Wednesday, November 28, 2012

Wordless Wednesday #20

Rindu nk ke sini lagi...

Tuesday, November 27, 2012

Tertinggal

Sesape yang bawak kenderaan, tak kire la 2 roda, 4 roda, 8 roda atau takde roda sekalipon, sile jangan tinggal otak anda merata2 ketika memandu.

Kalo nak tinggal jugak, jangan jadi benak sangat nak jalan straight tapi himpit kiri/kanan sampai takde ruang utk moto2 nak ke sebelah kiri/kanan. Tolong bertimbang rase sket.

Orang lain pun nak hidup lama jugak. Bukan kau sorang je ok? Kang moto tu sagat keta mahal kau, kau marah... Tapi tu lah, sebenarnya tak sampai hati la plak nak panggil kau bodoh kan?

Monday, November 26, 2012

Hurmm...

Nampaknye kisah aku ngan Incik Jep da merebak sampai ke family Singapore... Agak jenuh sebenarnye aku kne interview ngan Om Ari... Ahaha... Om pulak kan... More formal kot :)

Tadi sebelum naik flight balik Singapore, Om request nak tengok gamba Incik Jep. Dia just tanya camne orangnya, camne kenal. Hah! Camne kenal tu, aku pun susah nak explain. Semalam kalo ikutkan nak bagi Om borak sambil interview dia via facetime. Tapi elok je time Incik Jep free utk contact aku, aku dah flat. Letih gila drive merata sehari suntuk semalam...

Tu la first time aku drive sepanjang hari sambil singgah makan2 sekejap kat umah kenduri semua... Actually Om datang sebab kenduri Asri anak mak andak semalam... Dier datang dengan saudara lain, dan ade lagi relatives Singapore yg datang semalam termasuk manusia yang berjaya buat Incik Jep jeles haritu :)

Dalam borak2 ngan dorang, sekali Om mencelah kata tunggu aku nye turn plak dengan orang UK. Siyes aku pon terkejut sebab tak penah citer pun ngan Om pasal dier... Haha... Kat fesbuk pon tak obvious sangat relation kitorang, tatau la kalo Om pon google juge pasal aku. Haha. Kemain.

Tadi sebelum balik, Om tengok gamba dia, Om cakap nak inform relatives dier kat UK (relatives root belah arwah ayah juge, tapi aku lom discover sape coz Om pun tengah plan on project utk kumpul family root kitorang) suruh tengok dia pastu inform Om dia ok atau tak.

Haduuiii... Ade test jugak rupanya... Sebab dari segi luaran dan citer aku, Om dah ok sebab education background dengan survival skill dia cam agak kuat... Tapi ade bende lain yang Om nak tau. Aku tau Incik Jep boleh lepas punye semua bende kalo jodoh kitorang kuat.

Nampaknya memang aku special abes di mata Om sebab dia memang nak someone yang terbaik utk aku. Om pon da mcm ayah aku da sejak arwah da takde. Dan aku rase confident sangat dengan Incik Jep sebab dia pun actually ade persamaan ngan Om. Suka perhati orang.

Kalo ex2 aku la dulu nak lalui test Om ni, mau ramai kne reject. Hehe. Survival skill out, life target pon out. Elok jugak la dorang dump aku awal2 dari lagi perit Om suruh aku tinggal dorang. Yep, aku mmg akan ikut cakap Om sebab selain arwah ayah dengan abang aku, dia tau ape yang best utk aku. Sebab dia jugak, aku ade macam2 plan jangka panjang dan suka fikir utk long term.

Dia pon tau taste aku tinggi. Haha. Sebab keta aku tu agaknya. Tu lah tah kenapa, semenjak dua menjak ni, sepupu2 aku, dan agak banyak la yg perasan aku agak high taste lately. Haha...

Oh ye, jom layan gamba2 kat bawah ni

Gamba aku drive keta (syiok sendiri ala2 datin dlm "lefthand drive" car - sape tau pasal keta aku, sile dok diam2)

Gamba kat umah kenduri dan gamba mase antar Om kat airport. Mujur gak harini aku cuti... Leh antar Om kat airport. Punya la ramai orang kat airport harini sbb jemput jemaah haji Penang balik ke rumah. Sampai pening cari parking.













Thursday, November 22, 2012

Latah

Aku bukan la benci sangat dengan orang melatah ni... Cuma menyampah bila kantoi orang yang melatah ni buat2 latah.

Tau camne buat2 latah?

Macam... Kau dah cuit dia, tapi tetiba dia boleh pause sekejap dlm 2.5 saat lepas tu baru melatah. Melatah jenis bukan2 pulak tu. Segala mencarut habes kuar. Lepas tu buat muka tak bersalah. Dari kesian aku terus hilang respect.

Tapi melatah ni bukan la penyakit. Lebih kepada habit. Macam yg mencarut2 ni seolah2 kau amik kesempatan nak mencarut kaw2, padahal sebelum tu punya lah ayu, tertib, lemah lembut... Pastu kau nak orang kesian kat kau sebab melatah? Tolong lah... Rasa nak humban dalam kawah gunung berapi lagi adalah...

Please lah... Kalo terkejut sekalipun, tak payah la over sangat melatah lepas tu mencarut. Aku pun dulu penah melatah, tapi aku boleh je kawal. Nak plak kau muda lagi... Bukan dah tua pun. Kawan kau yang buat kau melatah pon sama la 2x5... Dah tau kau melatah carut2 lagi suka nak buat kau melatah. Elok lah 2-2 sekali aku humban. Annoying tau tak?

Lastly, aku tau bab2 terkejut ni takleh nak kawal sangat, tapi tolong la rasional/alert dengan keadaan sekeliling sikit bila melatah...

Macam makcik tadi... Mana la aku atau pengguna jalan raya yang lain tau kau ni kaki latah... Dah kau kuar simpang tak tengok kiri kanan, belasah kuar je dah tentu la kena hon... Boleh tak kau melatah langsung tekan minyak???

Please la. Nasib baik tak arwah uncle depan aku tu. Taknak aku jadi saksi tempat kejadian... See? Bahaya gila kan ikut kepala sendiri dengan melatah ni??

Sila la alert sikit... Jangan buat kepala sendiri je...

Tuesday, November 20, 2012

Bertambah-baik?

Email kena sembur lagi. Pasal quality. Macam selalu... Haha. Pasal satu scope ni lah. Apa bosan gila nak mati kot budak2 team tu. Tatau la dorang pon kene sembur ke tak, tapi aku yg tak berapa nak terlibat pon kena. Aku tak buat keja?

Heyy...

Haritu aku "buat keja" siap antar email la bagai cakap under training dengan someone someone... Yang klakar tuh direct kot antar, biasalah... Aku kan tahap2 dorang or lower KATANYALAHHH...

So aku pon last2 malas la nak amik tau. Dah la client datang haritu pon ade buat training jugak kat dorang. In fact, apa jadi pon aku tatau la, seriously training ke atau main2 saje. So salah aku ke kalo training bagai nak rak tapi careless tetap ada? Tak penah dengar pasal checklist kot. Kata senior...

Senior my ass lah... Haha. Lantak la bukan aku kene menjawap pon email tu. aku ade je rekod yang cakap aku takyah buat "keje" tu. Eh aku pon malas la nak hadap keje dorang. Haha. Jangan kata hadap keje dorang, hadap dorang depan2 pon aku jadi tak berapa nak sudi. Haa... Aku memang sombong pon. Tapi ngan dorang je lah.

Sapa baca ni kalo terasa tu nasib lah. Aku tak mention sapa2. Why not kalo terasa, tak puas hati, dtg je cakap depan2 aku kat opis dari mengutuk blakang pastu cakap aku mengata dorang secara terbuka kat blog. Haha. Tau pulak blog ni... Yang nak terasa lebih2 tu apahal? Memang keje kau la kan sebab tu terasa?

Tak penah aku rasa nak promo blog ni kat mana2... Bukan best pon, sampai ada yang sibuk nak jadi stalker? Ketagih yeh?

Saturday, November 17, 2012

Peduli

Selama ni mcm aku tak peduli langsung rupa bentuk blog aku bila tengok online dari medium lain...

Yelah, aku post dari iphone ni ikut sedap hati aku jeee... Tak kisah gamba terbesar sikit ke, menyenget ke, apa ke, janji aku bahagia post bende yg aku sesaje nak post kat sini...

Haha lantak lerrr... Orang cakap apa guna ada phone canggih tapi tak fully utilized kan... Dulu phone lain aku main campak2 je sebab tak banyak bende aku leh guna kat phone, paling haru, baru nk multitask sikit dah hang la apa, siap restart lagi...

Skang ni iphone ni mcm tanak lepas... Betul2 dah mcm personal organizer aku ha... Tambah lak wifi free dah ade balik... Hahaha... Okey laa saje bebel sini pepagi ni sebab teruja tengok blogger application ni dah berubah rupa... Heee <3

Thursday, November 15, 2012

Diabetis

Hahaaa aku da on the way nak tido ni... Tetibe call masuk... Ringtone Jetlag ~~~~FACETIME!!!

Wawawaww... Kul 11.47 mlm tadi waktu M'sia, kat sana dalam 3.47 ptg... Dpt cakap2 9 minit pon jadik lerr...

Yeahhh, si dia buah hati saya curi2 call time keje :)

Rase cam sweet nye lah Incik Jep ni... Hihihii... Banyak2 sweet camni nanti leh kene diabetis saye tau... Tapi diabetis dlm hati je lahhh (a.k.a ANGAU)

Sempat jugak aku follow kelas nyanyian ala opera. Blaja high low tone... Haha...

Okey, good night semua... Kepade yang cuti Awal Muharam, selamat semua, semoga azam baru kalian dipermudahkan :)

Aku still keje pagi nanti. Hehe.

Wifi percuma dah takde. Sedih sekejap :'(

Wednesday, November 14, 2012

Wordless Wednesday #19

Monday, November 12, 2012

Jangan Cube Carik Pasal

Aku buat status ni haritu pasal hal lain, tetibe boleh lak si Hafiz ni datang menyelit kuar topic. Hahaha... Sori lah aku malas nak hide nama2 ni... Terpulang la kalo korang da baca nanti nak add dorang ke tanak... Suka hati. Tapi si Hafiz tu suami orang okeh.

Tapi tu lah... Jangan cube cari pasal ngan aku... Nak buka2 cerita pasal bila nak tunang la, nak kawen la segala...

See pengakuan terang2 di situ?? Maka, next time kalo ada orang tanya lagi bila aku nak tunang ke apa, nak kawen, kalo takde niat nak sponsor, sila dok diam2.

Aku nak sponsor tak banyak... Alang2 sponsor tunang kan, baik aku request sponsor kawen skali sbb aku malas tunang2 ni... Baek sponsor kawen terus... Sponsor kawen aku tak la banyak sangat... Just mcm kat bawah ni jer...

1- Tiket penerbangan pegi-balik untuk Incik Jep, dan pegi utk aku sebab pas kawen for sure kalo dia still keje sana, perlu la aku ikut dia pi sana kan?

2- Sponsor dewan kawen sebab kat Penang ni kalo ada baik hati nak sponsor, aku nak buat kat setia pearl island... Bukan dlm hall, tapi yang mcm balcony tu. Dengar2 situ lagi mahal... Oh ye, sekali ngan 4-5 bilik hotel room utk family belah lelaki. Kalo belah Incik Jep lak... Leh kot sewa hall kat Putrajaya tu sekali ngan Marriott hotel kat situ. Pon 4-5 bilik gak utk family aku...

3- Wedding planner yang super cool yang bleh manage utk 2-2 majlis sekali, kat Penang aku nk buat tema oldies, retro + garden sket siap ngan lampu2 chantek sbb malam kat balcony gelap. No spotlight sebab aku silau.

4- Makanan, kalo kat Penang, for dinner ngan lauk pauk mesti la mcm kat hotel, BUKAN BUFFET, tapi ala2 mcm 5 star restaurant. Ada appetizer, main course ngan dessert, utk just 200 org SAHAJA. Tau je lah kan maknanya utk saudara mara terdekat sahaja. Kat belah lelaki, suka hati dia nak buat camne pon.

5- Dress & suit kitorang seperti tempat Incik Jep selalu tempah utk dia buat persembahan, iaitu di Bangkok. LOL. Aku lak nak tempah tak jauh... Bukak fesbuk, cari je Fleur by Mrs Him... Tau kan tailor dia camne gempak... Haa...

6- Pakej spa yg best2. Include wax apape yang patut. Haha

7- Honeymoon - dlm Malaysia adalah kat The Roots (http://rootsmalaysia.com/Concept.html) dengan kalo kat luar, sile sponsor pakej ke Tavarua Island. Tatau, sile google.

See? Tak banyak kan? 7 jenis benda je aku mintak sponsor. Aku malas laa nak kuar duit sendiri atau suh Incik Jep kuar duit buat bende cam aku list kat atas tuh...

Tapi dah sebab orang suka tanya sangat kan? Apa barang tanya... Hulur la sama barang RM1000 atau ke atas... Sorang sponsor RM1000, mana tak cukup, baru kitorang topap.

Ha amacam? Lagi berani nak tanya? Memang nak buat majlis sekali harung je, takyah tunang2 memandangkan list2 aku buat ni tak masuk pon majlis bertunang...

Orang cakap tunang ni proses kenal2 antara satu sama lain... Tapi kalo dah namenye kenal lama, dekat berbelas tahun, cuma beberapa bulan kebelakangan ni je fall in love... Baek la teruskan je... Ni bukan pasal tak sabar ke apa, tapi bende baik nak lengah2 kan? Are you kidding me? Kata Islam??

Personal opinion aku adelah, tunang ni just semata2 sebab adat je skang. Tak penting sangat. Or saje buat time frame bagi pasangan tu menggelabah kumpul duit sebab nak buat majlis antaranya macam yang aku demand kalo ada yang nak sponsor. Siap ada berhutang bagai. Are you serious? Nak puaskan hati semorang tapi hutang utk majlis kawen? Are you nuts?

Aku beli keta mahal2 tau lak condemn aku membazir. At least aku beli keta tu ada la jugak kegunaan dia mungkin sampai 6-7 tahun nanti. But, hey, wedding? Nak bagi org tak mengata? Are you serious?

Kalo takde sponsor, aku just nak buat yang wajib je. Seriously. Kot orang nak mengata kat belakang sebab kene tangkap basah ke apa sebab simple sangat its up to you. Sebab lepas kawen memang aku takde dah kat sini nak dengar orang cakap blakang. Abang aku pon tak hadap nak peduli orang cakap. Tak effect gaji dia pun. Lagipun pikir logik sket. Sembang weekend seminggu sekali boleh kene tangkap basah? Are you nuts (again)?

Haha.

So, ada sponsor tak?

Kat komen tu, baru tanya sponsor, terus senyap. Sentap lettewww...

Sunday, November 11, 2012

Malays VS Islam

Is it when you were born as a Malay, compulsory to be Islam? I thought only if you were born as Islam then only should retain Islam for the whole nasab.

What if, let say IF.... Any of aboriginal claiming they ARE Malays, and their lives somewhere undiscovered, suddenly we found them, and they said they are Malays but atheist, have no religion, know nothing about something to believe, or still believe in magical power, etc, what should we do? Force them to choose Islam, just because they claim that they are Malays??There were many peoples out there and we never know how can they survived... Pls open your mind.

I strongly believe only once you are Islam, forever you are Islam. It is mandatory.

As you can see, Islam is not necessary refers to any of the race, nation, ethnic, community. Have you ever heard any of the Arabs are born Christian? Based on what we've learn, most Arabs are closely connected to our beloved Prophet Muhammad S.A.W... But yet some of them have different religions to believe.

What else? Just my 2 cents.

Islam does not have exclusive rights to any specific culture/race/nation.

I'm not supporting any politics issue regarding YB Nurul Izzah's statement, but this is my personal opinion.

Thursday, November 8, 2012

Kurang kasih sayang

Kadang2 kan aku jadi pelik lak kat manusia2 yang kalo aku yg check keje dier... BANYAK SALAH.

Tak bosan ke baca apa yang aku list pepanjang? Aku strict. Selagi tak puas hati, selagi tu aku reject. Takde lebih-kurang-halal.

Tak bosan ke ha baca salah2 tu? Tak bosan ke nak fix banyak2?

Aku bosan tau nak mengarang ayat?

Ke dorang ni kurang kasih sayang?

Huk aloh parah la kalo kurang kasih sayang... Aku dah la susah nak sayang orang... Lebih2 lagi yang buat idup aku jadi bosan. Mau aku blacklist sampai mati.

Saturday, November 3, 2012

Rimba Bara

Tak sangke nama group sebegini pelik pon leh gak menang tempat ke-3 tournament bowling utk project Ross tadi.

Tempat ke-3 je? Pehal citer tempat ke-3? Opkos la sebab aku dlm team tu... Kire hebat gak la dgn jatuhan pin sebanyak 886 utk 3 games. Tahniah utk aku, Syahnaz ngan Ustad. Hehe.

Tempat first group nama lain, tapi ahli lain sebab tukar last minute pasal ada yg tak datang. So first tu lead dgn 919 jatuhan pin. Second lak nama group je "Melongkang" tapi hebat gak la longkang2 pon bleh 907 jatuhan pin...

Team aku ni dpt no.3 kire nasib la kot sebab ada lagi 2-3 team dengan total jatuhan pin 800++. Gilanye tournament penah aku join. Happening abes arr... Tapi malangnye takde lak gamba kat aku sangat. Terlebih fokus sampai lupa bergambar. Haha.

Anyway, aku enjoy gila main bowling kali ni dari yang sebelum2 ni, iaitu dengan manusia2 plastik. Tapi pelik lak. Tak nampak muka sorang pon manusia plastik? Sebab nampak nama aku ke dorg tanak datang? Haha. Boikot abes nampaknye. Tapi tak menjejaskan game pon. So, ade aku kesah?

Tapi hadiah tak dapat lagi ni. Nak bagi2 hadiah tadi, manager dah blah dulu la plak dah... Individu lak utk male, GP menang... Phergh gempak gila dia main... Dia la antara penyumbang kemenangan group first tu... Individu female Kak Ina menang... Pun gempak jugak main... Tapi team dia tak lak menang. Hihi. Apepon memang best arr... Next time leh wat lagi. Tu pon kalo aku still kat Echo la.

Taon depan kan nak pegi UK. Opppsss...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...