Saturday, November 19, 2016

UK Study Offer

Hello semua!

Kan last post aku mention pasal universiti-universiti UK yang aku apply?

Sebenarnye skarang ni senang je nak apply mana-mana universiti luar negara tanpa guna agen. Maybe ada yang lagi suka guna agen sebab senang nak follow-up dan kita pun dah ada specific universiti yang kita aim nak sambung belajar. Pastu  akan dapat la sikit nasihat kot dari agen-agen ni...

Macam kes aku, aku randomly apply je sebab aku pun tak sure universiti mana aku nak attend. Sebab pilihan utama aku Northumbria University tu bukan dalam top 100 rank universiti dunia. Pastu ade kawan-kawan nasihatkan kalau nak apply scholarship lebih-lebih lagi MARA atau JPA kene cari universiti yang top 100 ranking. Masalahnye top 100 ranking offer course yang aku tak berapa minat nak proceed. Kalau electronic engineering, dia general. Alang-alang dah general, baik aku apply UTM je senang. (=..=")

Disebabkan skarang ni kerja aku lebih kepada telecommunication (kalau tak 100% pun, sipi-sipi pun kene gak tempias) jadi aku lebih berminat nak sambung dalam telecommunication. MMU pun ade offer telecommunication, tapi cita-cita aku kan nak merasa merantau tempat orang, jadi aku apply je la kat UK (sebenarnye sedar diri result IELTS tu tak sampai tahap boleh apply belajar kat Australia sana... Huuu >..<). Client opis aku pun ade gak sumbangkan 70% decision untuk aku further study luar negara sebab tengok dorang punye telecommunication punye advance... Wohoo... Hebat gak ah. Boleh la nak contribute kat negara sendiri lepas grad (ayat cliche)

So, ni lah dier list universiti yang aku apply randomly... Hambik kau sampai 10 aku apply.


Sorting ikut priority kerajinan aku apply. Hahaha... So far top 3 list aku tu memang aku dah aim sejak dari tahun lepas sebab dah dapat tempat tinggal yang murah dan jugak dekat gila dari rumah kawan tu. Nak buat part-time pun senang, pilih je nak buat part-time apa.

Antara benda yang kena ada untuk apply:

  1. Personal Statement yang power pasal kenapa korang pilih course tu, ape achievement korang & ape sebab universiti tu kene terima korang* 
  2. IELTS result yang sekurang-kurangnya 6.0 - 6.5 (aku 6.0 je dengan each components pun 6.0)**
  3. Degree punya certificate dengan transkrip
  4. 2 valid emails of referee korang. Kalau dah ada reference statement siap-siap lagi bagus
  5. Passport
  6. Personal CV***
  7. Kerajinan untuk taip application & upload segala jenis benda yang dorang mintak.
Perasan tak aku letak * tu? Haa ni aku nak huraikan pasal * tu...

* Personal Statement. Yang ni kena jujur "menjual" diri sendiri. Aku dengar-dengar cerita ada yang cross-check dengan UCAS sebab takut orang copy-paste sampel-sampel yang power. Maka sila la jujur dengan diri sendiri. Takde maximum words, tapi kurang-kurang buat la dalam 5-6 perenggan. Tips dier, 
  • Perenggan 1 - Mukadimah (yang ni penuh bunga-bunga chenta pun takpe :D)
  • Perenggan 2 - Pasal diploma or degree dan ape yang korang buat skarang ni...
  • Perenggan 3 - Achievement korang time blajar or dah keje...
  • Perenggan 4 - Pengalaman kerja/blaja yang related dgn course tu
  • Perenggan 5 - Apa yang influence korang nak amik course tu sangat-sangat...
  • Perenggan 6 - Penutup or apesal korang pilih nak blajar kat situ...

** IELTS. Ada kawan aku cakap dia dapat pegi Australia sebab dia mintak surat sokongan dari fakulti ke mana entah pasal course dia sebelum ni semua diajar dalam Bahasa Inggeris, termasuk FYP, thesis semua la. Masalahnye aku tak reti nak cakap dengan UNISEL nak mintak ape. Haha. Tu pasal pejam mata je amik IELTS. IELTS ni mahal baq hang. Jadi, kalau rasa kurang power tu, bawak-bawak la attend kelas untuk tambah power. Jangan jadi macam aku, esok nak exam, malam tu pukul 9 malam baru kelam-kabut nak check format la, buat few test apa semua. Huhu. Nasib baik lepas syarat minimum kebanyakkan universiti sana.

*** Personal CV. Apa kau fikir nak mintak kerja je kene ada CV? Nak sambung belajar luar negara pun kena ada CV tau... Tapi CV ni gambaran awal tentang diri korang je. Agak habis malas nak edit template la apa semua, download CV korang dari Jobstreet, pastu ubah suai sesedap rasa. Itu paling simple yang aku buat pun. CV ni jugak penting untuk apply scholarship. Jadi, buat la satu CV yang overall orang boleh rasa impress nak amik ko belajar situ atau bagi scholarship. Boleh gak mintakkan orang tolong view CV, macam lecturer ke, kawan-kawan ke, supervisor ke... 

Itu je kottt buat kali ni... Nanti aku citer pengalaman aku amik IELTS pulak yer... Papaiii...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...