Wednesday, October 31, 2012

Wednesday Picture

Amik perhatian okeh?

Monday, October 29, 2012

Rezeki Tak Terduga

Duuuluuuuu... Dalam 2-3 bulan yg lepas (kot?) ada la sorang hamba Allah ni kan berkata2, malas nak citer a.k.a bukak aib katanya yang aku blom grad ni sebab nanti dia bukak citer, susah aku nk dapat keje.

Jenuh aku pikir dan aku sangat musyikil. Hebat sangat ke minah ni kan sampai boleh influence org yang nak amik aku keje dengan cerita aku blom grad?

Atau sebab cerita dia jugak ke, tempat keje aku skang tak ragu2 amik aku ke permanent tanpe banyak bicara dan bila aku tanya pasal cara2 nak berenti bila dah permanent, mcm kne buat notis berapa bulan, etc, cepat2 je dorang offer mcm2 (ehem, ini confidential antara aku dengan HR sahaje. Hihi)

Dan baru tadi ni, tengah2 takde mood nak menghadap VDI yang entah apa la jadi tu sebenarnya sampai skrin aku sekejap lembab sekejap laju tak tentu hala, tetibe ada 3 offer call.

1-Comp. Engineer (tarikh interview nak decide lain, next week dorg call lain utk discuss)
2-Network Engineer (yang ni kne travel banyak katanya... Tapi lokasi kat Melaka, aku takde idea nak lepak umah sapa utk interview, juge discuss lain sebab dorg ade cwgn lain juge kat key hell)
3-Project Engineer (pon nak discuss jugak sebab first 2 weeks November ni aku macam busy sket takleh nak apply cuti utk interview)

Alhamdulillah semua offer gaji lebih dari yang sekarang ni dan juge insyaAllah permanent.

See? Rezeki di mana2 je kan? Tak kira la kau dah grad ke, kene buang universiti ke apa...

Alaa... Bill Gates tu pun blaja separuh jalan, dan kawan dia grad cemerlang... Tapi kawan dier engineer je kat Microsoft... Dia? Owner Microsoft tu sendiri... Jadi, jangan nak pandang rendah atau suka2 nak sakitkan hati orang sebarangan... Apa lagi jadi talam 2 muka dan penghasut. Hurmm...

Dilemma ni...

Wednesday, October 24, 2012

Wordless Wednesday #18

My babies <3

Tunggu umah lak ujung taon ni :)

Tuesday, October 23, 2012

AES - automatik ekor saman

Sana sini komplen pasal AES. Haha. Aku jumpe gelaran cam tajuk tu kat mana tah... Memang kelakar la... Pastu ramai lak tengah plan bajet bayar saman. Maklum la kalau dulu, setahun, 2-3 kali je kne saman... Skang ni sebulan je dah 3-4 kali kne snap kata dorang.

Dalam Penang ni aku tak sure la ade ke tak mendelah ni pasal 2-3 hari lepas aku ade terbaca kerajaan negeri tengah pertimbangkan nak pasang atau tak. Tapi semalam aku rasa ramai dah warga Penang share2 location AES ni... Ntah, aku pun tak sure kat mana dan camne rupe bentuk dia sebab dalam Penang ni cctv mmg ada merata2 pasal nak pantau jenayah.

Aku rasa kalo gaji gempak gila sekalipun, kalo dah sebulan sampai 3-4 kali kne saman, sama gak gaji tu tak dapat utk diri sendiri... Adakah menteri2 kita sendiri menggalakkan rakyat menyertai MLM untuk tambah pendapatan? Untuk bayar saman? Haha. Musyikil kat situ.

So lepas ni nak selamat, naik basikal je lah. Pegi keje, balik keje, pegi travel ke apa kita naik beskal je. Aku cam berkenan tengok basikal leh lipat2 siap ade enjin dan max laju 60km/j. Confirm tak kne snap dengan AES kan??

Bukan tanak support kenderaan awam... Tapi kenderaan awam cam horror sangat la... Segala warga asing ntah datang dengan izin ke tanpa izin ke semua dah blend sekali dan merupakan pengguna tetap kenderaan awam... Isk... Kenapa la Malaysia camni kan...

Tetibe aku rasa macam pegi mana pun tak selamat... Takut macam2. Paling hebat, takut duit habis bayar saman la. Haha.

Tapi kan, org luar yang dtg sini dan lepas geram bawak keta lelaju contohnye Singapore ngan Thailand kan... Dorang kalo kne saman pon still lagi leh balik negara dorang sendiri... Pastu bulan depan masuk balik rekod clean sebab saman lupus. Angah la citer ni. Rasa macam tak adil lak kan? Kita buat hal dekat negara dorang, selagi tak bayar saman, selagi tu takleh balik... So, ade AES ni, strict tak kat warga asing yang lain? Ke sama je? Ye lah, kalo VVIP kan bawak laju camne pon takkan kne saman...

Rakyat biasa je ke dorang aim untuk saman ni? Ada orang siap komen target saman sampai RM10juta... Macam, wow... Hebat la siap ade target lagi... Mesti untung besar kan?

Monday, October 22, 2012

Tayar baruuu

Melayang RM40... Takpe la pakai yg ade tiub dulu... Nanti agak2 banyak songeh, minggu depan kita tukar tubeless balik...

Tak ku sangke tayar kalo dah 3 taon berkhidmat, tak tukar, maka boleh melembong tibe2 sampai mase dia meletoopp tengah jalan...

Takley blah... Bukan tanak pegi keje ngan keta... Tapi dah bajet time ngan moto... Seb bek la takde yg kne duduk wad sebab tayar meletop...

Memang aku sayang kau lebih kan... 😭

Malang takde bau

Tayar depan moto meletup...

Takde kecederaan jiwa sangat... Trauma sket je la kot.

Haishh... Seminggu lagi gaji ni...

Sunday, October 21, 2012

Siri yang tak membantu

Apa daa siri ni... Hahaha...

Thursday, October 18, 2012

Mesra

Klakar kan ada orang tak pernah sangka wujudnya adik-beradik berlainan jantina yang rapat dan boleh kuar lunch makan sama2...

Kesian betei... Dorang ni tak pernah rapat dengan adik beradik kot... Kalo yang blom kawen tu, dengan boifren/tunang takde lak segan silu nak peluk2 bagai... Dengan abang/adik sendiri malu2 plak... Kata bangga sangat keturunan cantik2, hensem2...

Apa daa... Pelik betei manusia zaman skang... Tu ngan adik beradik kandung malu nak makan sama... Tah2 ngan mak ayah pon malu nak makan suap2... Huduh punya perangai! Puihhh~!!

Wednesday, October 17, 2012

Wordless Wednesday #17

2-2 cawan ada 4 sudu. Straw takde. Kau ade camni?

Sunday, October 14, 2012

What so called best friend.

Apa tu best friend?

Org yang kita kenal rapat sejak kecik, pastu keep in touch sampai bebile? Kan? Bukan yg kita kenal dulu2, tak rapat tapi suddenly rapat like none business...

Hurm... I guess i'm the second.

Frankly speaking, I dont have any best friend. Sebab aku jenis mana2 tempat aku pegi, ade la sorang aku rapat sket. Pastu bila dah blah, terpulang la nak terus rapat atau lost contact. Ada certain case terus la rapat :)

Yang penting komunikasi. Watpe consider rapat lagi dengan orang yang dah.... Ermmm... Bertahun tak contact kita tapi kita tau dia hidup lagiiii...

At least once a month, try la cari kawan2 lama kita balik yang kita penah rapat, lebih2 lagi yang simpan 1001 kenangan banyak yang susah dari senang sama2 ngan kita. For sure dorang memang worth sangat utk pegang gelaran best friend.

And last but not least... Jangan la cari kawan time susah je... Kena laser cam aku ni... Free je kene bahan kat blog... Aku kisah ape kan... Memang la tak sebut nama... Tapi sape makan cili, confirm la dia yang rasa pedas... Bukan jiran selang 6-7 buah umah dari dia... Lain la jiran tu ade connection dengan dia... Ahahaha...

Tapi sila jgn anggap aku best friend sapa2 sebab aku jenis sesat dalam dunia sendiri... Aku pon tak berapa suka dianggap best friend sape2... Sebab seriously aku suka berkawan je tapi tak suka sangat orang rapat ngan aku, dan tau banyak hal personal aku... Nak tau sangat personal life aku, baca je blog ni...

Sebab ramai org tak baca sangat la aku slambe je cerita lebih2 pasal personal life aku dari org yg aku slalu rapat kongsi cerita... Tapi sini pon 20% je personal aku yg aku cerita...

Bayangkan banyak2 cerita dalam ni, pasal personal life aku, tapi baru 20%.

Yep. Aku agak perahsia gila2 orgnya.

So, kalo korg discover blog ni pon, jangan la nak berlagak yang korg dah kenal sangat dengan karakter aku, personality, perangai, etc. Paling2 pon org kenal aku tak sampai 40%. And I guess korg semua tau sapa dia kan yang bertuah sangat kenal aku sampai dekat 40% tu...

Takleh komen

Pelik aku... Asal try nk post comment je ilang comment aku... Fedap btol... Sudahnye aku pendam je apa benda aku nak komen kat blog org...

Apa la aku salah tekan ni... Nak online gune laptop, malas... Nak online time lunch opis hour, malas aku nanti org track aku bukak blog org... Tak suke... Privacy aku malas nak campur aduk kat opis... Well, as ex-student comp.science, aku ade jugak sikit knowledge as protection utk aku gune harte bende opis waktu opis, even waktu lunch.

Aku dah cakap, aku terlibat banyak kos, aku kurg gemar google gosip artis, aku suka general knowledge, bende boleh buat aku improve... Sebab tu la takyah nak jadi batak sangat macam setengah orang tu... Esp yang kemain sakit hati tah kenapa tak pasal2 kat aku... Dah discover blog ni pon canang abes kat semorang kata aku ngutuk... Ade ke aku sebut nama... Yg terasa sangat tu kenapa... Kalo terasa buta IT, face the fact, sila tambah knowledge.

Haha. Padahal nak bagitau aku takleh tinggal komen kat blog orang je pun... Hahaha... Kbai!

Saturday, October 13, 2012

"Penyakit"

Aku tak pasti la semenjak-dua-tiga menjak ni aku kemain tido awal... Pastu confirm pukul 2.30-4.00 pagi mesti terjaga... Pastu kelebet2 blog orang, fesbuk, twitter, instagram, pastu p toilet, pastu sambung tido.

Kalo sehari-dua takpe, ni tahap hari2. Macam skang ni, dah terjaga pukul 2.30 pagi lak. Awal sejam dari semalam... Ni takleh tido la nih sampai kul 4.00 kang. Apesal ntah... Agaknye minda ngan body aku suh bangun tahajjud tak... Bagos gak ah camtu... Mungkin akan aku usahakan ke arah lebih positif utk kebaikan diri sendiri...

Sedih arr sket, baru plan nak rileks2 hari isnin nanti, tapi hari isnin cuti cancel lak... Ade training... Ermm... Datang je lah. Terharu lak my supervisor bilang aku nih antara first priority utk pegi training... Macam yang haritu, terpaksa pilih org lain yang second-third choice pegi training sebab aku cuti2 berjimba di Sabah...

Hurm... Bersungguh dia nak jadikan aku technical support... Aku ok je... Tak pernah plak rasa beban ter-campur aduk segala benda macam2... Tapi kan, kesian pc tempat aku duduk tu... Terbeban ngan macam2 access yang aku ada... Ntah lah. InsyaAllah aku cuba jadi yang terbaik sebab orang dah percaya pada kita.

Berbalik pada takleh tido ni, ada jugak masanya time takleh tido ni buat masa tunggu Incik Jep calling2... Tapi jarang la sangat nak call time aku takleh tido ni ha... Aku pon tak harap sangat dia nak letak aku sbg first priority dalam idup dia... Sama gak macam aku... Sebab masing2 pon ade aim sendiri dlm life.

Aku ade gak target aku... Dia ada target dia... Kadang2 kitorang couple ni aku rasa tak lebih utk sedapkan hati org lain nak buktikan kitorang hepi sbb ada each other. Tapi future planning utk together, hurmm... Sesuatu yang actually aku tak pernah nak pikir, tapi bila org keep pushing aku, aku tanya dia, just niat tanya je lah... Dan kesimpulannya kitorang setuju nak setelkan bende2 lain yang jadi aim atau target dalam hidup.

Mase on the way nak pegi jumpe bekas jiran tetangga dia merangkap mak angkat dia yg dah pindah agak jauh tu... Dalam kereta tu, ada lah bincang pasal masing2 punya cita2, aim, its hard to find someone yang boleh ngam dengan aku bab2 aim/target dalam hidup... Surprisingly, dia sokong apa aku nak buat... Kalo dulu, aku cerita2 dengan ex aku, for sure kne condemn punya, sebab semua pikir asal kawen je pompuan kne ngalah, give up semua achievement dia utk berbakti pade suami... Uhhh... Baik aku takyah kawen kalo aku kne lepaskan semua impian aku...

Ok lah. Married sebenarnya our very the last priority in the list. Mesti nanti org condemn kan, apa dapat kalo asik kejar dunia... Cam aku lak nak tanya... Apa dapat kalo asik nak kejar perkahwinan/jodoh kalo kita tau, jodoh tu ada, tapi Allah lom tetapkan kita utk kawen ngan dia dalam masa terdekat... I means that kita kena tentukan nasib sendiri... If time has come, let it be... Just go with the flow...

Aku tau ramai akan cakap antara aku ngan dia tak serious sebab masing2 concentrate bende lain dulu... Tu hak individu la kan? Hak masing2... Ada org kenal seminggu terus nak kawen... Well bende camni sangat subjective. Macam kitorang... Aku perlukan masa, dia perlukan masa... Nak plak kitorang golongan perfectionist... Kalo nak plan, mesti kena betul2 nye plan...

Entah lah. Elok jugak la aku letak tajuk entry ni sebagai penyakit... Banyak orang penyakit lain2... Penyakit paling teruk skali adalah nak tengok orang lain jatuh... Kadang2 tu ada jugak org ada penyakit camni dikalangan org yg rapat ngan kita... Hati2 lah...

Bak kata makcik Sarah, bonda si Hajar, pedulikan apa orang nak kata... Kalo kita hidup berdasarkan cakap2 orang, sampai bila2 pon kita takkan maju ke depan... Dah asik ikut pandangan org lain, pastu kalo negatif yg org bagi, sampai bila2 pon kita jadi negatif...

Tapi takleh jugak buat hal sendiri sangat sebab nanti org tanya khabar org lain, kita lak jadi terpinga2 sebab lost contact... Macam dia cerita kawan2 Hajar... Hurmm... Aku tak rapat ngan dorang, so aku tatau pun ape jadi kat dorang... Cuma bonda dia cakap, dia je lah terkilan sikit sebab lepas dia tunang, kawan2 dia cam ignore dia... Aku sorang je macam biasa... In fact, aku jugak blur2 semua... Sebab aku jarang amik tau hal org. Haha...

Tak pernah rasanya entry aku fokus tepat pada satu hala sampai habes... Selalunya kalo entry panjang2 ni terbabas2 sampai 2-3 persoalan pokok yg jauh menyimpang dari topik asal...

Entry aku yg kena tajuk pon selalunya gambar2 je...

Wednesday, October 10, 2012

Rindu Terubat Juaaa...

Ni la penyakit kalo da start jumpa, abeskan masa together-gether... Bila dia dah balik Newcastle... Pastu masing2 busy, atau sebenarnya dia sorang yang busy... Aku jadi huru-hara sket... Baru tau sakitnye rindu...

Huhu... Ye lah baru blaja2 sayang2 orang secara serius kan... Erm, tapi sori la aku tak meriah sangat tunjuk mesra dalam gambar mcm pasangan lain... Takut gak dier bosan, tapi dier okey je... Siap respect aku seadanya lagi tak macam ex aku dulu suka paksa je manjang... Pastu kontrol... Bosan ah! Incik Jep jugak rileks2 je... Bkn bermakna tak sayang eh, cuma bagi ruang peribadi je.

Dekat 2 jam lebih gak bertatap muke kat facetime... Sampai bateri tinggal 28%... Pastu cam biasa la mesti ada tukang sibuk selit2 nak sembang gurau2 ngan bakal pakcik... Ehehe... Sempat gak la gaduh2 manja tanya Aiman anak buah aku yg kecik tu sayang sape... Sentap gak aku Aiman ckp dia sayang Acik Jep banyak dari aku... Huwaaa... Mana boleh jadi!!

Hurmm... Rinduuu sesangat :)

Tetibe rase nak kawen cepat2. Leh duduk sana dengan dia... Hehe :D

Tapi kne kumpul duit dulu la. I need time, he need time, we need time. Duit kalo ikut dia memang takde masalah... Yang bermasalahnye aku skang ni... Dengan mental tak berapa nak kuat untuk idup kat negara orang dengan dia... Pastu tambah lagi cam banyak benda yang aku tak mau lepas dlm Malaysia ni... Hurmm...

Jenuh tu nak pikir... Kne gune byk masa... Nak plak bile pikir pastu aku kne up-to-date sket bab fesyen ke apa sbb Incik Jep dah pon jadik antara manusia yg femes kat situ... Kne pikir perlu bawak diri lagi... Tapi takde la sampai kne jadi hipokrit semata2 nak orang suka kan... Tak pon sampai jadi talam dua muka... Lepas tu bajet kite lak yg bersalah ngan dia... Haha... Sorilah, ego aku memang tinggi melangit sket dengan talam 2 muka ni...

Eh stalker hinggap blog ni lagi ke tak eh? Haha... Tak kuase aku nak amik peduli hal orang nak stalk aku ke tak... Sebab aku cuma akan stalk sorang je... Incik Jep.

Org lain kalo wat semak newsfeed aku, tengok la aku rajin, kalo posting dia best, baru komen ngan like... So sape block tu, memang klakar dan dorang ah yang saiko abes... Opps... Sori... Kat blog ni memang aku ske membahankan orang pon... Peduli apa orang suka ke tak suka... Kalo tak suka, yang ko pegi baca entry ni sampai habis tu knapa? Haha...

Wordless Wednesday #16

Kau ade? Teh ais berlimau?

Sunday, October 7, 2012

Artis Belum Femes

Gigih ni aku sebagai big fan merangkap PA kat Malaysia ni korek gambar bakal artis ni...

Camne la nanti bile dah femes kan? Skang cuma femes area Gateshead je... Tapi femes la jugak... Cuma lom merebak sampai Malaysia je lagi.

Nanti dah dapat poster dorang, aku share eh? Kalo ade album pun, nanti aku snap gamba cover depan je untuk tatapan korang, ok?

Wednesday, October 3, 2012

Wordless Wednesday #15

Artistik tak? Ke takut?

Tuesday, October 2, 2012

UPDATE!!

Malasnya nak update.

Just nak share something.


Kalo asik bagi alasan manusia tak perfect, next time kau naik flight, lepas tu flight terhempas, better takyah susah2 saman syarikat flight tu ye.

Manusia kan tak perfect. So, nasib la kalo flight ko naik tu not in a perfect condition dan terhempas.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...