Saturday, July 30, 2011

Aku Blur Sangat Pasal Ni...

Kat timeline twitter tadi aku nampak citer-citer pasal pemohon tukar nama sebab tukar jantina tu dah meninggal. Kesian. Murung sangat pastu jantung tak stabil. Berita penuh kat sini.

Cuma aku blur sikit la. Maklum laa mana ada aku tengok citer "... Dalam Botol" tu dulu... So, memang aku tatau...

Camne dorang nak uruskan jenazah dier eh? Sape yang kene mandikan dia semua? Sebab dia dulu lelaki... Pastu dah bedah jantina tukar jadik pompuan... Kalo semula jadi khunsa, pastu dia buat pilihan hidup untuk teruskan sebagai salah satu jantina tu aku clear lagi la tentang sapa patut uruskan jenazah dia...

Bukan nak bukak aib doh, tapi aku musyikil je. Ada sapa-sapa boleh citer detail tak pasal ni?

Friday, July 29, 2011

Kenapa Orang Susah Nak Caya Ha??

Aku sikit pelik dengan orang sekitar aku. Kenapa payah betul nak percaya kalo aku cakap aku single? Aku  tak puas hati betul kalo aku sendiri dah mengaku tapi tukang tanya tu provoke lebih-lebih. Tau tak sebenarnye kalo ikutkan hati aku tak kuasa lah nak bertata-susila sangat dengan orang yang jenis lebih-lebih cakap aku tipu. Eh, ko tak caye blah la. Nak aku sepak laju-laju ke hapa?

Aku memang demand. Haha. Ini kisah benar.

Aku sangat demand untuk orang paham aku dari aku paham orang. Sebab aku memang senang boleh je masuk ngan mana-mana geng pon. Boleh adapt ah kan...

Tak caya bleh contact ex-ex aku yang aku pon tak sure kat mana tah dorang semua tu tanya apa sebab dorang clash ngan aku. Mesti dorang cakap aku demand dan tak peduli sangat. Hoho. Sangat betul. Dah clash kot baru aku emo. Itu pon tahan la emo seminggu. Pastu aku teruskan penghidupan seperti biasa seperti takde apape pernah berlaku dalam hidup.

Susah beb nak cari orang yang bley tahan dengan perangai aku.

Rasanya takde. Serius takde. Haha.

Sebab actually aku tak minat sangat kapel-kapel. Sejak dulu lagi. Maklum ah... Cara aku membesar banyak dipengaruhi oleh abang aku. Percaya atau tak, apa abang aku minat, semua turun kat aku skang. Sampai aku rasa kadang-kadang dia bukan sedar pon aku pompuan. So, kurang sangat-sangat ah pengaruh unsur-unsur pompuan dalam diri.

So, masa kapel dulu-dulu, kalo ex aku buat tak peduli kat aku, aku 10 kali tak peduli kat dia. Ada macam takde ah orang cakap. Nak kuar dating? Sebulan sekali pon payah. Sebab aku yang tak suka kuar. Eh, ok apa aku tak suka kuar berdua-duaan. Walaupon tak la bosan sangat sebab ade ah jugak rase nak spent masa sesama tu kan... Tapi pada aku membazir ah. Baik dia kumpul duit untuk mase depan kitorang je. Takde ah gadoh tak ketahuan hala tak pandai nak manage duit sebelom kawen segala... Tuduh awek perabis duit ah... Hantaran patut kurang ah sebab dah banyak spent duit ngan awek dulu. Bodo je. Keje sia-sia.

Tapi malangnye zaman-zaman tu aku je pikir macam tu. Ex aku takde plak camtu. Pada dia, enjoy je ah macam kawan-kawan lain. Dasar suka ikut kawan-kawan. Aku pantang ikut-ikut nih. Aku suka jadi rebel. Lain dari orang lain. Bila lain dari orang lain, orang cepat recognize aku. Bukan setakat recognize saiz badan yang tak berapa nak tinggi ni je. Tapi recognize kebolehan aku. Sampai sekarang memang aku lain dari yang lain.

Pastu aku sangaaaaatttt laaa susahhhh nak contact call/sms sepanjang masa dengan boifren aku time-time konon kapel dulu. Biasanya dorang ah selalu contact aku. Tu pon medium berbayar. Aku suka lagi guna medium percuma. Macam YM, skype... Tapi apa ke malang, ada boifren dulu-dulu stok suka sangat bergayut phone la... SMS tak kira masa laa... Rimas tau rimas. Lagipon ko sape nak tau pasal aku kan...

Arwah pon tak penah kisah aku nak buat apa ke apa... Ini plak manusia takde kaitan hidup atau mati ngan aku... Oh pelisss... Lain la kalo dah btol jadik suami aku, baru ah aku respect sikit. Time-time macam tu lantak la aku respect macam kawan-kawan biasa je ah. Aku pon ade gak kawan-kawan lain untuk dihabeskan masa bersama-sama. Pe kejadah aku nak buang kawan-kawan yang aku dah kenal lama dari kapel aku tuh kan... So far aku takde ah rugi sangat sebab kalo aku senyap tu, tau-tau je phone aku dah bertopap. Haha. Mintak ganti balik, aku sepak laju-laju. Aku tak mintak pon dier kasik. Mintak balik? Buruk siku.

Then apa yang aku demand?

Aku cuma demand dorang paham sikit habit aku.

#1. Aku dengan kucing tak jauh beza. Pantang ada masa lapang je mesti tido. Sampai mata ala-ala lebam panda pon takde nak kisah. Janji tido tu penting. Bukan tak pernah aku tido sehari-suntuk lebih-lebih lagi kalo keuzuran. Memang belasah tido je ah keje aku. Aku takkan curang ah. Kuar ngan mana-mana laki ke... Memang aku jenis tak bape suke kuar... Kejadahnye aku nak kuar ngan orang lain. Lain laa kalo kuar makan ke... Ahahaha. Aku punya obses dengan tido sampai dulu budak-budak bilik aku dah siap panggil budak bilik sebelah semua pakat-pakat baca Yaasin ramai-ramai semata-mata nak suruh aku bangun study. Dah la aku tak suka study-study ni.

#2. Aku gile moto. Siyes kat Penang ni aku tatau nak caye kat sape, kedai mana untuk aku antar servis moto aku tetiap bulan sambil blaja-blaja sendiri-sendiri pasal moto. Kat Kuala Selangor dulu siap ade personal mekanik lagi. Memang dia tumpu kat moto aku je. Berbayar okeh. Tapi ikut apa yang dier modified ah. Sekarang? Sedih aku tengok si Jonny tu. Macam terbiar sikit. Bawak laju pon da macam tak sedap sangat. Kalo duduk ngan aku cerita pasal moto sampai terbabas 2-3 hari tak tido pon aku takde hal. Pasal moto gak aku sangat la suka speeding. Tiap-tiap pagi pegi keje tu, setakat 100km/j tu benda biasa je. Blom lagi campo skill-skill menyelit-nyelit celah-celah keta, lori, bas lagi tu...

#3. Gadget pon aku suke gak. Suka amik tau je lah. Nak kumpul? Tunggu aku abes bayar PTPTpu yang ntah bile bleh setel tuh. Ajak cerita-cerita pasal tu pon ok jugak. Tapi tak ah setegar aku ngan moto. Hoho.

#4. Bola. Oh bende ni sejak azali lagi aku memang fanatik. Hahaha. Cuma skang je makin ketara semenjak #harimaumalaya nampak taring. Dulu aku buat tak kisah sangat pasal ni... Time worldcup je aku sibuk-sibuk. Pasal bola ni aku serius minat strategi pasukan, taktikal... Bukan nak usya player hensem. Nama player pon bukan aku ingat sangat. Alangkan nama sedara-sedara sendiri pon ada aku lupa. Inikan pulak nak ingat nama orang luar tah sapa-sapa. Lain ah kalo player tu jenis outstanding. Ada la jugak nak aku ingat nama dia. Masa musim worldcup, orang lain sokong team hebat-hebat, aku stick dengan German je selagi Klose main dalam team tu. Walaupon tak penah champion, tapi dorang konsisten. Haha. Dalam ramai-ramai ex aku, macam sorang-dua je layan bola. Lain-lain tu rasanya renang berirama dorang suka la kot.

#5. Say no to dating. Haha. Aku tak suka buang masa kat luar. Lain la kalo ajak aku berbasikal ke... Jogging ke... Mancing ke... Memang ah aku ok je... Kalo setakat ajak kuar nak menternak lemak makan fast food pastu tengok wayang, pastu komplen suruh aku kurus.... Memang alamatnye menempah pelempang jepun dari aku ah kan... Sapa yang galak sangat ajak menternak lemak tuh? Cakap! Cakap! Pastu dah la seko-seko mampu makan fast food je konon nak nampak cool macam kapel lain. Pastu ada hati plak nak jumpa hari-hari. Kalo tak hari-hari, tetiap minggu. Pastu nak suruh kurus? Go to hell.

See? Tak banyak kan aku demand? Tapi ntah kenapa memang aku tak jumpe lagi ah manusia yang tak kisah pon bende-bende aku demand ni sambil berfikir kalo pas kawen memang aku maintain habit ni ke atau dah makin berkurang. Dah nama pon single, mesti la aku buat sesuka hati aku. Buat apa nak jaga hati orang kalo orang takde langsung nak jaga hati aku, ye tak?

Kah kah kah.

Motif aku buat post nih?

Ntah. Aku nak clarify aku memang tak minat pon bende-bende camni. Plus aku kalo bleh cari lelaki yang serba-serbi lebih dari aku sebab aku suka bertanya. Nak bukti aku suka bertanya? Takyah la. Manager aku pon pening tengok macam-macam benda aku tanya dekat support tu setiap kali nak buat keja. Dan aku suka share macam-macam yang aku tau. Tapi bukan gosip. Aku tak suka gosip. Sikit-sikit tu bleh ah...

Aku tak suka amik tau pasal personal. Aku suka sembang bende-bende general... Dari segi style plak aku prefer orang jenis sederhana... Tapi nampak smart. Bukan nerd, tapi at least kemas ahhh... Tak selekeh sangat... Dan mempunyai ciri kepimpinan yang mantap memandangkan dulu aku ni pon dalam golongan yang agak gila kuasa jugak dulu. After all macam skang nih lepas aku filter abes manusia yang aku penah kenal, penah tau... Last-last korang tau sape je menepati citarasa aku?

Manager aku.

Hahahahahaha...

Mati ah dier da 40 lebey kot. Kang mampos aku kene serang ngan wife ngan anak-anak dia.

Hahahahahaha............

Thursday, July 28, 2011

#HarimauMalaya

Malam nih nanti penuh ah trending hashtag nih kat twitter.

Duh, aku tatau dapat tengok ke tak game malam nih. Anak-anak buah aku cakap tv takley tengok... Ape hal... Mintak-mintak jugak work load harini tak banyak sangat. Boleh arr habiskan keje... Balik awal... Lepak mamak ke mana tengok bola.

Sorang-sorang pon sorang-sorang la. Ada aku kesah?? Mesti ramai lagi puak lain tengok bola sama. Bleh join hapa... Bak kata budak-budak kelas aku dulu... Walaupon aku sorang-sorang, tapi mana-mana geng pon aku bleh masuk, join buat penyamaran konon geng tu jugak. Except jenis gedik. Haha.

Malas ah nak pikir. Harini gaji. HAHAHA. Malangnye OT aku untuk bulan ni macam tak cover semua je... Takpe, takpe. Harap-harap semua nanti untuk raya nanti. Dah la bulan Ogos nanti ada kenaikan. Ahaha.

GO #harimaumalaya GOOO!!

P/s: Macam boifren kazen aku pon main gak malam nih. Tapi team singa tu ah. Aahhh... Pedulik hape. Kazen tak kazen. Aku tetap sokong  #harimaumalaya. Wuakakakaka...!!

Wednesday, July 27, 2011

Kacang


Anak buah aku paling hensem lagi kacak yang bongsu tu cakap makanan dalam piring ni adalah...


KACANG.

Sunday, July 24, 2011

Recharged.

Puas hati 2 hari Sabtu Ahad nih aku lepak kat umah je kejenye... Da lepak tu pe lagi? Tido je laa banyak dari berjaga. Nak OT Sabtu takleh sebab opis tengah renovate. Padahal keje tak siap-siap lagi. Memang ah Isnin nanti kelam-kabut la jadinye. Tapi keje aku tu takleh nak salahkan aku jugak sebabnye da last minute baru assign kat aku.

Kalo assign awal-awal kan bagus? Sebab dalam masa 1 hari aku bleh siapkan 2/3 dari keje tu. Berbanding orang yang mula-mula dorang assign tuh plak dalam masa 2 hari baru dapat cara camne nak buat. Tu lah tanak tanye ngan aku camne nak explore bende-bende gitu. Haaahaha... Kesian dia. Takpe laa...

Takde nak citer apape sangat... Sebab... Ntah... Boring pon ada nih... Pastu sakit pinggang lagi... Da asik salah tido, pastu dudukkk jeee... Pastu baring... Jalan-jalan ke jogging ke semua ke laut sejak-sejak keje nih. Adeihhh... Camne nak bagi ilang sakit pinggang ni ha? Dah puas aku suruh anak-anak buah aku pijak-pijak belakang. Skang macam dah tak berapa nak mujarab. Kang suh abang aku pijak kang arwah plak aku...

Theeennnn... Sebab banyak sangat masa lapang, selain tido, aku abeskan dengan menghadap fesbuk... Maka dikesempatan ini aku nak ucapkan tahniah buat satu-satunya kazen yang sebaya merangkap kembar tak berapa nak rasmi aku sebab dah pon bertunang. Miahahaha. Ni la hasil bila naik je news feed kat wall menunjukkan beliau telah menukar gambar profile pic kepada gambar beliau dan tunang. Well... Aku kan stalker berjaya. Keh3x.

Cuma malang sikit bagi aku sebab........

Yang masih single macam aku cuma tinggal berapa kerat je. Tu ponnnn semua lagi muda dari aku. Tu pooonnnn semua dah ade kapel... Kene cover steady ah raya ni bagi menepis soklan bukan-bukan yang datang dari segala pihak yang tak puas hati tengok aku single. Muehehehee...

Err... Ke patut je raya ni aku beli tiket siap-siap pegi negara lain je? Sambut raya kat sana sorang-sorang. Mana ada beza pon dengan sambut sorang-sorang kat sini lepas raya ke-2 ke-3 dan seterusnya.

Sebab tu aku sorang je tak apply cuti raya.

Ahhh... Cukup ah raya 3 hari jeee.... Bukan ada kampung aku nak balik ponnn... Kan? Kan? Kan?

P/s: Ni post ke-777. My lucky number. Muahahaha... :D

Saturday, July 23, 2011

TeSSDe

Amende TeSSDe ni?

TeSSDe adalah... Technology Specialist in Specific Domain Expertise. Leh refer sini.

Pehal aku nak sangat citer pasal ni?

Sebenarnye dalam seminggu lepas, kitorang yang ade bachelor degree nih dipanggil untuk briefing pasal program ni. Program ni agak la membantu company untuk bagi peluang kepade fresh graduate tingkatkan potensi diri dan bukan buta-buta je pegang jawatan engineer dalam company.

Macam masa aku praktikal dulu... Kebanyakkan engineer fresh graduate nama saja engineer. Tapi keje dorang adalah hari-hari extract report, bentang report, extract report, bentang report. Bosan aku tengok. Pastu berlagak dengan operator-operator plak. Bila mesin down, bukan engineer yang fix. Technician jugak yang datang fix. Pastu technician kutuk-kutuk blakang kata engineer tak reti buat keje. Haha. Especially abang aku.

Gila kot kutuk engineer kaw-kaw. Tapi paling aku tak tahan tu bila part tanya nak ukur arus letrik boleh tak guna digital multimeter. Sumpah aku gelak guling-guling dari depan tv sampai kat pintu depan umah. Tak tipu. Kalo engineer tu stock amik kos takde kaitan dengan bidang dia, camne bleh clarify diri dia sebagai engineer?

Ok ni lah motif program tu sebenarnya. Supaya yang dah ada qualification academically akan jadik lebih skill dalam bidang masing-masing. Bonus : SPECIALIST. Bukan senang beb untuk undergraduate yang ada pengalaman kurang setahun untuk bergelar specialist. Sebab bidang engineering ni luas. Tambahan plak masa kat university, sapa pulun dia la terer. Pulun apa? Pulun toyol. Haha. Tak la... Pulun study la. Tapi mostly semuaaaaa banyaaakkk theory. Aku berani bet fresh lecturer baru abes master umo dalam 24-25 baya-baya aku semua takda pengalaman keja melainkan praktikal. Kecuali dia pernah ada pendedahan pasal program ni. Tapi... mustahil ah. Best student mana layan nak keje. Semua kaki study je.

Apa ah sangat kan praktikal nih? Dah la paling lama pon 6 bulan. Paling sekejap macam aku la... 3 bulan je... Aku time praktikal pon balik-balik keje macam setiausaha je. Generate report, antar report, cari masalah, buat masalah, selesai masalah. Tu je. Nak kata handle machine... Mungkin ada la sikit sebab aku suka menyibuk dekat makcik-makcik operator dengan technician. Aku suka belajar dari basic. Dari dasar. Supaya nanti bila dah naik lebih tinggi, kita takkan bongkak dengan orang bawahan sebab kita penah rasa perit jadi orang bawahan.

Berbalik pada program ni.

Aku pon tatau nak elaborate panjang-panjang, tapi yang aku tau, aku dah sign mende ni petang semalam. Dalam tempoh yang ada ni dorang nak pantau kitorang semua yang dah sign ni perform ke tidak dalam keje. So far dalam minggu nih aku dah outstanding dah. Sampai segan-segan aku supervisor cakap aku kemain ah over teliti dengan sistematik. Celah mana sistematik tu aku pon tatau la.

Untuk pengetahuan korang... Hujung bulan 12 dulu pon aku ade dapat offer pasal ni jugak. Under position trainee semiconductor analog IC design R&D engineers. Bukan job offer. So kirenye jodoh aku ngan mende TeSSDe ni panjang laa kan... Dah keje kat sini pon ade jugak offer bende yang sama. Alhamdulillah... So, pas ni kalo aku abes contract setahun dengan TeSSDe dan jugak tempat keje skang... Kalo nak berambus pegi mana-mana pon bleh demand gaji tinggi sebab aku dah tahap specialist. Walaupun dengan hanya setahun pengalaman.

Bagus gak program camni kan?

Cuma lepas ni kot aku takkan dapat keje ngan kilang ah sebab speciality aku mungkin dalam telecommunication atau pon fibre optic. Melainkan kilang yang terlibat dalam telecommunication. Tak sabar nak menjalani program ni secara penuh. Training pon untuk part "job-on-working-attachment" yang 8 bulan pon kat tempat keje skang je... Yang offer aku bulan Desember tahun lepas pon dorang nak campak aku kat kilang Sony, Bangi tu. Haha... Lagi 4 bulan intensive course macam seminar, tutorial, semua tu kat USM jek. Orait ah kan... Dekat pon dekat... Last-last merasa jugak aku masuk USM.

Hehe...

Saturday, July 16, 2011

Random #71

Hangen je komentator balik-balik komplen team Malaysia buat kesilapan mudah. Cuba ko duduk tengah padang tengok camne. Biasa la manusia buat kesilapan then baru dia belajar dari kesilapan.

Anyway, puas hati ngan game Malaysia vs. Liverpool. 9 gol tu beb. Malaysia pon titik 3 bijik kat Liverpool. Puas hati gile walaupun Malaysia kalah. I think its a good start kan? Bukan calang-calang tu nak bagi sampai 3. Heh.

Thursday, July 14, 2011

Entry Bikin Panas.

Sorry kalo entry ni sentap nak mati dan jugak mengakibatkan ada yang marah-marah.

Aku tau skang ni feymes sangat fesyen contact lens ala-ala mata bulat galak konon comel macam Korean tu. Macam-macam style dan harga pon mengejutkan murah... Lotsa stock. Mudah didapati di mana-mana.

Tapiiii.........

Tahukah korang bahawa membeli contact lens dari bukan pengedar yang sah, atau contact lens yang kita tak pasti tahap secure hygenic la apa jadah medic term yang susah-payah optometris kedai-kedai spek mata belajar selama lebih-kurang 5-6 tahun itu adalah BAHAYA?

Sepanjang pengetahuan aku... Dalam banyak-banyak organ yang ada kat badan kita, paling sensitif adalah mata. Sebab mata ni bukan sebarangan dia punya layer. Semua ala-ala bahan berasaskan air. Sebab tu kalo korang memang pesen rabun teruk, kalo nak pakai contact lens, dekat kedai spek kemain lagi dorang bebel secara panjang lebar tentang penjagaan contact lens.

Tapi aku tak kisah pon kalo korang tak sayang mata. Heh.

Serius. Aku concern sebab aku penah keje kedai spek. Macam-macam jenis mata aku jumpa. Paling horror adalah yang bajet tau pakai contact lens, esoknye datang balik komplen mata irritate teruk bila pakai contact lens kedai yang aku keja dulu tu. Padahal dia yang tak ikut arahan betul-betul.

So, plis lahh... Nak bergaya tak salah... Tapi jangan pilih cara paling membahayakan organ penting plis... Menyesal kemudian hari sangatlah tak berguna.

Kalo korang pikir... Ahhh... Lantak laahhh... Kau saje nak provoke bagi kedai spek untung banyak sebab contact lens kan... Anda salahh... Huuu... Aku cuma bagi peringatan je...

Kalo korang pandai jaga limit pemakaian contact lens tu, tahap kebersihan korang, persekitaran korang nak pakai contact lens... Tak kisah... Mahal ke murah its up to you... Tapi kalo baru-baru nak belajar pakai contact lens konon ikut fesyen... Better korang consult dulu pakar mata dan dapatkan penerangan secara detail-se-detail-detail-nya sebelum berkecimpung dalam arena pemakaian contact lens.

Nanti kalo korang da ter-hilang penglihatan akibat kecuaian sendiri... Camne korang nak baca blog best-best... Camne korang nak cari bahan nak kutuk kata aku ni bajet best... Takkan nak dengar khabar angin bertiup je kot... Tak feeling ah tak jadi saksi dengan MATA kepala sendiri. Betul tak? Heh.

P/s: Jangan tido kalo tengah pakai contact lens. Bahaya!! Bukan short term effect, its long term effect.


Salam sayang,

Bekas pekerja Focus Point tahun 2004.

XoXo.

Wednesday, July 13, 2011

Pathetic Vs. Annoying.

Aku penah suarakan yang aku single. Tapi takde la desperate sangat sampai ada yang kemain gila-gila match make la segala. No, no... Aku blom tahap desperate nak berlaki lagi. Aku hepi-hepi lagi dengan hidup sekarang.

Masalahnye bila ada manusia yang rasa aku selalu tegur dia kat fesbuk chat tu sebagai satu tanda yang konon aku nak kat dia. Let me name him as H. Dia rasa dia taknak kat aku maka dia kelam-kabut kemain introduce aku punya profile dekat kawan-kawan. Siap passing-passing no fon aku lagi bagai. Watdehel. Dah la tak tanya aku kalau-kalau no fon aku tu boleh ke tidak dier bagi dekat kawan-kawan. No respect kat situ. Number phone aku bukan la hak milik public ok?

Then it happen to be bila orang aku tak kenal LANGSUNG request add friend kat aku di fesbuk adalah kawan si H ni. Let me name him as W. Aku memang bangsa malas nak approve orang yang aku tak kenal sekarang ni jadi kawan kalau dia tak sertakan mesej kenapa aku patut approve dia. Wey, apa motif aku enable button message walaupun belum add aku as friend pon still boleh mesej aku in case nak bagitau apape. Kan senang? Tapi dah H ni iye-iye sangat suruh aku approve, asal aku chat je dia mesti mention bila nak approve kawan dia... Terpaksa ok?

Aku nak tegur orang kat fesbuk chat pon bermusim. Ikut mood aku dan bila macam aku suka nak sembang dengan sesape. Suka hati aku la kan kalo ada temporary feelings walaupun dengan kawan-kawan sendiri. Apa temporary feelings? Boleh tengok dekat blog terfaktab. Memang selalu sangat lah aku ada temporary feelings macam ni.

Biasa pon manusia yang kat fesbuk chat yang tibe-tibe aku jadi rajin nak chat tu pon selalu jugak tanya aku what if kalo dia ajak aku nikah. Selalunya jugak aku takde bagi jawapan apape. Kalo ada pon aku twist the fact. Aku bukan kenal dia sangat pon, just tumpang sekaki membahan gambar tadika aku dekat album kawan aku, memang la boleh je cepat ngam ngan aku. Dan so far takde la sangat chat jenis annoying ke apa dengan aku. Good enough la kan.

Paling takleh blah tu sibuk sangat match make aku dengan sorang kawan dia. W tu. Aku memang tak kenal, tak penah tumpang sekaki dok bakar-membakar gambar kawan-kawan aku macam mamat H ni dengan kawan-kawan aku yang lain. W adalah tak bercampur sangat dengan dorang. Camne aku nak tau dia jenis boleh bawak bergurau kasar ke halus ke kejam ke atau senang dibuat membe ke sebab tak macam H ni?

Then tadi masa aku tengah syiok-syiok terlelap lepas isyak sebab ngantuk sangat, ada la pulak manusia call. Aku jawap je la call sebab aku bukan ada masalah dengan sapa-sapa. Lagipun mana la tau kot-kot kawan-kawan lama aku call ke kan... Pasal ada sekali tu tergatal tangan ter-reset abes semua bende dalam phone aku sampai semua no phone dalam phone hilang. Tinggal yang penting-penting je dalam simkad.

Satu pantang aku kalo dah call, aku tatau sapa sebab aku tak penah save nombor tu, then orang yang call aku pon semestinya tau yang dia first time call aku, langsung tak kenal aku, tapi bila call suruh main teka-teki pulak sapa. Kalo mood aku ok, memang ah aku layan je. Kau bagi la hint banyak camne pon kalo dah aku cakap aku tak kenal, TOLONG bagitau kau sapa, nama apa semua. Jangan sampai aku tinggikan suara dalam phone. Memang la suara aku macam kanak-kanak, tapi sila jangan menyesal kalo dah cari pasal dengan aku. Aku jenis tak maki orang, tapi aku suka bagi ayat sentap makan dalam.

Ini cakap kawan. Nak kenal. Watdehel la nak kenal dah tu tak reti-reti nak bagitau nama? Kalo kawan sekalipun, takda nama? Lepas tu dah la hipokrit sangat claim cakap kenal aku la semua. BULLSHIT! Kalo ko betul kenal aku, ko takkan komplen kenapa aku cakap tak bunyi loghat utara. Semua kawan-kawan aku noticed pasal ni. Eventho yang baru kenal aku tak sampai sejam pun noticed benda ni. Kalo aku cuba cakap loghat utara pon selalunya memang boleh buat orang gelak kat aku dan slambe kutuk depan-depan tolong jadi diri sendiri.

Dah sampai part komplen tu memang aku mendidih dah la. Dah la aku tanya sapa lepas 5 kali baru jawap, pastu claim kenal aku, tapi ada hati nak komplen benda kecik macam ni. Memang aku sound tepek la sekali kat phone. Sejak keje drafting ni aku memang sensitif dengan bende-bende particular macam ni. Sekalipun benda tu kecik sekecik kuman.

"Kalo da tatau apape pasal aku, jangan la hipokrit sangat mengaku kenal la semua, paham?"

Terus aku letak tanpe tunggu apa explaination dari orang sebalik sana. Pastu datang la sms kat henset aku, baru gelabah tau aku bengang, marah. Ingat aku gedik sangat ke nak berkenalan la apa dengan orang? Ingat aku suka ke buat macam ni? Tau plak nak komplen cakap aku sombong.

Memang aku sombong. So? Ada masalah ke?

Kat status fesbuk aku update status emo-emo macam tu. Sampai orang yang buat salah tu mengaku jugak kat status tu. Aku dah puas hati betul orang tu yang salah. Sebab masa call dia boleh cakap nama orang lain. Memang watdefish betul orang tu. Aku tak perlu cuak sebab dah ngaku kat status, maka slambe aku unfriend beliau. Walaupun dah minta maaf. Lantak laa... Aku cuma tak suka manusia pesen macam ni.

Tu lah. Sapa suruh cari pasal dengan aku kan?

Bajet aku macam pompuan lain ke tergedik sangat nak layan orang macam ni?

Kalo ko approach aku cara elok, professional, aku tak kisah pon nak berkawan dengan sapa-sapa eventho aku tak kenal langsung. Tapi kalo dah cara pathetic dan annoying macam ni dengan harapan aku layan, sorry banyak-banyak la derrr...

Ada jugak yang bising sebab perangai aku macam ni ah mengakibatkan aku memang payah sikit nak couple atau kenal orang lain ala-ala citer sweet-sweet salah no fon kejadah lepas tu couple lepas tu kawen. Oh, no, no... I'm realistic person ok? Sebab aku realistic la aku amik engineering. Dulu la. Ah, tapi aku memang realistic lah. No fairy tales kejadah semua. Aku cuma boleh baca je. Nak menghayati ke, atau letakkan diri aku kat situ, no way.

Aku sombong. Kadang-kadang aku senang rapat dengan orang yang sekepala dengan aku, tapi tak semua. Memang sangat la rapatnya sampai sesetengah orang boleh misjudge relation kitorang. Percayalah, dah banyak kali pun macam ni. Tapi camtu je la. Relation cuma setakat kawan dan tak lebih dari tu. Bukan tak pernah cuba cross border, tapi memang tak boleh. Aku lagi senang berkawan.

Cuma jangan cari pasal dengan aku. Tu saje.

Wordless wednesday? Go to hell.

Tuesday, July 12, 2011

Random #70

Walau sesopan mane pon pompuan tu di tempat-tempat awam, walaupun dia nurse paling lemah lembut, percayalah kalo bagi dia bawak moto kat area jalan paling jem teruk dalam Penang, tak mustahil dia boleh kuarkan segala skill-skill rempit terpendam.

Serius.

Walaupun pakai baju kurung.

Eh, tu aku...

Sunday, July 10, 2011

Dating Dengan Abang Sendiri :D

Aaaaahahahaha... Tajuk macam loser. Tapi ni siyes harini sehari suntuk aku kuar ngan abang aku je. Sebab wife ngan anak-anak dia balik kampung, ada kenduri cukur jambul anak adik wife dier tu. Pastu dia ada event futsal plak, sebab tu abang aku tak ikut balik...

Kalo tinggal aku sorang-sorang kat umah bukan boleh caya... Silap-silap satu hari ada 24 jam nih, cuma tinggal 7-8 jam je waktu aku berjaga.

Lain-lain of course la diisi dengan hobi terhebat abad ini iaitu, TIDO.

Aku memang kaki tido yang tegar. Kalo boleh tido 24 jam, 24 jam tu la aku belasah tido. Tak peduli apa dah. Tapi sebab perut kena isi, kena solat, kena pegi kedai, kena sidai baju, kena mandi, kena tutup pagar, berak, so cukup la tu 7-8 jam untuk setel semua-semua tu kannnn....

Maka, beliau sejak semalam lagi dah tanya aku ade apape aktiviti tak untuk harini... Bila aku terkebil-kebil tengok dia sambil buat muka sadis yang takde sape ajak aku pegi mana-mana, jadi dia ajak la aku pegi event futsal dia. Tujuan utama opkos la untuk suruh aku jadi jurukamera peribadi dia kan... Hahaha... Bila lagi ye takkk...

Masalahnye aku bila sampai sana, orang lain sibuk bergambar pasukan dan gambar-gambar candid baju futsal sponsor, aku pulak sibuk kejar 2 ekor anak kucing yang comel. Aaaa... Teringat kat Bunbun dengan Oyen, anak Flora tu... Kucing 2 eko ni macam kembar. Tapi liar dan tak mesra alam sangat... Tak pernah mesra dengan orang kot. Tapi dorang saaaaangat comel!!!

Miaoooo~~!!

Event ni start pukul 8 pagi dan abes dalam pukul 1 tengah hari camtu laa... Jangan tanya la pasukan abang aku tu menang ke tidak... Haha... Wat sadis je jadi penyokong dia. Mujur la aku takde terlampau sangat siap nak buat-buat banner bagai... Hahah... Dorang nih asik kalah je... =..="

Tapi gaya main ala-ala pro la. Konon je laaaa......




Layan je 2 je gambar aku taruh. Gambar-gambar pon gune henset aku je. Sebab kamera abang aku problem dengan bateri. Tatau kenapa. Dah lama kot. Nak suruh tukar baru lettewww...

Lagi satu tujuan dia ajak aku sebab nak jumpekan aku (jumpekan???) dengan sorang membe sekampung aku yang macam dah lama gila tak jumpe. Kebetulan dorang keje satu kilang... Ala-ala jejak kesian aa nih. Tapi aku malas plak nak tangkap gamba aku ngan dier. Haha. Bukan sebab dier pompuan lahhh!!! Tapi sebab... Memang aku pon malas ah... Takde sebab. Haha. Lagipun dia busy la kan sebagai kapten salah satu pasukan pompuan yang bertanding... Tanak la kacau beliau bincangkan strategi dengan anak-anak buah kan lah sangat... :P

Dah habes event tu kan takkan nak terus balik melepak umah je kan... Bosan jugak jadinye... So, abang aku bagi cadangan pegi swimming kat PISA. Aku macaaammm... Erghhh... Nak pegi ke?? Dah la tengah lapar gila ni... Setakat pulun nasik lemak sebungkus je pagi tadi... Mana cukup kann... Tapi dah pikir bosan plak, maka aku on je...

Harini swimming kat PISA sangat la best. Macam hari berkenalan sedunia je aku rasa. Sebab ramai la plak ramah-ramah tegur aku dalam pool tu. Sorang pangkat akak, sorang lagi pangkat adik. Lain-lain tu biasa-biasa je sebab tak banyak sembang sangat. Cuma bila yang pangkat adik tu tego aku ah aku rasa macam biar betul budak ni....

Sebenarnye bukan pangkat adik pon laa... Macam pangkat anak buah aku je...

Kemain slambe lagi tego aku awal-awal tu...

"Nama ampa sapa? Nama kami Syazwani..."

"Nama kami Aslina..."

"Umok ampa berapa? Kami 6 tahun..."

Time ni aku dah tak tahan nak gelak dah... Tapi dalam air... Aku senyum je tak jawap...

"Awat ampa takmau jawap... Umok ampa berapa?? Sama ngan kakak kami ka??"

Masa ni dia siap tunjuk kakak dia yang aku rasa baru umo 12 tahun... Aku macam... Erghh... Biar betul budak ni dia nak samakan aku dengan kakak dia... Huhuhhh...

Kemain peramah lagi budak ni. Dah la comel macam Mia Sara tu... Pandai berenang lagi... Banyak bercakap... Aku rasa macam dalam rancangan Tom-Tom Bak sekejap... Hahahahah...

Aku balas ah...

"Kami dah 26 la sayang oiii... Hahahah..."

Dia blur-blur siap konon kira ngan jari lagi kan berapa banyak laa 26 tu... Yang orang lain sekitar-sekitar tu da senyum-senyum da tengok kami... Pastu ada geng budak-budak skolah rendah lain nak sembang ngan dia pon ingat aku kakak dia...

Budak ni kira dahsyat ah jugak... Anak buah aku yang darjah 2 pon tak berani pegi tempat yang aku lepak-lepak ni... Dalam lebih kurang 1.5m jugak laa... Tapi budak kecik ni slambe jeee... Adohaiii... Comel gileeee...

Oh ye adik-beradik dier seme terer berenang. Termasuk adik dier yang setahun lebih tu pon da pandai apung-apung diri dalam air. Tak ah macam Aiman haritu siap bergelut dengan air... Iskkk... Aku tanya Wani tu tak takut ke berenang kat tempat dalam camni... Dier jawap tak.... Siap main selam-selam lagi... Ok, aku kalah sikit main selam-selam ngan dia. Awal-awal je lah hoiii... Apa gila asik nak kalah ngan budak-budak jeee...Hahaha...

Lepas 2 jam lebih berendam dalam kolam tu... Orang pon macam makin ramai jee... Aku ngan abang aku pon blah ah... Da arr dengan lapar gile lagii... Mula-mula aku nak ajak dier makan satay kat Ah Basri tu... Tapi tutup plak... So, sep ah duit aku sebab kene ikut plan dia makan mekdi. Haha... Kalo satay tu aku ah blanje... Tapi da pegi mekdi... Aku pau dia GCB large. Hahah...

Aku rasa ni first time aku kuar ngan abang aku sehari suntuk kitorang 2 orang je... Kalo citer kat anak-anak dia ni confirm la dorang jeles sebab pegi berenang kat PISA tu ngan makan mekdi. Hahahh...

Ahhh... Pe salah kan kuar ngan abang sendiri dari kuar dating dengan boifren yang dah tentu-tentu la takde kene-mengena dalam hidup... Lagipon semalam sampai esok abang aku "membujang" sebab wife dia balik kampung... Hari wife dia balik kampung, dia keje... Harini ada futsal... Esok dier keje gak...

Takpe la, at least aku ada chance spend time ngan ahli kuarge sendiri. Nak-nak plak kan sementara tengah single lagi kan. Ah, macam la kalo aku ade boifren pon aku iye-iye nak kuar dating la segala... Dulu-dulu asik kene dump sebab pemalas yang amat nak kuar dating la punye pasal. Sanggup lagi kuar dengan kawan-kawan. Hahahahh... Lain la kalo dah kawen kot rajin la nak kuar sesame... Pffttt~~!!!

Next time yang tatau bila dia ajak pegi bowling plak. Tapi bowling kena ramai-ramai la. Takleh aa berdua je. Kang abes semua ke longkang.

Sila la jeles sebab aku ade abang yang tua 11 tahun dari aku tapi sporting macam rakan sebaya gini. Muahahahhaa...!!!

Friday, July 8, 2011

Tak Jadi.

Ada satu post tu kan aku cakap aku nak reveal 1 lagi blog aku lepas besday aku semalam. Post mana aku pun malas nak cari. Tapi sini nak cakap yang mende tu tak jadi lah.

Nasib baik jugak la aku tak cerita lebih-lebih dan abang aku plak memang jenis pelupa apa benda yang aku cerita dulu tu masa bulan Mac dulu kot pasal besday aku selain besday aku yang dia kena ingat tiap-tiap tahun sebab road-tax moto dia sama tarikh ngan besday aku. Huhu.

Tanak komen lebih-lebih coz benda memang tak jadi.

Anyway aku sangat gumbira dengan besday aku sebab orang yang aku sangat-sangat tunggu-tunggu tiap-tiap tahun antar wish besday akhirnye antar jugak wish untuk tahun ni. Dah la kemain lama lost contact sejak dia ikut husband dia pindah pegi Johor. Haish... Dah 2 orang anak dah "kembar-lain-mak-ayah" aku nih. Siyes lama gila tak contact. Aku ada 2 no fon dia. Satu memang nombor dia, satu lagi husband dia sebab dia pinjam no husband dia tahun 2009 dulu nak wish besday aku.

Besday kami sama. Tapi aku dah confuse mana satu nombor dia sebab 2-2 aku save dekat nama dia. Aku hantar mesej selamat hari raya tu dulu tak balas. Erm, tah-tah aku terhantar kat husband dia kot. Jangan sampai pinggan mangkuk terbang dah la. Aku tak sengaja. Aku lupa. Then senyap je sampai la tadi. Dah confirm betul nombor dia, laju-laju aku delete nombor husband dia.

Takut la weh. Bestfrend kot.

Aku tak suka orang anggap aku bukan-bukan. Walaupun aku bukan jenis tu.

Sempat la gosip-gosip sikit. Tunggu raya ni dia balik Penang. Lama sangat tak jumpe. Huhu.

Pasal apa yang aku bajet masa besday tahun ni kat post lama tu, biar ah rahsia. Biar ah aku sorang je yang tau. Biar ah aku sorang je yang tanggung rasa sakit, hati pecah-pecah kecewa, terluka apa semua. Dah dasar penipu kan. Nak buat apa lagi dah. Tapi ada kot yang rapat dengan aku tau. Itu pun kalo ingat la. Mungkin korang-korang boleh teka kot apa benda yang terjadi sebenarnya.

Life must go on kan. Cuma tadi comel jugak anak-anak buah aku. Hehe. Padah la ayah dorang citer kat dorang. Tak pasal bende surprise dah jadi tak surprise. Tak pandai simpan rahsia betul. Hihi. Abang aku pon satu jugak klakar. Ade ke suh besday girl sendiri pilih kek. Haha... Pastu balik umah, sambut la konon-konon sekali yang lebih-lebih tiup lilin tu anak buah aku yang bongsu tu. Haha. Iye-iye je cakap untuk besday dia. Wahaha. Setahun sampai 3-4 kali kot sambut. Kemain ske menumpang tiup lilin besday orang. Hahaha.


Kek yang besday girl pilih sendiri :D

Except, aku sedar kalo orang memang tak suka kita tu, apa kita buat pon dia tetap buat tak tahu dan memang takkan bersusah-payah nak tolong-tolong sebab memang dia tak suka kita. Aku patut sedar dan takyah lagi dah nak usaha gigih-gigih buat orang suka aku. Yang tak penting dalam hidup plak suka-suka je nak suka aku. Eh, tak suka lah!! Once again, sesapa yang rapat dengan aku je kot tau sape yang aku maksudkan. Terasa dia sampai rasa nak nangis, tapi aku tahan je sebab kalo aku nangis pon, aku nak ngadu kat sape?

Takpe lah aku kuat.

Sebenarnya banyak benda yang aku sedih sangat dan kecewa. Cuma rasa kecewa tu tak patut sangat la aku nak share kat sini. Ada benda patut aku simpan, ada patut aku citer.

Macam biasa, bila tiup lilin je orang sibuk-sibuk la kan suruh wish.

Aku takde apa nak wish. Aku ok dengan hidup aku sekarang. Tak la gempak sangat, tapi... Boleh laa kan... Still ada kawan-kawan untuk aku senyum tiap-tiap hari. Alhamdulillah. Cuma... Kalo bleh aku tanak la dengan orang yang tak suka aku kan. Tahan ke tiap-tiap hari tengok dia, tapi berlakon macam tak penah kenal sesama sendiri. Baik aku je yang blah. Teeetttt!! Kantoi dah sapa dia. Huhu.

Aduh, sebak ah plak bila pikir. Dah la. Nak tido nih. Pagi nanti keje. Cuti sempena besday sendiri pon bosan jugak sebab nak pegi bayar saman parking tadi slambe je kene gelak ngan pulis. Kaunter saman tu tutup plak. Adoi. Ingatkan pulis tak cuti. Kan sibuk dengan BERSIH-BERSIH tu...

Kepada kawan-kawan yang wish besday dekat fesbuk atau personally text aku wish besday, aku hargai sangat-sangat. Terima kasih banyak-banyak sebab masih ingat kat aku lebih-lebih lagi yang memang ingat besday aku dan takyah tengok besday reminder kat fesbuk.

Tuesday, July 5, 2011

Orang Lain Punye Pasal, Aku Pulak Yang Stress.

Aku balik umah tadi... Lepas maghrib je terus tertido dengan kepala yang serabut lagi berat pikir pasal harini keje aku sebenarnye sepatutnya boleh je settle, ikut macam target yang diperbincangkan masa keje dah abes untuk bulan Jun haritu, tapi bleh kata ada 2 tengah pending dalam list.

Stress jugak bila pikir client kitorang nih skang makin lama makin cerewet, sikit-sikit hantar email kat supervisor komplen pasal drafter-drafter nih. Tapi yang aku hangin tu, yang betul-betul suka buat masalah tu boleh plak buat-buat tak bersalah. Dah la tadi tak pasal je kene take over keje dorang half way sebab ada yang blah camtu je amik half day.

Langsung takde mulut nak inform supervisor. Supervisor ni pun kalut laa cari orang nak cover. Antaranya aku la jadi sasaran. Sudahnye sampai diri sendiri tak ter-cover. Tak sedar diri sendiri pon ada jugak bende urgent nak kene setel.

Adoyaii... Takleh tido dah pulak ni. Padahal sok nak kene gerak awal-awal nih. Huhuhh...

Stress kan pikir hal orang? Padahal orang tu macam tak kisah je pon.

Monday, July 4, 2011

Bungkusan Segera.


Ce teka apa di dalam?

Haha. Ini besdey present yang bakal di hantar ke UK untuk abang angkat tersayang. Wakakaka. Besdey beliau da dekat. First time ni wey hantar parcel jejauh. Siap gigih aku google pasal website Pos Malaysia nak tau rates penghantaran semua.

Harap-harap sampai sebelum 10 Julai ni. Dan harap-harap dier suke la kot pemberian yang tak seberapa nih.

P/s: Semua yang dalam kotak, luar kotak, bende last minute beli. Haha.

Sunday, July 3, 2011

Perang Status Kat Fesbuk.

Citer semalam. Aku terasa? Yeph. Aku sangat butthurt.

Hahahahaha...
My status. Sori la ye sesape yang like tu aku malas nak kaburkan. Cuma malas nak display komen je.


Status yang membalas status aku. Ini yang pertama. Hahaha...


Ini yang kedua. Ahahahahaha... Via Iphone beb... Aku pakai web je. 

Memang aku antara "top employee(s) of the month" bulan lepas walaupon baru lagi keje... so what kan?

Hahaha...

One of my fren jugak yang post nih. Aku crop status je. Malas nak crop muka dia siap dengan ada badge kat sebelah gambar tanda support BERSIH tu. Join jugak la gamaknya kot.. Malas aku nak balas balik letak status kat fesbuk sebab... Ye lah, kalo berani sangat meh aa join komen kat status aku tu. Tapi kemain plak kan buat status sendiri. Aku tanak plak pegi komen dia sebab nanti dia tau la aku terasa. Hahahaha................................

Sape-sape add dia mesti tau sapa tuan punya komen tu kan?

Aku tau citer pasal 10-20 tahun duduk dalam ISA sebab mempertahankan negara. And yes aku respect dorang sebab BERANI. Yang masuk ISA tu semua memang stok-stok abes berani mati berdepan dengan pemimpin dan tegur pemimpin tu. Just that pemimpin tu tanak accept dan dorang disumbatkan ke dalam ISA. Memang berani. I respect that.

Macam pakcik teksi yang layan aku bercerita dulu tu la. Dia pernah masuk ISA. Kenapa dia masuk ISA? Sebab dia berani tegur pemimpin secara direct. Nasib la orang yang dia tegur tu fikir dia satu ancaman pada negara, so dalam ISA la dia duduk. Brave enough. Respect that so well.

Tapi yang aku komen pasal jem-jem teruk la segala bagai ni...

Yang join perhimpunan ni yang dibuat di tempat awam adalah tak respect hak orang awam nak lalu-lalang di kawasan tu. Paham tak? Kalau dah hari-hari pegi keja pun sangkut dalam jem, pastu kebetulan hari tu je ada masa lapang nak berjalan-jalan hepi-hepi dengan family, tup-tup stuck dalam perhimpunan yang takde benefit langsung macam tu. Kau tak ke stress? Nanti anak-anak kecik merengek sebab rimas stuck macam tu, kau dari parents yang penyayang kang dah berani-berani nak marah-marah, lempang-lempang anak pasal ni. Just sebab ada orang lain yang nak glemer masuk tv dan BAJET SANGAT BERANI konon nak ber-revolusi lah sangat, terus bagi effect emo yang melampau kat orang lain. Tak patut ok?

My opinion, kalo dah berani sangat, suka kan cabaran, why not jadi macam pakcik teksi tu je. Confront terus dengan pemimpin yang anda tak puas hati. Even kalo nak demo pun, terus je ah pegi umah dia. Apa hal aku baca blog lain komplen dia guna duit rakyat untuk bayar bil letrik dan sewa kediaman tu sampai ratus-ratus ribu, tapi rakyat macam tak boleh nak demo depan umah dia. Why like that? Dulu buat umah terbuka kan kemain luas lagi kawasan umah beliau tu. Bab makan free korang takde nak pikir plak corruption sana-sini kan? Heh.

Kenapa nak jugak cabul hak ketenteraman awam di tempat awam untuk event macam tu? Sungguh la aku tak paham apa yang kawan aku maksudkan sebagai berani dan kena mengena dengan mempertahankan negara masuk ISA atau penjara ke selama 10-20 tahun... Dah ramai-ramai kat tempat awam tu berani apanya... Senang kot nak selamatkan diri :D

Aku pikir yang join perhimpunan ni kat mulut je support. Dalam hati sama je kecut. Manakan tidak, dorang berdemo di tempat awam, kalo tibe-tibe polis ambush situ... Berapa ramai je yang akan stay mempertahankan tindakan dorang? Lain-lain mesti la kebanyakkan terus lari kan? Paling-paling pun buat-buat macam tak terlibat. Kalo kene tahan, merasa la tido lokap sehari-dua. Pastu bila dah kuar buat press conference cakap tak puas hati sebab kena tahan dalam lokap padahal tak terlibat dalam perhimpunan tu. Lame lame lame.........

Aku bukan la pro kerajaan atau pun pro pembangkang. Aku rakyat biasa. Aku memerhati apa yang boleh aku perhati je. Aku komen apa aku tak puas hati. Aku berani confront dengan orang yang aku tak puas hati... Sapa kenal aku, tau la aku camne. Bukan jenis baling batu sembunyi tangan. Ikut orang lain sebab ramai yang buat. Aku bukan macam tu. So far selalunya orang yang aku tak puas hati je asik elak-elak dari jumpa aku.

Bila orang dah rasa dia cukup berani sebab join what so called revolusi macam ni, takleh ke cuba langkaui batas limit so that dia boleh jadi hero untuk orang lain. Bagi aku hero adalah orang yang berani dan sangat-sangat berani push diri dia lebih dari limit dan lain dari orang lain. If not takde la orang panggil dia hero kan? Sebab dia sama je macam orang lain yang claim dorang tu berani.

Macam aku cakap laa... Perhimpunan camtu kat kawasan awam... Kawasan orang ramai sepatutnya bebas ke mana-mana, berurusan, berjual-beli, akak-akak survey baju raya, kalo ada sale bleh beli henbeg baru, ngeteh lepak dengan kawan-kawan, MLMers promote bisnes, pelancong asing tangkap-tangkap gambar, bukan pelancong tayang DSLR, adik-adik bawah umo ber-cam-whore moncong itik nak letak dalam fesbuk, budak-budak ber-shuffle, couple dating sambil raba-raba #sarcasm dan jugak pengutip derma yang tawaf kawasan tersebut sambil membawa permit ber-laminate... Tak ke terencat aktiviti yang nampak biasa seperti weekend-weekend yang lain?

Aku penah je bertekak dalam YM dengan sorang budak yang support perhimpunan macam ni tahun-tahun sudah. Siap kuar dalil hadis lagi pasal evolusi nak buang corruption dalam kepimpinan bila sertai perhimpunan macam ni. Last-last aku tanya dia apa hukum menganiaya orang sekitar yang mencari rezeki halal di kawasan tempat perhimpunan itu dan dia takut perhimpunan tu jejaskan perniagaan dia.

Terus senyap sampai harini.

Kat kelas, kat YM, nampak aku pon dah tanak tegur dah.

Biar la. Dia pon macam aku kot jenis malas nak pikir lebih-lebih janji hati puas.

If you know me, I'm sure you know what I mean.

Its your choice. All these are not more than my point of view. Correct me if I'm wrong.

Sebab aku mana amik port sangat bab-bab politik ni. Aku concern ketenteraman awam je sebab aku adalah orang awam. Aku suka Malaysia sebab aman damai, rakyat boleh bergurau-gurau dengan kaum-kaum yang lain, boleh belajar banyak bahasa (tiba-tiba patriotik).

Heh.

Opsssss........... Cukup-cukup ah aku bicara soal begini dalam blog ni. Takpe, esok lusa aku sambung buat citer lain plak. Tak suka sebenarnya nak buat citer pasal pendapat camni. Sebab pendapat aku ni kan apa la sangat kan....

Saturday, July 2, 2011

Bersih? BERSIH Sangat Ke?

Ahahah... Tajuk memang tak makan saman...

Terus terang cakap aku sangat-sangat laa tak berapa nak bersetuju kalo buat perhimpunan-perhimpunan macam ni. Lebih-lebih lagi bila guna nama BERSIH. Bersih sangat ke BERSIH? Berapa ramai pemimpin yang dorang aim tu sebenarnye amik peduli pasal BERSIH ni? Ke dorang semua lagi sedap layan citer hindustan kat TV3 kat umah dari amik port dengan rakyat-rakyat yang terlebih semangat nak buat perhimpunan.

Aku paham apa benda yang dorang cuba nak buat. Nak sampaikan. Request. Tapi kan... Dari dorang gelabah nak berhimpun kat tempat awam yang sudahnya setakat masuk TV untuk glemer, dan jugak ada la kot beberapa makhluk yang bertuah dapat menginap dalam lokap sempena kejayaan perhimpunan tu... Aku rasa macam buang masa je lah.

Aku bukan pro sapa-sapa. Tak bias pun. Tapi aku cuma pikir keadaan orang yang kebetulan lalu situ dan tak terlibat langsung dengan benda macam tu. Kan tempat tu hak milik awam. Just nak lalu-lalang kalau tiba-tiba ada hal ke kan... Tak pasal je kene heret sama sebab saspek terlibat dalam perhimpunan tu.

Aku tengok kat fesbuk. Lokasi dia kat masjid.

Aku tengah bayangkan kalau la tiba-tiba hari tu sorang kariah kawasan tu meninggal dunia. Kebetulan nak kebumikan dia kat tanah perkuburan situ. Eh, kat situ ada tanah perkuburan ke? Ataupun nak sembahyangkan jenazah dalam masjid tu. Waktu tu. Bayangkan. Takkan laa nak tangguhkan pengkebumian jenazah semata-mata untuk benda macam tu kan?

Tambahan pulak...

Camne plak rupa kawasan tu selepas perhimpunan BERSIH tu? Adakah akan bersih atau lebih bersih berbanding sebelum perhimpunan? Rasanya kalo dorang berhimpun ramai-ramai macam tu, masing-masing pegang pekakas-pekakas membersih lagi bagus. Dapat pahala gotong-royong bersihkan kawasan masjid. Alhamdulillah.

Sebelah lain pemikiran aku mengatakan bagus jugak perhimpunan ni. Tau kenapa?

Dah namanya buat di masjid. Tak malu ke tunjuk muka kat masjid semata-mata untuk perhimpunan tu. Tak nak datang awal sikit supaye boleh semayang zuhur jemaah dulu ke bang?

Keh keh keh.

Kalo kat Sogo tu... Kacau ah kan time sale kot. Eh, ada sale ke skang?

Friday, July 1, 2011

Ok. Skang Memang Makin Tertekan

Tertekan. Yeah. Agak tertekan bila dah start keje. Lagi haru bila ramai dah tau umo sebenar aku. Camne bleh kantoi ni? Adussssssss...

Aku bukan tertekan dengan kerja... Jauh sangat la nak rasa tertekan tu sebab aku hepi buat keje. Kemain lagi habiskan job-job yang ada tinggal 2-3 bijik sebelum masuk 1 Julai dan tukar ke system baru. Time takde keje je aku stress.

Oh ye, pagi nanti kitorang ada video conference dengan sikit jamuan makan-makan. Sebabnye? Aku pun tak pandai nak explain. Haha. Dah la kene pakai baju hitam esok. Sebab takde t-shirt company. Wakakaka. Sangat la orang baru keje situ kan??? Agak-agak kalo aku pakai t-shirt "Angry Bird" tu kene gelak ke tidak? Tu je kaler hitam yang macam ok dan t-shirt hitam yang masih elok yang aku ada...

Oh berbalik pade topik.

Aku tertekan kenapa?

Tibe-tibe macam bertambah je orang start tanye bila nak kawen?

Warghhh~~!! Aku ni dah la macam budak-budak lagi. Haritu kuar hiking pun orang lain rileks je pegang makan nasi lemak tu kat tangan. Aku ikut style kawan-kawan aku tu makan, sudahnye sampai ke siku aku belasah makan. Sampai ke siku kau sambal melekat. Hishhh... Anak sapa ah ni tangan tak bedung makan tersepah-sepah kalo takde protokol...

Tadi makan durian pun comot-comot. Abes kene baju. Nampak sangat diri sendiri pun tak terjaga, camne plak nak jaga 1 keluarga? Huhuhhh...

Dah ah ada plak membe-membe kategori membe baik boleh bawak bergurau tu slambe je tanye pasal aku punye hantaran agak-agak berapa. Cheh. Tanya aku apa kejadahnye nih?? Macam la aku minat nak amik tau semua tu. Aku dah la confuse nak consult ngan sapa. Dah takde mak ayah kot. Lagipun kawan-kawan aku tu tanya je. Bukan bermaksud apa pon. Satgi aku pi consult orang bukan-bukan satgi depa salah paham ke, mati ah aku. Kang tak pasal-pasal je malu.

Aku penah jugak nak tanye abang aku.

Tau jawapan dia apa?

Dia jawap...

Nanti dia consult dengan semua sedara-sedara terdekat aku, seperti mak-pak sedara aku yang duduk berdekatan nih, mak-mak sedara aku yang suka sangat amik tau hal-hal aku, dan jugak mak-pak mentua dia. Adoyaiiiiiiiiiiiii................. Apsal dia tak list skali dengan segala ketua kampung ke, ayahanda ke, abang kawasan ke, kak long ke... Eh over plak. Kang pekida saman blog ni kang. Kuikuikuikui....

See? Aku dah cakap. Tanya aku memang takde faedah. Sebab aku malas nak amik tau kerana kena consult dengan macam-macam orang. Baek ah tanye direct je ngan abang aku ke sapa ke. Alaaaa... Kengkawan aku tu mana la bleh caya sangat... Tanye je lebih... Option laaa kan... Setakat tanya je laaaa... Macam jugak kau nak beli henpon baru... Dah abes tanye siap demo dengan spec semua pun belum tentu kau nak beli kan... Lagi kuangajo ko blah camtu je (macam ex-ex aku dulu)...

So, camni jugak ah situasi aku... Memang sumpah aku tatau apape pasal ni. Punca dia? Sebab aku rasa yang tanya-tanya tu semua jenis bukan serius pun, sekadar bertanya. Lagipun sebab aku memang malas nak cari yang steady, kapel macam orang lain, being serious in relationship, so ignore je lah.

Bukan aku tanak serious... Time aku serious, orang ingat aku memain. Bila aku macam layan-tak-layan, kena marah plak pasal tak serious. So, let it be. Tak salahkan kalo kita punya ramai kawan? Serious tak serious lain citer. Cuma aku ada sikit masalah bila ada orang start rapat dengan aku. Ini memang masalah dalaman dalam diri aku. Bukan masalah kene pelalau ke apa kebende ye Cik Syima... Saye rase takde sape nak dengki dengan saye sebab saye memang malas nak amik tau hal orang lain. Tapi? Ntah. Malas jugak nak percaya benda-benda "orang buat" ni.

Kalo ikut aku yang jenis malas nak pikir panjang, memang ajak kawen koboi pun aku on je. Wahahaha. Malas kot aku nak pikir segala macam la kenduri la pejadah grand nak mati... Tayang pelamin tempah memahal, jamu orang ramai berkhemah-khemah makan. Bukan murah. Dah la kebanyakkan kenduri yang aku penah attend semua jamu nasik, lauk pauk yang mak aihhhh............ Dorang ni buat kenduri kawen raikan pengantin ke atau menempah maut cepat-cepat ni?

Ce pikir ehh... Kebanyakkan lauk-lauk kenduri semua kira sedekah tuan empunya majlis kepada orang ramai... Dah tentu la free kan... Makan free sapa nak tolak kan ye tak? Pastu plak kena jenis tamak haloba semua benda nak try macam aku ni... Dah takde makna dah kau pakai baju cantik-cantik pegi kenduri vogue the vass kalo dah bertebiat makan mengalahkan hantu raya... Ce citer ngan aku lauk kenduri mana YANG BERKALORI RENDAH?

Siyes skang aku memang dah start concern pasal health. Lepas kene "basuh" dengan Sya ngan Ila pasal kepentingan memakan sayur. Aku malas ah nak amik sayur sebab aku memang tak makan. Plus aku memang suka je makan nasik, kuah dengan sosej. Murah pun murah. Ha. Bab berjimat memang aku la paling cekang skali. Cekang = hebat. Aku rasa aku akan lebih concern pasal life lepas kawen. Itu pun kalo kene paksa berfikir jugak la. Watpe nak bazir berbelas-belas ribu nak buat persiapan semua untuk just satu atau dua hari kepade orang-orang yang blom tentu dengan senang hati nak tolong kita time kita susah. Ye. Pikir balik. Pade yang dah lepas atau bakal buat persiapan gempak-gempak sila jangan serang atau pukul aku sebab entry ni eh? Aku just luahkan apa yang aku nampak je. Bagi manusia yang berkesedaran sivik mempunyai hutang PTPTN sebanyak RM81k macam aku, every single cent spent will be counted. So, I need to know every single cent I'll invest or my future husband invest will be get back the at least about half of the spending profit. Fair and square tak bunyinya? Pegi mampos la sekali seumo hidup ke hapa... Janji untung mesti mau ada. Untuk kegunaan masa depan. Apa gila bazir duit camtu saje tanpa profit???

Siapa yang tetapkan standard camni? Or is it adat? Kena ikut? Apa lagi penting? Agama ke adat? Kalo ikut agama kan kemain la simple-simple je. The messy thingy yang kena ada planner la kejadah semua ni sebab adat. Atau definisi adat mengikut aku adalah, ikut apa yang orang terdahulu dah buat. Cuma ikut peredaran zaman dan juga memerlukan semangat daya saing yang tinggi. Nak cakap banyak pasal agama pun takleh sangat pasal subuh pun kadang-kadang aku miss.

Bab kawen ni aku ter-emo sikit sebab si Sol laa nih.

Betul la kan dilema betul jadik manusia single nih. Haha.

Ok. Sepanjang korang baca entry ni, berapa banyak perkataan MALAS yang korang jumpe? Camtu la tahap malasnye aku nak pikir bende lain selain rutin harian pegi keje, lunch dan balik keje.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...