Monday, September 26, 2011

Letih.


Minggu lepas adalah minggu yang sungguh sibuk. Hmm... Nanti la aku citer seme... Nak kena cari gambar lagi...

Dah dapat link gambar dengan video, korang layan je la gambar-gambar best kem jati diri TeSSDE dari 23-25 September lepas. Sangat enjoy ok.

Injured pon sikit je. Otot kejang sket je. Tapi cepat gak aku recover. Baru aku sedar benefit buat warming up dengan betul.

Harini balik umah bukan macam selalu waktu pejabat plus overtime. So, bleh la rileks-rileks sikit. Harini ada kelas softskill. Punya la soft kelas tu sampai bleh nampak Izzat duduk paling depan pon sengguk-sengguk lelap mata. Haha.

Posted via Blogaway & HTC Sense

Tuesday, September 20, 2011

Charlie

Ini bukan pasal "Charlie bit my finger" tu. Charlie tu comel. Lain.

Aku sejak-sejak keje nih banyak bergaul ngan orang-orang utara yang tinggal sebelah Seberang Perai sebab orang sana banyak keje kat company aku... So sikit sebanyak terlekat la loghat utara yang pure punye kat aku. Bukan setakat loghat utara je... Macam-macam bende la aku blaja dari dorang nih.

Contohnya pasal CHARLIE.

Aku ni nama je penah duduk kampung. Tapi serangga yang aku kenal cuma nyamuk tiruk, nyamuk aedes belalang dengan mentadak je. Lain-lain fail. Kumbang pon bagi aku semua pon kumbang kecuali kumbang busuk tu dia special sebab aku pernah muntah teruk sebab bau dia memang macam jahanam.

Tapi ni Charlie nih. Nama kemain nak omputeh je...

Aku mula-mula musyikil jugak menatang ape Charlie nih... Siap gigih lagi google... Rupenye camni je rupa dia... Tapi jangan memain menatang ni orang cakap bisa...


Kat tempat korang panggil menatang ni apa??

Maklumat lanjut pasal serangga ni bleh pegi sini. Aku malas nak citer panjang-panjang. Cukup la dah berkenalan dengan rupa beliau yang penuh dengan kaler feveret itu. Kredit to:



Baca lah korang kalo rajin. Malas pulak aku nak taip lebih-lebih... Aku google web ngan image "Serangga Charlie" kuar 3-3 site nih. Bleh tahan seram baca pasal serangga nih. Bleh bawak maut.

Next time sape2 rase nak bunuh diri tapi takut nak gantung diri, kelar tangan atau minum racun, boleh la try duduk kat tempat-tempat yang banyak semak-samun tapi cerah terang benderang... Tak pon seru-seru je Charlie nih... Sampai la kot beliau... Nasib baik la aku ni memang spesis suka kegelapan...

Monday, September 19, 2011

Iklan? Takde.

Kali ni memang aku betul-betul blog ikut suka hati aku. Kejadah iklan-iklan nuffnang la ape semua aku dah completely remove dari page aku ni ha...

Bukan apa... Jenuh aku pikir email dengan password mana aku guna untuk login nuffnang tu tapi tak dapat-dapat. Migrain dapat la. Lagipun aku mane la glemer sangat. Pegi mampos la semua tuh... Gaji aku dapat tetiap bulan pon cukup untuk sara idup aku sendiri sampai tatau nak buat ape dengan lebihan gaji tiap-tiap bulan. Untuk simpan sesaje, simpan emergency, simpan nak kawen, simpan pegi haji, dah allocate dah. Tapi masih ade lebih. Watpe nak tamak-tamak ye tak?

Nanti mati pon buku akaun mana boleh bawak masuk kubur...Apa lagi kad ATM. Kene libas dengan Munkar ngan Nangkir tu ada lah...

So, tak kisah la sesape nak jenguk ke tanak jenguk page aku pon aku tak kecik hati. Bukan ade aktiviti tambahan untuk korang jenguk-jenguk page ni pon kan... :)

Oh ye, hepi besday dekat membe aku yang dulu agak baik dengan aku, tapi since awek dia suka sangat cari pasal secara lisan dengan nada perli-perli kat aku secara berkias-kias, maka aku decide remove termasuk dia dari frenlist aku. Sape kenal tu kenal lah. Kem salam banyak-banyak kat dier okeh.

Sunday, September 18, 2011

Nametag Skolah.

Start harini, kalo rajin pasni aku nak reveal koleksi-koleksi bende yang aku simpan atau penah ade. Sebab nak story pon hidup aku makin hari makin bosan plak skang. Nak citer pasal tempat keje... Malas la plak. Pe barang cerita aku buat OT hari-hari nak kumpul duit nak kawen ye tak?

Nak citer pasal makan... Lunch aku bukan menarik pon... Balik-balik nasik ngan ikan atau nasik ngan ayam. Sayur aku malas nak makan. Kedai makan tu takde buat kangkung goreng belacan. Semua sayur aku reject buta-buta je. Lebih-lebih lagi taugeh. Memang dasar diskriminasi.

Nak citer pasal zaman aku kecik-kecik kang nauzubillah nakal aku nih, dari elok-elok orang sangke aku pompuan melayu terakhir sebab tiap-tiap hari Jumaat aku pakai baju kurung pegi opis kang orang pikir aku samseng dalam Penang plak... Nama je pakai baju kurung, tapi rempit pegi opis tetap macam selalu-selalu. Eh.

So, untuk first-first nih aku reveal nametag zaman skolah yang aku simpan lagi sampai skang... Epic kan kumpul nametag. Senang kengkawan lama nak add kat fesbuk. Dah gadoh aku letak muke aku dorang tak ingat la... Tak kenal nama sangat lahh...


Paling atas tu masa skolah rendah. Second masa lower secondary. Skolah seme pompuan. Batch aku je suci murni nametag kaler putih. Bajet suci ah kan... Next, zaman-zaman budak baik aku mase kat MRSM Perlis. Jangan main-main aku setiausaha PRS tu.

Disebabkan aku yang pegang jawatan setiausaha, maka PRS bukan lagi Pembimbing Rakan Sebaya, tapi dah bertukar jadik Pelingkup Rakan Sebaya... Sebabnye aku la antara kaki tido yang tegar. Sampai budak bilik aku, siap panggil budak bilik sebelah kumpul ramai-ramai tepi katil siap bacakan Yaasin sebab nak suruh aku bangun tido. Nasib baik la takde yang perangai over jahanam sebut "Marabbuka" tepi telinga slow-slow... Kalo ada, bukan setakat meloncat terjun katil je, tah-tah terus aku buat solat sunat taubat sekali... Last tu...

Eh, satu nametag je bukan time skolah.

Paling bawah tu. Zaman kena lanyak macam buruh kasar atau zaman kadet busuk dekat ATMA. Tu je lah kenangan yang ada. Aku skuadron bravo dulu. Sapa kenal Kechek Flower Horn... Ahaha... Aku lah tu... Hari-hari kene starlight kat dahi tak pon kene tunjal ngan cota sebab tido dalam baris... Memang benjol la dahi. Aku serba-boleh apa... Tengah-tengah panas terik, berdiri tegak pon aku boleh tido tanpe tumbang.

Kira serba-boleh la jugak kan?

Wednesday, September 14, 2011

Wordless Wednesday #4

Ketinggian aku memang tak standard rupanya................ :'(


Paling kanan tu aku. Tskk...

Tuesday, September 13, 2011

Masalah.

Semorang pon ade masalah. Tak kire la masalah mende pon asal memeningkan kepala je tu consider masalah la kan... Mana ada masalah buat hati senang... Kalo sapa penah ada masalah tapi buat hati senang tu, ok bleh geng ngan aku. Meh sep sket. *high five*

Haha. Tu lah situasi aku skang.

Ada masalah, tapi masalah yang menyebabkan hati sikit lega.

Sebab ape eh??

Pasal... Erm... Bende paling pantang aku sebut. Pegi link sini kalo nak tau.

Haritu... Aku ni cepat panik sikit... Tambah plak budak-budak opis kemain sibuk lagi plan cuti beramai-ramai... Ye lah kan ade event penting dalam hidop... Aku plak da ala-ala panas hati dah dengar bende-bende camni... Tapi standard la kan orang baru grad, memang camtu pon perangai... Aku je keras sikit buat tak layan...

Sebab aku join program government wat tu kan... Tak mau-mau la aku panik sebab takut orang cakap aku tipu, padahal blom abes lagi. The truth is aku memang da abes da... Cuma ada la makhluk yang saje buat palat bagi 1001 alasan tanak bagi aku lepas. Aku pun tak sure kenapa.

Paling aku panas hati terbakar jiwa raga adalah masa dekat-dekat nak raya tu hari. Ada la budak nih ske menyemak dalam geng aku (phergh, geng la sangat kan) sebab dia tau masuk group sama ngan aku dah takyah risau mende... Semua keje gerenti setel. Hebat tak hebat blakang kira, tapi hasil memang mantap. Budak ni mesej aku... Dah la awal-awal kantoi aku memang dah delete no fon dia dari list aku... Tah apsal aku memang panas hati dengan dia sebab dia baik dengan budak-budak berlagak yang aku tak suka tuh... Siap jadik abang angkat dorang lah konon-kononnye...

Sebenarnya payah aku nak benci orang, tapi budak-budak tu start cari pasal dengan aku... Memang sampai harini la aku takkan suka nak berkawan ngan dorang... Lantak ah nak cakap perangai aku cam bebudak skolah rendah ke hape, janji hati tak sakit.

Ok berbalik pade mamat tadi... Dier sesaje la mesej aku konon da lama tak jumpe kan, nak jumpe ah time konvo nanti... Nasib baik ah dalam mesej je... Kalo depan-depan dah kene sound direct kot ngan aku... Celah mana aku nak konvo tesis pon tarak markah lagi... Tak lepas-lepas.... Sebab nak jaga tatasusila kan, aku jawap ah aku tak konvo kot taon nih... Pasal masalah tu tak setel...

Sekaliii... Ambikkkkkk... Dia bukak citer project dia pon bukan bergerak pon, tapi sebab supervisor dia adalah pompuan saiko tuh, so elok je dier dapat B+. Aku dah terbakar da hati dengar pengakuan dier. Adalah 78% pahala puasa aku haritu terbang sebab hati tengah panas... Aku ni sampai dekat RM2000 duit abes ke bende menyusahkan idup tu haram singget pon takley claim, siap extra laptop jahanam lagi... Lebih dari RM2k jugak kalo kira kos laptop jahanam sekali... Mamat tuh? Project hantar kedai, report pon consider nipis. Yang aku report setebal-tebal alam boleh plak pompuan saiko tu cakap result meragukan... Nasib baik la duit ptptn. Kalo duit aku sendiri memang aku straight pegi bakar je campus aku tu tanpe banyak soal.

Aku penah mintak abang aku call supervisor aku sebab aku takleh call sesape secara formal pasal gatal sangat buat private number yang sudahnya kalo aku call orang time office hour, sapa pon takkan jawap call aku. Semua ingat bank cari. Abang aku cakap, supervisor aku bagitau dia panel penilai tanak lepaskan. Weyyyy... Panel penilai tu 25% je pon dari markah penuh... 60% dari supervisor kot... 10% jumpa supervisor... Cuma 5% je presentation... Yang korang nak menyusahkan idup aku suruh pegi present sampai lebih pat-lima kali tu buat apa dowwww... Ingat campus aku tu dengan umah aku sama jarak macam USM pegi umah aku ke???

Nak aku fail, tukar tajuk kan senang inform awal-awal... Ini tidak... Bila aku nak jumpa, siap buat appointment semua, bila time aku sampai campus, time tu la jugak kan tiba-tiba ada meeting tergempar la, emergency leave la padahal masa aku nak bertolak dari umah sewa pegi campus tu bukan main lagi cakap ada dalam opis. Bila aku tanak jumpa bersepah pulak muka dia melepak kat cafe macam takde keje dah nak dibuat.

Solution dia, sebab aku nak clarify betul-betul tanak orang cakap aku lari dari university, aku tanya la HR aku pastu citer semua apa terjadi kat aku... Apsal palat sangat ade lecturer camtu, pasal konvo semua... Then rupanya HR tu tak kisah pon... Once aku dah sign dengan dorang, dorang consider aku undergrad yang da setel pengajian, tapi kalo ada apape lagi belum selesai, aku boleh carry on apply apape yang patut kalo nak untuk sure aku betul-betul tamat pengajian. Phuh. Selesai satu hal.

So, aku just mintak kejesama dorang buat surat je. Konvo tak konvo pegi mampos. Ada aku kisah pasal konvo nih?? Aku nak konvo dengan kawan-kawan baik je. Biar la budak-budak tu konvo tahun ni. Macam la aku nak sangat konvo dengan dorang... Bikin panas hati jeeee...

At least ada la jugak masalah yang menyenangkan hati aku lepas dah citer dengan orang yang sepatutnye. Gile takut woo aku kalo orang sangka aku tipu ke lari ke apa ni... Dah la payah nak dapat kerja dengan status tak pasti macam ni... Syukur sesangat aku dengan keje sekarang ni... Asalkan tak menyusahkan orang dan bleh pegang duit sendiri tu pon dah cukup bagi aku... Janji aku tak memilih keje... Lagipun aku bukan ah dalam golongan best student ke hape... Agak-agak boleh score pon ikut nasib je... Nak letak aku dalam kategori student nakal, bermasalah... Hmmm... Tu lagi ok kot...

Abes je aku consult problem aku dekat HR kan... Rasa macam 75% beban di kepala terbang begitu saje...

Monday, September 12, 2011

Nilai Hantaran.

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini (Ringgit Malaysia) dan Status Pelajaran di Seluruh Semenanjung :-

UPSR, PMR/SRP : RM1,000-RM3,000
SPM : RM3,000-RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000-RM12,000
DEGREE : RM12,000-RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000-RM20,000
PHD : RM20,000-RM30,000

Yang mana satu calon isteri anda?


Gelak guling-guling aku bace status yang kemain ramai sibuk share sekitar last week dekat fesbuk memasing. Erm... Perlu ke letak hantaran camni punya banyak ikut standard blaja pompuan tuh...

Dulu-dulu masa aku kecik-kecik ada la jugak aku berangan hantaran tinggi-tinggi sebab jiran sebelah umah aku cakap aku pandai. Huahahaa... Apa kaitan ntah. =..="

Tapi skang bila dah merasa pegang duit sendiri dan terasa agak sakit hati, macam dikhianati bila orang senang-senang pinjam duit kita yang kemain berhempas-pulas la cari duit tu tapi last-last bila mintak balik atau request untuk duit tu pegi ke hala lain banyak pulak alasan dia, maka aku pikir balik tak relevan ah nak letak hantaran tinggi-tinggi nih...

Aku rasa bende camni lebih kepade nak menunjuk-nunjuk kat orang. Pastu boleh tak pikir betapa remuk relai hati tengok duit yang korang penat-penat kumpul selama setahun (kalo ada yang bertunang setahun la... Atau ada dari start kapel lagi dah simpan duit siap-siap mungkin amik masa 2-3 tahun) boleh habis dalam masa 3 bulan terakhir persiapan kawen? Worst to worst rasa macam penat-penat kumpul RM30K, tetibe abes camtu je dalam masa 3-4 bulan atau macam satu hari je???

Kalo pertikaikan downpayment keta boleh bayar apsal kawen takleh kan??

Cube pikir sikit... Ko kawen tu... Majlis-majlis tu kan ade ke benefit untuk diri kau? Setakat nak tayang kecantikan dan ke"mahal"an baju tempah, sewa, pinjam untuk satu hari kat orang ramai, rentikan leee... Kalo keta ke, ada jugak benefit mase depan. At least emergency ko ade la jugak kenderaan nak bawak ko ke spital walaupun bukan ko yang driving... Ini majlis kawen. Sorry, aku tak nampak benefit untuk diri sendiri kat situ.

Nak ke orang ramai-ramai yang attend majlis kawen kau tu nanti nak tolong kau kalo kau terdesak tiba-tiba terpaksa kena jugak mintak tolong lebey-lebey lagi soal duit... Silap-silap haribulan, bukak pintu pelawa masuk umah pon takde...

Tapi nak buat camne kan kalo tak buat meriah-meriah orang sibuk mengata. Eleh biar je la orang mengata. Bukan boleh cacat fizikal pon kalo dengar orang mengata. Pas 2-3 tahun stop la dorang mengata kan... Nak pulak kalo kau buat majlis simple-simple pastu tak lama lepas kawen sebab rezeki murah dan berkat pasal majlis simple tu terus ko naik pangkat la hape... Kan diam kan orang yang mengata tuh? Kau pon senang hati takde hutang keliling pinggang semua...

Aku dah la pesen berkira sikit semenjak pegang duit sendiri nih... Aku suka nak guna duit hasil penat lelah aku keje sengkang mata sampai dekat-dekat rabun ngadap PC pejabat tu ke arah benda yang bagi aku puas hati dan rase berbaloi-baloi. Contohnye pegi bercuti. Ini kenduri kawen? Alahaiii... Dah la kena jamu orang makan. Lauk tak sedap orang komplen plak... Pelamin tak cantik pon komplen... Semua benda nak komplen...

Mintak sponsor? Tau plak dok diam-diam...

Tak kira lahhh... Nanti kalo aku nak kawen, aku nak jugak sponsor. Tak kira. Hahahaha... Hantaran kalo separuh WAJIB masuk dalam ASB aku. Hahahahahahhh... Pedulik hapa akuuu... Takde mase aku nak pikir tema la apa benda kat majlis aku nanti... Asal selamat sudah. Ahahahaha...

Sunday, September 11, 2011

Weight Management.

Aku ade la terbace post akak D kat sini pasal orang komplen-komplen berat naik lepas raya sebab open house la semua... Siap kat situ ada nak calculate BMI lagi... Aku pon gatal tangan la tekan kot brape BMI aku... Maklom laa last main kira BMI ni masa kat ATMA dulu je... Lepas je kene tendang, jangan harap la aku nak peduli pasal BMI aku tuh...

Tapi terang-terang situ tunjuk aku ni dalam kategori overweight. Haha. Berat aku sekarang 60kg tahu? Memang berat mata memandang... Hahaha... Dah la dengan ketinggian tak standard aku nih... Lagi laa kan kalo orang tahu confirm dok bahan aku gemuk la hape...

Realitinya....

Tak pernah ada orang cakap aku gemuk. Haha. Dorang cakap aku nampak biasa je...

Belek laa Wordless Wednesday haritu tengok. Puasa tak puasa berat aku dengan saiz badan aku maintain je sama... Tak lebih tak kurang. Kalo kurang pun ada la turun 2kg je sepanjang bulan puasa haritu... Tu pon sedara-sedara aku dah komplen apsal aku nampak macam anak pelarian... Tak ceria, nampak cengkung padahal raya tuh aku demam kot...

Pasal berat aku jugak la siap penah jadik isu bila aku sibuk nak derma darah. Kat campus aku dulu lahh... Masa tu berat aku dalam 63kg camtu la last timbang kat umah masa tu. Tak sure apasal aku senang hati sangat melantak makan macam dunia bakal berakhir masa zaman blaja dulu... Tapi nurse tu suruh aku naik sampai 3 penimbang. Gigih tak gigih sebab ingat time aku naik penimbang je penimbang rosak... Sebab tak caya tengok orang kecik je... Tapi berat subhanallah dahsyat.

Kawan-kawan aku dah bisik-bisik siap confirm ada hantu raya menumpang hidup tambah berat badan kat aku. Apa ke tahyul gila pemikiran kawan-kawan aku... Huhu... Sedih mak noks!

Aku pon tak paham dengan keadaan yang menimpa diri aku... Maybe sebab effect kena "dera" kaw-kaw zaman-zaman kadet dulu kot. Serius ah masa mula-mula join ATMA dulu aku je obes. Memang ketara la bentuk badan semua sebab aku je nampak bulat kat situ. Masa tu berat aku 69kg. Lepas training 3 bulan sebelum masuk belajar macam U lain, berat aku dah jadi 48kg. Hohohhh... Dasatkan... Lepas tu aku berjinak-jinak dengan weight training dalam gym, naik la jadik 52kg. Maintain sampai la aku berambus dari situ.

Lepas tu nak naik berat balik sampai macam sekarang nih, amik mase bertahun jugak laa... Diet ke bersenam ke haram la tak pernah kecuali bersenam ringan macam sit-up ngan lari setempat. Tu pun sebab nak bagi hilang bosan duduk rumah. Kalo tak tido, online. Kalo tak online, tido. Punya la kedekut nak kuar jalan-jalan time-time weekend aku nih...

Tapi naik pun tak la ketara mana sangat. Sebab baju-baju aku semua still saiz S dan tak pulak sendat macam nangka... Cuma tu la aku memang musyikil dengan iklan-iklan pengurangan berat badan semua... Betul ke berat badan orang-orang tu awal-awal semua berat macam aku tapi tak muat nak pakai baju saiz S?? Semua belasah konon muat XL je... Aku pakai baju saiz M pon orang dah komplen baju bergerak...

Cuma aku memang terus-terang la cakap berat aku memang 60kg. Sapa-sapa nak amik aku buat bini harus la pikir 4-5 kali... Ye lahh... Berat aku bukan sama macam artis-artis model-model ke semua. Nak suruh aku turunkan berat?

Heh. Sorry lah. Aku cari orang yang boleh terima aku seadanya dan bukan suruh aku berubah secara fizikal sebab dia. Tidak nehi nehi nehi sama sekali... Hahaha...

Sebenarnye aku pon tatau amende aku merepek kat sini... Tapi tu la masalah aku... Ada cara-cara nak setel tak masalah camtu? Aku try buat balik training macam kadet yang aku dapat sepanjang aku duduk ATMA dulu pun dah tak berkurang pon berat aku... Rasa otot-otot mengembang tu ada lah... Ke aku patut register gym je?? Tapi macam takde mase plak nak pegi gym selalu...

P/s: Sape-sape nak sponsor premium beautiful kat aku pon ok jugak. Tarak hal la. Aku anggap je adiah besdey aku yang dah lepas dulu. Hahahaha...

Saturday, September 10, 2011

Semua Dah Lepas.

Apa aku nak update ni? 

Saja je nak bagi semak reading list korang. Muahahaha...

Padahal takde mende pon nak citer...

Bz keje kot... Balik umah je teros tido tak hengat... Bangun je sedar-sedar dah pagi... Siap-siap pegi keje... Pastu stay sampai ke petang, tambah buat OT sebab nak balik pon bosan je menghadap orang yang tak best di rumah... Orang yang tak suka kita buat apa kita nak tengok dia kan...

Ada sapa buat rumah terbuka lagi tak esok? Esok Ahad ni tengah free nih. Hehe.

Saturday, September 3, 2011

Kenduri Kawen


Salam Sabtu...

Harini raaaaaaaaamai gile kawan-kawan aku buat kenduri kawen pade harini setelah selamat akad nikah semalam. Nak list kemain ramai lagi... macam nak pegi... ye la kan save lunch aku... kalo nasib baik dapat la tapau sampai ke malam cover dinner harini semua...

Tapi itu lah... setakat respon rsvp kat fesbuk je la... aku pun segan nak pegi sebab sorang-sorang. Mungkin la ramai yang aku kenal kat tempat kenduri tu... tapi tak syiok la aku pegi sorang-sorang sebab aku cuma keep in touch dengan pengantin je... kawan-kawan pengantin tak semua aku rapat. Kang tak pasal aku jadi kera sumbang yang awkward nak start sembang dengan kawan-kawan lama dan sudahnya aku bawak diri duduk bucu-bucu khemah...

Memang orang yang aku penah kenal, tapi kalo tak rapat, tibe-tibe suruh aku pegi beramah mesra memang tak dapat la kan kalo orang tu pun awkward macam aku jugak... bukan la aku demand seko boifren ke teman aku, tidak... at least ada la sorang membe rapat kot buat teman untuk macam kau la pegi dulu salam ngan tuan umah, tak, kau la, kau laaa... boleh main siku-siku dan tolak-tolak macam iklan raya ASB tu...

Lagi satu aku segan nak pegi sebab takde kad. Oh kemain la aku respond kat rsvp siap bagi alamat umah bagai, tapi jangan kata kad kawen, apa benda poskad pon tak sampai ke umah aku... macam jemput random ko nak datang, datang tanak datang aku takde hal langsung je...

Orang tua-tua cakap kalo tak pegi kenduri orang, nanti orang tanak datang kenduri kita. Iskkk dilema betul la bab nak pegi sorang-sorang ni... tapi kalo betul macam pe orang tua cakap tu... ok jugak. Memang bleh bajet la kot bape orang je dapat hadir ke kenduri aku... tu pon kalo aku sempat la berkenduri kawen kan...

Aku sedar taon ni ramai je aim aku wat kenduri sebab aku sibuk-sibuk attend rumah terbuka raya dan siap pakai inai bagai raya ni... tapi tak semestinya korang kena expect perkhabaran gembira dari aku... sebenarnya seboleh-boleh tahun ni semua orang yang buat rumah terbuka aku attend bukan setakat pegi makan je...

Tapi aku nak sangat salam mintak ampun dengan maaf kalo ada terkasar bahasa, salah silap terhutang semua seboleh-boleh aku nak bayar balik sebelum...

Mana la kita boleh jangka kan kalo korang expect kenduri kawen dari aku, tapi korang cuma sempat attend kenduri arwah untuk diri aku ke kan...

Kita tak boleh jangka semua ni.

Kepada kawan-kawan yang aku tak dapat bertandang ke kenduri kawen korang, aku harapkan korang bahagia sampai akhir hayat ok?

Posted via Blogaway & HTC Sense

Friday, September 2, 2011

Tak Jujur


Dalam bulan lepas kot kemain kepoh lagi kat fesbuk cakap information macam no fon tak secure. Mana dorang dapat citer camtu tah la pasal bende macam tu bleh set privacy dan bleh buat tipu-tipu sebenarnya.

Macam no fon aku yang official ni tak ramai jugak friendlist aku dpt detect. Kalo terlepas pon da tentu-tentu tipu. Dan hobi aku pon stalk dan amik no fon orang dari fesbuk pastu bila bosan aku miskol. Haha. Macam keji je bunyinye kan... tapi still aku miskol pon orang takleh detect no fon aku coz aku wat private number. Haha...

Aku da btol-btol kaji abes-abes pasal privacy information dan so far betul-betul hacker dan admin je bleh access privacy semua.

Apa yang aku nak bebel kat sini adalah pasal ketidak-jujuran sesetengah orang yang kat depan mengaku kawan tapi tak hormat privacy kawan-kawan yang lain. Aku tanak tuduh sebab aku pun tatau sapa punya keja, cuma memang sangat pasti kebocoran maklumat yang terjadi kat aku adalah berpunca dari kawan-kawan.

Sebagai kawan aku consider manusia macam ni takde etika. Dia pikir bagus sangat la bagi no fon kawan-kawan kepada kawan-kawan lain yang kawan tu sikit pun tak kenal orang tu siapa. Kalo confirm long lost friend takpe la. Ini sedap hati je passing number kat tah sape-sape dan bende tu berterusan sampai orang tadi rimas sebab asik dapat call cakap nak berkenalan.

Dah la kadang-kadang call pun tak kena tempat dengan masa. Bila tak layan da tuduh cakap sombong. Hellooo... awak yang ganggu privacy orang at first place ok? Pastu tak puas hati sebab tu terus la sebar no fon tu kat orang lain. Perangai sangat jilaka ok... kau ingat aku buat MLM ke suka sangat kalo orang-orang tak kenal ni call...?

Paling best buat aku confident syak kawan-kawan atau ketidak-jujuran syarikat telco dalam menjaga data no orang ni adalah no fon aku yang jenis special request. Setahu aku kalo special request ni kebarangkalian untuk nombor tu penah orang lain guna adalah lebih kurang 9999999 kali sebab nak cari combination number. Sori kalo salah kebarangkalian...

Aku salahkan provider kalo yang msg atau call tu tak tahu jantina orang yang dia call tu lelaki ke perempuan. Masalahnya yang call atau msg direct ni tau aku perempuan. Padahal dekat telco abang aku register special request number tu satu set family package atas nama dia. Celah mana orang yang dapat no aku dari telco tau abang aku ada adik pompuan yang single padahal telco yang abang aku register tu cuma simpan info pasal abang aku je? Da tentu-tentu orang lain atau abang aku sendiri punya keje. Masalahnye aku check no asing tu dlm 3 phone book abang aku, satu pon tak match. Confirm keje orang yang aku anggap kawan.

So please la... kalo ada kawan-kawan aku buat keje lahanat passing no fon tanpa pengetahuan owner dengan niat suci murni tulus ikhlas nak kenalkan aku dengan sesapa sila la hentikan. Atau lebih baik mengaku atau tanya aku dulu sebelum bagi no fon. Hormat la privacy orang lain sama... Pada aku masing-masing pon da pandai pikir baik buruk satu-satu benda dan kenal peel kawan-kawan macam mana... kalau niat nak pedajal, baik jangan kawan at first place.

Handphone skang bukan lagi benda mewah yang membuang masa tapi satu keperluan lebih-lebih lagi waktu-waktu emergency... jadi tak salah kalau hormat privacy pasal phone number tu. Korang pun menyampahkan kalau ada dikalangan kawan-kawan korang kerap tukar no phone sebab tak tahan gangguan tiap kali tu la kena save baru...

Tau lah korang benci tengok aku single sampai kemain pulun amik no fon aku siap sebar-sebar kat tah sapa-sapa...

Posted via Blogaway & HTC Sense
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...