Sunday, May 8, 2011

Selamat Hari Ibu

Hari ibu sebenarnye bile? Aku belasah je la post time ni... Tengok macam ramai sangat post pasal hari ibu nih...

Dulu masa kecik-kecik, aku langsung tak pernah nak amik kisah pasal hari ibu ni... Memang langsung tak amik peduli la. Yang paling takleh blah, hari ibu pun biasa aku buat macam biasa-biasa. Takde apape sambutan atau saje-saje buat arwah mak aku rase dihargai. Abes kuat aku merajuk tanak makan nasik sebab takde kacang botol goreng tu ada laa...

Ish ish ishhh... Memang takleh blah kan perangai??

Lepas tu masa aku skolah menengah kot, cikgu seni aku kemain lagi semangat suruh kitorang buat hasil seni tak kira jenis apa pun sempena hari ibu. Memang la aku ni terer melukis dan agak kreatif masa tu sebab selain duit arwah bagi untuk pegi skolah, sumber kewangan aku yang lain adalah buat kad cantik-cantik dan jual kat kawan-kawan. Memang best masa tu modal tak banyak mana tapi kawan-kawan kemain sanggup lagi bayar sebab aku buat kad untuk dorang :D

So, ada la aku buat kolaj. Tapi mana tah pegi dah hilang. Maklum la pindah umah, lagipun dah lama kot... Berbelas tahun pun. Mesti la hilang. Tambah plak jenis tak amik peduli macam aku ni kan...

So, dari situ aku alert pasal hari ibu ni. Tetiap tahun la konon-konon buat kad cantik-cantik untuk mak aku. Tapi biasanya dia gelak-gelak je tanya aku balik nak buat apa dengan kad ni? Besdey dapat kad, hari ibu dapat kad, hari merdeka dapat kad, ntah hapa-hapa hari pun aku asik pulun bagi kad je. Kalo bagi jajan kot boleh jugak makan. Hehe. Comel je aku rasa mak aku komplen.

Lepas tu gigih laa kan malu kene komplen asik bagi kad je... Maka aku pun mulakan langkah buat sesuatu yang istimewa. Wahahahahaha... Yaaaa... Memasak. Bukan setakat masak air ngan goreng telur goreng atau buat megi je tau?? Lebih spesel dari itu.

Masak kuayteow goreng ala-ala campak-campak nama dia. Haha. Aku pun tatau nak bagi nama apa kan... Memang best la kot sebab mak aku siap tambah 5 kali. Phergh. Bukan senang beb. Dah la aku goreng style macam kat pasar malam tu. Bukan buat banyak-banyak secara pukal. Takpa la janji dia hepi. Kenyang kan senang hati :D

Hehee... Senyum aku sorang-sorang bile teringat balik pasal arwah mak ni.

Tapi skang ni semua tinggal kenangan je. Dah 8 tahun aku layan hari ibu dengan lagu "Untukmu Ibu" nyanyian Exists tu. Selalu jugak nangis sampai tertido dengar lagu tu bila layan perasaan. Cuba jugak untuk jadi kuat tiap kali dengar lagu tu tapi takleh. Mungkin sebab aku rapat sangat dengan arwah kot.

Walaupun aku ada ramai kuarge angkat yang sudi add aku jadik family member dorang yang dah memang sedia ramai, tapi tetap tak sama ngan arwah. Ye lahhh... Orang lain dah time besar-besar masuk skolah menengah dekat-dekat nak abes SPM mana rapat sangat dengan mak ayah dorang. Kadang-kadang tu aku tengok ada yang kecik-kecik lagi pun dah pandai melawan cakap mak ayah.

Ish ish ishhh...

Aku ni nakal-nakal aku pun, walaupun kene denda mengarut-ngarut dulu pun, tapi aku rasa makin aku membesar, makin aku rapat dengan mak ayah. Haha. Siap dengan pengalaman kene perli dalam surau mase kuliah maghrib lagi. Dah siap makan pun mak suapkan... Depan orang ramai plak tu. Haha. Bukan sakit ke hapa. Saja mengada-ngada. Eleeehhh... Tukang perli tu jeles lettewwww...

Diam tak diam dah 3 tahun arwah takde kat muka bumi ni. Sebelum tu dia sakit 5 tahun... Kesian... Rindu plak ngan dier. Korang tau tak dah 8 tahun jugak la aku tak makan kari ketam, pajeri nanas, dan jugak kacang botol goreng. 3-3 menu tu kalo dia yang masak memang superb sampai kalo kata gajah lalu lalang dan nak terpijak aku sipi-sipi pun aku tak sedar ouh. Nak masak sendiri tak feeling plak makan sorang-sorang... Huhuhhh...

Haishh... Melayan kenangan je la kan sambil feeling-feeling dengar lagu tu. Sedih betul. Tapi mengada-ngada layan jugak kan...

Korang sempena hari ibu ni buat ape untuk mak korang?

P/s: Aku dah post da aritu... Tuko tarikh je la sebab aku macam malas nak wat entry baru. Hahah... Ape da punye perangai...

3 comments:

mykhalis said...

ini post recycle la nie,.,hehe

Aimi dan Pakcik Hashim said...

sedihnya

Aslina said...

::khalis::
ha'ah... hahaha...


::Aimi dan Pakcik Hashim::
ehh... katne sedihnye??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...