Wednesday, August 31, 2011

Raya & Merdeka...

Raya taon ni aku perasan ramai gila orang berbaju raya tema warna merah terang ang ang atau merahnya mak ngah... Terasa seperti boria plak bila singgah tiap-tiap umah je mesti ada tetamu dorang jugak satu family tema warna merah... Sebelum-sebelum ni susah woo nak jumpa orang decide tema yang sama... Semua ni bila tanya je dorang salahkan esoknye (harini) merdeka. Ade kee...

Takde sangat gamba raya taon nih... Kalo ade pon da selamat jadik default pic kat fesbuk. Muahahaha... Satu tu je la gamba aku ade. Ngan lagi satu gamba ngan baju konon-konon dan paling kontroversi... Inai kat jari... Yang tu aku malas nak upload sebab eksklusif aku sent MMS kat sorang je sebab kemain sibuk lagi nak tengok baju raye warne merah aku pasal tak sama tema warna kuning macam dia lalu sampai ugut-ugut takmo jadik bff dah. Ape ke siot punye ugutan...

Pe hal salah ke raya-raya pakai inai... Kemain laa kan spekulasi kuar tibe-tibe... Tapi aku chill je... So far disebabkan taon ni first year aku beraya sebagai seorang pekerja... Maka soklan paling top yang orang tanye kat aku adalah kat mana aku keje... Muahahaha... Rasa macam ramai je caring... Ohh tacing gilaa...

Buat raya taon ni selamat ah takde tanye soklan pelik-pelik lain... Tunggu la tengok raye taon depan... Mau menggelupur aku cari alasan. Wahahahaha...

Cuma taon ni aku macam segan-segan je nak bagi duit raya kat orang... Sebabbbb...

Tetibe je aku dapat duit raya lagi.

Adoyaiii... Sikit punya vogue aku raya-raya tu pon orang still ingat aku budak-budak lagi. Aiyayayayaaa... Tapi apa ada hal ye tak... Orang bagi, amik je laa... Selagi orang nak bagi kannn... Sila salahkan saiz aku yang agak mini ni. :D

Anyway, tu je la raya aku taon ni... Selamat hari merdeka seme... Pasni da aku beraya sorang dan nak sambung pegi beraya umah kawan-kawan yang tak balik kampung...

Thursday, August 25, 2011

Special Ability.


Wah kemain tajuk omputeh kan... Sebenarnye aku takde la mende special sangat cuma lebih pade cacat. Special tu nak menyedapkan hati je...

Aku jenis banyak cakap... Tapi bila nervous, pon maintain jugak banyak cakap tu... Cuma aku sama spesis ngan Cheryl Samad. Pesen cakap laju-laju. Lagi nervous lagi la laju aku cakap.

Masalahnye kalo aku cakap sebutir-sebutir slow-slow, aku sendiri yang terasa mengantuk bleh?

Lagi satu aku sangat la tak pandai ajar atau explain berikutan aku cakap lelaju tu. Makan 3-4 kali jugak la explain baru orang paham ape aku nak sampaikan... Sampai kadang-kadang orang boleh salah paham mende aku ajar... Huhu...

Tapi yang aku heran tu... Camne dulu aku bleh ala-ala debat argue dengan orang kalo tak puas hati pasal satu-satu benda ha? Ke sebenarnya selama ni aku argue dengan orang dalam bentuk penulisan? Huhu...

Ape pon kalo da tahap orang lain sampai da ke manager komplen aku cakap laju-laju ni... Kene la amek inisiatif untuk berubah sikit... Tapi kalo dah gelabah, camne nak kontrol eh? Ada tips tak? Rileks-rileks pon aku cakap lelaju gak masalahnye...

Posted via Blogaway & HTC Sense

Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday #3

I'm Blogaway user. Sesape yang bace ni plis take note... Aku nak bace blog korang thru phone susah... Sile enable apape yang patot... :D



Wordless Wednesday #2



6 hari lagi...

Monday, August 22, 2011

Ultimate Tips Tekel Awek

Hah... Jarang ada orang nak share tips macam ni... Aku rasa aku kot first person nak reveal semua supaya jejaka-jejaka kaki online semua dapat tekel awek idaman korang yang korang minat secara diam-diam masa online...

Sebenarnye spesis-spesis pompuan yang selalu kene reject, pastu next time orang lain plak nak kenal dan in relationship dengan dia, then been dump again, pastu jumpa yang lain adalah proses paling membosankan tahu?? Sama la macam aku. Sebagai pompuan, aku da letih kot nak layan persoalan yang sama tiap-tiap kali ada makhluk selamba-suka-hati antar mesej kat fesbuk kata nak berkenalan. Tolong la... Its so 1998, okehhh...

Lain laa kalo yang hantar mesej macam tu seorang yang noob dan baru lepas belajar cara-cara nak on PC. Memang considerable la kan. Tapi berapa ramai yang noob betul-betul punya noob? Kalo korang boleh pecah masuk firewall semata-mata nak layan website porn, jangan panggil diri sendiri noob. Tu dah lebih dari expert namanya okey...

Kalo biar aku membebel lebih-lebih sampai tahun depan pon korang tak dapat tips macam ni dari aku... Bahahaha... Okeh... Sebenarnya tips dia cuma la satu jeeeeeeeeee....... Iaitu.......

Tahu semua pasal dia.

Knape aku cakap camtu?? Wey dah korang minat pompuan tu mesti la korang kena tau semua pasal dia... Macam jugak korang minat artis walaupon artis tu sumpah tak kenal korang, tapi terharu jugak dia bila time sesi beramah mesra dengan artis ada fan dia yang hargai dan tau apa dia suka... Tacing kan? Tacing kan??

Aku rasa tak susah pon nak tahu semua pasal awek-awek zaman skang ni. Semua boleh google je. Cuba kata korang nak tekel Hamis Jalika kan... Taip 3 huruf pertama pon dah tersenarai nama dia dalam suggestion... Apa lagi awek-awek yang korang suka kan... First thing confirm la korang tau nama penuh semua... Tatau nama camne nak google... Except aku... Ahaha... Aku bukan top hits dalam google maka memang susah sikit nak cari pasal aku. Ape pon, mana ada kemahuan kat situ ada highway... Bak kata Adnan Sempit lah kan... Sebab tak semua pompuan sekarang suka kalo orang tanye macam-macam pasal diri dia yang kalo boleh korang stock stalker susah mati senang-senang je bleh cari... Bosan tahu nak ulang-ulang semua pasal diri sendiri tiap kali kenal new guy...

Melalui peluang stalk secara besar-besaran tu jugak laa macam-macam info korang boleh dapat pasal dia... Dari rupa bentuk dia sejak kecik sampai dah besar lawa cun melecun, hingga la ke aktiviti harian, kat mana dia berada, apa dia suka, semua lahhhhhh.... Sekarang semua hujung jari je maaaa... Bila dah puas hati baru la boleh proceed ke next step iaitu tegur-tegur la dier ajak sembang macam dah lama kenal.

Cuma pantang dorang satu je... Jangan obvious sangat tanya nak amik tau hal ehwal kuarge dorang... Tapi bende tu semua pon boleh google jugak la sekarang... Tarak hal.

Remember guys... Pompuan sangat la gembira bila orang amik tau pasal dorang... Tapi pada-pada jugak la amik tau pon... Jangan la nampak sangat jadi stalker teruk dan sampai dapat tanggapan percuma yang korang adalah dari jenis stalk orang untuk cari next victim nak simbah asid. =..="

Senang je lahhh nak tekel pompuan zaman IT skang nih... Sapa cakap susah... Lain la zaman dulu-dulu siap kene antar surat semua sebab tengok gambar dekat ruangan Mekar Setaman URTV dolu-dolu tu... Wakakakaka... Situ pon memang ah limited details korang nak letak...

Skang dah ade fesbuk, blog, twitter... Hah, stalk la sampai lebam... Dah cukup ilmu di dada baru ah tegur-tegur ke apa... Borak-borak kosong pon okey jeee... Bila respon da bagos baru ah ajak kuar ke apa... See??? Slow and steady je... Senang je bai... Yang penting ko dapat buat pompuan tu comfort dengan kau nak share ape saje pon dah boleh kata almost 50% kau dah curi hati dia...

So, good luck guys!! :D

Sunday, August 21, 2011

Kalo Dah Smoker Tuuu

Aku penah buat entry pasal punya la tak suka aku dekat smoker, tapi alih-alih ex aku semua pon smoker pade taon 2009 dulu. Lama dahh... Siap berazam nak kumpul duit ikut harga rokok... Tapi memandangkan time tu aku tak keje tetap dan masih belajar, maka simpan je la niat aku nak buat simpanan nak banding dengan harga rokok.

Sekarang aku dah start keje... Apa aku nak pon kebanyakkan aku dah dapat, why not start gaji bulan ni aku akan simpan sehari seploh hengget, sama dengan RM310 untuk bulan ni atau bulan-bulan yang ada 31 hari sebulan dan RM300 untuk bulan-bulan lain-lain untuk confirm tiada yang mustahil aku bleh buat saving dengan duit yang orang buat untuk beli rokok...

Kenapa aku nak bukak balik citer pasal merokok ni??? Haritu ada la sekali aku RT Kak Fenny pasal nih...

Harga rokok : RM10 (sekotak) x sehariJumlah tahunan : RM 3650Tempoh Merokok : RM 3650 x 5 tahun = RM 18250
Maka...Orang-orang yang merokok WAJIB MENUNAIKAN HAJI kerana lebihan harta mereka yang selama ini disia-siakan dan dibakar..via anis diyana :D

Tah celah mana muncul perkataan via anis diyana tu pon aku tak perasan... Tapi camtu la lebih kurang dan tweet aku semua aku associate dengan fesbuk... So, kuar la jugak kat fesbuk tu kan... Maka ada la komen-komen pasal tu... Ada laa satu manusia ni sesat nak jugak tanye bukti apakah wujud manusia yang simpanan dia macam yang dalam tweet tu dalam masa 5 tahun guna duit beli rokok tuuu...

Bukan takda... Contoh depan mata aku pon ada... Iaitu abang aku... Malangnye dier takde la komited sangat nak saving hari-hari sebanyak perokok tegar membazir duit kearah kesesatan dan boleh membunuh orang lain... Dengan duit sebab dia tak merokok jugak laa aku tengok takde la sesak sangat dia tiap-tiap bulan komplen dengan situasi ekonomi dan politik Malaysia... Macam kat blog Papanda nih.

Cuba korang pikir sapa manusia paling banyak komplen harga barang naik, harga minyak naik, harga rokok naik... PEROKOK kan antara manusia terawal komplen semua tu... Dah bajet lari... Nasib laa kannn... Sapa suruh merokok at first place ye tak? Padan muka laa...

Ok berbalik ada cerita abang aku ni... Dalam umo dia baru 36 tahun sekarang niii... Ada tak antara korang yang masih stuck dengan bayar balik pinjaman yang macam-macam seperti keta, umah, semua... Confirm ada kan... Well, proud to say, dia takde langsung pikir nak bayar mende-mende tu semua... Sebab tak merokok, dia boleh manage financial very well... Kadang-kadang tergelincir tu not expectable laa kan... Lagipon kampung wife dia kan jauh... Ada sekali almost tiap-tiap minggu balik kampung wife dia... Bukan setakat raya je... Kau hado??? Tak mampooo kannn????

Sebenarnye bile bace tweet Kak Fenny tuh... Baru aku pon terfikir nak bukak akaun Tabung Haji... Hahaha... Sebelum ni mana aku ada... Kang duit tu yang aku beriye nak saving tu aku terletak dalam akaun biasa kang tak nampak sangat beza... Kang terbelanja kang haa... At least dalam Tabung Haji ke orait la kot nampak la jugak bukti tanpe faedah macam ASB... Kalo letak dalam ASB tu mcm main tipu lak kan... Hehehe...

Well memang aku kene buat sesuatu in case terjatuh hati dengan smoker lagi dan boleh motivate dorang dari segi financial... Walaupon aku budak engineering, tapi bab-bab manage duit aku terer apa... Tak caya tanya ex-osmet dengan abang aku... Tiap kali loan masuk je semua setel... Dari yuran pengajian sampai la ke benda-benda sara hidup macam sewa umah, servis moto (tiap-tiap bulan okeh... Ingat student tak mampu ke? Dari ko blanje awek tak tentu pasal, baik ko take care pasal kenderaan yang bawak ko cari rezeki/menimba ilmu tiap-tiap hari) dan bil-bil berkaitan. Takde aku hujung-hujung bulan mintak duit ngan parents. Camne gaye nak mintak duit ngan parents pon aku dah lama lupa...

Tak lupa jugak ex-ex aku yang smoker dulu jugak la antara orang paling banyak bising bila sebut soal hantaran. Haha. Takde saving lettewww... Status under geng blogger yang letak tweet atas tuh pon ada jugak yang komen pasal blanje awek seminggu MINIMUM RM100. Siap ngan jumlah tahunan dan tempoh expired (clash eh?)... Hehehehe... Tapi aku tak pernah nak kisah pon pasal semua tu sebab aku jenis awek yang independent dan liberal. Mana aku suka dating-dating ni semua...

Kalo boleh malas aku nak jumpa... Ye lah... Kalo jumpa-jumpa pon nak buat ape je... Balik-balik tengok wayang, makan fast food. Pastu kalo selalu sangat, nanti komplen plak awek dah gemuk. Sibuk plak nak suruh kurus-kurus. Tapi pelik ah. Dan tak paham kenapa lelaki taknak hargai sangat awek-awek yang malas nak kuar dating ni. Weyyy... At least awek tu bagi chance kau kumpul duit agar tak tersedak bersilat depan mak ayah bila time merisik je dah letak hantaran puluh-puluh ribu... Nak plak kalo ada akak masih single, confirm la kau kene taji serba-dua...

Tu pon takleh pikir ke... Wahahahahaa...

Anyway, kenapa tak boleh kan, kumpul sehari RM10, dari sedekah kat 7E atau kedai jual rokok, baik la saving dalam akaun Tabung Haji... Ye tak... Untung-untung terussss je ko dapat panggilan wat haji dalam umo yang tengah sihat-sihat ni...

TRIVIA: Kalo nak prove pasal simpan-simpan duit tu... Apa kata yang dah keja semua... Yang bergaji at least RM1.5k sebulan tengok balik betul-betul berapakah amount EPF/SOCSO korang tiap-tiap bulan yang company deduct dari gaji... Its almost HALF of the required saving to compare with smoker, tahu??? Kalo aku bercita-cita nak simpan 300 sebulan, kat EPF/SOCSO ada state at least 130+30 lebih dari majikan... So... Pegi la check dengan KWSP kalo tak caya...

Now?? Tak percaya aku lagi??

Saturday, August 20, 2011

Cuba Bayangkan......

Aku yakin kebanyakkan dah tengok kan clip Max 24:7 Kpop wannabe tuh... Takmau dah nak share sini... Nanti aku yang muntah... Waktu skang muntah ok lagi... Kang dibuatnye pagi-pagi time puasa kang muntah teruk akibat stress macam hari aku tertengok clip tu camne? Kan lebur tak pasal je puasa aku... Rugi tuuu... Mujur haritu aku stress je... Tak sempat muntah lagi... Mujur gak haritu aku terlajak tido tak bangun sahur... Muntah angin mana batal puasa ye dak...

Nak komplen lebih-lebih pon, bende dah wujud kan... So, aku cuma tertanya-tanya kadang-kadang... Camne laa perasaan budak-budak dalam group tu... Dah la ramai kemain sampai 12 orang... Kalo training wat pemain bola sepak pelapis negara pon orait jugak... Tapi dorang pilih bidang nyanyian... Takleh nak cakap ape la...

Good part is, mesti semua orang kenal dorang punyalahhh...!! Kenal sebab? Loya tengok masing-masing adalah poser kpop. Dengan gayanya... Dengan stylenya... Pastu pose mesra ramai-ramai ala-ala err... Serious shit aku pon macam, erk... Lelaki ke nih??? Btw, ramai-ramai sangat pon tak best jugak... Tambah plak style-style camtu kadang-kadang da jadik macam trend budak-budak baru nak membesarkan... So, aku nampak semua samaaaa jeee rupa... Seriously I wonder why...

Dia punya trend style macam tu kemain hangat sampai aku tak boleh beza anak-anak buah aku dengan kawan-kawan dia... Sebab aku nampak masing-masing dah macam kembar dah, semua nak buat style sama ala-ala Korean gitteww macam dalam gambar... Mujur jugak laa aku jenis perasan orang bila tengok baju... Huhu...

Berbalik kepade budak-budak kpop wannabe nih... Kau nak ke berdepan ngan family sepupu-sepapat time-time raya tu cakap camni...

"Eh, korang tau tak? Aku laa salah sorang dalam Max 24:7 tu..."

Korang rase nak gelak guling-guling ke atau menangis dengar pengakuan macam tu??? Tapi kalo kene gelak pon, mesti dalam hati dier ade cakap...

"Pedulik la nak gelak pon... Aku #retis, kau hado???"

Mungkin dorang bangga ngan pencapaian dorang dan style dorang buat mase skang... Ikut trend la katakan... Pedulik la muka jawa tulen pon, janji style Korean-Korean... Nampak cumels dan jambu *muntah lelaju*

Apeponnn...

Aku tertanya-tanya bila dorang sampai umo-umo macam aku ke nanti... Atau lebey tua sikit ke... Let say dah kawen ada anak-anak... Dorang akan move on ke atau still dengan style cenggitu? Atau... Dah tua bercucu-cicit nanti tergamak ke dorang nak ngaku tu dorang zaman muda-mudi dengan style camtu dan clip yang super-duper takleh blah camtu...

Seriously aku terbayangkan dorang cakap camni kat cucu-cucu...

"Atok dulu join group kpop wannabe..."

*Cucu-cucu pandang muka atok dengan wajah takde perasaan dan blank*




Ke dorang bleh berbangge dengan diri sendiri lagi ke camne?

Sebab kebanyakkan legend-legend contoh macam legend rock kapak tu... Bila dah lama menyepi dari industri hiburan... Sesekali kumpul balik ahli pastu wat come back kira nampak gempak dan mantap ah jugak kan... Contoh laa... Macam kumpulan Search ke... Masing-masing dah tua pon kan... Tapi still rock to da max la bila perform balik macam dedolu... Memang aku impress gile ah... Tabik baek punye...

Tapi kalo macam MAX 24:7 nih...

Korang boley imagine tak lagi 20 tahun akan datang kalo dorang kengkonon nak buat come back?

*Banyak masa lagi nak muntah sebelum masuk waktu imsak*

Thursday, August 18, 2011

11 Hari Dah Tak Update.

Sebenarnye blog aku ni sejak bila ntah aku declare sebagai diary. Apa benda pon mesti nak mengadu kat sini. Memang kadang-kadang tu penuh emosi menyampah-marah-bengang... Kadang-kadang tu plak mende-mende klakar... Kadang-kadang aku pon tatau nak letak kategori apa... Tu malas aku nak ping blog kat mana-mana... Buang masa je orang baca... Takde motif pon...

Tapi dah lama rasanya tak citer bende klakar. Sebab semenjak-dua menjak ni takde sangat mende-mende klakar terjadi dalam hidup. Lebih berat kepada bende-bende serius dan malas la aku nak cerita tahap keseriusan dia tu camne... Maklom la kan pasal keje. Mana bleh nak main-main... Kang majikan pon bayar gaji memain kang haa tau pon kau nak meraung kan...

Nak citer pasal puasa... Alhamdulillah da nak masuk 18 hari ni blom 1 hari pon fail lagi. Hehe. Tahniah untuk diri sendiri. InsyaAllah aku bajet bleh posa penuh tahun nih. Biasa laa pompuan kann... Tapi dengan penuh yakin ni nak puasa penuh.... Jangan cakap aku cacat plak sebab bleh bajet nak puasa penuh... Huhuhh... Sebenarnya aku dah biasa pon puasa penuh sebelum ni... Ahh buat apa nak cerita lebih-lebih kan...

Nak cerita pasal juadah berbuka... Hari-hari pon ada je muka aku je kat Pasar Ramadan Bayan Baru tu. Ada la sekali jadik mayor situ... Pastu miss sehari sebab malas nak pegi... Maka title mayor pon dirampas orang. Siap sekarang pon gigih laa kalo tak beli-beli pon setakat lalu je pon gigih nak check-in. Paling jahanam kalo jenis check-in jarak jauh dari umah je. Haha. Macam celaka kan?? Maka jangan percaya sangat lokasi aku kat foursquare tu... Kadang-kadang sedap hati je check-in... Padahal duduk bergolek atas katil kat umah...

So nak citer apa lagi ni? Pasal stalk orang?

Sekarang aku stalk dia, dia stalk aku...

Tapi masing-masing malas nak cakap apape... Call sudah, sms sudah, fesbuk chat takyah citer laa... Asal nampak online je tego... Sekali tiba-tiba dia stop sms ngan call aku, tu ok lagi... Steady... Tapi bila kat fesbuk pon tak online... Mengakibatkan aku bad mood sepanjang hari macam ayam berak kapur selagi tak contact-contact.

Cuma sekarang aku dah tau cerita sebenar kenapa takde khabar berita dalam beberapa hari ni... Tiba-tiba jadi hepi tak tentu hala lepas tu sampai takleh nak tido. Padahal cuti nye tadi. Nuzul Quran. Pagi karang dah kene keje balik. Tak tido-tido lagi. Haishhh... Apa laa nak jadi kan...

Jadi takleh tido sebab terfikir kalo tiba-tiba aku bleh ter-serius ngan dier.

Dah la masing-masing umo pon dah 26. Masing-masing da malas nak pikir banyak sebab over fikir camne nak tutup mulut orang sebab masih single. Huhuhh... Tambah plak dier penah putus tunang.

Masalahnye skang ni lebih kepada aku.

Dia jaoooohhh woiii orang Sabahhhh...

Takpe la. Abaikan. Dier memain je kot macam makhluk-makhluk sebelum ni... :D

Susah ah nak caye kalo orang nak serius ngan aku. Dah berapa kali terkena. Macam cerita ni ngan yang ni lagiii laa sadis... Dah-dah, aku tanak dah syok sendiri ke apa...

Nak pegi sahur, pastu tido... Kang bangun, mandi terus siap-siap gi keje je...

P/s: Aku letak shout box tepi tu untuk eratkan silatulrahim... Ada masa aku pegi melawat balik sapa-sapa yang elok-elok tegur aku kat situ... Tapi kalo da ada yang buat kurang ajar kat situ... Ada aku remove je bende tu karang... Berbudi bahasa la sikit... Kita orang Malaysia maaa....

Sunday, August 7, 2011

Leggings.

This is the best, bro!!





Aku tak paham dengan orang suka pakai leggings.

Aku tau dorang tak mampu beli seluar. Nak aku sedekah ke sluar-sluar aku yang da tak muat tu kat dorang?? Kesian dorang kan... Nak jimat-jimat beli leggings yang berharge bawah RM30 tu dari beli sluar jeans harge dekat-dekat RM100...

Eh, tapi aku rasa leggings lagi mahal dari jeans bundle kat pasar malam kan? Dah la bundle pon tebal, tahan lama... Kau tak basuh seminggu, sebulan pon takde sape perasan.

Tapi leggings... Ada jenis malas nak basuh tu... Baru recycle pakai 2 hari dah berbau-bauan menusuk hidung kuar. Pastu basuh plak jenis celup-celup (bagi jenis malas nak pakai washing machine semi-auto yang ada kat umah macam aku). Mana feel basuh celup-celup je. Baik beros kuat-sekuat-kuat hati. Macam jeans. Feel kot tenyeh berus kuat-kuat tapi tak gadoh nak koyak ke apa pon...

Aku pon ade leggings. Ehem.

Tapi aku pakai dengan baju renang aku yang tang bawah seksi sikit tuh. Tak salah kan... Kui3x... Baju renang aku pon ade skirt tau tutup bontot mantap aku neh. Hahaha... Tapi dalam swimming pool je la aku begitu. Kuar pegi tempat selain swimming pool macam pegi jalan-jalan ke kejadah nak pakai leggings.

Orang buduh je pakai leggings kuar jalan-jalan.

Kau suka pakai leggings?

Kau la buduh. Kena raba, padan muka. Salah kau jugak kan?

Jangan kata lelaki... Aku pon rasa macam nak slap laju-laju bontot pompuan yang pakai leggings. Lebih-lebih lagi jenis body mantap macam Rozita Che Wan. Tayang sangat sapa suruh kan...

 Sangat lah auummm...

Eh, puasa beb. Adoi... Adoi... Kurus pahala puasa dok imagine benda bukan-bukan... Tskkk...

Friday, August 5, 2011

Batas Pergaulan.

Ape pendapat korang pasal batas-batas pergaulan? Takyah cakap Islamik sangat, straight je secara general. Mengenai lelaki dan perempuan SEBELOM KAWEN.

Aku tertarik nak ulas sikit pasal nih sebab dalam group yang manjang je aktif kat fesbuk aku tu ade ah tetibe je ternaik topik terselit dalam komen-komen yang berjela-jela pasal "perlu ke OPEN utk lelaki @ perempuan untuk sama2 memilihkan pasangan mereka pakaian kecik@dalaman anda sblum bkahwin..ya atau tidak" ye, aku copy-paste je kat sini. Haha.

Ini pendapat aku ah kannn...

Kalo aku, aku pon reti segan kot. Sedangkan bende dalam-dalaman ni dulu kalo arwah mak nak belikan untuk aku dulu-dulu pon dia gigih tunggu time just aku dengan dia je pegi shopping mana-mana secara berdua... Inikan pulak nak harap orang yang berisiko tinggi untuk clash tak kira masa mungkin sejam-dua lepas tu ke, teman belikan atau tolong pilih... Lain laaa kalo dah sah nikah kan... Ko jage la ape ko nak jage sampai lebam.

Walaupun katanya kita ni semua educated, takkan asik nak pikir pasal ituuu jeee... Kene ah open sikit kann... Tapi sempoi-sempoi aku pon still jugak kolot kalo dah masuk bab-bab privacy. Pada aku even ko dah kawen pon takkan semua benda ko nak suruh laki kau amik kisah kan... Mesti nak jugak satu ruang peribadi. So, terpulang la kat korang nak set up apa limit ruang peribadi korang. Jangan tipu la cakap takyah nak ruang peribadi semua... Pastu nanti tekanan perasaan je emo kat fesbuk, emo kat twitter, emo kat blog pasal konon tak semua orang paham ko. Bila dah sampai satu part orang tak boleh nak paham pasal ko, patut part tu ah ko letak je limit tu untuk privacy ko. Untuk diri sendiri je. So, nanti takyah dah nak komplen-komplen ko kene handle orang yang tak paham pasal ko. Sebab ape? Ko boleh handle sendiri tanpa tekanan langsung.

Respect tu penting.

Kalo dah dari kapel lagi dah tau saiz, citarasa la bagai semua, takde makna la semua tuh... Tak seprais la orang cakap kan... Kalo ko pesen memang jenis perahsia tu takpe lah jugak kan... Kang ape perasaan legal husband ko bila tiba-tiba time-time nak shopping barang-barang dalam-dalaman tu sebab ko excited sangat lalu ter-cerita yang ex ko dulu suke pilihkan bra jenis ropol-ropol ada labuci-labuci kat husband ko. Lain la kalo ko kawen dengan orang yg penah teman ko beli bra. Tu takde hal la... Maksud aku kalo jodoh ko ngan kapel ko tak berapa nak panjang lalu ko kawen dengan orang lain. Ha, apacer??

Pastu dengan bertambah excited nye ko beli benda yang sama dengan citarasa ex ko pilihkan tuh depan husband ko, tapi ko pon tak sure husband ko teruja jugak ke tidak sebab kau sibuk bercerita dengan gembira pasal kenangan pilih mende-mende begitu dengan ex kau. Ala, normal ah kan pompuan kalo bercerita tak penah tak excited. Aku pon begitu. Kang husband ko nak buat seprais kat ko belikan mende-mende camtu, camne? Kang ko tak suke ke hape, ko tak pasal-pasal akan tak sengaja bandingkan dier ngan ex ko dulu. Jangan cakap kat aku lah yang husband ko tak kisah. Sikit sebanyak MAYBE dia rasa eh, pehal plak wife dia lebih ingat kat orang lain berbanding dia? Trust me. Lelaki ni ego. Malas nak cakap je. Luar nampak cool. Dalam hati panas berasap berapi sape tau?

Sian doh, tak pasal je self confidence dier jatoh pasal orang paling rapat dengan dier pon boleh gaduh ngan dier pasal tu. Ha, jangan ingat bende ciput camni tak lead pade penceraian. Walopun aku blom kawen, tapi sebab aku baaaaaanyaaaakk sangat kawan-kawan lelaki melebihi pompuan, sampai yang lelaki-lelaki tu pon kadang-kadang terlupe bahawa aku pompuan, sikit sebanyak aku bleh laa bajet pemikiran dorang camne, ego camne...

Tu ah pasal aku malas nak ber-relationship sangat dengan lelaki. Kadang-kadang terasa macam aku gay je masa kapel-kapel dulu. Bukan nak ngaku aku lesbian ke hapa... Tapi masalahnye aku boleh predict ape kaum dorang akan buat bile berdepan dengan situasi sekian-sekian. Ex-ex aku pon komplen aku membosankan sebab aku bleh survive walau dalam ape jua situasi, so aku takde nak depends sangat dekat dorang. So, selain rasa terabai (sebab aku malas nak reply call/sms) dorang ade gak rase tak diperlukan sangat (bab ni aku nak salahkan abang aku sebab banyak sangat turunkan ilmu living skill style McGyver kat aku).

Kecuali bab nak alih moto bila moto aku dihimpit kat tempat parking moto. Bab tu dengan muka tak malunye aku pegi mintak tolong sape-sape lelaki gagah perkasa tolong angkat dan alih moto-moto yang sibuk himpit moto aku padahal tempat parking kemain luas-luas alam lagi. Kalo harap aku alihkan, alamatnye seme moto kat situ jatuh berderai ah macam domino. Pernah terjadi. Takde orang nampak, terus aku lari je. Peduli hapa aku cctv tu rakam ke tidak. Sapa suruh parking rapat-rapat sangat, atau yang datang kemudian tu suka-suka hati alih-alih moto-moto lain supaya tempat parking dia seluas-luas alam pasal urusan dia sekejap je kat situ.

Muahahaha...

Itu pemahaman aku secara general. Logik akal semua...

Kalo bersandarkan Islam... Aku rasa banyak kot ayat-ayat al-Quran, hadis dan segala dalil pasal batas pergaulan antara lelaki dengan pompuan yang belum berkahwin. Even nak kuar dating pon sebenarnye patot bawak sekali yang muhrim dengan kita. Tapi berapa ramai yang praktikkan? Aku ngakulah dulu aku pon kalo kata kuar dating, celah mana nak angkut kawan-kawan kejadah semua kan... Cuma, kalo style aku, jumpa-jumpa semua setakat sekejap je la. Maklum laa... Aku kan lebih pentingkan tido dari jumpa-jumpa orang ni. Aku nak salahkan pencipta YM, fesbuk, skype, twitter, dengan blog akibat kemalasan aku bersosial dengan orang yang real. Sebab selain tido, aku akan online. Selain 2 benda tu, maknanya aku kat tempat keje la tu. Aku sangat sibuk kalo masa bekerja okeeehhhh... Haha.

Nampak macam aku nih baik la plak kan buat posting camni... Ye lahhh... Mungkin sekali sapa-sapa yang pernah kenal aku camne dulu, mungkin ah bising... Ahhh... Poyo ahh minah nii... Kau pon sama jeee dulu... Tapi tu DULU... Manusia mana tak penah buat silap kan... Apa yang kita jadi harini, kalo tak kerana kesilapan yang lepas, dah tentu kita akan jadi tak sedar, lupa diri dan kurang berhati-hati dalam segala tindak-tanduk perlakuan kita. Kan?

Aku cuma kongsi pendapat. Memang aku nak berubah. Tapi tu ah... Perubahan tu bukan boleh mendadak kan? At least apa aku taip kat sini, bukan setakat nak share pendapat dengan orang atau nak menunjuk-nunjuk yang aku ni baik ke apa... Tapi untuk peringatan kepada diri sendiri jugak... Maklum laa kan... Umo pon makin meningkat... Tah-tah lepas aku tido ni nanti dah tak bangun-bangun ke kan... Sapa tau ye tak?

Thursday, August 4, 2011

Stalker Part 3...

Selain "Pathetic vs. Annoying" dulu tu...

Ada lagi citer best pasal ex aku dan fesbuk. Eh nak citer pasal skandal pon apa ada hal kan... Hahahaaa...

Baru-baru ni aku ade dapat request dari ex aku yang aku rasa satu ketika dulu aku da nyaris-nyaris da nak introduce dekat semua makhluk dalam umah aku. Tapi tu la masalahnye aku ni... Masa dulu tu ngan busy tak ketahuan hala dengan blaja (sebenarnye tido je lebih). Mana dengan emo-emo dengan bas (masa tu blom ade moto) dengan teksi laa, dengan assignment laa, dengan groupmates berlagak bagos laa... Macam-macam... So, memang aku tangguh je la kejenye sesi suai kenal dengan family aku.

Sebenarnye memang malas pon aku nak hangkut dier balik sekali ke Penang. Kang nak campak dier ke mana kann... Aku pon jenis malas nak pikir banyak-banyak... Sebok sangat nak suruh aku bawak mengalahkan pompuan tu kenapa... Ending dia sampai sudah laa aku takkan introduce. Cuba kalo pesen berani mati tiba-tiba muncul depan umah aku ke... Touching la jugak kan... Aku pon skang pesen sikit-sikit rajin je nak check-in kat 4Square tu. Kan da mudah nak cari umah aku... Haha...

So, nak dijadikan citer, dier pon fedap kot terasa macam aku tak bape nak serius, so, dia buat-buat drama sedih la masa tu cakap mak dier nak kawenkan dier ngan sepupu la kekdahnye sebab aku pon ala-ala tarik tali. Ajak jumpe, kadang-kadang ok, kadang-kadang malas... Aku okeh je clash ni... Paling kuat pon meroyan laa dalam 2-3 hari... Kena hari lepas tu ada test ke apa, confirm lupa terus dah pe jadi... Taaapiiii.... Dalam hati punyaaa laaa hepi sebab satu beban dah lari.

Kalo tak, selain assignment, kepala aku asik serabut pikir kalo masa tu aku jadik aa kan kawen ngan dia, 1001 benda aku kena korbankan. Termasuk degree aku. Tak ke sedih kauuuu... Penat-penat buat hutang dengan PTPTN, pastu takyah keje. Manyak hensem. Abes sape nak bayar balik bulan-bulan. Kalo dier pesen millionaire takpe la jugak. Terus aku suh bayar cash RM81k kat PTPTN tu. Ini dating pon kadang-kadang boleh slambe suh aku topap minyak moto. Alasan, sebab aku pon tumpang naik... Pe kes aku nak berharap dia bayarkan PTPTN aku tu...

Haha... Korang jangan nak gelakkan aku plak knape awal-awal aku tak sengaja pilih dier at first place. Aku pon malas nak citer plus aku bukan caye sangat ngan black magic ni. Bende lama dah kan... Tapi yang aku tau salah-satunye yang baek pasal beliau ni adalah beliau merupakan antara manusia yang cukup senang nak mintak tolong. Cakap je kau stranded kat mana, jauh dekat slambe je datang ala-ala penyelamat dunia. Tapi duit minyak kene la cover nanti.

Berbalik pade request beliau... Aku mati-mati la kan ingatkan da kawen ke ape sebab masa clash ngan aku dulu kemain beriya lagi cakap kena ikut kehendak kuarga la apa semua... Lagipun aku pon jenis tak dengar sangat cakap dia... Suruh kurus, aku tanak kurus... Pehal plak nak suruh aku kurus-kurus kalo aku suh dier berenti merokok pon dier tanak... Kalo aku dah lawa sebab kurus kang confirm la mati idup balik aku jadi lupa daratan. Ye lah, sempoi-sempoi aku pon kalo orang puji cantik, lawa, memang tak sedar diri sikit jadinye walaupon pujian yang dilemparkan sangat ah ada udang sebalik mee atau tanda perli-perli, tapi aku tetap buat-buat tak paham...

TAPIIII...

Setelah aku stalk abes profile beliau...

Ketahuilah bahawasanya yang add aku guna akaun dia tu bukan diri dia sendiriii...

Tau sapa?

Tunang dia.

Aku macam...

Pherghhh... Pherghhh... Sapa cari sapa ni... Aku pas abes ngan mamat itu, pe bende pon aku elak... Call, email, SMS, name it. Semua aku ignore. No fon pon sampai aku rasa dia trap aku dengan no fon orang lain baru aku balas. Ada la rugi 30 sen. 2 SMS je. Pastu lantak kau la teros idup aku aman damai selama... Hmm... Ada laa dalam 2 tahun lebih kot. Lepas tu skandal biasa-biasa tu ade ah sikit-sikit... Mana meriah hidup tanpe skandal... Padahal skandal la sangat kan... Kawan rapat je ponnnn...

Skang ni kire camne ni? Adakah aku penah buat salah sampai tunang dier gune akaun fesbuk dia nak add aku? Sebab mamat ni dari yang aku kenal, mana la nak layan sangat mende-mende macam ni semua... Tapi tatau laa kan kalo dah berubah... Da arr dalam wall dier aku detect 2 jenis style tulis. Satu elok sikit which is I have an idea that was his fiancee... Satu lagi penuh typo dan kita pon tak boleh nak hadam apa yang dia nak bagitau. Which is clearly la dia punya style. Dari dulu lagi. SMS dia dulu-dulu pon 10 dia hantar, 2 je aku paham. Entah camne la aku boleh terjebak ngan dia. *Tepuk dahi sendiri*

Dorang kawen hujung tahun ni. Bulan doblas kot kalo tak silap. Atas hasil usaha aku stalker. Sila tepuk sikit.

Paling aku rage skali sebenarnya adalahhh...

Dulu kemain lagi kan suruh aku kurus la semua... So, aku ingatkan awek baru a.k.a tunang dier confirm ah stok-stok Lisa Surihani ke, paling tak pon Liyana Jasmay kannn... Sekaliii... Nan hado pun...

Aku bukan against orang gemuk. In fact, kecik-kecik aku ni pon kalo nak sangat kira berat ikut BMI tu, confirm berat aku kat tempat OBESE. Muahahahahahaaa... Kalo tengok sini confirm korang tak caye aku obese kan? Tapi itulah hakikatnye. Muahahahahaha...

Nah gambar dorang untuk tatapan semua. Alaaa... Macam la korang kenal sape kan bila aku dah letak gambar begini... Gambar camni jugak ah penyebab kenapa aku tak suka kapel-kapel semua nih. Masa aku kapel dulu pon mana ada nak bergambar gini... Paling-paling pon gambar duduk/berdiri secara skema sebelah-menyebelah. Takdenye aku gambar cenggini dalam koleksi...



Pikir ahh...

Kita mana bleh predict atau demand lebih-lebih kan pasal sape jodoh kita...

Atas dasar tu jugak ah aku malas nak pikir lebih-lebih. Haha. Idup biar sempoi... Kawan biar ramai... Kawan berdasarkan paras rupa je tak kekal weh. Makin naik umo, rupe bukan makin chantek... Lain la kalo pakai susuk Siam...

Memang malas betul aku nak approve ex aku nih. Lebih-lebih lagi jenis suka buat drama la bagai macam ni... Kene kawen ngan sepupu laa... Sumpah aku ingat anak-anak dia dah 4 (ikut perkiraan aku, setahun kembar 2)

P/s: Pasal salah sorang skandal aku tu lain kali ah citer. Asal aku dah approve je, laju je tuko gambar, dari gambar peluk dengan awek, terus letak gambar single. Dasar lelaki... Heh.

Tuesday, August 2, 2011

Buah Hati Baru.

Ni arr buah hati pengarang jantung yang baru. HTC Wildfire. Takde ah canggeh mane sangat, tapi cukup la untuk memuaskan nafsu aku yang suka online di mana-mana dan bila-bila saja. Bye-bye laptop. Anda bakal diabaikan. Hoho.
Published with Blogger-droid v1.7.4
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...