Sunday, July 19, 2009

Self-Grooming

Ape jadah aku buat tajuk ni? Nak grooming diri sendiri ke? Taakkk... Ini berpunca dari beberapa blog aku singgah secara rawak laa...Masing2 nak citer pakai itu-ini untuk jage muke la, tangan la, tapak kaki laa... So, aku pun nak share2 jugak ngan korang. Maklum laa... Slalu korang bace kat majalah2 ke...Atau mana2 blog ke...Mesti nak citer produk mahal2. Tak kuasa aku nak beli mahal2. Baik duit tu aku gune buat makan jek. Perut kenyang, hati pun senang.


First skali part muka. Ramai kawan2 aku jeleshh dengan muke aku yang licin nih. Licin2 pun berminyak...Tapi aku kisah ape. Tu tandenye muke aku takde tempat2 tersumbat yang boleh wat jerawat naik. Tau ke aku gune ape nak cuci muke? Tak kuasa aku nak pakai Garnier. Aku bukan peminat Fasha Sandha pun... Dulu2 masa tym ada duit, aku beli la pencuci muke yang jenis ader bijik2. Tak kisah la Clean n Clear ke atau Biore tuh. Janji murah. Biasanya aku pakai seminggu sekali. Ye kawan2...SEMINGGU SEKALI. Sebab nak jimat n tamau abeh cepat. Begitulah kedekutnye aku untuk jage muke. Tapi kalo balik kampung, aku gune je ape yang ade dalam bilik air tu... Mwahaha~~


Tapi itu zaman ada duit sikit ye kawan2... Skarang dah kene jimat-cermat amalan mulia, jadi... Dengan ini aku nak citer dah sebulan lebih aku lost contact dengan pencuci muka. Ape barang pakai pencuci muka,kan? Shower gel aku gune tu sesuai untuk semua. Agak2 lapar masa mandi pun bleh je nak telan pasal shower tu bau dier best. Skang skali dengan muke2 aku pun sental dengan shower gel tu. Dan untuk pengetahuan korang jugak... Bukan aku sorang je gune shower gel tu. Agak2 nak basuh si Jonny, nak mandikan Molly...Gune shower gel tu jugak. Kira multi-purpose la. Wangi pun wangi. Percayalah. Guna la LUX. Semua perisa dalam gambar tu aku dah try. Semua best. Sampai kata nak jadi duta produk pun no hal laa! Kat kampung pun guna ni jugak. Tapi versi sabun buku.


Masuk plak bab rambut. Yang ni aku dari dulu sampai skarang gune Rejoice Rich. Ala...Yang guna jari pun boleh tu. Tapi penah berpaling tadah jap guna Pantene. Pastu guna Pantene tu buat aku rasa macam takde rambut, jadi aku tukar guna syampu "Kelapa dan orkid...Baik untuk rambut..." Tapi tak seswai. Dah la mahal. Rambut kesat plak. So, balik la semula ke Rejoice Rich. Tapi nak beli pun pilih tempat jugak. Beli kat kedai runcit tak sedap. Kena beli kat Watson atau Tesco jugak. Dengan Rejoice, rambut aku jadik ringan dan lembut. Tapi berserabai sikit sebab panjang dan terlalu ringan. Molly main panjat2 pun boleh tersangkut dalam rambut aku yang kerinting nih. Ape jadah... Kalo kat kampung, ni pun same gak...Gune je ape ade dalam bilik air tu...


Hmm...Ape lagi aku pakai ye? Ohh...Bab tempek2 mekap kat muke... Haa...Mesti korang excited nak tau mekap jenis ape aku pakai kan? Huahuahua... Mana aku penah pakai mekap... Aku kene mekap ade laa... Sepanjang aku hidup 24 tahun aku hidup kat dunia ni... Percaya la, 3x je aku penah pakai mekap. Firssstttt skali masa darjah 3. Second masa dinner fakulti, third mase kenduri buddy aku. Huh! Aku allergik ngan mekap la weh. Lepas pakai mekap tu...Confirm muke aku naik bintik2 kecik cam ruam. Macam beast daa... So, aku cuma kenal lipbalm je lepas tu. Lipbalm perasa stroberi. Sedap wooo...Tapi pakai lipbalm ni, semua orang sangka aku pakai lipstick. Adoiilaa...


Ok laa...Aku rasa takde mende lagi dah aku nak citer. Tu sume barang murah2 je... Pastu plak ikut keadaan ekonomi... Agak2 mampu, beli la...Agak2 tak mampu... Pakai je ape yang ada. Dan well... Aku memang spesis low maintenance. Ubat gigi pun kalo boleh nak cari yang paling murah je...Deodrant? Nak citer jugak ke? Takyah aa... Haha!!

Tahniah buat korang kerana telah berjaya buang mase bace entry aku pasal self-grooming yang langsung tak gempak nih.
Post a Comment