Sunday, October 11, 2009

Kalo Aku Smoker...Ada Kau Kisah?


Bongok aa aku cakap aku tak kisah kalo ada smoker berlegar2 dalam kawasan aku tengah bernafas nih. Sebenarnye lepas baca entry ini, baru aku ada inspirasi nak jugak komplen pasal orang yang suka-suki merokok tanpa peduli perasaan orang lain. Tapi aku tak bebel banyak. Dua hal cukup.

Ex2 aku dulu leh kata semua smoker tegar. Ada plak yang start smoking sejak darjah 4. Bapak la hebat. Aku pun cuba la psiko apape yang patut. Kadang2 rajin jugak la duga, antara aku dan rokok, sapa dia pilih...

Dorang biasanya akan jawap aku dan pada masa yang sama selambe menyalakan rokok dan hembus baek dekat aku. Hah! Nampak sangat tipu. Sebabnye orang yang terhidu asap rokok lebih cepat arwah dari penghisap rokok. Bila clash, sibuk ungkit konon2 tak penah buat salah kat aku. Abeh, memendekkan nyawa aku tu kira tak salah aa ye?


Bab saving. Seperti dalam entry Huda tu, bukan aku tak penah buat kira2 macam Huda buat tu. Siap calculate ikut harga rokok dari zaman dorang start merokok, sampai la masa sibuk terhegeh2 nak kapel ngan aku. Boleh tahan banyak. Siap boleh beli kereta CASH. Tapi dorang mana nampak semua tu.

Paling tak boleh blah, bab saving, bila aku compare dengan abang aku yang tak smoke tu, selamba dorang jawap.

"Sebab I banyak duit la I beli rokok. Kalau I simpan pun, nanti habis jugak. Tapi abang U tu tak merokok pun I tengok tak kaya jugak. Dia tak buat saving ke?"

Cilakak betul statement. Mulut sangat takde insuran.

Ok. Lepas ni, tahun depan aku nak start saving TIAP2 hari, kalo dapat la...Saving ikut harga sekotak rokok... Lepas setahun aku nak tengok berapa banyak aku boleh kumpul. Mana la tahu lepas ni kalau tiba2 aku ter-kapel dengan smoker lagi. At least aku ada bukti kan?

5 comments:

nurain rodze said...

betul tu sis ,
sokong sesgt!

ain pun dah tak larat nak tego bpk ain.
dia adalah PEROKOK tegar.
da mcm2 kami buat .
tapi kami pulak yg kena marah.
sis,camne nak tangani masalah nie klu dia tuh bapak kita sendiri?
nak belikan kain kapan siap2 ke utk dia?

Boneka tak sakit said...

aku tak merokok! ada kah aku rebutan para gadis!! :P

epalejau said...

bapak aku da masuk spital da pun..
da masuk ICU kalo nak lebih tepat lagi..
stroke jantung gara2 rokok..
ada dia nak benti mrokok?
mula2 benti la..
alih2 dok merokok jgk smpai sekarang..

profWACKo said...

smoker niee cool ke d mata perempuan?? adei... tak mampu aku. hahaa

aslina said...

::nurain rodze::
beli poster "merokok itu HARAM" lekat depan pintu bilik atau mana2 tempat dalam umah yang dier selalu lalu-lalang...ok kot...ke kejam sangat?

::Boneka tak sakit::
dun worry...ko jadik rebutan para nurse2 sebab macam iklan kat dalam tv tu la...yang aci tu cakap kat anak dia. "dont break my heart"

so, kira ko tak break mana2 people`s heart la sebab tak smoking.


::hadra::
tu la kan...tak serik2...padahal merokok bukan kenyang pun...


::rezan::
ko isap rokok depan aku...aku sepak ko laju2...wahaha...cool jadahnye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...