Monday, March 1, 2010

Trip To Terengganu 2009 Part 2, 3, & 4... Suka Hati La Berapa Pun!!

Haha... Ni gaya orang yang nak cerita pengalaman pegi mencandat sotong sambil jalan2 dekat Terengganu tahun lepas, tapi malas nak buat cantik2, susun gambar2 elok2 dan sebagainye. Tambahan pulak tengah bosan tak tentu hala sekarang nih ni... Padahal tak sedar diri hari Rabu dengan Khamis berderet2 test...

Yang bawah ni "Part 2" punya story yang sepatutnye aku citer dulu. Tapi aku pun dah lupa nak cerita apa, so, korang scroll je la gambar tengok perangai tak senonoh seko2 time atas kapal. Takde ape nak kontrol pun masa tu. Bukan ade bakal mak mentua lalu-lalang atas kapal tu pun. Mak tiri angkat tu ada lah. Part 2 ni gambar2 masa mencandat sotong.

Lumba kapal

Masa ni duduk atas bumbung kapal sambil candid2 gambar orang kat bawah...

Layan blues la konon2...

Wartawan tengah amik statement2 peserta lawatan mencandat sotong sambil blaja ni...

Sesekali wartawan pun mau pose comel jugak =)

Sebenarnye tahan sakit ni, jari aku tersangkut dekat menatang candat tu...

Cara2 membaling dengan betul, ye kawan2...

Eh, salah eh?

Humban je, As... Takyah nak calculate kedalaman laut lagi dah... Kata Kak Syima.

Hasil tangkapan saya yang pertama

Malas nak duduk betul2 dah... Letih owhh...

Pemandangan senja2...

Kenapa kau sotong? Say something, pleaseee...

Jiran2 selaut

Hasil tangkapan

Hasil yang digoreng begitu sahaja... Sedap beb!!

Telur sotong

Kari sotong gaya nelayan... Simple tapi sedap!!

Pemandangan pukul 1 pagi

Tension gila babi sebab tali terpintal2

Mangsa kelaparan

Makan konon2 sopan

Pemandangan atas kapal pukul 3 pagi

Nak balik dah

Tangkapan terakhir Kak Syima



Ini "Part 3". Part 3 ni cerita pasal kami shopping tak ingat dunia dekat Pasar Payang tu. Pasar Payang ke? Rambang mata jugak la tengok benda2 dijual kat situ. Mujur la aku tak berapa nak ada nafsu shopping2. Kalo tidak... Mesti bengkrap terus aku kat situ. Dah la pegi pun dengan loan dari mak tiri angkat. Sini macam2 wohh ada jual... Dari barang kering sampai ke barang basah. Dari barang dapur sampai ke barang2 biasa2. Macam shopping complex jugak la. Cuma kau tak jumpa Harvey Norman je kat sini.

"Surau bergerak" kata Adli

Dia ni dah rambang mata tengok kain2 di kedai kain

Aku pun pilih2 baju untuk anak2 buah kesayangan kat Penang =)

Pasar Payang ni pun ada jual buah2 jugak

Mainan2 budak2 pun ada jugak... Meriah pasar ni u olls!!

Sape nampak aku? Haha...

Dia nak shopping kuali2

Nisan=Manisan. Bukan batu nisan =p

Telur penyu. Aku tak makan ni. Konon2 sayang penyu...

Periuk, kuali semua ada jual kat sini. Mabeles lah!! Murah plak tu...



Masih Part 3. Tapi malam2 hari plak. Aku pun da lupa hari ke berapa. Cheh!! Macam la pegi banyak hari kan... Padahal 3 hari 2 malam je pun. Kot? Tahun lepas. Aku dah lupa dowhhh~~ Banyak makan semut lately... Hah! Malam tu kami pi karaoke dan buat bbq.

Ah Wie celup tengah feeling2 nyanyi sampai wife dia kat sebelah tertido...

Adli cuak pilih lagu macam nak jawap SPM

Tunggu turn nak men-sumbang-kan suara...

Siang sotong. Siang ke?

Gigih tak gigih?

Organizer main tipu... Grill dalam umah je...

Setengah kene grill dalam umah

Takde semangat bbq sebenar...

Larikan sotong secara senyap2...

Bbq kat luar la, baru true!!

Semua ni lakonan semata2...

Lakonan jugak...Haha!!

Bile nak masak niehhh...

Marilah makan... Weee~~

Cubit jangan tak cubit!! Sedap wohhh...



Part 4. Hari balik yang panjang dan mencabar. Mana tak mencabarnye... Sikit2 singgah gerai tepi jalan. Sebab nak makan. Check-out umah dari tengahari pukul 12 tengahari, merayau2 sampai KL balik pukul 2 pagi. Aku dengan Kak Syima sampai umah kat Kuala Selangor plak pukul 3 pagi lebih2. Terbabas kot pegi kelas masa tu. Eh? Short semester mana amik kelas apape... Layan je gambar...

Part 4A - Lawatan sambil belajar ke masjid terapung dan kawasan sekitar.

Kami ramai2

Cantikkan masjid terapung?

Scenery yang cantik dekat2 masjid terapung

Artistik gila

Aweks2

Scenery cantik yang aku capture guna enset murah aku

Guna enset aku jugak. Tapi cantik lah!! I like!!

Toilet sini caj mahal, ok? Nasib baik la bersih...



Part 4B - Lawatan sambil belajar ke kawasan perusahaan keropok lekor.

Orang kuat perusahaan keropok lekor

Cara2 nak golek2 kopok lekor

Camni yeee...

Borong jangan tak borong...

Bahagian dalam kedai

Makan2...

Makan pun mesti pose, uolls!!

Kena sawan kopok lekor...

Kopok lekor special untuk kitorang. Versi bulat2 sebab kebanyakkan yang datang semua bulat2

Teruja terlebih2 sampai juling...

Tempat jemur2 ikan kot...

Tempat rebus2 kopok... Kalo ko degil pun bleh join kene rebus sama2. Muat je nihh

Ramai pembeli sini... Bukan kami2 je...



Part 4C - Tempat singgah2 makan sepanjang perjalanan balik. Macam2. Makan otak2 la... Makan durian la... Singgah hentian sebelah, makan2 lagi laa... Makan je kejenye... Mana la tak comel sampai sekarang?

Gerai jual otak2 dengan sata

Yang panjang2 tu otak2, yang segi tiga tu sata. Bukan SATA HDD tau!

Sata ini sedap laa!!

Next stop: Makan durian

Makan tak ingat dunia la...

Tah bape bijik durian kitorang hangkut makan...

Makan macam nak gaduh!

Licin ni kami sental...

Petua: Kalo minum air dalam kulit durian, bleh elak dari panas badan + demam lepas makan durian.

Petua: Basuh tangan melalui kulit durian... Bleh tanggalkan kotoran2 sisa makan durian dekat tangan.

Macam ni la lebih kurang...

Senja nan indah...

Berenti makan kat R&R mana tah... Lupa daa...

Makan2 sini... Organizer dan wife dia...Candid la pe lagi kan?

Hahahaa... Pose sebelum makan...



Hah! Abeh pun... Bye2 Terengganu... Cadang2 tu tahun ni nak buat lagi. Tapi aku tak dapat join la sebab bajet bersepah2 lari 4x400 meter tinggal aku. Lagipun Kak Syima pun tak jadi nak pegi... Tapi tatau la orang lain... Kalo cukup orang tu, tak kira siapa, laju je dorang ni organize...

3 comments:

epalejau said...

yang aku paaaaaaling tak puas ati,
tang ko makan sotong tuuuuuuu...

adoi!
lapar!
sini ada sotong bakar ke haaa?
mau! mau!

siyes, mesti ko njoy gile kan dgn aktiviti smue tu.
aku jelesh wei!

deus X machina said...

kopok losong aku mana???

nama saya aslina said...

::hadra::
hahaha...cepat2 cari sotong n den bakar...hihihikk!!


::deus::
tahun lepas aku blom knal ko ahh... haha... nak kopok lekor tahun lepas, bleh tengok kat gambar je...hehehhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...