Saturday, June 18, 2011

Update Je Ah.

Lalala~~ Dah 15 hari rupenye tak update apape kat sini.

Ini bermakna dah 2 minggu aku keje. So far so good.

Sebenarnyekan... Banyak aku nak citer pasal tempat baru aku keje tu. Termasuk la rupenye aku banyak kali kene left out sebab dorang lupe aku nak start 6 Jun haritu. Tu la... Call untuk confirmation awal sangat. Hehe.

Tapi aku tak amik hati pun sebab at least bile being left out ni kebanyakkan attention akan diberikan kepade aku. Dan ye.... Semua orang kenal aku. Haha. Sampai ke paling big boss kat situ pun kenal aku. Kenal sebagai newbies yang paling out standing.

Dan semua tertanye-tanye... Aku penah ke gune software yang dorang gune sebab aku paling laju catch up dalam batch yang masuk sama minggu dengan aku. Jawapan aku memang rileks gile. Aku memang kaki software. Haha. Kaki software? Aku suke explore apa yang aku tak pernah cuba. Huhu.

Tapi tu la. Ending dia tempat yang aku blaja tu jugak dapat nama. See? Aku tak suka betul usaha aku, dari diri aku, tapi tempat aku belajar tu jugak dorang recognize. Sama macam masa praktikal kat Intel dulu. Siap dorang call lecturer aku request student dari situ praktikal kat sana. Tapi ape aku dapat? Lecturer-lecturer yang suke buat palat dengan aku. Sampai skang rasanya aku tak lepas-lepas lagi bendelah tesis tu. Pehal ntah.

Aku ada masa nak jumpa kemain banyak dalihnye. Aku call tanak jawap. Aku mesej sebab aku betul-betul takde masa nak jumpa dah, iye-iye plak suruh jumpa. Tak paham aku.

Bende tu aku request senang je. Takyah bazir masa aku, takyah bazir masa dorang nak allocate masa nak tengok aku present ntah kali ke berapa. Tak suka, fine. Bagi je aku D. Paling minimum untuk lulus. Bukan aku takde buat keje. Bukan aku takde effort. Report kemain setebal-tebal alam tu tanak pulak belek. Padahal awal-awal dulu masa mula-mula tu dah nyaris dah nak lepas sebab report aku memang takde masalah. Saje nak susahkan orang ke atau ape?

 By the way, aku suka sangat dengan kerje aku sekarang. Tak jadik engineer pun takde hal. Aku declare diri sendiri arkitek. Haha. Kalo real arkitek, dorang deal dengan plan bangunan... Aku plak hari-hari deal dengan plan fibre optic. Jenis underground punya plan. At least lepas ni aku takkan maki-maki hamun lagi dah kenapa banyak sangat penutup besi yang tak sama rata dengan jalan. Dan aku lebih paham perjalanan cable, antena fibre optic yang kebanyakkan gunanya untuk internet, dan segala jenis communication yang lain.

Tapi masalahnye aku bukan handle peta-peta dalam Malaysia ni. Skang banyak project dari luar Malaysia, especially kat Australia. Memang handal gak aku handle peta-peta kawasan dalam Australia tu. Hehe.

Walaupun keje ni contract je... Tapi aku harap bleh la kot aku sambung setahun-dua sebab keje langsung tak stress. Weekend bleh bersantai-santai. Keje memang terhad dalam opis je. Kalo melawat site-site tu lain citer la. Of course la site semua luar Malaysia. Peluang jalan-jalan tempat orang tu. Hehe. OT pun ada... Tapi so far takde kepentingan sangat untuk buat over time tu. Lain ah kalo rasa nak study software tu lagi atau memahirkan diri. Nak belajar sendiri kat umah, beli pirate memang tak dapat ah.

Dan lagi satu sebab kenapa aku iye-iye sangat nak keje sini adalahhhhhhhh.......

Hari-hari aku bleh pakai baju cantik-cantik.

Muahahaha. Macam gampang tak statement?

Situ takde uniform. Takyah pakai formal. Just smart casual. Macam pegi kelas dulu. Tapi pegi kelas dulu... Sepanjang budak-budak tu kenal aku selama 3 tahun diploma, 3 tahun degree... Mana penah dorang tengok aku pakai dress ke apa kejadah baju-baju comel-comel lain. Balik-balik tengok aku dengan jeans, sweater, tudung. All blacks macam pembunuh bersiri.

Keje sini aku bleh pakai baju warna-warni. Yang penting takkan ada orang nak bahan aku sampai 4 keturunan sebab aku pakai style budak-budak TESL atau Business ke tempat keje sebab takde seko makhluk yang sama tempat blaja aku tu di tempat aku keje.

Haha. Siyes ah aku pun tak caye aku bleh berubah sampai camtu.

Dan jadik perhatian jugak sebab dorang cakap baju aku comel-comel. Muahahahahaha....

Kalo tak, dulu baju-baju camtu kalo wujud dalam koleksi aku pun, aku pakai bile kuar outing ngan osmet aku je. Pegi kelas jangan harap ah. Imej rempit tetap dikekalkan ketike ke kelas dulu.

Skang pegi keje pun masih merempit juge. Tapi skill dah tinggi skang sebab hari-hari sangkut dalam jem teruk. Mujur laa ade Jonny. Kalo aku pandai bawak keta je, entah kene shift keje pagi, masuk pukul 7 pagi tu... Pukul 5 pagi kot aku dah kene gerak dari umah agaknye.

Nampak je kat tempat keje kiut. Tapi atas jalan raye masih ganas macam dulu.

Heh.

Eh, banyak pulak citer aku kan. Tu laa citer 15 hari tak update. Sori ah takde gambar sebab gune laptop pinjam dan juge broadband pinjam. Takde feeling nak transfer gambar. Tapi memang takde gambar pun. Hehe.

P/s: Paling-paling-paling penting kat situ adalah.... Semua ingat aku baru 21 atau 22 tahun. Wahahahaha... Hepi yawww feeling-feeling muda. Padahal tak sedar diri dah dekat 26 nanti.

Oh ye. 7 Julai nanti satu Penang cuti tau. Dorang seme sambut besdey aku. Muahahahahaa.... Sumpah aku tanak pindah keje kat negeri lain sebab takde speciality camni.

4 comments:

cinta cukulet said...

wah..cam happy je skrang..good2..semoga semuanya berjalan lancar pasni..InsyaAllah, selepas kesulitan ada kesenangan =)

Aslina said...

::cinta cukulet::
memang sangat2 gembire ngan life skang. malas dah nak pikir bende2 yang takde kaitan seperti... memang pening. hehe.

alhamdulillah ah keje memang best :D

ururules said...

macam keje network.. ko keje kompeni ape? slalunye.. kompeni yg bagi employee pakai casual nih mesti international kompeni. gaji mesti masyuk nih.

Aslina said...

::ururules::
ha'ah lebih kurang ah. gaji ok2 ah. sebab aku malas nak memilih keje da. kemain ah tunggu tempat2 lain panggil interview dulu, mcm takde je lepas banyak interview aku tolak sebab bende tesis bengong tu tak setel2 lagi. so, keje ni dorang required budak diploma je. tapi sebab aku penah ade dip, tak banyak songeh ah aku join. gaji pun gaji dip. siyes malas nak memilih dah. aku tengok budak2 bekas classmate aku semua demand nak engineer je. ada siap sanggup nganggur sampai setengah tahun. huii... aku tak sanggup kot.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...