Friday, August 27, 2010

Minggu Ke-MALANG-an.

Minggu ni aku sibuk dengan test. Macam-macam test. Sederet 3 hari pulak tu.

Dan merupakan minggu yang sangat malang bagi aku.

Isnin haritu siap tertunggu-tunggu kelas yang confirm-confirm cancel. Sape ntah bawak khabar angin cakap ada lecturer lain bakal ganti tempat beliau sementara takde nih. Sebenarnye takde pun sape-sape. Grrr... Masa terbuang sikit kat situ.

Selasa pulak tibe-tibe ade kuiz. Takde hal la. Memang expect pun kuiz atau test untuk haritu sebab minggu sebelum cuti dia cancel test/kuiz tuh. Sekali lecturer tu bilang nak buat test malam esok plak. Haaaaihhh... Esok pun ada test subjek lain jugak. Takde timbang rasa betul.

Rabu test untuk subjek lain. Mula-mula ingatkan dah kena berkampung dalam fakulti sebab kelas hari Rabu tu adalah pagi ngan petang. Sekali dia cancel kelas petang. Wuahh... Laju la balik umah. Cadang-cadang malam tu, lepas bukak puasa baru shoot datang fakulti balik untuk test malam.

Sekali on the way datang malam-malam tu... Kelam-kabut punya pasal ingatkan dah lambat, hampir-hampir langgar sorang pakcik berbasikal malam-malam. Apa motif dia bawak basikal hampir tengah-tengah jalan, aku pun tatau. Mujur sempat elak dier. Kalo tak, mesti terjadi aksi kemalangan antara moto aku yang selaju 100km/j dengan beskal dia dekat corner jalan tu... Dari arah bertentangan ada lori. Hah. Cantek sangat.

Aku punya la terkejut sampai hilang abes segala bende aku study sebelum test. Memang mereng-mereng je jawap test tu. Markah 0 tu memang expect la kot. Lebih dari 0, alhamdulillah!! Tulis banyak-banyak pun sebab nak memeriahkan kertas je dari tak jawap apape. Classmates semua pun musyikil apsal muka aku pucat macam tak cukup makanan berbuka masa datang test tu. Haih. Trauma kot. Mujur takde apape.

Ada jugak yang tau cerita. Siap tanye apsal aku tak berenti tengok ape terjadi. Huh? Gila???? Tak pasal-pasal esok hari kuar berita student mati kene bunuh dalam kebun kelapa sawit kang... Dah la malam-malam. Memang kalo aku langgar dia pun, aku terus lari kot sebab aku pompuan, terus lari pegi report kat balai polis. Dah la kawasan tu macam bahaya sikit. Dah tentu banyak gengster. Tamau amik risiko kene belasah. Tengah jawap test pun boleh black-out tiba-tiba. Memang otak aku pun black-out sama lah.

Khamis plak, pegi ngambik barang Mark kirim. Pegi kelas dengan perasaan entah apape la sebab memang rasa malas gila. Sebab kelas pukul 9.30 pagi, lecturer pulak masuk pukul 10.30 pagi. Huhuh... Sekali tengah-tengah kelas tu boleh ada spotcheck pulak. Spotcheck kasut. Dan ini kesimpulan aku dapat.

Crocs itu adalah selipar.

Aku baru tau.

Kad matrik aku kene rampas. Demm... Bukan takde budak pompuan lain dalam kelas aku pakai selipar macam kat atas tu. Budak laki pakai selipar boleh plak kene tahan sama. Tak puas hati betul. Lebih-lebih lagi yang pakai jenama Nose tuh.

Padahal kalo kau masuk workshop pun, andai kata bahan apa-kejadah-berat-berat jatuh pun, kalo pakai crocs masih selamat lagi. Macam celaka!

Kurang jugak pahala puasa aku semalam.

Isnin ni baru nak pegi amik balik kad matrik. Siap tanya aku kasut takde ke? Aku cakap je la takde. Tak mampu kot beli kasut "wanita". Crocs tu pun yang aku pakai pun FREE punya okehhh?? Takda makna aku nak beli kasut-baju-segala. Baju raya taon ni pun sebab abang aku paksa aku beli jugak walaupun tak beraya dengan dia.

Test petang tu berlangsung dengan mood yang paling hampeh sekali. Ye lah. Berasap tengok budak-budak lain time jawap test tu pakai macam-macam, tapi spotcheck tu cuma waktu pagi-pagi je.

UNISEL NIH, KALO TAKDE DUIT, SILA CAKAP AWAL-AWAL, TAKYAH AA NAK CARI JALAN MALUKAN STUDENT MACAM NI.

Sumpah malu kot. Entah. Sebab aku rasa lepas kasut safety boots, kasut sports pun berguna jugak. Crocs second option dari kasut sports tu. Sama jugak bertutup. Tapi apasal sandal pompuan bodoh boleh terlepas? Tambah pulak crocs aku jaaaaaaaaaaaaaaaaaaauhhhh lebih murah dari sandal Vincci, Nose, etc. Safety? Sandal camtu kalo aku pakai, tahan 3x je. Lepas tu boleh buang dah sebab haus + tali putus.

Ini adalah suara-suara seorang makhluk yang tak puas hati dengan peraturan. Siyes apa? Dalam ramai-ramai list kena amik nama + kad matrik tu, aku sorang je pompuan. Lain-lain semua lelaki. Aku jadi musyikil plak. Sejak bila budak-budak pompuan dalam fakulti minat memakai kasut bertutup seperti kasut penguin, kasut ala-ala nurse dan kasut sport nih??? Lecturer pun pakai kasut kemain bergaya lagi masuk kelas.

Arrrrggghhhhhhhhhh~~!!!

Oh, cerita sikit la. Semalam tension aku reda sikit sebab dapat jugak kuar dengan abang angkat aku. Lamaaa tuu da kenal, sejak aku form 1. Tapi tak pernah jumpa-jumpa. Dia pun 9 tahun tak balik Malaysia. Hehe. Dia comel. Tu je aku nak cakap. Lain-lain cerita pasal kesesatan mencari jalan ke Shah Alam tu, takyah la citer. Buat malu je. Haha....

Takde gambar. Malas nak bergambar sebab Kak Syima lupa bawak kamera. HAHAH...!!! Janji dapat makan best-best di rumah akak abang angkat aku tuh. Walaupun sebenarnye da lambat.

Apa cerita laptop dia tertinggal dalam teksi tu, aku tatau la. Sungguh optimistik dan cool macam takde apape. Padahal value laptop tu kat sini +/-RM10k. Huhuhh...

*Pitam*

Sunday, August 22, 2010

Entry Ini Ada Sikit Sexists.

Ini adalah personal opinion. Agak-agak tak suka boleh hentam aku kaw-kaw dalam ruangan komen tu. Tapi sila pastikan komen betul-betul bijak lah baru boleh letak situ.

Aku tak kisah kalo korang nak label aku pompuan materialistik ke apa ke lepas baca entry ini.

Punca aku buat entry ini:


Pegi link kat gambar tu. Klik play dan dengar la sendiri. Tak lupa jugak baca sebijik-sebijik komen kat situ.

Aku bukan nak condemn lelaki. Tapi pada aku, dier ni takyah jadik lelaki pun takpe. First impression aku dengar clip perbualan tu aku dah rasa loya gila. Sebab lelaki tu kuat mengadu. Macam hampeh je kalo kenal lelaki kuat mengadu camtu.

Aku rasa dia sendiri pilih jalan untuk memalukan diri sendiri. Apa point dia sampai nak mengadu dekat deejay tu? Sekarang clip tu pun tersebar merata-rata. Semua pakat-pakat nak share kat fesbuk dengan 1001 jenis ayat yang konon-konon sangat bersimpati dengan keceluparan mulut tunang dia menghina dia teruk-teruk sebab dia cuma jual burger.

Entah lah. Aku rasa dia tak layak langsung untuk dirasa simpati. Tolonglah. Personal matter macam tu? Bila mana tunang dia taknak cakap dengan dia... Atau bincang apa pun, at least korang dah bertunang... Hantar la mak ayah, consult la dengan cara baik-baik. Bukan tak boleh, kan???

Bila dah jadi consultation untuk kedua-dua pihak kat radio live pulak tu macam tu, sorang tengah marah sebab tak dilayan dengan elok, sorang lagi bengang sebab masalah macam ni pun nak masuk dalam radio segala, biar satu Malaysia tahu masalah dorang... Terus la jadi out of control. Masing-masing takleh nak handle secara professional.

Lelaki tu just attention seeker. C'mon laa... Ini baru 1% masalah dalam hidup dier... Dan belum pun kawen lagi tu... Kalo dah kawen, entah-entah terus call Aduan Rakyat TV3 tu sebab takleh setel masalah dengan wife dier. HAHAHAHAHH!!!!

Okeh-okeh... Aku maybe terlalu backup pompuan. Yeah, aku pompuan mestilah aku backup jantina sejenis aku... Lagipun sapa pun ada hak kan untuk pilih yang terbaik dalam hidup dia... Yang terbaik tu pulak macam-macam kriteria... Mungkin pada pompuan tu... Ada banyak duit boleh buat dia hepi. Apa salahnya buat sorang pompuan hepi. Anda pilih untuk sehidup-semati dengan dia... Mestilah anda punya sebab untuk buatkan dia bahagia sepanjang hayat dengan anda. So, bila dia rasa gembira sebab banyak duit, sila la penuhi permintaan dia.

Korang mungkin cakap, orang zaman dulu-dulu takyah banyak duit pun tapi hidup bahagia. Mungkin dorang jenis tak kisah sangat pasal harta sebab makan-pakai-segala semua cukup. Apa lagi jaminan masa depan. Yes. Jaminan masa depan tu sangatlah penting. Sebagai bakal ketua keluarga, seseorang lelaki tu pada aku SANGAT LOSER bila dia tak dapat nak bagi jaminan masa depan yang cerah-gemilang-terbilang dekat future wife dia. Haih... Zaman sekarang semua pun duit maa... Nak pegi buang air pun pakai duit ehh...

Senang cerita, dia mungkin berpendapat pompuan tu nafsu besar, tamak... Tapi, dia tau kemampuan dia setakat mana, tapi nafsu dia pun sama jugak besar sebab nak pompuan jenis hebat-hebat. Jangan cerita la kata pompuan ni tamak segala walaupun tak lawa. Well, itu lumrah seorang perempuan. Kalo dia tak hebat, masakan dia punya option lain yang lebih baik dari lelaki tadi??? Peduli hapa kalo lelaki pilihan lagi satu dia tu memang jenis buaya ke apa, tapi sekurangnya dia ada jugak pilihan lain. Lelaki jual burger tu?? Ada ke pilihan lain?? Kenapa anda masih mengharap pada yang tak sudi??

Semenjak-dua menjak ni aku cuba jadi sangat-sangat realistic. Segala segi aku cuba realistic. Lebih-lebih lagi bab relationship. Apa gila taknak realistic dalam relationship? Dah la ko plan nak sehidup-semati dengan orang yang ko suka dan at the same time dia pun suka kita. Tapi suka-suki sebegitu saje tak cukup untuk beli beras 10kg ye kawan-kawan... Ingat tuuu... Nak beli megi sebungkus 5 peket extra free satu kat dalam pun tak lepas kalo cuma cinta saja yang ada untuk survive dan takde duit.

Aku cuma amik langkah-langkah berjaga-jaga setelah menilai semua benda dari segala sudut positif-negatif-separa positif/negatif semua. Aku pun bukan la sempurna sangat nak demand macam-macam... Tapi at least aku pun nak yang terbaik dalam hidup. Bila dengar macam tu punya jenis pengaduan... Aku rasa, baik dier resign je la jadik lelaki. Aku ingat pompuan je suka mengadu perkara bukan-bukan... Tapi bila lelaki pun ada perangai camni... Baik dia jadi bapuk je. Bapuk pun takde nak terhegeh-hegeh mengadu macam dia.

Apa aku nak cakap kat sini adalah, berenti je la nak rasa simpati kat lelaki macam ni... Salah dia sendiri pilih untuk memalukan diri sendiri...

Tolong pikir secara waras. Anda lelaki. Anda nak ke masalah anda dengan pasangan, tengah gaduh, semua orang dengar anda bergaduh. Anda nak ke macam tu? Bergaduh pulak ada menghina-hina semua. Sebenarnya tak semua akan rasa simpati dengan nasib anda.

Tapi perempuan macam saya ni akan awal-awal lagi buang anda dari list lelaki idaman. Anda masih tak layak untuk memimpin sebuah keluarga.

Spoil brat.

Kat sini aku nak turunkan panduan memilih bini buat lelaki-lelaki di luar sana. Sila ukur kemampuan diri sebelum cuba-cuba nak tekel perempuan-perempuan yang dirasakan hebat-hebat dan punya maintenance tinggi. Cari sederhana sudah.

Aku plak, sebagai perempuan... Aku tak kisah pun sebenarnye dengan ape jenis pun lelaki yang nak jadik pasangan hidup aku. Tapi satu je lah aku nak cakap, aku memang mulut jenis tak tapis... Memang kawan-kawan sekelas aku ke ape ke semua awal-awal dah reject aku... Ape pun lebih baik berterus-terang benda yang orang tak sanggup dengar dari nak hipokrit, mulut manis tapi hidup pura-pura. Dan sememangnya jika banyak pilihan, dah tentu aku pilih yang terbaik dan punya jaminan masa depan yang takkan mengecewakan aku.

Berapa ramai pulak yang sanggup macam tu?

Friday, August 20, 2010

Shah Alam Best. Taknak Balik Kuala Selangor, Boleh?

Arghh... Sudah hari Jumaat. Tinggal Sabtu + Ahad je untuk menghadapi next week yang penuh-penuh dengan test. Berderet kot.

Oh, ye... Akibat kebosanan melampau gara-gara dah start cuti mid-sem dan terpaksa duduk di Kuala Selangor, aku mengambil keputusan balik je Shah Alam. Bukan nak balik Penang. Haha. Malas kot balik Penang. Jauh sangat. Shah Alam kan dekat je. Lepak rumah kazen aku ni hah.

Pegi Shah Alam nih, bleh laaa aku nak kuar beli barang-barang tesis nanti. Semalam baru kuar pegi beli barang-barang tu. Hari sebelum tu kuar beronggeng dengan kawan-kawan. Ingatkan ada yang da upload gambar. Boleh la curi-curi letak dalam blog ni.

Kuar beronggeng merapu-rapu pulak tu. Apa jadah pegi i-City petang-petang? Tapi syiok jugak la pegi petang-petang. Sebab takde orang langsung. Jadi kami berlima boleh bergambar secara berleluasa dan berlari-lari berkejaran dengan haiwan-haiwan liar yang statik kat situ. Termasuk la dinoso.

Lepas tu kami pegi berbuka dekat kedai Malaysia Negaraku. Style dowh tempat tu. Makan 2 hengget saje. Abeh makan, kene basuh pinggan sendiri. Macam zaman-zaman hostel dulu-dulu... Aduhh... Windu kot duduk MRSM dulu. *Ehh... Masa kat MRSM, ada kene cuci pinggan sendiri ke? Lupa sudah.*

Haha. Entah apa merapu petang-petang Jumaat ni. Sebenarnya tengah berperang dengan perasaan sendiri nih... Nak balik Kuala Selangor ke tak sebab cuaca kat luar pun macam tak bagi aku balik je... Haha...

Tapiiii... Balik pun ada ape ye tak? Nak harap aku study untuk test-test minggu depan tu? Jangan harap lah.

Ehehh... Tengah hepi-hepi nih sebab semalam amoi jual component elektronics tu cakap aku comel... Dier boleh suke tengok aku gelak. Suke, suke jugak... Janji bende RM85 dia bagi kurang sampai jadi RM60... Style apa... Haha...

Ntah apasal aku hepi sangat nih. Merapu betul...

Dia Berlagak Gay.

Macam biasa. Hari-hari stalk profile orang-orang yang aku macam suke tengok-tengok... Usya-usya... Serba-serbi suka lah...

Salah satunye yang aku admire dalam diam-diam.

Tengok-tengok balik.

Ada plak status in relationship.

Dengan sape?

Bukan aku.

Orang lain. Sama jantina plak tu. Bila cakap "Ko gay ke?"

Dia balas, "Hihihi..."

Err... Apa makna semua ni? Malas nak caye, tapi, statistik menunjukkan bahawa seorang mamat berwajah jambu, potential dia menjadi gay adalah sangat tinggi.

Tapi aku apa kisah ye tak? Paling lama aku crush ngan orang pun setakat 5-6 bulan je. Lepas tu aku crush dengan orang lain pulak.

Cuma sekarang takde idea nak crush dengan sape.

Ada cadangan?

Monday, August 16, 2010

Buang Bayi - The Chronology

Mak ayah hantar pegi sekolah. Siap duit belanja cukup-cukup. Tak cukup boleh mintak. Buat muka kesian sebab nak buat beli buku. Hakikat sebenar, dia lah kaki ponteng paling besar. Pegi sekolah pun setakat depan pagar je. Lepas tu ciao. Lepak lagi best. Ada jugak yang baik-baik. Tapi talam dua muka.

Nasib malang, ended up SPM fail. Keje merapu. Atau jadik penganggur yang suka berhibur sepenuh masa. Nasib baik, lulus jugak, boleh masuk kolej/universiti. Belajar tinggi-tinggi.

Orang kapel, dia pun sibuk nak kapel, sejak skolah kot. Kalo tak kapel, tak rock. Nanti kene kutuk ngan kawan-kawan. Takleh geng. Kawan-kawan ajak bersosial, dia pun laju je join. Takut kene sisih ngan kawan-kawan. Ye lah kawan-kawan kan penting.

Padahal tak salah pun jadik loner dalam skolah/universiti. Lagi rare dan lagi stylo. Takkkk!!! Tak boleh... Hidup kena bermasyarakat mak ayah pesan. Yes, fine.

Bila dah kapel, dah kene buktikan cinta. I sayang U, U sayang I tak? Tak bagi pegang-pegang, U tipu lah. U tak sayang I. Merajuk. Takmau contact dah sampai bile-bile. Kite klesh!!

Ok-ok... I sayang U... I ade U sorang je... Pegidahhh... Kalo pun ada family kacau-bilau sekalipun, ko tetap ada parents tau tak??? Sila sedar diri... Tapi, takkkk....!!! Buah hati lebih penting. Sebab hidup sunyi. Mak ayah sibuk ngan keje. Watdehel? Mak ayah keje untuk kau jugak. Bukan orang lain... Takkk... Dorang memang tak sayang I. U sorang je yang caring pasal I.

Sang lelaki di dalam hati : Yess!! Umpan dah kene... Tak lama boleh la rase. Takyah kuar duit. Cukup janji-janji manis. Itu pun pompuan dah melting. Modal tak banyak, ye tak?

Ok. I janji bla...bla...blaaa...

5-6 bulan kemudian...

U... Camne ni? I pregnant lahh... Aduihhh... Mati la I kalo parents semua tau... Baby makin besar... Nak buat abortion nanti, I takut. So, cemana ni?

Kalo nasib baik : Ok-ok, I bertanggungjawab kat semua yang terjadi ni. Jom nikah. Nanti I pegi jumpa family U cerita semua, ok? Jangan risau ye sayang...

Kalo nasib malang : Hishh!! Anak sapa U ngandungkan ni? Entah-entah jantan lain yang U tido, U nak salahkan I pulak... Syuh!! Syuh!! I tak pernah kenal U sapa... Pegi... Pegi...

Hari berganti hari, bulan berganti bulan...

Perut makin besar. Tapi masih boleh cover sebab selalunya benda-benda yang memang untuk disorokkan ni, memang baek je tersorok sampai orang pun tak sedar... Subhanallah, sebenarnya Allah dah selamatkan dia dari aib yang dahsyat mungkin dengan harapan dia akan bertaubat, insaf dan menyesali perbuatan lalu mengambil iktibar untuk menjaga bayi tersebut. Tengok? Begitu mudahnya jalan hidup diaa...


Tapiii...

Cukup 9 bulan atau tiba masa melahirkan...

Apa aku nak buat ni? Nak bela, nanti kantoi. Tinggal je la mana-mana...

Huhu...

Okeh. Ini imaginasi aku. Memang tinggi dan aku expect kebanyakkan lebih-kurang camni lah.

Percaya sangat dengan lelaki. Alangkan yang ada ikatan yang sah pun banyak menipu, inikan pulak takde apape ikatan. Kapel tu bukan lesen yang sah lagi confirm untuk menyebabkan seseorang lelaki tu nak amik anda jadik bini. Alangkan kawen pun boley cerai, inikan kapel semata-mata...

Nak kata bodoh, kebanyakkan yang buat kerja-kerja macam ni bukan cacat otak. Penat-penat la mak ayah bagi pendidikan terbaik siap sanggup berpisah dengan anak-anak semata-mata untuk pendidikan terbaik. Tak reti-reti nak bersyukur lagi ke???

Aku geram okeh.

Sekarang aku rasa aku gembira kot dengar hukuman untuk pembuang bayi tu. Harap-harapnya bukan la setakat perempuan tu saja yang kena. Ye lah, penat-penat 9 bulan dia mengandung, lepas tu kalo dia buang, dia sorang saja kena.

Mana boleh macam tu??

Kalo tak kerana sperma lelaki, manakan datang seorang bayi??

Cari jugak lelaki durjana tu sampai dapat. Hukum sekali. Harap pandai cakap je, mulut manis. Habis dapat madu, sepah buang merata-rata.

Kadang-kadang beruntung jugak jadi lelaki yang takde tanggungjawab ni. Tau nya benda free dan sedap. Tak payah kuar modal banyak-banyak. Ayat manis-manis dengan penampilan smart-smart, okeh, boleh makan semua pompuan.

Cinta itu memang buta. Pandai-pandai la blaja "love braille" untuk lead hidup yang lebih berkat dan dikurniakan pasangan yang betul-betul terbaik.

Jangan jadik desperate dan ikut kawan-kawan sangat.

Kita tentukan hidup kita sendiri, ye tak?

Kawan-kawan huha-huha tu ada ke peduli kalo tiba-tiba kita ada masalah macam ni? Kawan-kawan sejati je yang sanggup bagi kata-kata semangat dan tolong dari segala segi.

Tepuk dada, tanya iman.

P/S : Semua orang pun ada jugak buat silap... Bezanya besar tak besar la impak silap tu... Kalo boleh, sebelum mulakan sesuatu, baik pikir dulu baik-buruk. Bukan kene bayar pun nak pikir...

Hoii... Hoiii... Hoii... Sila Sedar Diri Sikit!!!

Bukan nak marah sapa-sapa...

Cuma peringatan untuk diri sendiri je...

Skang cuti. Lepas cuti adalah minggu ke- 7. Whattt??? 7???

Matilah.

+_+" ----> Tapi tesis tak bergerak-gerak. Watdehel ni As???

Help! Help!!

******************************************

Oh, pasir litter box budak 2 ekor tu dah hampir habes. Sila rajinkan diri kuar pegi beli sekarang. Nanti dorang murka. Bila murka, camni la jadinye. Emo lebih la budak-budak 2 ekor tu.

Tipu. Aku yang dera dorang camni. Hahahh... Sexy apa kucing telinga terkepak. 

Comel kan? Comel kan?


Sorry la aku masih tak pandai nak guna Fotowall kat ubuntu nih... Kekok gilaaa... Tu hasil merepek sikit...

*******************************************

Harini takde entry makanan sebab saya decide nak makan oat je berbuka nanti. Langkah-langkah awal untuk diet setelah masuk hari ke-6 puasa. T__________T"

Harini jugak hati berbunga-bunga riang sebab semalam sang secret admire cakap dia sayang saya. Wahahah. Saya???

Ok. Mari teka. Dia sayang aku sebagai??

a) Kawan-kawan.
b) Seorang budak selamba lagi comel.
c) Superhero dalam kelas. *Dier tau ke aku superhero ni?*
d) Classmate / Groupmate / Jiran tetangga / What-so-ever-mate. *Bila masa kita blaja sama sekelas?*
e) Jadi awek aku je lah. Long term relationship, nak?
f) Semua di atas.
g) Takde yang betul.

Hah... Jawap... Jawap!!!

P/S : Incik secret admire dalam diam-diam... Awak pegi layan lagu "Perhaps, Perhaps, Perhaps" buleh? Kira macam saya nyanyi kat awak la. Haha...

Sunday, August 15, 2010

Dia Jonny. Dia Taff.

Jonny adalah sebuah motosikal. Dah 2 tahun kitorang bersama. Taukah korang bahawa dia adalah sebuah moto yang sekali-sekala boleh menyamar jadi sebuah kereta??

Ini Jonny. Buah hati sayang.

Kadang-kadang orang boleh takjub cemana dia boleh angkut barang-barang yang kadang-kadang aku pun tak sedar terover-over beli masa shopping kat Tesco. Contohnya macam gambar kat bawah.



Kucing tak termasuk dalam senarai barang-barang. Semua tu adalah stok untuk puasa nih. Konon-konon terus insaf nak diet sebab nafsu makan over-over plak semenjak start puasa ni. Asik makan nasik jee... Tengok tu siap beli oat dengan coklat... Sebab dulu suka gila makan oat bancuh ngan air coklat. Sedapppp...

Lain-lain plak tu saje sibuk-sibuk bahan-bahan nak buat mee tomyam untuk berbuka harini. Hasilnya, kuah tomyam tu saja untuk nak berbuka sorang, tapi termasak macam 3-4 orang nak makan. Takpe. Bleh sambung sahur dengan berbuka esok-esok nanti.



Amacam? Terliur tak dengan tomyam aku buat nih. Masa post mende ni, perut dah bunyi-bunyi dah tak sabar-sabar nak berbuka sebab bau tomyam tu sangat la best sampai rasanya 2-3 umah pun bleh bau... Wuuu...

Apsal tiba-tiba dalam bulan puasa ni blog aku dah jadi blog makanan plak??

Saturday, August 14, 2010

Takde Mood

Harini dah hari ke-4 puasa... Sejak first puasa sampai la semalam aku tak jejak-jejak lagi kaki ke mana-mana bazar ramadan. Ntah apsal takde mood. Semalam kene tinggal sorang-sorang kat umah, blur sekejap nak masak ape sebab nak kuar pun hujan sepanjang hari.

Last-last semalam wat nasi goreng je... Entah apape kot nasi goreng janji bley makan. Harini tadi berkobar la nak pegi bazar ramadan tengok apa yang ada. Sekali satu pun takde berkenan kat tekak ni.

Last-last beli kuih tako dengan air soya gula merah je. Kuih tepung pelita tu lah. Bukan Tako Tau tu... Celah mana nak cari kat sini kot. Tibe-tibe dapat idea nak makan apa nanti berbuka + sahur.

Try la buat nasi kari. Haha. Apa nasi kari?

Ini nasik kari.

Apsal nasi kari? Ntah. Tibe-tibe bleh rasa teringin nak makan nasi kari. Nak masak kuah kari, sebelum tu kuar tak beli santan skali. Buat nasi kari takyah pakai santan. Hehe...

Apa benda dalam nasi kari ni? Semua main campak sedap-sedap hati je. Takde nak rasa-rasa... Jangan tak caya banyak ni aku makan sorang. Tapi sampai ke sahur lah. Apa gila aku nak makan sorang untuk berbuka je? Mau pengsan tak pegi terawikh lepas tu.

Korang nak try buat ke? Cara dia lebih-kurang je macam buat kari... Cuma ganti ngan nasik dan takyah nak susah-susah letak lauk-lauk dan aksesori kat dalam. Korang nampak sudu tu? Semua bahan-bahan pun main letak ujung-ujung sudu je.

Mula-mula basuh beras. Sampai jernih la rupenye. Lepas tu masuk garam sikit, butter sikit, air asam sikit, setengah sudu makan rempah kari daging... Tu je.. Sebab awal-awal lagi aku da malas nak menumis bawang-bawangan. Malas je keje aku kan? Bila nak rajin?

Lepas tu letak je atas dapo, tanak sampai masak... Oh, ye... Sebab dah letak macam-macam kat situ, so, air kena la lebih sikit. Kalo pakai rice cooker, senang la cerita... Tapi aku kureng sikit nak gune rice cooker sebab gune piok kecik je pun.

Untuk melengkapkan hidangan, goreng ikan kembong sampai garing. Uihh... Feveret tu garing-garing... Dan hasilnye... Jeng... Jeng... Jeng... Macam ni. Taruh kicap manis sikit... Pherhhh... Best gila dah.

Nasi kari dan ikan kembong goreng harus ada kicap. Baru kick!

Jangan tanya pasal sayur. Memang tak berapa makan sayur aku nih. Dapat ini pun dah cukup heaven. Dan... Ni juadah berbuka aku untuk arini. Enjoyy!!


  1. Air soya gula merah
  2. Kuih tako dengan buah kurma
  3. Nasi kari dengan kembong goreng.


Macam mewah kan? Bila la nak kurus nih... Selamat berpuasa semua!!!

Friday, August 13, 2010

Aku Boring Tengok Semua Blog Post Ucapan Selamat Berpuasa...

Jadi...

Kat sini aku nak tempek lirik lagu feveret aku sekarang...


"Perhaps, Perhaps, Perhaps"


You won't admit you love me.
And so how am I ever to know?
You only tell me
Perhaps, perhaps, perhaps.

A million times I ask you,
And then I ask you over again.
You only answer
Perhaps, perhaps, perhaps.

If you can't make your mind up,
We'll never get started.
And I don't wanna wind up
Being parted, broken-hearted.

So if you really love me,
Say yes.
But if you don't, dear, confess.
And please don't tell me
Perhaps, perhaps, perhaps.

If you can't make your mind up,
We'll never get started.
And I don't wanna wind up
Being parted, broken-hearted.

So if you really love me,
Say yes.

But if you don't, dear, confess.
And please don't tell me

Perhaps, perhaps, perhaps,
Perhaps, perhaps, perhaps,
Perhaps, perhaps, perhaps. 

Aku cuba cari yang Yuna menyanyi punye kat Youtube, tapi tak jumpa... Takpe la... Yang ni pun cukup sedap dan sexy untuk didengar. :)) Lain-lain feeling macam cilake... Hari-hari dok ulang2 pun yang Yuna menyanyi je...

Dan mestilah sangat bermakna lagu ni untuk aku yang kecut perut nak confess depan secret admire itu. Apakah gila? Muahahahaa...

Klasik kan? Mesti lah... Cik Agogo memang suka layan lagu-lagu camni...




Ok. Selamat berpuasa. Heh.

Tuesday, August 10, 2010

Aku La Yang Memalukan Tu.

Rasanya fenomena video clip kat Youtube pasal emak Khairuddin tu dah sampai pun kepenghujung. Anak makcik comel tu pun dah reply video mak dia kat Youtube tu... Rupanya video tu adalah salah satu teknik mengiklan. Memang super cool la makcik tu dengan anak dia... Aku tau pun dari Joegrimjow. Nice one!!


Dah tu pegi la gigih terjah site si Khairuddin nih. Sebab dia da suruh mak dia stop wat video dan pegi je website dia (-.-"). Sekali rupanya ada contest... Hadiah dia memang da bomb lahh... Rambang mata sekejap tengok duit... Heh.


Tengok?? Besar-besar dia highlight untuk blogger. Hah, apa lagi? Jom la join ramai-ramai!!!

Cerita untuk contest.

Hehe. Actually aku takde sangat kenangan yang memalukan dengan arwah mama ni sebab selalunya dia yang malu dengan aku. Tapi dia tak kisah dan masih bangga depan kawan-kawan sebab punya anak macam aku.

Paling aku tak boleh lupa sekali adalah masa aku umur 5-6 tahun camtu la. Rasanya bleh dimaafkan kot sebab aku blom mumaiyiz lagi masa tu +_+" (Baek punye cover kan???) Err... Masa tu kenduri kawen sape ntah. Aku pun dah lupa...

Masa tu aku rasa aku dah habis jujur la. Tak pandai nak menipu lagi... Kat kenduri tu, makan memang sedap lah... Semua superb lah. Maklum la kan orang tu agak kaya la jugak kan... Sekali time ketibaan pengantin... Rilek-rilek je aku boleh sound kuat pulak tu dengan tanpa rasa bersalah walau sekelumit pun...

"Mama... Kenapa perantin tu tak cantik??"

Oh, aku sikit pelat dan perantin tu adalah pengantin actually. Aku rasa mama dah blushing gila dah masa tu dan bercita-cita nak tampar je aku sebab mulut jujur sangat. Tapi last-last aku kene cubit je pun. Merah-merah jugak la pipi gebu aku ni... Kesian mama... Aku plak malukan dier... Huhu... Anyway, aku marah jugak ngan dia masa tu sebab cubit aku depan sorang budak kecik hensem... Kan da malu aku kat budak hensem tersebut... =P

Ok apa, aku jujur... Masa kecik-kecik dulu aku punya taste boleh tahan jugak sebab arwah suka langgan majalah Wanita, jadik aku tumpang la baca sekali... Tapi lebih pada tengok gambar saje lah... By then aku bleh la bezakan cantik dengan buruk pada mata aku. Kanak-kanak kan jujur... =)

Aku sengih-sengih sendiri je bila teringat cerita ni. Arwah selalu cerita balik kat aku dengan tujuan gurau-gurau. Kadang-kadang dia cerita jugak kat kawan-kawan dia... Malu agak malu jugak la sebab ada kawan-kawan dia yang selambe suke hati je refer aku dengan ayat,

"Ooo... Ni la budak yang komplen pengantin tak cantik tu kan?? Haa... Dah besaq pun noo..."

Malu gak la sikit-sikit. Haha...

------------------------------------------------------------------

Sorry la kalo citer tu tak kelakar... Sebab sepanjang hayat dia dengan aku, aku rasa jarang sangat aku rasa malu dengan dia. Aku mengada-ngada dengan dia lebih-lebih tu ada lah... Sampai tahap kena bahan dalam kuliah maghrib dekat surau masa form 5 sebab makan suap-suap dengan arwah, macam jarang jumpa... Padahal tiap-tiap bulan pun parents datang melawat aku kat hostel. Btw, aku yang ngade-ngade suruh suap pun.


Eleh, tukang tazkirah tu jeles la tuh.

-------------------------------------------------------------------

Hah! Korang yang ada banyak citer kelakar tu apa lagi? Join la contest ni cepat... Nak tunggu telur di hujung tanduk ke baru nak join?? xP


Friday, August 6, 2010

Sebelum Dan Selepas Dapat Loan.

Sebelum loan masuk.

Kawan A : As, apsal ko tak stylo macam minah tu dowh?? Baju macam girly-girly sikit... Mekap sikit... Siyes ko lagi cun dowh dari minah tu...

Kawan B : Ha'ah aa... Ko pakai baju kurung pun time presentation je... Tu pun merepek siap pakai crocs pulak dengan baju kurung... Bile lagi kitorang bley tengok ko dress up best-best sikit...

Kawan C : Da la hari-hari biasa ko datang kelas pakai camni je... Nak kata rempit sangat pun tak jugak... Rempit pun ramai je stylo...

Aku diam... Tarik nafas panjang-panjang... Tatap seko-seko kawan-kawan aku yang memang takleh tengok aweks-aweks cun sambil senyum aku balas...

Dia lain bai... Selain PT, dia ada loan dengan fa-ma (baca : father-mother)... Macam aku ni, nak makan pun sehari sekali... Lagi bercita-cita besar nak beli mekap segala... Kalo boleh simpan buat stok makanan setahun, nak jugak aku borong banyak-banyak... Mintak duit dengan abang aku pun kena tunggu time dia dapat gaji... Loan fa-ma takyah cakap lah. Takkan aku nak seru-seru arwah parents aku dalam kubo tu untuk dapat duit dari langit? Nih, dalam wallet aku ada 40 sen je ni... Duit minyak moto sapa nak setel???

Aku nampak si Kawan C dengan B mata dah berkaca-kaca dah. Tunggu masa je air mata tu gugur. Si Kawan A terus diam buat-buat busy salin nota.


Selepas loan masuk.

Kawan A dengan C : Loan dah masuk beb... Ko taknak ubah identity ke beb? Berubah laa... Nanti keje senang... Takyah sibuk-sibuk dah nak belajar mekap dengan pakai kasual segala...

Kawan B : Ntahnye... Nanti kot-kot ko bosan keje dengan kilang, ko join mana-mana company jadik consultant engineer ke... Keje opis je ke... Nak kene jaga penampilan dowhh...Ko tu pompuan...

Kawan D : Balance loan bukan banyak ke?? Takkan semua ko nak labur hala ke makan. Harap saiz je mini... Tapi kapasiti perut macam lori sampah!

Sambil sibuk-sibuk main game Zuma dalam henset aku balas,

Lu orang ingat gua ni barang display dalam almari kaca ke nak cantik-cantik. Aku datang kelas nak blaja dowhh... Bukan masuk pertandingan ratu cantek. Takde masa la aku nak bercantik-cantik kat depan orang-orang yang takde apape ikatan ngan aku... Asal aku selesa pakai dan bleh concentrate blaja sudah... Nak cantik-cantik nanti depan laki aku lahh kalo aku kawen nanti...


Aku rasa dalam hati seko-seko tu mesti,

...

Blur. Speechless.

Aku selesa je dengan diri aku. Bukan aku taknak berubah sikit dari gaya aku pegi kelas tu... Tapi agak-agak la... Orang dah biasa tengok aku macam tu... Kang aku berubah 360 darjah kang jenuh pulak nak bahankan aku sampai 10 tahun tak habis gelak.

Sapa cakap aku tak girlish? Masa praktikal dulu memang ladies abeh je style pakaian aku... Takde la sesempoi pegi kelas. Maklum laa... Kat sana takde manusia-manusia yang kenal aku macam mana gaya aku pegi kelas...

Lagipun dorang ke sponsor segala wardrobe aku untuk pegi kelas semua?? Kira bagus la osmet aku dulu-dulu sampai yang sekarang ni rajin nak sedekah-sedekah baju. Boleh kira kot baju apa je aku pernah beli sendiri... Lain-lain semua ihsan orang lain. Murah rezeki sangat kot.

Anyway, segala penantian dah berakhir. Loan dah masuk semalam. Lega dan boleh start buat projek. Minggu cuti nanti nak pulun habis-habisan. Doakan kejayaan aku semester ni. =)

Tuesday, August 3, 2010

Ehem!! Kepada Saudara Yang Berkenaan...

Klasik tak main tulis-tulis surat camni?? Tak clear bleh klik gambar tu untuk tumbesaran. Berjiwang-jiwang pukul 4 pagi lebih... Apa kejadah semua ini???


Ni semua sebab SMS dier la tadi. Haih... Tolong laa... Aku merayu gila jangan buat aku syiok sendiri pikir yang makhluk Allah yang subhanallah hensem tu suke aku. Eii... Eii... Nak buang jejauh perasaan tu boleh???

Tak logik lah sebab 1 word dia boleh buat aku melting dibuai-buai perasaan camtu? Padahal orang tu kot tak maksudkan apape. Aku saje yang over-over perasan. Tskk... +_+"

Ok myluvly cutiey.. *Terus pitam lepas baca SMS*

Tapi buang-buang pun, kat blog ni jugak la aku mengadu. Celah mana nak buang kalau dalam blog ni jugak yang aku simpan...

Tskk... Kalaulah orang yang aku tujukan surat ni tau...

Dan kalaulah orang yang sama-sama kenal beliau yang aku maksudkan tu tau jugak... Arghhh~~!!!!

*Blush*

Suka hati la kan, blog aku... Just tak nak reveal je sape yang aku maksudkan. Tapi kalo "penghantar SMS" tu baca la blog nih... Aaa... Maluuuu~!!

Siap aku check kot semua list follower aku... Pastikan bahawa orang yang berkenaan adalah bukan follower. Melalui fesbuk, dia bukan follower aku. Melalui blogger.com dia takde blog. Melalui twitter? Juga tidak wujud. Jadi dia taktau update. Habis, ape ke motifnya aku buat entry ini??

Bak kata Mark Royston,

"Only God knows what to do to help you." Dengan slang dan gaya Mr. Ahamed Khan.

Mau tido. =)

Harini kelas petang. Akan pergi dengan penuh semangat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...