Saturday, January 16, 2010

Semua Di Hujung Jari

Sekarangkan... Sape takde laptop atau PC at least sebijik dalam rumah, dia ketinggalan zaman.
Kalau ada PC atau laptop, tapi takde internet connection, pun kire tak cool.

Percaya tak rakyat Malaysia skang makin senang-lenang sejak ada benda2 hujung jari ni?

Dari hal ehwal bayar saman, bayar bil, check status PTPTN, urus bank2... Sampai la ke masak2, cari resipi, cari gaduh, cari jodoh, membawak ke pengurusan jenazah. Semua boleh buat online. Magic bukan?

Dari segi kemanusiaan pun boleh buat luahan secara online. Macam aduan rakyat TV3 tu. Rileks gila la skang. Agak2 nak bagi bantuan kepada yang tak berkeupayaan pun boleh je komplen situ. Lepas tu baru tindakan sepatutnye diambil.

Nak dating pun skang takyah susah2 nak curi2 call, pastu ajak jumpe kat taman sambil nyanyi2 macam citer2 zaman 80'an dulu. Nak dating 24 jam sehari sampai lebam, face to face, sampai boleh tertido depan PC/ laptop pun bleh skang. Yang duduk jauh2 pun takyah risau bil melambung2 sebab homesick.

Pendek kata segala urusan skang senang buat online je.

Mujur la sekolah2 tetap jugak kene pegi. Kalo tak, mesti membazir bina skolah besar2.

Aku teringin nak cakap Malaysia pun skang macam ditadbir secara online. Bukan apa, benda tak betul sikit semua bleh tau dengan online je. Sampai skang nak buat status mengarut2 ala2 sarkastik dekat fesbuk pun kene pantau. Kene berhati2. Senang gila laa nak kene tahan sekarang ni.

Aku berharap statement last aku tu takkan buat aku kene tahan nanti.

2 comments:

Mr_aMAd said...

semua hujung jari..
nak dapat awek untuk dirosakkan pon dihujung jari je skarang nih..
online jer(kenyataan metro 2 hari lepas)..haha.jgn terjebak sudey

bukan nama sebenar said...

::Mr_aMAd::
ha'ah...tau takpe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...