Tuesday, August 20, 2013

Malas

Aku nak update secara panjang lebar pasal PTPTN vs CCRIS. Tapi malas lak rase. Aku rasa baik korg view je profile fb aku utk tau cerita lebih lanjut. Pasal ramai jugak tukang komen nya...

Yang cerita situasi kengkawan aku tu, nanti2 la bila senang aku cerita.

Sunday, August 18, 2013

Tah pehal rindu sangat ;P

Hehehe... Lama tak contact kot. Sana busy, sini busy... Punyaa laa calling2 merepek2 semua...


Boleh? Siap sambil main dumbell pon leh borak lagi. Tu paling takleh blah tu... Ntah ape citer, aku pun dah lupa. Tapi aku la yg banyak cakap secara tetiba. 

Selama ni kitorang asik wat ekpressi muka tanpa bicara. Hehe


Abes la quota internet aku kalo tetiap minggu camni... Mujur la tak selalu calling lama2 camni... Mujur jugak, dia yg call :D

Sedih ni, aku rasa wifi free tu dah filter ip aku ngan pc yg kat rumah la. Boleh connect, tapi tak dapat internet. 

K, fine... Nothing is free now :'(

Sunday, August 11, 2013

Kosmo! ni takde berita lain ke?


Ni cerita dalam akhbar Kosmo! semalam. Tapi aku bukan nak elaborate pasal ni, aku nak elaborate pasal isu bawah ni;

Keratan harini;

Pinjam bank weh! For 1 day or 2 days event yang tak menjanjikan keuntungan, except beban pihak lelaki. Malas ah nak cerita, aku pon lom amik kursus kawen. Last belajar bab munakahat pun time form 5. 

Value dia sama dengan PTPTN aku (dip+degree), sama value dengan kereta aku (ford fiesta s - harga sept 2012), sama value dengan ASB loan aku (aku amik 25 tahun la kekonon, tapi... Aku nak cut off lepas 5 tahun nnt - so, value interest saje aku dapat balik macam aku pinjam), dan last sekali, sama value dengan harga kos binaan rumah yang bakal aku dapat.

Bezanya, dorg buat pinjaman utk belanja, aku ada pinjaman yang 4-5 taon dari sekarang bakal bertukar jadi aset. Hurmmmm... Sedih kot dengan orang camni... 

Paling takleh blah, aku baca statement, sorang penjawat awam ni (lelaki), berkenalan dengan anak orang berada (pompuan), sebab tu dia diberikan syarat wang hantaran tinggi dan kenduri secara besar-besaran. This is sooo stupid. Haha. Tapi jodoh takleh nak tolak kan? 


Ape aku leh cakap adelah, dorang semua ni adelah gile! Haiyyoo... 

Kenapa la aku baca semua ni, aku dah la allergic dengan pembaziran membabi-buta ni. Family aku dulu ada bisnes kelapa parut, walaupun aku bukan businesswoman, tapi apa yang aku buat, semua aku pikir untung dikemudian hari. Haish, takleh terima ah bende2 camni.

Kalo aku kawen nanti (kalo la kan) aku nak semua bende sponsor ah. Tak kuase aku nak kuarkan duit bebanyak utk event yang bagi org lain puas hati. Ada aku kesah orang nak kutuk belakang2 sebab buat simple2?

Saturday, August 10, 2013

Problem

Aku ade masalah nak pronounce nama bebudak yang baru lahir ni... Especially yang lelaki. Cemana mak ayah dorg pronounce eh? Kekadang mana aku dengar sangat mak ayah dorang sebut nama ni. Kemain laju2 sebutnya.

Takde ke yang nak letak nama simple2 je? Pastu nama2 ni macam ikut trend... Ada tak eh tersama nama bila masuk skolah nanti? 

Time anak buah aku yang sulung lahir, mase tu trend nama Amirul... Bile masuk skolah, kemain bersepah nama Amirul... Lepas tu trend nama Aiman... Ramai je nama Aiman... Tu nama simple okey lagi mudah sebut... 

Last year trend nama Rayyan. Ramai je nama Rayyan. Pun bleh sebut lagi. This year trend nama Aisy. Ce kabo cemana nak pronounce Aisy ni... Adakah "a-ish" or "ai-sh" or "ai-shi"?? Confuse mak tauuu!!

Sunday, August 4, 2013

Hurmm

Excited dia pagi ni share story dia dah officially passed test "Life in UK". Just another few steps to become a British citizenship. For real. 

He gonna letgo his Malaysian citizenship. Tetiba aku jadi sedih. Tatau apesal. Maybe sebab dia cerita ngan aku, next year baru dia nak buat semua ni... Tapi test pon dah pass, so not so long way to go. 

Takpe, mujur la kitorang blom plan lagi pasal kawen. Haha. So aku ade banyak la masa lagi kat sini. Banyak lagi la kot... Atau... Still dengan long distance relationship macam sekarang. 

Banyak citer pasal long distance relationship yang penah aku baca, dorg sama citizenship, cuma bermastautin je kat luar. Ending dia balik juge ke pangkal jalan. Atau, yg mana hold citizenship luar negara (memang lahir sana) join program Malaysia my second home. Suka nau dorg dengan Malaysia. Tapi dier ni, give up citizenship.

Ahaha. Aku tatau ape aku pikir, tapi nak kata tak ready lagi, memang ah. Tatau sampai bila baru aku ready. Da la raya taon ni mungkin last aku raya kat sini. Pasal raya next year aku da janji nak beraya ngan dia kat sana. Haha. Agak2 Angah bagi tak aku pegi sana taon depan? Hihi...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...