Saturday, October 13, 2012

"Penyakit"

Aku tak pasti la semenjak-dua-tiga menjak ni aku kemain tido awal... Pastu confirm pukul 2.30-4.00 pagi mesti terjaga... Pastu kelebet2 blog orang, fesbuk, twitter, instagram, pastu p toilet, pastu sambung tido.

Kalo sehari-dua takpe, ni tahap hari2. Macam skang ni, dah terjaga pukul 2.30 pagi lak. Awal sejam dari semalam... Ni takleh tido la nih sampai kul 4.00 kang. Apesal ntah... Agaknye minda ngan body aku suh bangun tahajjud tak... Bagos gak ah camtu... Mungkin akan aku usahakan ke arah lebih positif utk kebaikan diri sendiri...

Sedih arr sket, baru plan nak rileks2 hari isnin nanti, tapi hari isnin cuti cancel lak... Ade training... Ermm... Datang je lah. Terharu lak my supervisor bilang aku nih antara first priority utk pegi training... Macam yang haritu, terpaksa pilih org lain yang second-third choice pegi training sebab aku cuti2 berjimba di Sabah...

Hurm... Bersungguh dia nak jadikan aku technical support... Aku ok je... Tak pernah plak rasa beban ter-campur aduk segala benda macam2... Tapi kan, kesian pc tempat aku duduk tu... Terbeban ngan macam2 access yang aku ada... Ntah lah. InsyaAllah aku cuba jadi yang terbaik sebab orang dah percaya pada kita.

Berbalik pada takleh tido ni, ada jugak masanya time takleh tido ni buat masa tunggu Incik Jep calling2... Tapi jarang la sangat nak call time aku takleh tido ni ha... Aku pon tak harap sangat dia nak letak aku sbg first priority dalam idup dia... Sama gak macam aku... Sebab masing2 pon ade aim sendiri dlm life.

Aku ade gak target aku... Dia ada target dia... Kadang2 kitorang couple ni aku rasa tak lebih utk sedapkan hati org lain nak buktikan kitorang hepi sbb ada each other. Tapi future planning utk together, hurmm... Sesuatu yang actually aku tak pernah nak pikir, tapi bila org keep pushing aku, aku tanya dia, just niat tanya je lah... Dan kesimpulannya kitorang setuju nak setelkan bende2 lain yang jadi aim atau target dalam hidup.

Mase on the way nak pegi jumpe bekas jiran tetangga dia merangkap mak angkat dia yg dah pindah agak jauh tu... Dalam kereta tu, ada lah bincang pasal masing2 punya cita2, aim, its hard to find someone yang boleh ngam dengan aku bab2 aim/target dalam hidup... Surprisingly, dia sokong apa aku nak buat... Kalo dulu, aku cerita2 dengan ex aku, for sure kne condemn punya, sebab semua pikir asal kawen je pompuan kne ngalah, give up semua achievement dia utk berbakti pade suami... Uhhh... Baik aku takyah kawen kalo aku kne lepaskan semua impian aku...

Ok lah. Married sebenarnya our very the last priority in the list. Mesti nanti org condemn kan, apa dapat kalo asik kejar dunia... Cam aku lak nak tanya... Apa dapat kalo asik nak kejar perkahwinan/jodoh kalo kita tau, jodoh tu ada, tapi Allah lom tetapkan kita utk kawen ngan dia dalam masa terdekat... I means that kita kena tentukan nasib sendiri... If time has come, let it be... Just go with the flow...

Aku tau ramai akan cakap antara aku ngan dia tak serious sebab masing2 concentrate bende lain dulu... Tu hak individu la kan? Hak masing2... Ada org kenal seminggu terus nak kawen... Well bende camni sangat subjective. Macam kitorang... Aku perlukan masa, dia perlukan masa... Nak plak kitorang golongan perfectionist... Kalo nak plan, mesti kena betul2 nye plan...

Entah lah. Elok jugak la aku letak tajuk entry ni sebagai penyakit... Banyak orang penyakit lain2... Penyakit paling teruk skali adalah nak tengok orang lain jatuh... Kadang2 tu ada jugak org ada penyakit camni dikalangan org yg rapat ngan kita... Hati2 lah...

Bak kata makcik Sarah, bonda si Hajar, pedulikan apa orang nak kata... Kalo kita hidup berdasarkan cakap2 orang, sampai bila2 pon kita takkan maju ke depan... Dah asik ikut pandangan org lain, pastu kalo negatif yg org bagi, sampai bila2 pon kita jadi negatif...

Tapi takleh jugak buat hal sendiri sangat sebab nanti org tanya khabar org lain, kita lak jadi terpinga2 sebab lost contact... Macam dia cerita kawan2 Hajar... Hurmm... Aku tak rapat ngan dorang, so aku tatau pun ape jadi kat dorang... Cuma bonda dia cakap, dia je lah terkilan sikit sebab lepas dia tunang, kawan2 dia cam ignore dia... Aku sorang je macam biasa... In fact, aku jugak blur2 semua... Sebab aku jarang amik tau hal org. Haha...

Tak pernah rasanya entry aku fokus tepat pada satu hala sampai habes... Selalunya kalo entry panjang2 ni terbabas2 sampai 2-3 persoalan pokok yg jauh menyimpang dari topik asal...

Entry aku yg kena tajuk pon selalunya gambar2 je...
Post a Comment