Saturday, August 14, 2010

Takde Mood

Harini dah hari ke-4 puasa... Sejak first puasa sampai la semalam aku tak jejak-jejak lagi kaki ke mana-mana bazar ramadan. Ntah apsal takde mood. Semalam kene tinggal sorang-sorang kat umah, blur sekejap nak masak ape sebab nak kuar pun hujan sepanjang hari.

Last-last semalam wat nasi goreng je... Entah apape kot nasi goreng janji bley makan. Harini tadi berkobar la nak pegi bazar ramadan tengok apa yang ada. Sekali satu pun takde berkenan kat tekak ni.

Last-last beli kuih tako dengan air soya gula merah je. Kuih tepung pelita tu lah. Bukan Tako Tau tu... Celah mana nak cari kat sini kot. Tibe-tibe dapat idea nak makan apa nanti berbuka + sahur.

Try la buat nasi kari. Haha. Apa nasi kari?

Ini nasik kari.

Apsal nasi kari? Ntah. Tibe-tibe bleh rasa teringin nak makan nasi kari. Nak masak kuah kari, sebelum tu kuar tak beli santan skali. Buat nasi kari takyah pakai santan. Hehe...

Apa benda dalam nasi kari ni? Semua main campak sedap-sedap hati je. Takde nak rasa-rasa... Jangan tak caya banyak ni aku makan sorang. Tapi sampai ke sahur lah. Apa gila aku nak makan sorang untuk berbuka je? Mau pengsan tak pegi terawikh lepas tu.

Korang nak try buat ke? Cara dia lebih-kurang je macam buat kari... Cuma ganti ngan nasik dan takyah nak susah-susah letak lauk-lauk dan aksesori kat dalam. Korang nampak sudu tu? Semua bahan-bahan pun main letak ujung-ujung sudu je.

Mula-mula basuh beras. Sampai jernih la rupenye. Lepas tu masuk garam sikit, butter sikit, air asam sikit, setengah sudu makan rempah kari daging... Tu je.. Sebab awal-awal lagi aku da malas nak menumis bawang-bawangan. Malas je keje aku kan? Bila nak rajin?

Lepas tu letak je atas dapo, tanak sampai masak... Oh, ye... Sebab dah letak macam-macam kat situ, so, air kena la lebih sikit. Kalo pakai rice cooker, senang la cerita... Tapi aku kureng sikit nak gune rice cooker sebab gune piok kecik je pun.

Untuk melengkapkan hidangan, goreng ikan kembong sampai garing. Uihh... Feveret tu garing-garing... Dan hasilnye... Jeng... Jeng... Jeng... Macam ni. Taruh kicap manis sikit... Pherhhh... Best gila dah.

Nasi kari dan ikan kembong goreng harus ada kicap. Baru kick!

Jangan tanya pasal sayur. Memang tak berapa makan sayur aku nih. Dapat ini pun dah cukup heaven. Dan... Ni juadah berbuka aku untuk arini. Enjoyy!!


  1. Air soya gula merah
  2. Kuih tako dengan buah kurma
  3. Nasi kari dengan kembong goreng.


Macam mewah kan? Bila la nak kurus nih... Selamat berpuasa semua!!!

3 comments:

alinac lover said...

wah! konyang tuh..alhamdulillah~

abanglong said...

salam

waahh. ni resipi baru nih.nanti nak try cuba test... klu okeh den publish kat my blog hehehe

abma said...

salam santai. nampak menyelerakan. apa2 pun yang penting kesederhanaan dalam setiap perkara termasuk berbuka...kira sedang eloklah tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...