Friday, August 27, 2010

Minggu Ke-MALANG-an.

Minggu ni aku sibuk dengan test. Macam-macam test. Sederet 3 hari pulak tu.

Dan merupakan minggu yang sangat malang bagi aku.

Isnin haritu siap tertunggu-tunggu kelas yang confirm-confirm cancel. Sape ntah bawak khabar angin cakap ada lecturer lain bakal ganti tempat beliau sementara takde nih. Sebenarnye takde pun sape-sape. Grrr... Masa terbuang sikit kat situ.

Selasa pulak tibe-tibe ade kuiz. Takde hal la. Memang expect pun kuiz atau test untuk haritu sebab minggu sebelum cuti dia cancel test/kuiz tuh. Sekali lecturer tu bilang nak buat test malam esok plak. Haaaaihhh... Esok pun ada test subjek lain jugak. Takde timbang rasa betul.

Rabu test untuk subjek lain. Mula-mula ingatkan dah kena berkampung dalam fakulti sebab kelas hari Rabu tu adalah pagi ngan petang. Sekali dia cancel kelas petang. Wuahh... Laju la balik umah. Cadang-cadang malam tu, lepas bukak puasa baru shoot datang fakulti balik untuk test malam.

Sekali on the way datang malam-malam tu... Kelam-kabut punya pasal ingatkan dah lambat, hampir-hampir langgar sorang pakcik berbasikal malam-malam. Apa motif dia bawak basikal hampir tengah-tengah jalan, aku pun tatau. Mujur sempat elak dier. Kalo tak, mesti terjadi aksi kemalangan antara moto aku yang selaju 100km/j dengan beskal dia dekat corner jalan tu... Dari arah bertentangan ada lori. Hah. Cantek sangat.

Aku punya la terkejut sampai hilang abes segala bende aku study sebelum test. Memang mereng-mereng je jawap test tu. Markah 0 tu memang expect la kot. Lebih dari 0, alhamdulillah!! Tulis banyak-banyak pun sebab nak memeriahkan kertas je dari tak jawap apape. Classmates semua pun musyikil apsal muka aku pucat macam tak cukup makanan berbuka masa datang test tu. Haih. Trauma kot. Mujur takde apape.

Ada jugak yang tau cerita. Siap tanye apsal aku tak berenti tengok ape terjadi. Huh? Gila???? Tak pasal-pasal esok hari kuar berita student mati kene bunuh dalam kebun kelapa sawit kang... Dah la malam-malam. Memang kalo aku langgar dia pun, aku terus lari kot sebab aku pompuan, terus lari pegi report kat balai polis. Dah la kawasan tu macam bahaya sikit. Dah tentu banyak gengster. Tamau amik risiko kene belasah. Tengah jawap test pun boleh black-out tiba-tiba. Memang otak aku pun black-out sama lah.

Khamis plak, pegi ngambik barang Mark kirim. Pegi kelas dengan perasaan entah apape la sebab memang rasa malas gila. Sebab kelas pukul 9.30 pagi, lecturer pulak masuk pukul 10.30 pagi. Huhuh... Sekali tengah-tengah kelas tu boleh ada spotcheck pulak. Spotcheck kasut. Dan ini kesimpulan aku dapat.

Crocs itu adalah selipar.

Aku baru tau.

Kad matrik aku kene rampas. Demm... Bukan takde budak pompuan lain dalam kelas aku pakai selipar macam kat atas tu. Budak laki pakai selipar boleh plak kene tahan sama. Tak puas hati betul. Lebih-lebih lagi yang pakai jenama Nose tuh.

Padahal kalo kau masuk workshop pun, andai kata bahan apa-kejadah-berat-berat jatuh pun, kalo pakai crocs masih selamat lagi. Macam celaka!

Kurang jugak pahala puasa aku semalam.

Isnin ni baru nak pegi amik balik kad matrik. Siap tanya aku kasut takde ke? Aku cakap je la takde. Tak mampu kot beli kasut "wanita". Crocs tu pun yang aku pakai pun FREE punya okehhh?? Takda makna aku nak beli kasut-baju-segala. Baju raya taon ni pun sebab abang aku paksa aku beli jugak walaupun tak beraya dengan dia.

Test petang tu berlangsung dengan mood yang paling hampeh sekali. Ye lah. Berasap tengok budak-budak lain time jawap test tu pakai macam-macam, tapi spotcheck tu cuma waktu pagi-pagi je.

UNISEL NIH, KALO TAKDE DUIT, SILA CAKAP AWAL-AWAL, TAKYAH AA NAK CARI JALAN MALUKAN STUDENT MACAM NI.

Sumpah malu kot. Entah. Sebab aku rasa lepas kasut safety boots, kasut sports pun berguna jugak. Crocs second option dari kasut sports tu. Sama jugak bertutup. Tapi apasal sandal pompuan bodoh boleh terlepas? Tambah pulak crocs aku jaaaaaaaaaaaaaaaaaaauhhhh lebih murah dari sandal Vincci, Nose, etc. Safety? Sandal camtu kalo aku pakai, tahan 3x je. Lepas tu boleh buang dah sebab haus + tali putus.

Ini adalah suara-suara seorang makhluk yang tak puas hati dengan peraturan. Siyes apa? Dalam ramai-ramai list kena amik nama + kad matrik tu, aku sorang je pompuan. Lain-lain semua lelaki. Aku jadi musyikil plak. Sejak bila budak-budak pompuan dalam fakulti minat memakai kasut bertutup seperti kasut penguin, kasut ala-ala nurse dan kasut sport nih??? Lecturer pun pakai kasut kemain bergaya lagi masuk kelas.

Arrrrggghhhhhhhhhh~~!!!

Oh, cerita sikit la. Semalam tension aku reda sikit sebab dapat jugak kuar dengan abang angkat aku. Lamaaa tuu da kenal, sejak aku form 1. Tapi tak pernah jumpa-jumpa. Dia pun 9 tahun tak balik Malaysia. Hehe. Dia comel. Tu je aku nak cakap. Lain-lain cerita pasal kesesatan mencari jalan ke Shah Alam tu, takyah la citer. Buat malu je. Haha....

Takde gambar. Malas nak bergambar sebab Kak Syima lupa bawak kamera. HAHAH...!!! Janji dapat makan best-best di rumah akak abang angkat aku tuh. Walaupun sebenarnye da lambat.

Apa cerita laptop dia tertinggal dalam teksi tu, aku tatau la. Sungguh optimistik dan cool macam takde apape. Padahal value laptop tu kat sini +/-RM10k. Huhuhh...

*Pitam*

2 comments:

fndrocka said...

value laptop kebenda yg sampai 10k?

ceritalah pasal abang angkat oversea kau tu..ade plak nak malu2..haha.

dari apa yg kau cerita pasal eksiden..boleh jadi kebanyakkn org yg langgar-lari adalah wanita..sebb dia takut...possible?

Cik Agogo said...

::fndrocka::
aku kan pemalu...ehehh... nanti la aku citer... laptop tu katanye dier beli +/-2000GBP (UK Pounds) sooo... bile convert duit ke sini tak ke +/-RM10k??

ha'ah... ye lah... langgar lari kebykkan pompuan sebab takut... kalo berenti tengok pun, rasanya kalo siang2 je... malam2 sape berani weh?? sebab macam2 bley jadi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...