Thursday, July 15, 2010

Terbakar Kampung Nampak Asap, Terbakar Hati?

Minggu ni, sepanjang harini sampai mungkin esok... Rasa tak boleh blah je... Macam takde ape je padahal dah minggu ke-3 blaja. Minggu ke-3, beb!!

Lagi... ??? Minggu lagi untuk habiskan degree aku nih. Heh. Baru terhegeh-hegeh nak abehkan degree. Orang lain sebaya aku dah abeh sambung master pun. Siap tengah simpan planning sambung PhD. Aku still lagi camni. Takpe. Pelan-pelan orang cakap.

Kenapa aku cakap terbakar hati ni?

Sebab haritu pegi kelas, sekali kelas cancel. Suka sangat la nak bagitau last minute. Dah la dalam haritu satu kelas tu je ada. Ahah!! Ada sorang membe aku, baru abeh degree, masuk campus balik, tapi jadi lecturer untuk budak-budak diploma. Macam best je kan ada kawan-kawan yang dulu sama-sama sekelas, tapi skang dah pegang jawatan assistant lecturer? =)

Dia citer kat kitorang masa interview tu semua siap ada mock-teaching. Mock-teaching adalah pura-pura mengajar. Gila palat bunyinye kalo alih bahasa. Tujuan mock-teaching ni aku rasa untuk tengok tahap confident sorang bakal lecturer kalo berhadapan ngan student untuk masuk mengajar. Membe aku citer punya la ketaq buat mock-teaching ni sampai terlupa nak tulis kat white board. Tapi lama-lama cool sebab tau lecturer-lecturer yang terlibat dalam mock-teaching tu nak psiko bakal lecturer je sebab selalunye student kadang-kadang lagi annoying dari lecturer-lecturer psiko tu.

Tak salah aku, takkan dier sorang je kene mock-teaching, dah tentu ramai-ramai yang datang interview tu pun kena mock-teaching...

Tapi apsal aku rasa ada sorang lecturer baru tu macam takleh blah ngajar. Tau la kot-kot dier nervous tengok dalam kelas ramai sangat "makhluk kurang hensem"... Tapi sampai bile nak nervous, kan... Tak cukup ke lecturer-lecturer psiko dia cemana kondisi dalam kelas?

Siap masuk kelas first day lagi dah letak macam-macam syarat. Masuk next class, dia cancel kelas. Next class lagi, dia bagi notes dan baca sebijik-sebijik notes sampai aku rasa dia macam kawan-kawan aku tengah cover nervous masa buat presentation. Kali ke-empat, paling style. Masuk kelas, tulis sikit, baca balik apa dia tulis, dan ok, kelas habis. Hoh? Rekod beb. Masuk lambat, dekat pukul 3 petang (kelas 2.30 petang, ok?), sebelum pukul 3.20 petang, kelas habis. WTF???

Kelas kelima selasa lepas. Punya la kelam-kabut aku datang kelas dia, sampai je kelas, ada notes kelas cancel. Hati ni punya la terbakarrrr... Dah la awal-awal masa kelas first haritu aku kena bahan dalam kelas, sebab lambat 3 minit dan masuk kelas dalam keadaan basah kuyup.

Wey, selalunya kan, berapa lama ye masa sorang lecturer perlukan untuk hilangkan dia punya rasa nervous nak mengajar dalam kelas? Aku rasa at least 2 kali dia masuk kelas untuk kenal pelajar dier pun, dah cukup nak bina keserasian dengan student... Tapi kalo da asik cancel kelas... Bile nak serasi kan?

Korang rasa cemana?

3 comments:

.jaripuaka. said...

macam seronok je..ade no lect tu x? nak buat idola neh..

epalejau said...

hoh? wujud lecturer macam tu? laki ke pempuan?

nak kena perli baikkkk punya tu oleh ngko depan-depan. ;p

gundam saiz mini said...

::.jaripuaka.::
ntah... aku pun takde simpan no tepon dia...



::hadra::
pompuan... tapi kelas semalam dia dah petik nama aku... sedap2 dok petik nama budak2 laki nak tanya soklan... tibe2 terpetik nama aku skali...

aku syak dia pun baca blog aku... hahahhh... matilahhh... hahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...