Thursday, December 29, 2016

Countdown?

9 hari lagi.

Tapi guess what? Aku baru nak submit form untuk dapat kebenaran nikah dengan interview esok. Ye esok. Hahaha keje gila kan? Hopefully semua orang kat JAIPP tu lembut hati laa keluarkan kebenaran berkahwin sebelum 7 Januari 2017.

So, for time being, aku memang takde mood langsung nak buat apape persiapan pun. Walaupun hakikatnye doorgift lagi 100 (atau lagi 200 kot kalau rajin) tak siap... Baju pun last minute tukar warna pe bagai sebab ade kawan tunang aku baik hati bagi jubah arab suruh tunang aku pakai. Hahaha... Tapi nasib baik aku discover aku ade baju lain yang nak dekat sama warna. Itu pun lepas mak andam  bising-bising.

Tak habis-habis nak suruh jumpa. Celah mana nak jumpa dia dekat KL, aku pulak kat Penang ni ha. Tadi petang aku inform aku nak cuti esok pun bukan main bersilat lagi team lead tu. Orang lain takpe la wedding lagi 6 bulan ke depan dah start kecoh nak cari tu cari ni buat persiapan... Aku? Dengan status pun kejap-kejap macam biskut, dapat jumpa tunang pun setahun sekali, ni pun paling awal aku dapat nak jumpa dia dalam 5 Januari nanti. 2 hari sebelum majlis. Tu pun sebab aku baru start cuti masa tu.

Dia pulak baru ada masa nak datang sebabnye.................. Time ni la nak tukar IC baru, time tu laa nak settle entah ape bende lagi yang dia kena settle... Dia balik haritu pun tak sempat nak layan jetlag lepas 14 jam dalam flight, dah berkejar ke klinik kesihatan buat HIV test, settle document untuk nikah semua... Nasib baik la dia penyabar, layan je benda penting.

Orang lain? Sibuk pulak suruh aku fikir pasal majlis la baju la, tanak majlis aku caca-marba la... Eeehh... Aku tak sempat dah nak fikir semua tu. Alangkan benda paling utama pun selagi tak settle pun dah buat aku serabut... Memang tak la aku nak fikir pasal majlis. Asal orang datang dapat makan, dah. Lain-lain lantak kau la. Walaupun orang tegaskan kahwin ni sekali seumur hidup.

Eleh, macam la lepas ni kalau rasa-rasa teringin nak mengimbau kenangan, boleh je pegi sewa baju apa semua pastu tangkap gambar kat studio... Tak semestinya hari kau nikah tu la hari tu nak kena spend  habis masa, duit, tenaga untuk raikan la ape semua. For me, it is not necessary... Aku dah cakap dah dulu, aku memang jenis yang simple. Peduli apa aku majlis kahwin aku tak semenggah... Yang penting lepas akad nikah aku boleh spend masa dengan husband aku. Nak pulak kali ni, dari lepas akad nikah tu, cuma 8 hari je aku boleh spend dengan dia sebelum  dia balik ke negara pemastautin dia. Dan dia dah dapat kerja baru (Alhamdulillahhh...)

Aku ikut dia? Tunggu laa aku dapat offer funding duluuuu... Berapa kali entah aku nak cerita. Bosan jugak aku bila orang ingat dah dapat offer belajar lepas tu senang-senang akan dapat funding apa semua, dulu aku pun bajet macam tu... Cakap, cerita process flow memang senang... Nak ikut flow tu... Kau rase satu malam boleh settle semua? Takde kannn??? Camtu la jugak aku... Bukan semudah lepas tido, bangun esok semua dah ready... Taaakkk... Macam-macam aku kena settle lagi...

Yang paling kritikal, bukan kecik-kecik nilai duit yang aku kena korbankan... Sebab tu aku berkira gila dengan majlis yang sehari ni. Aku spend hampir-hampir RM 5k pun aku dah rasa macam bazir gila. Jadi aku tatau la pengantin-pengantin lain yang aku bloghopping sana-sini baca majoriti paling minimum spend RM 10k. RM10k bagi kat aku, memang buat pegi bayor PTPTN nu... Itupun habis budget aku baik hati letak budget kenduri RM5k. RM2k aku keluar duit, RM3k abang aku cover catering.

Budget untuk further study? Up-to-date aku dah spend dalam RM18k untuk semua keperluan-keperluan sebab aku bukanla top student punnn... Tu belum cerita berapa ribu pulak aku dah habiskan untuk maintenance kereta kesayangan... Itupun tak cukup nak cover pakej hilangkan calar-balar kat kereta... Untuk benda-benda aku minat memang laju je spend beribu... Untuk majlis ni yang sebenarnye aku tak minat sangat nak amik tahu ni, nak keluar sikit pun berkira. Haha

Letih? Memang aku sampai tahap nak give up punya letih.

TAPI ORANG YANG TAK ALAMI SEMUA NI TAKKAN FAHAM...!!

Lagi pulak typical meleis yang kalau kata majlis kahwin je nak cenggitu cenggini... Membe aku dulu Merico kawen time blajor, rileks je... Jamu orang makan-makan je. Skarang da jadi antara Pencetus Ummah yang femes. Usahawan pizza yang berjaya. Rileks je...

So, please, untuk kenduri kahwin aku ni, memang lantakkan saje sempoi simple-simple. Aku pun malas jugak bab-bab nak bergambar la ape semua... Takde hired mana-mana photographer pun. Sebab takde mood. Yes, serious takde mood selagi semua document tu tak settle-settle lagi.

Doakan aku esok dan hopefully boleh laa dapat surat kebenaran secepat mungkin.
*tangan dibahu, mata keatas*


Tuesday, December 27, 2016

Makcik Mental Dah Kembali Oiii~~!!

Ingat lagi kisah ini?

Hahaha... Dan ye dia masih lagi jadi stalker tegar blog ni. Hey, at least dia tolong generate money untuk aku kot dengan klik blog ni 6785437865 kali sehari. Tazzabar nak tengok nuffnang account aku kembali berduit seperti zaman-zaman dulu. Hihiks! 😁


Tengok laa stats tu... Kalau Malaysia aku tak heran sangat pun sebab mana tau yang melawat tu mungkin nak cari update pasal interview Maxis haritu ke, saja melawat kawan-kawan lama ke... Tapi yang South Korea tu... Walaupun mungkin orang lain pun ada, confirm terselit jugak wanita jiwa kacau tu kan... Haha... Siapa yang tahu, tahu laa... Sejak aku terjebak dalam dunia blog ni, memang sejak azali lagi kalau aku nak cerita benda best-best je aku mention nama. Kalau jenis cari pasal memang aku biar je sapa makan cili, dia rasa pedas mulut, panas bontot.

Sampai pernah laaa "ex-boifren" aku tu kene kacau kan semata-mata nak suruh remove satu post tu... Ala kau berani bising-bising kat mamat tu je... Bukan berani pun nak mesej aku personally suruh remove. Jadi, bukan masalah aku pun. Aku ngaku jugak kadang-kadang posting aku ni ala-ala cyberbully, tapi kau takde bukti pun apape yang aku taip ni ditujukan khas untuk kau. Kalau nak bawak naik mahkamah pun buat kena gelak je sebab beriya sangat konon teraniaya. For your info, apape akta berkaitan multimedia semua aku dah khatam dan aku tahu. Jadi takde isu kat situ. 

By the way pasal wedding tu, biasalah pada warga Malaysia kan famous dengan drama sendu maghrib-maghrib tu... Macam la tak biasa baca kisah putus tunang ke clash ke tapi bila hari nak kahwin, masih jugak proceed nak kahwin 👰. Maklum laa dapat replacement on the spot. Kelles uollss... Hape, ingat aku tak laku sangat ke nak hadap mamat yang sama je takleh move on? LoL 😄

Anyway, sama ke tak sama ke wedding aku tetap gak proceed 7 Januari 2017 tu. Sapa yang aku dah jemput tu harap-harap korang sudi laa free kan jadual datang ye... Tak buat besar-besar sangat pun... Cukup aku jemput orang yang aku kenal je. Senang nak introduce kat bakal suami. Kang jemput orang aku tak kenal,  confuse jugak kau siapa kan... Nanti kecik hati pulak sebab aku tak kenal... Pastu emo kat fesbuk dengan status, "apa la pengantin jemput orang tapi nda kenal... Kata kawan bergosip tapi lupa nama sudah..."

Sebut pasal gosip-gosip ni 👀... Eh aku dengar kan makcik psycho tu nak datang Malaysia. Sape berminat nak jumpa dia? Aku? Sorry, aku tak minat nak jumpa pompuan jenis macam tu... Dengar-dengar jugak dia dah jadi janda gitteww... Janda meletops uollss~~ So sesape yang masih single dan berminat dengan Janda Korea, boleh laa contact iolls... Iolls bukan ape, kesian kat "ex-boifren" iolls yang kene layan dier. Maklum laa orang yang takde ape bende nak buat memang suka kacau orang... Dia bukan kira pun orang tu sibuk ke, tengah berak ke, tengah sapu sawang ke, tengah membajak ke... Dia nak kacau, dia kacau je... Bile tak dilayan, sibuk pulak gertak macam-macam. Nasib baik je dia tak kacau aku... Kalau kacau aku, memang aku hantar saka aku je pegi layan dia. Tak berani lettew nak kacau aku...

Okey laa  nanti aku update lain ye... Banyak sebenarnye  hutang aku nak update-update ni... Nak tulis status gini panjang-panjang kat fesbuk, annoying pulak. Baik aku update kat sini je... Sekurang-kurangnye ada la jugak isi untuk stalker aku membaca. Membaca jambatan ilmu. Ilmu pelita hidup. Papaiiii... 😙

Monday, December 26, 2016

Jemputan Kawen untuk Kengkawan Opis. LOL.

Yeah harini semangat aku bercerita sampai 2 post keluar sekali. LOL.

Jumaat lepas dengan perasaan bercampur-campur, aku bagi kad jemputan kat semua orang dalam office. Okey tak semua... Sebab ade lagi yang aku tertinggal... Nanti Selasa aku sambung bagi lain... Huhu...

Seperti yang dijangka, ada yang terkejut sebab senyap-senyap je kan... Tau-tau je nak kawen. Haha yang ni memang expected. Watpe nak kecoh-kecoh kan couple ke, tunang ke apa ke... Nak pulak aku memang shut off personal life aku dari orang lain... Except supervisor aku jelah. Sebab kadang-kadang kena mintak pendapat yang pelbagai dari sudut kerja. Termasuk la pandangan tentang drama "putus tunang" sebelum ni. Haha.

Dan dengan supervisor aku jugak laa aku cakap yang aku tunggu tunang aku selamat touch down Malaysia dulu baru aku invite semua dalam opis aku. Haha. Keji? Sebab tunang aku antar message cenggini:



 Ha gila tak sentap dapat message cenggitu???

*nampak tak punya keep secret kat sini & still crop nama*

Yang aku tak kecoh-kecoh sangat tu sebab, ye lah... Time zone lain-lain... So nak expect apa kan... Melainkan nampak aku kadang-kadang mata panda dalam office je la sebab stay-up bersembang entah apape dengan tunang tersebut. Kata nak call sembang-sembang ke, keluar dating sampai update merata-rata ke memang tak laa... Tahun 2012 je kot tahun aku galak sikit update sini yang aku tak habis-habis rindu la kejadah dengan dia sampai kena stalk dengan sorang makcik psiko dan tak puas hati dengan aku. LOL.

Tapi ada jugak yang tau "sikit" cerita pasal aku dengan dia. Aku syak mungkin yang tau tu stalk blog ni jugak selain ada makcik psiko tu. Makcik tu suka sangat petik nama aku nak mengadu apape dekat tunang aku. Konon nak bagi nampak dia baik, aku jahat sebab cerita apa semua kat dia. LOL. Sedap sangat ke nama aku sampai selalu kena petik ni? Sembang dengan aku pun tak pernah, lagi nak buat cerita mengarut petik nama aku. LOL. Berbalik pada stalker tadi... Hmm dia cakap sebab dia nampak aku pakai aksesori tambahan. Haha. Kecik beso kecik beso je aku pandang dia. Siap beriya ni follow nak bergosip kata aku dah lama kawen baru buat kenduri...

LOL.

Takde la kak. Sebelum ni tunang je. Aksesori tambahan tu sebab masa tunang tu, tunang tak dapat balik. So, dia wakilkan je la kat sedara-mara dia prepare apape yang patut untuk bertunang. Nak dijadikan cerita, 2 bulan lepas tu dia balik. Pastu dia jumpa la dengan sedara dia yang terlibat dalam majlis bertunang haritu. Punchline paling menakjubkan adalah, abang dia cakap, kalau dia tak bagi aku apape tanda "sendiri", maknanya aku ni definitely akan kawen dengan "orang yang belikan cincin tanda untuk bertunang haritu la". Okey? Geddit? Punchline tak kelakar? Memang pun. Aku sendiri amik masa 10 minit nak  pahamkan.

Maksudnya abang dia yang belikan cincin mase majlis tunang yang sempoi terhamat haritu... So, kalau dia takde bagi aku apape, maknanya aku akan kawen dengan abang dia la. Melepas la dia. Haha. Boleh lak abang dia buat lawak kasar cenggitu. So, sudahnya dari dia aku dapat rantai tangan halus dan kebal ni, dan cincin jenis rare, dia ada 2, satu kosong satu berbatu. Kalau combine, nampak macam sebentuk cincin biasa. Tapi ada dua. Eh complicated pulak explanation dia. Malas pulak nak tangkap gambar. LOL. Tu pasal banyak sangat aksesori aku. Bukan bermakna aku dah kawen. LOL.

Cuma mungkin orang ingat aku dah kawen mase kes aku hilang 2 minggu dari office tahun 2014 kot. Nikah kat Thailand senyap-senyap... Ade ke? Sape ye yang ikut kitorang mase tu? Hakimin? Hmm... Yang tu pun jadi issue jugak. Gaduh adik-beradik sikit kot pasal gambar instagram. Tapi takde link takde apape kalau tak report, pastu kitorang still terpisah tak tinggal sekali... Maka, benda tu boleh ignore. Biarlah rahsia yang tu.

Skarang ni yang bakal berlangsung ni, ikut peraturan Malaysia pulak. TAKDE APAPE DECLARATION on previous status. LOL. Dah macam cerita Wawa Zainal dengan Aeril Zafril la pulak kan...

Dan lepas tu terpisah untuk 9 bulan lagi... Sampai aku confirm dapat funding untuk further study kat tempat dia. Hmm...

Maxis Scholarship... Takde Rezeki :'(

Sebelum ni aku penah story teaser pasal Maxis Scholarship kan...  Haha kemain excited mase tuh sebab dapat panggilan first round interview... Ni aku punya story lumpsum dari masa apply sampai ke first round interview je laa... Takde rezeki untuk ke second round interview... Uhuk uhuk :'(

Ni screenshot email dorang antar... Excited nau printscreen utk apply half-day leave... Sebab aku malas la nak masuk bilik meeting semata-mata untuk layan interview ni...



Dorang interview online je, jadi memandangkan aku tengah sengkek akibat preparation untuk konvo (lepas 5 tahun merajuk tu), preparation wedding, nasib kurang baik sebab takde outstation dah lepas bulan Jun haritu... Maka save la sikit budget untuk ke sana interview, aku pulak duduk Penang kann... Dia punya nervous tu hang toksah nak cerita laa... Mana taknya kali terakhir aku join interview pun dalam 5 tahun lepas masa awal-awal apply kerja kat Echo Broadband tuh...

Siap pakej balik rumah tekup muka dengan bantal sebab nampak dah sinar harapan tak dapat kerja. Yang interview kerje aku sebelum tu punya saiko aku kan sampai punah harapan kot nak dapat kerja... Tapi rezeki tak dijangka, dapat jugak aku kerja kat Echo sampai 5 tahun plus dan masih bertahan hingga kini. LOL.

Okey back to the main topic.

Pasal Maxis ni, honestly aku pun tak jangka dorang panggil untuk interview. Yelah, dia punya application pun nampak macam main-main. Isi semua particular details pastu upload video duration approximate 1 minutes pasal topic "If I had power to revolutionize the telecommunication industries in Malaysia, I would..." 

Upload ke Youtube okeh. Siap dengan hashtag pastu set to public. Kalau jenis pemalu memang berjuta kali jugak la fikir nak upload kan... Aku pulak jenis tak kisah ape, memang belasah je upload. Peduli hapa aku. Haha. Alangkan nak cakap depan orang pun selalu aku volunteer walaupun teknik communication aku agak ke laut, inikan pulak upload Youtube. Bukan aku nampak orang pun. Haha... Yang penting tu confidence!

(-_-") *facepalm dengan diri sendiri*

Aku punya video korang boleh tengok kat sini (memang aku tak malu-malu share kan?):



LOL habis. Dengan muka sangkak lepas 90 kali "take" pasal lupa script la, anak buah aku dok bising kat luar bilik, jiran aku test ekzos kereta la, kucing main kejar-kejar atas siling, haha... Macam-macam...

Aku tunjuk jugak kat tunang aku. Dia agak impress dengan isi-isi aku, so naik la sikit confidence level tu. Tak cuba tak tahu kan...

Actually aku buat kerja gila sikit masa apply tu. Memandangkan aku dapat 3 offer masa tu (Northumbria University, Sunderland University dengan Newcastle University), so aku spam application tu dekat 5 kali kot. Haa betapa tinggi determination aku untuk nak jugak-jugak scholarship ni... 2 kali untuk Northumbria dengan Sunderland masa sebelum aku update resume personal aku, 3 kali lagi untuk 3-3 universiti lepas aku perasan resume aku sebenarnya "cacat" dan aku pun update la resume tersebut. Haha...

Kemudian tibalah hari yang dinantikan... Hari interview. LOL. Ini je screenshot yang berjaya aku ambik sebab aku takut aku terlanggar apape terms and condition kan... Jadi ni je lah termampu. Hahahaha... Nervous habaq hang masuk dalam lobby nih. LOL.


Interview berjalan dengan lancar dan aku rasa aku banyak merapu dari serious. Sebab aku pun tak sure apabenda weakness dengan strength aku. Haha. Tapi santai la sebab first round lebih kepada nak mengenali hang ni sapa... Dorang pun sebenarnya confuse apehal aku hantar sampai banyak application dengan 3 universiti. Sampai confuse nak pilih mana satu. Cuma aku banyak la jugak highlight yang kalau boleh, kalau dapat, aku nak dorang sponsor yang Northumbria. Yelah kan sekali dengan praktikal. Tak tahu la.

Interview sepenuhnye dalam bahasa inggeris. LOL. Inggeris. Lama tak guna perkataan tersebut.

Dia cakap lepas 2 minggu dorang akan update untuk next round sama ada dapat ke tak...

2 minggu hapa... Punya takut tunggu 2 minggu tu. Siap refresh email tiap sejam masa cukup perkiraan 2 minggu tu. Haha.

Akhirnya 2 hari selepas masuk minggu ke-3, hari Jumaat, hari aku tengah rileks bercuti kat rumah sebab system down, aku terima email yang agak mengecewakan.

Tak terpilih untuk next round.

Takpe la... Anggap je takde rezeki kat situ...

So, bye-bye la Northumbria University atau Sunderland University yang offer course untuk intake Januari @ February... At least aku baru ada 1 pengalaman interview yang kena reject.

Hoii... Not bad hape... Lepas 31 tahun hidup, ni first time tau tak, interview lepas tu kena reject. First time weh. LOL. Selama ni apape interview aku lepas je... Hihihi...

Pastu bila fikir-fikir balik, memang elok pun tak dapat ke second round. Mana la nak tahu tetiba second round tu aku kena pergi sana, instead of buat interview online macam first round... Kan? Dah la tengah takde duit masa tu... Elok masuk minggu ke-2 tu sebelum tau result, aku dah siap kira-kira budget dah... Nampak macam tak cukup je kalau dorang nak suruh ke sana. Well, at least ada hikmahnya :-)

Walaupun kecewa. Hehe. Takpe. Scholar lain masih ada. Harap-harap ada layang sangkut...

Selain Maxis ni, aku ade gak apply:
- Chevenings (yang ni aku harap qualified sampai tahap interview sebab aku rase aku ade banyak benda nak cerita pasal penglibatan aku dalam volunteering)
- Biasiswa Komanwel JPA
- IELTS scholarship (walaupun band 6.0 jeeee)
- Yayasan Daya Diri (yang ni last minute baru update lain, lepas tarikh tutup baru update. Apalaa)
- Yayasan Khazanah (deposit resume & offer letter jeee)

Yang lain-lain last resort yang ada, apply Mara laaa... Ape lagi kannn...

Semoga ada la rezeki aku nak sambung belajar tahun ni... Sekurangnya, kurang laa sikit jarak antara aku dengan husband kalau dapat sambung study ni... Sengsara oii jauh terpisah 2 benua ni... Bercinta je pun dah sengsara, inikan pulak dah kawen nanti :'(


Wednesday, November 30, 2016

Walimatulurus Aslina dan Pasangannya (?)


Cantik tak kad kahwin aku?

Penat tau buat sendiri. Ni redesign setelah first version tak dapat diselamatkan akibat brader kedai PC tu terlupa backup folder yang super penting ni. Yep majlis aku pada tarikh yang dinyatakan di atas. Lokasi semua ada. Siap ada qr code untuk location lagi.

Cuma ada 2 part hilang....

Nama pengantin lelaki...

Kan aku dah cakap bukan dia... Dan biar la rahsia. Sapa yang dapat printed version mungkin tau la sapa. Mungkin orang yang sama, mungkin orang lain, mungkin nama je yang sama... Who knows? LOL.

Lagipun sebelum tu kecoh kan yang aku putus tunang?

Saturday, November 26, 2016

Jaga Hati

Kalau ada masa, blog ni akan jadi diary aku. Tengok pada tahap kerajinan la nak buat daily rants.

Tapi masalahnye aku bukan spesis yang rajin. LOL. Blog ni mungkin aku biar je dalam bahasa Melayu sepenuhnya. Kalau tak sepenuhnya, separuh. Tengok la camner... Cuma satu benda yang pasti, aku dah buang habis segala hubungan aku dengan somebody tu. Biar la ape yang ade dalam ni jadi sejarah je tanda aku pernah gembira dengan dia.

Ye  laaahhhh kaaannnn... Nak jaga hati orangggg kannnn.... Hati kita takde sape pulak nak jaga...

Tuesday, November 22, 2016

Tinggal sebulan lebih lagi nak habis 2016.

Dan aku giat scroll blog yang dah hampir setahun aku tinggal. Hampir semua cerita dalam ni buat aku tersenyum.

Kisah confession yang tak sengaja tentang aku dan dia.

Kisah suka duka jadi student repeat paper.

Kisah motor kesayangan.

Kisah seronok gila dapat jugak kerja walaupun sebenarnya lari dari study.......... Sampai la cerita ini:

RIVAL - 28 Julai 2012. 

Skarang dah 2016. Dah empat tahun cerita ni berlalu. Aku tak pasti nak bagi reaksi apa. Kebanyakkan yang terlibat dalam kisah ni pun hampir semua dah blah dari ECHO. Tinggal brape kerat je lagi. Dan disebabkan cerita ni, aku shut semua orang dari life aku. Sehinggalah sejak awal tahun lepas ada sorang yang aku rasa dia okay untuk aku bercerita apape je pasal aku. Dia jadi supervisor aku. Apape dia backup aku walaupun aku malas nak layan kot apape orang provoke aku. Hihihihh...

Dia sorang yang rapat dengan aku dalam kategori rakan sepejabat. Sebab outstation sama-sama jadi aku pernah terluahkan apa yang pernah jadi. Its not a big deal. Dia gelak je aku cerita. Sebab dia pun lebih kurang je. Cuma dia tak bertukar karakter macam aku. HAHAHA.

Dan masih, aku tak lupa satu apa pun detail sejak 28 Julai 2012 tu. 

Kata la kan mana tau kalau-kalau yang tak suka aku tu boleh ter-stalk balik blog aku nih, satu je la aku nak bagitau... Walaupun aku lari merajuk dari tempat aku belajar dulu, sekurangnya aku habiskan la jugak apa yang aku tinggal. Lepas tu, insyaAllah tak lama lagi aku pun akan sambung master jugak. 

Aku memang agak pendendam. Tapi biasanya aku malas nak layan. Tu je.

Saturday, November 19, 2016

UK Study Offer

Hello semua!

Kan last post aku mention pasal universiti-universiti UK yang aku apply?

Sebenarnye skarang ni senang je nak apply mana-mana universiti luar negara tanpa guna agen. Maybe ada yang lagi suka guna agen sebab senang nak follow-up dan kita pun dah ada specific universiti yang kita aim nak sambung belajar. Pastu  akan dapat la sikit nasihat kot dari agen-agen ni...

Macam kes aku, aku randomly apply je sebab aku pun tak sure universiti mana aku nak attend. Sebab pilihan utama aku Northumbria University tu bukan dalam top 100 rank universiti dunia. Pastu ade kawan-kawan nasihatkan kalau nak apply scholarship lebih-lebih lagi MARA atau JPA kene cari universiti yang top 100 ranking. Masalahnye top 100 ranking offer course yang aku tak berapa minat nak proceed. Kalau electronic engineering, dia general. Alang-alang dah general, baik aku apply UTM je senang. (=..=")

Disebabkan skarang ni kerja aku lebih kepada telecommunication (kalau tak 100% pun, sipi-sipi pun kene gak tempias) jadi aku lebih berminat nak sambung dalam telecommunication. MMU pun ade offer telecommunication, tapi cita-cita aku kan nak merasa merantau tempat orang, jadi aku apply je la kat UK (sebenarnye sedar diri result IELTS tu tak sampai tahap boleh apply belajar kat Australia sana... Huuu >..<). Client opis aku pun ade gak sumbangkan 70% decision untuk aku further study luar negara sebab tengok dorang punye telecommunication punye advance... Wohoo... Hebat gak ah. Boleh la nak contribute kat negara sendiri lepas grad (ayat cliche)

So, ni lah dier list universiti yang aku apply randomly... Hambik kau sampai 10 aku apply.


Sorting ikut priority kerajinan aku apply. Hahaha... So far top 3 list aku tu memang aku dah aim sejak dari tahun lepas sebab dah dapat tempat tinggal yang murah dan jugak dekat gila dari rumah kawan tu. Nak buat part-time pun senang, pilih je nak buat part-time apa.

Antara benda yang kena ada untuk apply:

  1. Personal Statement yang power pasal kenapa korang pilih course tu, ape achievement korang & ape sebab universiti tu kene terima korang* 
  2. IELTS result yang sekurang-kurangnya 6.0 - 6.5 (aku 6.0 je dengan each components pun 6.0)**
  3. Degree punya certificate dengan transkrip
  4. 2 valid emails of referee korang. Kalau dah ada reference statement siap-siap lagi bagus
  5. Passport
  6. Personal CV***
  7. Kerajinan untuk taip application & upload segala jenis benda yang dorang mintak.
Perasan tak aku letak * tu? Haa ni aku nak huraikan pasal * tu...

* Personal Statement. Yang ni kena jujur "menjual" diri sendiri. Aku dengar-dengar cerita ada yang cross-check dengan UCAS sebab takut orang copy-paste sampel-sampel yang power. Maka sila la jujur dengan diri sendiri. Takde maximum words, tapi kurang-kurang buat la dalam 5-6 perenggan. Tips dier, 
  • Perenggan 1 - Mukadimah (yang ni penuh bunga-bunga chenta pun takpe :D)
  • Perenggan 2 - Pasal diploma or degree dan ape yang korang buat skarang ni...
  • Perenggan 3 - Achievement korang time blajar or dah keje...
  • Perenggan 4 - Pengalaman kerja/blaja yang related dgn course tu
  • Perenggan 5 - Apa yang influence korang nak amik course tu sangat-sangat...
  • Perenggan 6 - Penutup or apesal korang pilih nak blajar kat situ...

** IELTS. Ada kawan aku cakap dia dapat pegi Australia sebab dia mintak surat sokongan dari fakulti ke mana entah pasal course dia sebelum ni semua diajar dalam Bahasa Inggeris, termasuk FYP, thesis semua la. Masalahnye aku tak reti nak cakap dengan UNISEL nak mintak ape. Haha. Tu pasal pejam mata je amik IELTS. IELTS ni mahal baq hang. Jadi, kalau rasa kurang power tu, bawak-bawak la attend kelas untuk tambah power. Jangan jadi macam aku, esok nak exam, malam tu pukul 9 malam baru kelam-kabut nak check format la, buat few test apa semua. Huhu. Nasib baik lepas syarat minimum kebanyakkan universiti sana.

*** Personal CV. Apa kau fikir nak mintak kerja je kene ada CV? Nak sambung belajar luar negara pun kena ada CV tau... Tapi CV ni gambaran awal tentang diri korang je. Agak habis malas nak edit template la apa semua, download CV korang dari Jobstreet, pastu ubah suai sesedap rasa. Itu paling simple yang aku buat pun. CV ni jugak penting untuk apply scholarship. Jadi, buat la satu CV yang overall orang boleh rasa impress nak amik ko belajar situ atau bagi scholarship. Boleh gak mintakkan orang tolong view CV, macam lecturer ke, kawan-kawan ke, supervisor ke... 

Itu je kottt buat kali ni... Nanti aku citer pengalaman aku amik IELTS pulak yer... Papaiii...


Thursday, November 17, 2016

:) :) :)

Pherghhh... Dekat setahun rupanya aku diam dan hilangkan blog ni...

Abes serabut bersawang dah blog ni... Maklum la skarang ni paling tak pun meroyan kat twitter atau fesbuk je...

Fesbuk aku pun dah bertukar sejak tahun lepas. Kene hack la kekonon. Dapat balik. Cuma malas nak layan balik kenangan-kenangan silam, so, let it gooo...~~ let it gooo je lahh...

Banyak sebenarnye aku nak share untuk korang perjalanan hidup aku untuk tahun ni... Bile dah ade semangat nanti aku draft and autopost je segala post-post yang aku nak share. Mana tahu kot-kot berguna... Mungkin jugak aku akan share something special hujung tahun ni... Tapi kene tunggu confirmation duluu...  Jadi kene la sabar sikit :D

Summary untuk tahun ni, sampai ke saat ini...

Januari - Terlibat dengan projek Gas Malaysia. Nervous sebab baru first time. Hehe.
Februari - Dah pandai buat claim untuk outstation.
Mac - Ear infection. Yang ni pun makan bulan nak baik. Nanti aku cerita.
April - Cukup setahun bertunang dengan si dia (Sapeeee???)
Mei - Dah abes sesi outstation. Bosan-bosan kat opis, register IELTS. Haaa...
June - Puasa. Letih. Haha.
Julai  - Sambut besday time raya. Hujung Julai layan test IELTS. Nanti aku citer detail.
August  - Anak buah aku pegi operate telinga. Result IELTS keluar, tapi mintak dorg check balik.
September - Sepupu-sepupu aku kawen. Supposed aku kawen jugak bulan ni. Tapi postponed.
October - Result IELTS yang recheck keluar. Sibuk dah apply universiti kat UK.
November - Konvo UNISEL. Finally #gengrepeatpaper graduate juaaa...

Yeszzaaa... November ade banyak cerita best.

- Graduate setelah 5 tahun merajuk bawak diri dengan UNISEL
- IELTS score 6.0.
- Dapat unconditional offer dari Northumbria University, Newcastle University & University of Bristol.
- Dapat conditional offer dari University of Sunderland.
- Dapat first round interview dengan Maxis untuk Maxis What's Next Scholarship.
- Masih gigih mencari fundings untuk belajar di UK.
- Kahwin? HAHAHAHAHAA... Sabar.



Thursday, October 6, 2016

Tunda Kawen

Sedih jugak la sebenarnya... Sepatutnya bulan lepas aku nikah & kenduri. Tapi chill, sambut kenduri sepupu-sepupu je pun ape ade hal kannn?? :D

Terpaksa tunda kawen. Next date mungkin 7 Januari 2017. Mungkin la. Kalau aku takde apape aral melintang. Sebab? Mungkin orang cakap dugaan orang bertunang. Huhuhh... Ape dugaan sangatnye? Kitorang jauh, si dia tak dapat nak balik, cuti tak approve, aku pun duit entah ade takde je. Haha. Janji hepi.

Dengan sape aku kawen masih lagi menjadi misteri dan akan jadi misteri sampai bila-bila.

Sedih jugak baca kisah aku dengan Incik Jep dulu tu. Dengan suwit sawit nya... Tapi aku kena admit yang dia ada orang lain yang lebih baik dari aku dalam hidup dia. So, nak buat camner kan? Chenta mudah bertukar ganti dan mudah jua dijual beli. Eh.

Alaa... Yang penting hidup mesti diteruskan. Aku pulak skarang ni agak sibuk nak selesaikan urusan nak konvo. Yaaa... Setelah merajuk 5 tahun, konvo jua akhirnya. Sekali la konvo dengan geng repeat paper seperti Zef, Apis, Puva... Layan je laa... Bukan senang. Walaupun terpaksa telan je ape orang cakap... Kan aku dulu time sekolah bukan main cemerlang. Chill la weh. Aku bukan tak pandai. Malas je. Lagipun asyik kat atas je kan, sekali sekala kat bawah boleh jugak bawak-bawak sedar diri...

P/S: Post ini back dated.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...