang betul-betul nak tolak bantuan tu. Haish. Terpaksa tunggu call plak. Adoyaiii...

Apepun, serabut pasal ni dah setel. Bukan serabut apa. Tak selesa je. Ntah.

Ok la. Nak sambung keje. Walaupun tengah blur habis pasal keje ni. Nak jumpe supervisor, bleh plak la dier ilang pegi kursus la pe. Tak jumpe sibuk komplen kat koordinator kata student tanak jumpe. Susah la lecturer-lecturer yang bukan bergelar prof ni. Kalo prof tu, cakap je nak jumpe, gerenti ada punya. Dia punya allocation time untuk jumpe, memang sepanjang hari tu dia kat campus. Takkan mengecewakan.

Huhu.

Friday, March 4, 2011

Sekadar Renungan

Berapa ramai antara korang-korang yang bergelar student yang pakai henset Nokia 3310 sebagai henset utama atau satu-satunya henset?

Berapa ramai antara korang-korang yang bergelar student pakai henset Nokia 3310 tadi TAKDE kamera compact yang agak selalu jugak di usung ke hulu dan ke hilir?

Berapa ramai antara korang-korang yang bergelar student pakai henset Nokia 3310, takde kamera compact, dan TAKDE mp3 player paling cikai jenis ala-ala thumbdrive tu?

Berapa ramai pulak antara korang semua ade henset Nokia 3310, takde kamera compact, takde mp3 player paling murah tu, dan TAKDE netbook/notebook?

Berapa RAMAI antara korang yang bergelar student cume ade henset Nokia 3310, takde kamera compact, takde mp3 player paling murah, takde netbook/notebook, dan mengabdikan hidup sebagai student U semata-mata pegi kelas, pegi library, pegi cafe, pegi cybercafe buat assignment, balik bilik sambung study, pastu tido TANPE merungut tak kuar outing weekend pun takpa? Jenis kera sumbang dan agak susah abes laa.

Berapa ramai antara korang-korang yang bergelar student yang cume ade henset Nokia 3310, takde kamera compact, takde mp3 player paling murah, takde netbook/notebook, tak ramai kawan, kaki study, tak pernah kuar outing even untuk release tension, DAN tahap gaban punya jimat-cermat. Fully bergantung pada loan belajar TANPA susah-susah menangis call parents tiap-tiap hujung minggu merungut takde duit?

Aku berani jamin setiap satu soklan aku tanya tu... Mesti bangsat-bangsat student sekarang ni pun at least dia ada sebijik mp3 player. Lepas tu weekend-weekend pun confirm punya la kuar. Sama ade ngan kawan-kawan atau kuar dating. Penipu besar la kalo takde. Kebanyakkan yang aku perhati dekat U aku, setiap kali aku melepak kat seksyen 7 untuk study, budak-budak UiTM, paling-paling miskin pun mampu duduk study berjam-jam dekat KFC sambil cilok wifi free kat situ. Dengan keadaan sekarang aku berani bet macam tu.

Aku nak sangat jumpa manusia-manusia yang jenis bersusah-payah study complete 4-5 tahun belajar pada masa sekarang, tapi STYLE belajar dia sebijik macam budak-budak U zaman 80-90 an dulu. Tapi bangsat-bangsat pun confirm la korang ada jugak kan kuar outing dengan kawan-kawan. Lepas tu upload gambar camwhore kat fb. Semua orang like. Semua orang komen. Suka.

Ada budak ni kat fb dia komplen dalam dilema nak kuar ngan membe yang cuma balik setahun sekali. Time nak kuar tu plak da dekat sangat dengan tarikh exam. Aku just bagi je cadangan yang aku selalu-selalu buat. Tangkap je gambar note-note yang penting letak dalam henset. Agak-agak bosan pun still bleh study. Agak kamera henset macam gampang bila tangkap gambar, why not amik je nota-nota tu print-screen, pastu crop je then transfer masuk dalam henset. Bleh je transfer gune memory card reader, takde bleh gune bluetooth, takde gune kabel. Kecuali kalo henset kau 3310 je la memang takleh. Takde kamera pun takleh wat. Bagi yg ade mp3 player murah pun rakam je la pe bende ko study masuk dalam tu. APA SUSAH?

Abes cikai semua-semua tu satu pun takde, bawak je nota kecik-kecik. Bukan ada orang nak gelakkan kat ko ke apa kalo usung nota merata-rata walaupun tengah outing ngan kawan-kawan. Tapi bajet-bajet la. Jangan sampai sepanjang masa pun nak berlakon konon study nota tu.

Nak seribu daya. Taknak seribu dalih. Ini superhero aku yang sedarkan aku bende-bende remeh macam ni. Serius dier bukakan mata aku untuk tengok masa sekarang ni kemain la mudah lagi nak study di mana-mana.

Lagi satu. Pasal interview zakat semalam. Aku sebenarnye walaupun takde mak ayah, tapi aku hepi je ngan hidup aku sekarang ni. Serius takyah nak sedih-sedih cerita kat orang duit tak cukup. Yang penting kau dapat loan awal-awal sekali benda yang kau kena buat adalah tolak semua benda-benda penting kene bayar seperti yuran pengajian, umah sewa, thesis, project, buku teks, etc. Dah ada balance tu suka hati la ko nak buat apa pun. TAPI... Sila set limit untuk belanja. Aku selalu buat macam ni, selalu aku kene gelak dengan orang. Tapi aku peduli hapa. Duit aku. Aku kene manage sendiri.

Hasil dia? Orang yang aku expect sepatutnye hulurkan bantuan kat aku sebab aku student dan kemain la malas nak keje part time akibat mood nak buat assignment dan aturan kelas yang selalu macam ape je tak serupa student course lain yang aku kira normal, belum campur lagi tiba-tiba nak buat test pada bukan hari kelas pun boleh terfikir nak pinjam duit dengan aku.

Tu tandanya cemerlang kan cara aku handle duit? Tak payah nak hired AKPK nak tolong aku handle duit. Sudah la kene bayar dorang lagi dengar-dengar cerita.

Oh ye. Berbalik pada interview zakat semalam. Aku bukan la jenis suka nak amik tahu sangat pasal bantuan terhadap student-student yang jenis takde mak ayah macam aku ni, atau yang dalam kategori kurang berkemampuan. Tapi bila aku rasa aku berkemampuan nak uruskan diri sendiri tanpa bantuan, why not aku tolak je. At least bantuan tu boleh diberikan kepada orang-orang yang lebih memerlukan. Aku takut sangat bila terfikir yang aku tamak nak jugak bantuan walaupun aku sedar aku boleh urus diri sendiri tanpa bantuan tu, nanti bila dah mati nanti dipersoalkan kemana pergi duit bantuan tu, adakah aku buat perkara berfaedah dengan duit bantuan tu?

Korang tak terfikir ke nanti bila kat akhirat tu setiap apa kita buat dihitung? Termasuk la kalo seleweng duit yang diamanahkan untuk buat belanja sepanjang belajar, tapi buat beli benda-benda yang 100% sebenarnya mengikut kemahuan atau kawan-kawan dan bukan kepentingan langsung.

Semalam pun dorang yang interview aku dah pelik dah seolah-olah aku ade duit banyak je selama aku belajar tu. Walaupun aku cakap aku memang 100% bergantung dengan loan aku dapat je. Mase arwah ayah aku ade sampai la skang... Aku cuma mintak duit kalo betul-betul aku takde duit je. Takde langsung dorang nak kasik duit tiap-tiap bulan... Pelik ke kalo camtu? Ke tak normal bagi seorang student-student yang macam aku ni?

Phergh... Korang tatau betapa bersyukurnye aku jadi student engineering... Takyah kene pakai baju cantik-cantik bak pertandingan ratu cantik ke kelas... Kalo pakai sweater yang sama tiap-tiap kali pegi kelas pun kalo ada orang sound pun aku dah lali dengar... Kalo time formal, pepandai laa... Bukan takde kemeja korporat aku beli. Satu-satunye kemeja korporat yang aku ada. Jaket U pun bleh je untuk time formal-formal ni...

Dan ustaz-ustaz tu sangat pelik sebab aku selambe je bleh survive takyah susah-susah nak mintak bantuan. Alaa... Lagipun aku mana ada adik-beradik bawah-bawah aku dah... Bukan kene tanggung kuarge ke apa. Cukup la tu duit loan yang ada. Nanti dah keje lain citer laa... Pelan-pelan berubah laa...Aku pun sangat tak setuju dengan kebanyakkan student-student U yang aku jumpe sekarang ni semua nak kene berlagak macam dah keje. Belanja nak besar. Makan nak mewah. Outing kena selalu ada konon untuk release tension. Aku rasa aku cool je tak perlu sangat semua tu. Tension-tension aku meroyan kat sini. Biar korang seme baca pun turut sama meroyan macam aku. Bwahahaha... Keji tak?

Haishh... Sorry la kalo ada yang terasa-terasa atas ape bende yang aku bebel kat sini. :D

Ni cuma pendapat aku. Cuma satu je kene ingat. Walau sesusah mana pun hidup kita, tapi ingat laa... Ada lagi orang yang jaaaaaaaauh lebih susah dari kita. Dapat sambung belajar dan dapat loan yang termasuk elaun sara diri pun cukup laa kan?

Tak payah susah-susah nak join konon MLM apa kejadah tu untuk hidup senang konon bleh tolong parents. Tugas kita yang diberi peluang untuk sambung belajar ni adalah belajar, belajar, belajar. Benda-benda tahyul macam MLM tu nanti dah abes belajar pun boleh je bikin. Kalo terpengaruh sangat, galak gedik sangat nak buat, cube pikir balik. Upline korang tu dah cukup kaya macam dia claim tu ke sampai nak kene tarik korang join. Baik kaji habis-habis dulu korang punye upline sebelum join. Kalo dia pun stok makan megi sampai habis semester, baik lupekan je la....

Dahhhhhhhh... Panjang pulak membebel kali niii... Haishhhh...

Thursday, March 3, 2011

Random #61

Sorry la semua...

Aku tengah cari mood nak update ni. Lagipun sikit busy skang. Terpaksa buat-buat bz. Huhu...

Mood swing-swing skang...

Lepas 17 Mac mungkin aku akan update secara berleluasa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...