Friday, April 29, 2011

Bila Sumpah Jadi Mainan Dibibir...

Dan turutlah - Al Quran - sebaik-baik (panduan hidup) yang diturunkan kpd kamu dari Tuhan kamu, sblm kamu didatangi azab secara mengejut, sedang kamu tidak menyedarinya [al-Zumar : 55]

Aku penah letak ni kat status fesbuk. Aku takut nak membayangkan ayat yang aku highlight tu... Mintak simpang laa kan...

Sebab aku risau kalau-kalau azab tu datang dalam bentuk yang dahsyat sekaligus. Tengok je la situasi Malaysia skang ni camne? Politik je macam sarkas. Sesama Islam pun sibuk-sibuk nak buka aib sesama sendiri. Sesama melayu pun sibuk nak jatuh-menjatuhkan sesama sendiri. Bangsa lain, agama lain pun tengok kita yang Islam pade Mykad pun confuse... Camni ke rupe orang beragama Islam?? Belum lagi campur dengan kes-kes jenayah macam buang bayi, rogol, bunuh, rosak akhlak, hina Islam, rasuah... Uihh... Banyak tu nak list.

Aku pun bukan la perfect sangat. Amal ibadat pun bukan sempurna sangat.

Tapi, ishh... Takut laaa...

Korang tak rase takut ke?

Bab sumpah laknat yang dikecoh-kecoh tu pun... Suke-suke hati je orang skang main buat sumpah-sumpah ni. Dah la dalam masjid plak tu, sape betul, sape salah tu wallahualam. Tapi memang masing-masing nampak macam tak risau langsung sumpah tu makan diri ke ape. Mana la tau kan Allah tak tunjuk sapa betul sapa salah ditimpa bala tu secara cash on the spot, tapi nanti azab kat akhirat camne? Time flash back balik segala apa kita buat masa hayat ada ni... Malu woo malu...

Teringat dulu masa kecik-kecik, orang tua-tua selalu cakap,

"Haa... Main-main la sumpah tu, silap sumpah, sumpah tu makan diri baru tau..."

Punya la lurus bendul dulu dah imagine sumpah tu macam dinosaur. Kalo silap sikit je dier makan diri. Makan plak tu jenis macam kene gigit-gigit sampai kuar-kuar isi plak tu. Punya la tinggi imaginasi masa tu. Takut gila kot masa tu. Siap menangis-nangis tanak mati awal-awal kalo sumpah makan diri ke apa walaupun memang betul apa yang kita sumpah tu. Yang arwah mak ngan ayah pun layankan je imaginasi melampau masa tu. Lagi la takut jadinye.

Haishh... Ntah laa kan... Tunggu dan lihat la saje...

1 comment:

mykhalis said...

tak taula.. tapi zaman khalis main sumpah2 nie masa budak2 dulu.. bila dah besar nie takut gila..lagi2 kalau ada sebut nama Allah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...