Wednesday, June 30, 2010

Award + Tag (?) Lagik... Heh.

Harini tatau nak update apa sebab perut pun nyanyi-nyanyi mintak diisi... Apasal laa selalu time duit limited, time tu jugak la perut buat hal mintak makan macam-macam... Padahal masa ada duit tuu... 2-3 hari tak makan pun takde hal... Tak komplen langsung perut ni. Haih.

Ok la. Proceed kepada award dengan tag. Heh. Baru terhegeh nak buat tag. Padahal dah berzaman dah orang passing tag dengan award tu.

First tag datangnye dari Hadra. Err... Kalo aku copy-paste soklan sekali ngan jawapan ko bley? Malas plak nak taip tiba-tiba. T____T. Tsk. Ok... Ok aku akan cuba gigih untuk menjawap.


1] Adakah anda happy sekarang?

Happy? Boleh tahan happy laa... Kalo sekarang ni... Dia punya feel happy tu kurang memberansangkan sikit berikutan kekurangan duit dalam bank dan juga wallet. Jadi bersabar je la tunggu loan masuk. Bukan untuk enjoy ye... Sepanjang idup aku takde istilah enjoy bila dapat loan. Masuk je loan, terus buat budget. Ye lah, orang lain kot nak enjoy dengan baki loan buat shopping beli baju baru la, kasut, moto, belanja awek... Aku ni nak guna buat beli pakaian dalam-dalam tu pun pikir 100-200 kali. Apa lagi nak enjoy ke arah yang bukan-bukan. Melainkan untuk Jonny. Haih. Tu penting kot untuk keselamatan diri sendiri. Hahahh..


2] Apakah benda yang boleh membuat anda happy?

Laptop tak hang, keje siap on time, Jonny full tank, takde orang ganggu dekat henset, seronok invisible dari orang lain, bila time boleh bawak diri sorang-sorang dalam fakulti tanpa gangguan sebab sekarang jadi macam tekanan pulak bila kawan-kawan baik dah ada, tapi orang-orang yang iye-iye jadik kawan baik untuk semester lepas masih mengharapkan aku lepak dengan dorang. Lepas tu masing-masing dah agak tak sebulu pulak tu dengan kawan-kawan baik aku yang sebelum ni. Haih...


3] Pernahkan anda menerima tag?

Pernah je... Banyak kali dah kot... Maklum la.... Blog ni pun dah berapa kurun dah bertempek dekat sini. Tapi blog cikai-cikai ni just untuk suka-suka je la. Takde la niat nak kumpul viewers paling ramai ke apa. Sapa nak baca, baca je la. Ade aku kisah kalo orang tak nak baca. Tu dia lari topik. T____T


4] Nyatakan warna yang anda suka.

Warna paling suka? Purple. Tak caya tengok je la gelang aku pakai ni. Punya la banyak batu-batu kaler purple kat sini. Dari kecik-kecik lagi suka dah ngan purple ni. Tatau la pasaipa. Tapi suka je la. Tak addict sangat sampai semua benda pun nak letak purple. Ehe. Tapi ada jugak la berangan cincin kawen nanti nak yang ada batu kaler purple. Bukan berlian pun takpe. Janji batu kaler purple.


5] Berikan 9 orang yang anda mahu tag. Sila beritahu kepada orang yang anda mahu tag supaya dapat respond.

Malas nak tag orang. Nanti kena sumpah jadi peti sejuk 3 pintu yang sarat dengan makanan di dalam. Heh.

*Mana no. 6? Aku terdelete kah? Tapi check balik kat Hadra pun takde no. 6. Keh keh keh.*


7] Nyatakan sesuatu tentang orang yang anda tag. Nak tulis panjang berjela pun takpe, asalkan anda happy.

Oh, takde. Terima kasih.


8] Ni soalan cepu emas nih. Adakah anda happy dengan apa yang anda ada?

Sangat-sangat happy dengan apa yang ada. Kecuali tak happy bila duit takde. Sume plan kene pospon. Heh. Lagipun Jonny ada, laptop ada, itu pun dah cukup buat aku happy. Kawan-kawan tu kire bonus la. Tapi kawan-kawan yang ok-ok la. Kadang-kadang ada kawan-kawan pun macam takde jugak. Family pun lebih-kurang je. So, takde efek pun idup. Cukup aa Jonny dengan laptop. Haha. Boifreng takde pun takpe. Enjoy je idup. Keh keh keh.



Second tag datangnye dari Cik Ailebiu. Pun dah berzaman dah. Tapi tag ni sekali dengan award. Jeng-jeng-jeng... Tayang award dulu kat atas baru letak tag dalam scroll di bawah dier. Haha. Poyo je nak display award luar scroll kan? Keh keh keh. Kisah ape aku.


Haa... Amik kau sekali nama dia stalker terhebat tu... Macam tau-tau saja aku suka stalk orang. Tapi memang fun apa stalk orang. Cuma jangan obses sangat la. Nanti orang yang kita stalk tu sedar diri lepas tu start perasan berguni-guni pulak. Tamau-tamau. Kita stalk secara wasatiah. Apa tu wasatiah? Sila bukak buku teks Pendidikan Islam tingkatan 4. Mungkin di situ ada. :)

Jom-jom tengok apa isi tag dia. Boleh aku membebel lagi kat situ. Heh.


1. Bagaimana anda dapat menjadikan blog anda sebagai medan dakwah ?

Err... Susah nak jawap soklan ni... Haih... Tapi ada la sikit kot unsur-unsur dakwah dalam blog aku ni walaupun aku sendiri tak berapa nak betul pun tatacara hidup. Hari-hari nak emo. Emo pasaipa aku pun tatau. Yang penting hari-hari mesti emo. Tapi aku rasa kalo wujud unsur-unsur dakwah pun, maybe nasihat-nasihat yang ringan-ringan (bukan ajak ringan-ringan, ok...) Tu pun nasihat yang ada pun berdasarkan pengalaman aku je la. Mana aku nak tau pengalaman orang lain sebab aku bukan orang lain tu. Lain la kalo pengalaman orang lain tu ada kaitan sikit-sikit secara parallel dengan aku. Secara series takleh sebab huru-hara sangat. Kalo takde kaitan, tu sekadar pandangan aku je. Selain untuk tarik trafik masuk blog, mungkin untuk tujuan publisiti. Heh. Gila lari niat tu. Apa soklan tadi? Pasal dakwah kan? Aku rasa jawapan aku ni dah ke laut pun sebenarnya. T_____T


2. Sumbangan anda selama menjadi blogger ?

Sumbangan aku selama jadik blogger? Aku support Earth Hour. Tu je la. Heh. Paling meriah entry yang tahun lepas punya. Tahun ni aku tak sedar pun Earth Hour bila. Sebab masa tu aku sibuk merayau dengan Fazar kat funfair Kuala Selangor haritu. Langsung tak ingat pasal Earth Hour. Yang aku tau Tesco kat sebelah tu je separa gelap. Tapi funfair tetap meriah. Semua orang bertumpu kat gerai henset tiruan tu. Situ lagi la meriah dengan lampu-lampu.


3. Apa yang anda dapat sepanjang menjadi blogger ? (positif & negatif)

Positif:

  • Dapat ramai kawan-kawan baru.
  • Dari dorang kadang-kadang aku dapat update berita semasa lagi laju dan fun dari baca akhbar online.
  • Boleh tengok ragam orang dan dari situ bleh blaja kenal diri sendiri. =)
  • Ramai sayang aku kat sini. Sob! Sob! Terharu nih...
  • Orang tetap sudi baca walaupun aku meroyan je kat sini.
  • Tekanan perasaan semakin reda bila luah kat sini dari bercerita kat orang secara terus. Oh, aku lebih suka bercerita pada benda yang kurang bagi respon atau benda yang biar aku luah semua sekaligus, hujung-hujung baru kasik komen. Kadang-kadang cerita dengan orang melalui phone atau face-to-face atau YM akan menyebabkan aku makin depress bila aku baru start cerita, orang dah respon. SMS tu another option yang aku jarang nak guna.
  • Speed menaip semakin laju dan tak payah tengok keyboard pun kadang-kadang.
  • Sebab blog ni jugak kadang-kadang aku malas nak kuar bersosial kat luar. Heh.
  • Boleh taip suka-suki hati dan takde sape nak marah sebab tak ikut format, tak formal atau ape je.
  • Rasanya orang lebih kenal aku kat sini dari kenal aku kat luar secara in person. Aku rasa kat sini lebih kepada diri aku sendiri dari realiti. Realiti tu, aku sapa entah. Kadang-kadang kat realiti tu cuma buat-buat hipokrit saje.
Negatif
  • Kawan-kawan kat luar aku dah tinggal yang betul-betul kawan baik saje. Kat fesbuk yang ramai-ramai tu hanya la fatamorgana. Ecewah!
  • Skill menulis aku macam semakin huru-hara. Sebab tulis blog ni ikut suka dan takde format.
  • Aku suka emo-emo kat sini. Buat luahan perasaan.
  • Aku semakin tak berapa pandai nak bercakap dengan orang. Ye lah, masa ko taip, mana ada ko cakap sorang-sorang apa yang ko taip. Jari je menaip sambil mata pandang screen. Siap terbawak-bawak dalam real life sekali kot. Pandang-pandang orang dengan harapan orang boleh baca fikiran aku. Hah. Hampeh bukan?
  • Masa aku habiskan depan laptop saja. Hahahahahaa... Tu pasal makin "comel" tu. T______T


4. Blog yang jenis macam mane (pada pandangan anda) yang anda suka stalk ?

Blog kepada blogger yang fofuler-fofuler je. Heh. Eh, taklah... Tipu je. Blogger yang aku rasa entry-entry dia ada unsur-unsur boleh motivate-kan aku, blog yang jenis personal yang ada cerita sweet-sweet pasal idup dia. Best woo baca blog macam tu. Rasa aduiyai seronok betul hidup beliau. Blog politik kadang-kadang je bila tajuk macam best. Blog-blog orang suka emo-emo pasal life dia macam aku ni pun suka jugak. Syok je baca dia dok kutuk orang. Sama-sama tambah dosa la dengan aku pun. Lepas stalk blog tu biasanya terus aku pegi dekat blog islamik sikit. Selalunye stok-stok ustaz-ustaz yang dah berpuluh tahun jadi ustaz punya blog. Aku kurang berkenan sikit dengan blog "ustaz-ustaz" yang muda-muda nih. Kadang-kadang cara dorang tulis pun emo je lebih. Fikiran tak macam orang-orang lama. Oh, lupe... Kadang-kadang aku terjumpa jugak orang-orang sebaya arwah ayah aku berblog. Tahap tak caya aku orang-orang umur tu blogging lagi. Atau maybe anak dia tolong taip ke apa kan... Tapi maybe tak kot sebab cerita dorang memang sebijik stok-stok arwah ayah aku punya cerita pasal dulu-dulu. Entah. Selalu blog yang aku suka stalk semua aku jadik follower je. Senang nak catch-up cerita baru dorang. Haha. Memang betul-betul stalker aku nih.


5. Tag 5 orang rakan blog anda.
Ini harus aku tag orang sebab ada sekali dengan award.

  1. Kak Syima
  2. Hadra
  3. Huda Luna
  4. Fndrocka
  5. Rezan



Okeh. Selesai sudah. Heh. Sesape yang berkenaan kene tag dekat tag kedua sekali ngan award seperti Kak SyimaHadraHuda LunaFndrocka, dan Rezan... Sile amik ye. Aku malas nak pegi shoutbox korang untuk buat kecoh-kecoh. xP

8 comments:

epalejau said...

susahnyaaaaaaaa soalan-soalan ko..
kena jawab tag ni time aku sihat walafiat dengan minda terbuka,
bukan time ngantuk macam sekarang di tengahari buta ni.
;)


nnt aku jawab k! thanks!:)
biasala kan aku, macam ko jugak.
dapat tag, tunggu bertahun nak jawab pun..

~Cik Sara~ said...

tahniah kena tag

ninaneno said...

::hadra::

tauuu takpeee... berasap2 kot otak aku pikir jawapan tag tuuu...hahaha...



::cik sara::

hoh? kenapa tahniah? adakah anda pun telah mengetag saya juga? oh, tidakkkk!!! xP

fndrocka said...

aku simpan dulu .. bila aku dah berada dalam kesesatan dalam mencari ilham menulis baru aku melayan tag ni. apsal tag aku...muka aku ada macam stalker ke..haa

ninaneno said...

::fndrocka::

boleh tahan la. hahaha... xP
jangan marah haaa...

profwacko said...

Malas ar nak jawab tag, banyak sangat.

Malas ar nak amik award, bukan stalker hebat pun.

Tapi terima kasih jugak la... haha.

ninaneno said...

::rezan::

jangan taip perkataan malas banyak kali kat sini... nanti aku kene curse malas... dah la tengah malas-malas ni... hahahh...

nadia sweet gurlz said...

bz ke......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...