Friday, July 1, 2011

Ok. Skang Memang Makin Tertekan

Tertekan. Yeah. Agak tertekan bila dah start keje. Lagi haru bila ramai dah tau umo sebenar aku. Camne bleh kantoi ni? Adussssssss...

Aku bukan tertekan dengan kerja... Jauh sangat la nak rasa tertekan tu sebab aku hepi buat keje. Kemain lagi habiskan job-job yang ada tinggal 2-3 bijik sebelum masuk 1 Julai dan tukar ke system baru. Time takde keje je aku stress.

Oh ye, pagi nanti kitorang ada video conference dengan sikit jamuan makan-makan. Sebabnye? Aku pun tak pandai nak explain. Haha. Dah la kene pakai baju hitam esok. Sebab takde t-shirt company. Wakakaka. Sangat la orang baru keje situ kan??? Agak-agak kalo aku pakai t-shirt "Angry Bird" tu kene gelak ke tidak? Tu je kaler hitam yang macam ok dan t-shirt hitam yang masih elok yang aku ada...

Oh berbalik pade topik.

Aku tertekan kenapa?

Tibe-tibe macam bertambah je orang start tanye bila nak kawen?

Warghhh~~!! Aku ni dah la macam budak-budak lagi. Haritu kuar hiking pun orang lain rileks je pegang makan nasi lemak tu kat tangan. Aku ikut style kawan-kawan aku tu makan, sudahnye sampai ke siku aku belasah makan. Sampai ke siku kau sambal melekat. Hishhh... Anak sapa ah ni tangan tak bedung makan tersepah-sepah kalo takde protokol...

Tadi makan durian pun comot-comot. Abes kene baju. Nampak sangat diri sendiri pun tak terjaga, camne plak nak jaga 1 keluarga? Huhuhhh...

Dah ah ada plak membe-membe kategori membe baik boleh bawak bergurau tu slambe je tanye pasal aku punye hantaran agak-agak berapa. Cheh. Tanya aku apa kejadahnye nih?? Macam la aku minat nak amik tau semua tu. Aku dah la confuse nak consult ngan sapa. Dah takde mak ayah kot. Lagipun kawan-kawan aku tu tanya je. Bukan bermaksud apa pon. Satgi aku pi consult orang bukan-bukan satgi depa salah paham ke, mati ah aku. Kang tak pasal-pasal je malu.

Aku penah jugak nak tanye abang aku.

Tau jawapan dia apa?

Dia jawap...

Nanti dia consult dengan semua sedara-sedara terdekat aku, seperti mak-pak sedara aku yang duduk berdekatan nih, mak-mak sedara aku yang suka sangat amik tau hal-hal aku, dan jugak mak-pak mentua dia. Adoyaiiiiiiiiiiiii................. Apsal dia tak list skali dengan segala ketua kampung ke, ayahanda ke, abang kawasan ke, kak long ke... Eh over plak. Kang pekida saman blog ni kang. Kuikuikuikui....

See? Aku dah cakap. Tanya aku memang takde faedah. Sebab aku malas nak amik tau kerana kena consult dengan macam-macam orang. Baek ah tanye direct je ngan abang aku ke sapa ke. Alaaaa... Kengkawan aku tu mana la bleh caya sangat... Tanye je lebih... Option laaa kan... Setakat tanya je laaaa... Macam jugak kau nak beli henpon baru... Dah abes tanye siap demo dengan spec semua pun belum tentu kau nak beli kan... Lagi kuangajo ko blah camtu je (macam ex-ex aku dulu)...

So, camni jugak ah situasi aku... Memang sumpah aku tatau apape pasal ni. Punca dia? Sebab aku rasa yang tanya-tanya tu semua jenis bukan serius pun, sekadar bertanya. Lagipun sebab aku memang malas nak cari yang steady, kapel macam orang lain, being serious in relationship, so ignore je lah.

Bukan aku tanak serious... Time aku serious, orang ingat aku memain. Bila aku macam layan-tak-layan, kena marah plak pasal tak serious. So, let it be. Tak salahkan kalo kita punya ramai kawan? Serious tak serious lain citer. Cuma aku ada sikit masalah bila ada orang start rapat dengan aku. Ini memang masalah dalaman dalam diri aku. Bukan masalah kene pelalau ke apa kebende ye Cik Syima... Saye rase takde sape nak dengki dengan saye sebab saye memang malas nak amik tau hal orang lain. Tapi? Ntah. Malas jugak nak percaya benda-benda "orang buat" ni.

Kalo ikut aku yang jenis malas nak pikir panjang, memang ajak kawen koboi pun aku on je. Wahahaha. Malas kot aku nak pikir segala macam la kenduri la pejadah grand nak mati... Tayang pelamin tempah memahal, jamu orang ramai berkhemah-khemah makan. Bukan murah. Dah la kebanyakkan kenduri yang aku penah attend semua jamu nasik, lauk pauk yang mak aihhhh............ Dorang ni buat kenduri kawen raikan pengantin ke atau menempah maut cepat-cepat ni?

Ce pikir ehh... Kebanyakkan lauk-lauk kenduri semua kira sedekah tuan empunya majlis kepada orang ramai... Dah tentu la free kan... Makan free sapa nak tolak kan ye tak? Pastu plak kena jenis tamak haloba semua benda nak try macam aku ni... Dah takde makna dah kau pakai baju cantik-cantik pegi kenduri vogue the vass kalo dah bertebiat makan mengalahkan hantu raya... Ce citer ngan aku lauk kenduri mana YANG BERKALORI RENDAH?

Siyes skang aku memang dah start concern pasal health. Lepas kene "basuh" dengan Sya ngan Ila pasal kepentingan memakan sayur. Aku malas ah nak amik sayur sebab aku memang tak makan. Plus aku memang suka je makan nasik, kuah dengan sosej. Murah pun murah. Ha. Bab berjimat memang aku la paling cekang skali. Cekang = hebat. Aku rasa aku akan lebih concern pasal life lepas kawen. Itu pun kalo kene paksa berfikir jugak la. Watpe nak bazir berbelas-belas ribu nak buat persiapan semua untuk just satu atau dua hari kepade orang-orang yang blom tentu dengan senang hati nak tolong kita time kita susah. Ye. Pikir balik. Pade yang dah lepas atau bakal buat persiapan gempak-gempak sila jangan serang atau pukul aku sebab entry ni eh? Aku just luahkan apa yang aku nampak je. Bagi manusia yang berkesedaran sivik mempunyai hutang PTPTN sebanyak RM81k macam aku, every single cent spent will be counted. So, I need to know every single cent I'll invest or my future husband invest will be get back the at least about half of the spending profit. Fair and square tak bunyinya? Pegi mampos la sekali seumo hidup ke hapa... Janji untung mesti mau ada. Untuk kegunaan masa depan. Apa gila bazir duit camtu saje tanpa profit???

Siapa yang tetapkan standard camni? Or is it adat? Kena ikut? Apa lagi penting? Agama ke adat? Kalo ikut agama kan kemain la simple-simple je. The messy thingy yang kena ada planner la kejadah semua ni sebab adat. Atau definisi adat mengikut aku adalah, ikut apa yang orang terdahulu dah buat. Cuma ikut peredaran zaman dan juga memerlukan semangat daya saing yang tinggi. Nak cakap banyak pasal agama pun takleh sangat pasal subuh pun kadang-kadang aku miss.

Bab kawen ni aku ter-emo sikit sebab si Sol laa nih.

Betul la kan dilema betul jadik manusia single nih. Haha.

Ok. Sepanjang korang baca entry ni, berapa banyak perkataan MALAS yang korang jumpe? Camtu la tahap malasnye aku nak pikir bende lain selain rutin harian pegi keje, lunch dan balik keje.
Post a Comment