Sunday, February 24, 2013

Bateri keta kong!

Harini tadi ade jemputan suruh si Aiman ni join pertandingan mewarna kat D'Piazza Mall Bayan Baru... So awal2 la kan bertolak kuar umah semua pukul 7.45pagi... Senang aku nak cari parking kot... Haha...

Sampai je kat sana, aku ingatkan ade pertandingan mewarna boring2 macam aku ngan Zefarina penah tengok kat Sg. Besar dulu nun... Rupanya macam best je kelihatannya... Karnival kesihatan tuu... Siap ade senamrobik uolls!!! Wah, semangat waja aku join ngan muke tak malu walaupon pakai selipar.

Fun kot menari aerobik... Haha... Aku takleh nak snap gamba sendiri kot sebab sebok sangat bersimpang siur tangan menari2... Haha gambar. Eh termasuk skali acara mewarna tu. Meriah kan?


Ni wakil family aku. Nampak tak? Nampak tak akak ipar aku pun tolong warna sekali?

Haaa... Ada sorang uncle ni lagi best. Dia guna term gotong-rotong satu family mewarna. Aku rasa anak2 dorg ni takde feeling sangat pon, parents je yg nak tunjuk bakat ni ha...

Aku je tak join Aiman mewarna sebab aku sebok facetime dengan buah hati pengarang jantung. Haha. Mau tau la, abes aku bawak berjalan keliling hall sambil sembang gelak2 tengok phone macam tengah nak snap muka sendiri... Ada kot senyum2 ingat aku dah tak betul. Haha...

Ni time tengah buat2 musyikil kenapa ntah? Takde motip sebenarnya =..="

Pastu, ada la acara lain2 semua which is aku agak layan tak layan je sebab menggelupur bateri phone da nk abes. Pastu tak bawak charger serbaguna tu... Hurmmm... Pe lagi, bawak diri charge phone dlm keta la... Pastu masuk hall balik, tengok naga bergasak la, memacam. Ada video, tapi aku malas nak tempek kat sini.

Charge phone dalam keta yg statik okey, yang mana aku lupa langsung bahawa bateri keta jenis sel kering sangat la cepat kong. Tapi masa ni okey lagi. Steady. Caj pum secara cepat. Dari 10.45pagi sampai pukul 11.00pagi... Pastu kuar, cari dorang semua, bila tak jumpa terus pegi derma darah. Lepas derma darah baru jumpa ngan dorang, duduk2 balik, pastu rakam apape yang patut.

Derma darah... Kali ke... 4 kot? Tak bawak buku. Tapi mesti kne pose bajet comel :)

Elok je aku abes rakam budak pompuan cina menyanyi lagu bukan cinta biasa, bateri phone empty terus. Comel okey dia nyanyi... Jarang kot dengar chinese girl nak nyanyi lagu melayu... Hurmmm

Pastu apa lagi, pegi la charge... Kali ni lama sket. Dekat 2 jam jugak ah... Siap sempat whatsapp ngan Atin... Tau2 je la whatsapp... Lagi la makan bateri kaw2 punya... Dah la tengah charge phone, bukak aircond (tapi xhidup enjin keta), dengar radio lagi... Mana la bateri keta tu tak kong?? Dekat pukul 3 baru tutup semua, kuar cari dorang kat dalam dewan. Nak ajak balik. Waktu tido petang aku terganggu kot masa ni, sebab event camni...

Dah semua setting tune nak balik, sekali keta takleh start. Ah, jem. Takkan keta baru pon leh rosak?? Mana ada aku usik or modified apape...

Aku call car dealer tu, Kak Mizan call abang aku. Seb baek la abang aku dah balik, baru sampai dari camping... Dia tengok. Mula2 ingat starter prob. Ye la start je kuar bunyi huduh piang kot. Pastu baru perasan lampu2 dashboard semua padam. Huhu...

Start syak bateri. Kalo bateri, kena cari jumper je la. Sambung pastu start. Cam mustahil la bateri keta aku total damage... Padahal keta baru kot. Abang aku lak gelabah, dia siap tanya membe dia nak pinjam bateri keta. Pinjam bateri okey? Bukan jumper.

Abang aku antar kakak ipar aku ngan anak2 dia balik umah, pegi amik kawan dia, tinggal aku ngan keta. Takut woi boifren yang terutama ni kena culik... Haishhhh... Dalam hati aku berharap kawan dia setuju ah cari jumper je.

So dia ngan kawan dia siap angkut anak2 kawan dia tu lagi datang tengok keta aku. Kawan dia pon sangat kompiden yang keta aku hanya memerlukan jumper je buat nak charge bateri sekejap. So kitorang reccee cari kat Giant Bayan Baru. Mujur la ada kot. Huhu. Melayang duit aku sket. Takpe la demi buah hati si kumbang biru ku sayang.

So ni la dia pengajaran. Kalo nak charge phone, pastikan keta bergerak jugak supaya bateri keta pon akan dicaj semula... Jangan caj phone sesuka hati akibat mengalami kebosanan yang melampau pada waktu keta tengah statik. Caj skejap2 takpe tapi jangan melampau2 macam aku. Haha.

Lagi satu, penting ye kawan2, yang mana pemilik keta auto macam aku ni simpan jumper untuk kegunaan masa depan. Nak pulak pesen sengal cam aku... Boleh terfikir nak charge phone dalam keta yang tak bergerak siap bukak aircond, dengar radio, tanpe terlintas langsung difikiran akan segala akibatnya nanti...

So jumper la keta aku ngan keta abang aku... Dah steady, aku melenjan keta tu sampai dikejauhan 24.5km aku bawak semata2 nak bagi dia charge balik at least sampai 90%. Kalo tak, esok camne aku nak pegi keje hoi... 24.5km dalam Penang ni bersamaan dengan setengah jam lebih la sebab kira sekali jalan jem lagi. Jangan tatau sini weekend pun jem. Lenjan keta tanpa radio, tanpa aircond.

Tapi best ah. Rasa mcm dia reset balik brape L minyak pegi keta aku utk 1km... So far, sebelum bateri kong, 8.9L/100km.. Skang dah jadi 5.8L/100km. Good sign la kan makin sikit dia makan minyak utk 1km perjalanan. Tempat keje aku 15km kot...

Esok kita tengok lain, betul ke tipu dia punya reset tu. haha.

Monday, February 18, 2013

Kritikal

Hurmmm...

Jenuh ni nak pikir :-\

Kalo aku nak kawen ngan dier, aku kene/perlu tukar citizenship macam dia. Tapi aku penangites maaa... Lain sikit cerita dia... Boleh ade 2 warganegara okeh? Macam orang orang yang duduk sempadan kedah/kelantan dengan thailand... Tapi, masih.... Aku perlu fikirkan dengan lebih deep dan muktamad.


Sikit la kasik korang tengok mende kitorang sempat whatsapp tadi... Haha... Bukan mengular keje, okeh... Tapi aku saje2 msg dia pasal aku stress sangat asik reject keje orang... Bahaha... Bapak kejam bunyi asik reject tu... Ni sambung dari discussion hari hari sebelum tu la...

Pasal kawen...

Aku pun tak pasti nak decide kawen bila. Hujung tahun ni or awal tahun depan dia kena transfer pegi Korea Selatan. Tu dengar dengar macam setahun jugak la... Aku chill je... Masalahnye orang sekitar aku ni la tak pandai nak chill... Kang sesuka hati je letak label aku ni andartu... Tak laku ah... Pebende semua... Ntah la... Yang pasti, selain dia, letak la sape pun confirm aku wat tak layan punye... Sebab aku sayang dia je. Orang cakap jodoh tak kemana, kan...

Aku yakin, sebab jodoh jugak ah... Sebenarnya aku ngan dia ni bleh rileks je tak penah nak gaduh, jeles tahap teruk, support each other sampai nak dekat 15 tahun... Bercinta tu kengkonon baru lagi ah... Tak sampai setahun kot rasanya... Alaa, bende count kat sebelah ni menipu je... Sebab tarikh tu aku saje letak pasal tarikh tu aku propose dier jadik boifren aku.

Tak hagak kan? Aku yang propose dia. Bahahaha... Ade aku kisah? Aku dulu couple dengan ex aku yang dorang sendiri propose aku pon selambe ayam dorang pasang 5-6 orang blakang aku... Siap alih alih slambe ayam jugak dorang dump aku. Suruh awek baru maki lak tu. Ape salah aku tah... Pastu mase kapel ngan ex aku pon dalam diam diam aku bandingkan ex aku dengan dia. Dulu aku takut nak cakap aku suka dia sebab dia ni cam ramai peminat... Takut ah jugak kne reject...

Tapi bila da aku asik dapat ex yang tak penuhi kriteria langsung dari segi rupa, survival skill, education, so aku rasa ade baeknye aku tanye dier je sendiri... Haha... Memang style berani mati ah... Pastu tak kne reject plak... Siap hepi hepi lagi... Siap balik Malaysia jugak mamat tu sebab nak jumpa abang aku...

Touching gila. Ex aku dulu, gedik je lebih. 

So skang boleh tak kalo sape sape sebok la tanye bile aku nak kawen, aku nak sponsor secara terus. Sponsor segala la. Dari tiket flight, sampai ke kenduri kawen. Takde sponsor kalo, aku cadang buat doa selamat kat masjid je. Sebab nampak kan, masa depan aku, sebelum aku keluar dari sini adelah memerlukan ongkos yang banyak... Tak sampai hati lak nak harapkan semua suami yang setel. Sadis kot. Bahahaha... Amboi! Kemain. Blom apape lagi kan dah suami suami bagai....

Kira dah boleh la kot kalo aku nak lancarkan kempen sponsor aslina & jeffri punye wedding. Terbuka kat sesape je yang baik hati dan budi pekerti nak sponsor majlis mengikut kehendak korang... Opkos la ramai yang nak buat grand grand bukan? So untuk kepuasan sendiri, sila la sponsor... Takde la nanti blakang blakang aku dengar komplen itu ini kurang... Haa... Kan senang gitu...

Saturday, February 16, 2013

Instagram

Bila tengok lama2 aku jadi geli...

Serious la weh geli ngan bintik2 tu... Kadang2 aku geli dengan polkadot. Sedih gila hidup cemni =..="

Gila twitter

Print screen tweet aku yg ke 7785. Tarikh kelahiran aku tuuu!! Haha...

Aku miss tweet aku yg ke 7777...

FYI, aku jarang follow org tak tentu hala, pastu suka hati aku la follower sikit ke camne... Haha... Paling penting, yg aku follow tu semua rajin sembang ngan aku... Haha

Tuesday, February 12, 2013

Sweet itu subjective.

Ye aku tau, aku agak ketinggalan kot update pasal ni... Muahaha... Tapi ade aku kesah??

Last 2 weeks ke camne citer setia hujung nyawa tu da abes... So elok je abes episod last tu maka berlumba2 la tweet pasal sweet nye la dorang tu... Pakai baju sama la, romantik manje2, etc. fyi, aku tengok episod second last ngan last je. Maka memang aku tatau hujung pangkal citer. Ikut perkembangan pon kat twitter tak pon budak opis sebok bercerita.

Aku cume kesian je kat jejaka2 diluar sana apabila awek/bini dorang layan citer camni, pastu suruh dorg applies bende sweet2 yg dalam drama tu dalam kehidupan biasa... Rase mcm... Alahaiii... Kesian...

So ade la sesi jejaka2 start memberontak protest kat twitter supaya awek/bini dorg jadi realistik sket... Tapi aku rileks je langsung tak terpengaruh ngan sweet2 yang ditayangkan dalam tv... Sebab??? Pade aku, boifren aku sekarang lagi double triple sweet dari drama dalam tv...

Seriously?

Tapi pade aku laa... Pade korang, terpulang... Maka sebelum request jejaka2 korang buat bende2 yang korang rasa sweet sangat macam dalam tv, baik korang pikir balik ape best nya jejaka pilihan korang tu masa mula2 korang kenal sampai jatuh chenta. Nescaya mesti korang akan nampak betapa sweet nye jejaka pilihan korang dengan gaya dia sendiri. Buat apa nak tiru dalam tv tu...

Kepade jejaka2 di luar sana, kalo awek/bini korang beriya suruh korang sweet umpama cerita cinta dalam tv, maka korang pon demand la dorang suh jadik lawa cun mcm partner lelaki sweet dalam tv... Baru fair and square, ye dok? Haha...

Aku ingat nak attach gambar... Tapi masalahnye gambar aku ngan dia banyak sangat lak yang aku rasa sweet tak terkira... Sweetness dia ni memang boleh buat aku kena diabetes la senang cakap...

So, hargailah ape yang korang ade, okey? TV tu imaginasi je lebih... Hidup kena la realistik sket ye dok? Dah la. Merapu plak di hari cuti2 begini... Hehe

Wednesday, February 6, 2013

Wordless Wednesday #22

Dia hilang................ :'(

Monday, February 4, 2013

Bosan

Deactivate fb. For good.

Aku stress sebab segala pergerakan dalam fb tu macam kena kawal. Sampai aku rasa macam dah takde privacy sendiri plak. Memang la bende2 lain aku tanak org tgk aku da filter la hapa...

Tapi bende aku like? Kemain bersepah nampak je dipandang. Lebih2 lagi melibatkan Incik Jep. Aku tak larat nak dengar nasihat orang la bagai even relatives suruh aku cari lain, sebab dia macam tu macam ni.

Setakat tengok gambar je memang la sape pun boleh judge. Korang kenal dia? Macam aku kenal? Macam 15 tahun lepas? Macam 2 tahun lepas? Macam tahun lepas? Macam sekarang?

Aku tak suka dengar benda yang lama2 bila makin banyak, aku pun boleh terpengaruh percaya padahal org yang cakap pasal tu tak kenal pun org yg diperkatakan tu camne. Tolong. Aku letih. Biar aku ngan dia ngan life kitorang je boleh?

Ignore us, please?

Baca benda2 yang sweet2 aku share kat blog ni je plis?

Sunday, February 3, 2013

Dosa pahala.

Aku bukan la terer sangat bab2 agama, tapi just musyikil je dengan sesetengah pendapat yang beriya2 cakap dosa sorang pompuan tu, penjaga (ayah, abang or even husband) yang tanggung. Bukan sikit2 tapi semua.

Aku rasa ragu2 sikit sebab aku penah terbaca hadis menyatakan setiap manusia yang dah baligh, tak kira lelaki ke perempuan, sempurna akal fikiran, kalo dia buat dosa, dia tanggung dosa dia sendiri. Special case untuk perempuan, if dia buat dosa, penjaga dia pun terlibat sama. Tapi dosa penjaga dia tanggung tu bukan la SEMUA DOSA pompuan tadi, tapi dosa sebab tak bimbing pompuan tadi dengan betul.

Sama jugak ibu bapa yang tak binbing anak dia betul2. Mungkin la cuma dapat dosa sebab lalai dalam mendidik anak (kecuali anak2 yang blom baligh, dosa tertakluk ke ibu bapa, cuma berapa kerat sangat budak2 belom baligh nak buat dosa besar?) Aku rasa pengertian baligh tu sendiri pon bukan sekadar tanda2 secara fizikal, tapi termasuk juga kemampuan berfikir. Sebab budak2 zaman skang sangat matang berbanding usia. Matang akibat pengaruh media.

Aku tak tahu. Tapi secara logiknya, kalo dosa seorang wanita ni semua husband dia tanggung, kenapa keluar juga hadis or even dalam AlQuran sendiri ada cerita Nabi Muhammad nampak wanita adalah penghuni neraka yang paling ramai. Maknanya terbukti la dosa2 sendiri, sendiri tanggung.

Let say, parents or husband dah didik wanita ni betul2. Tapi dia yang pilih taknak ikut apa yang diajari, aku rasa bukan salah org yang ajar tu. Cuma, org yg ajar dia (parents or husband) tu dapat tempias dosa dia sikit sebab dia pilih tak amalkan apa yang diajar. Well, I just can say tempias sebab tak adil untuk judge orang lain tak boleh membentuk dia.

Sometimes benda2 macam ni depends pade individu jugak. Aku tahu Allah s.w.t takkan bertindak secara tak adil untuk biar orang lain tanggung dosa orang lain. Kalo boleh tanggung dosa orang, apa motif kewujudan malaikat di kiri kanan kita untuk catatkan amalan?

Sama jugak mcm pahala... Kalo wanita tu amalkan kebaikan, dia dapat pahala, org yang ajar dia buat kebaikan pun dapat pahala. Aku percaya semua mesti adil.

Logiknya, kalo dosa boleh transfer, boleh orang lain tanggungkan, maknanya yang membuat dosa tu makin menjadi2 la dia sebab in the end nanti boleh kira dia clear dari segala dosa2. Senang2 ja dier masuk syurga sebab takde dosa, pasal dosa dia orang lain tanggung. Tak adil kan?

Just untuk renungan. Ini sekadar pendapat je. Perihal dosa pahala ni, sape lah kita nak judge kan. Allah s.w.t lebih mengetahui segalanya. Wallahualam.

Saturday, February 2, 2013

Kucing.

Bulan lepas, jumpa budak bulus ni masa new year. Kitorang assume dia baru umo sebulan lebih masa tu.

Tapi sepanjang 2 minggu first duduk ngan kitorang, makanan anak kucing dia tak layan, susu untuk anak kucing lagi la dia tak layan.

Dia suka makan nasik. Awal2 nasik ngan telur goreng. Pastu dia macam da boring makan nasik dengan telur goreng, bagi nasi kosong gaul ngan ikan bilis tumbuk. Belasah je makan. Kekadang tu bagi nasi kosong gaul dengan minyak bekas goreng ikan. Makan jugak. Nasi kosong semata2 pun makan. Nasi lemak lagi la dia makan. Memang gila nasik budak bulus ni.

Senang kot jaga dia. Air minum dia cuma air kosong je. Pastu sepanjang duduk ngan kitorang, takyah toilet train langsung. Asal nak membuang je laju je berlari2 ke tandas. Agak2 pintu tandas bertutup, selamba je lepaskan hajat depan tandas. Janji dekat ngan tandas. Sapa ajar, ntah.

Ni gambar bulan lepas.



Ni gambar tadi. Tak nampak banyak beza pon pembesaran dia. Perut je makin bulat.


Ke memang dia genetik tak boleh membesar?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...