Wednesday, April 3, 2013

Online Transaction

Lama kan tak update? Hehe... Kali ni topik lain sket sebab Hadra cakap asik citer pasal ehem jee kat sini... Maka harini spin sikit. Wordless wednesday pon cancel.

Harini kite citer pasal online transaction. Aku ni bleh dikatakan antara manusia yang tegar gila buat online transaction. Tak kire la shopping ke, apa ke, memang aku rajiiiiinnnnn sangat guna kemudahan online ni. Salah satu sebab aku tak suka pegi sesak2 kat tempat sesak lebih2 lagi time sale! Rimas, lemas, panas dan macam nak pitam. Haritu pegi USS pon kemain redha je beratur pepanjang, padahal kepala dah tahap nak meletup tahan panas/rasa nak pitam.

Oleh itu, maka memang kerap la aku guna perkhidmatan online banking, dan google wallet. Apesal aku tak guna paypal? Haa... Paypal ni okey sebenarnya, tapi sebab dia banyak sangat prosedur, nak kena register, match segala benda termasuk la nama, hurup kecik besaq, alamat tempat tinggal kena 100% sama. Aku pulak bangsa melayu, agama Islam, maka bab nama ni memang ada la tak sama sikit berbanding yang agama lain2 tu... So alkisahnya kat paypal aku register macam lain... Sudahnya sampai bila2 pun takkan match dengan apa yang aku register dengan dealer... Hurmmmm... Bencik je kat situ...

Tapi paypal ni bagusnya dia punya method shipping ade pelbagai jenis... Ko nak shipping dari murah (jenis makan bulan baru sampai) sampai la ke jenis mahal (antara 6-10 hari sampai) so banyak pilihan, maka takyah la susah2 dealer nak refund balik kat korang...

Google wallet pulak, ada setengah dealer, dia tak amik kisah sangat pasal nak list shipping method utk kemudahan pengguna online ni. So shipping method dia cuma wujud yang mahal je. Konon 6-10 hari tercongok la barang tu kat depan pagar ko... Biasanya abam2 DHL la yang hantarkan. Haha. Kalo hensem, sempat ah cuci mata. Kikikiki...

Ada certain dealer, dia particular sket pasal customer dia, so bila ko dah pilih payment method pakai google wallet sebab ko tanak pening2 modified paypal punya detail nak match antara ko dengan rekod dealer, sebab kdg2 dealer punya rekod dalam paypal pon tah apape jugak katanya, janji ada... Plus dia pon guna paypal antara negeri2 dia je (biasa kat United States la) so takde la banyak songeh sangat. Bila cross country ni yang kadang2 service boleh buat darah naik menggelegak ni... Tapi! Google wallet punya option shipping lak cam lahanat. Aku tak sure la mungkin kot enset aku yg problem tanak list semua or memang camtu je pilihan dia...

Maka, dealer tu pon baik hati la email kita balik tanya confirm ke nak shipping mahal? Shipping mahal tu plak eventually lebih mahal dari barang korang beli... Confirm la tanak kan? Biar lambat sampai takpe, asalkan shipping punya kos, jangan sampai korang boleh buat beli benda yg sama dalam gandaan 2-3-4...

Cuma... Bila dah confirm beli, dah tentu kita bayar kan? Dah tentu bank potong siap2 amount yang kita bayar (aku plak pesen taknak dan takkan apply kad kredit, so most of the time aku guna debit card aku je... Biasa maybank visa tu lahh - senang... Dia potong je duit aku, so hujung bulan ko takyah pening2 ketar tangan nak bukak kredit kad punya statement).... So sekarang maknanya ko dah terlebih bayar sebab amik shipping mahal dan takde pilihan bila guna google wallet... Satu hal pulak dealer nak refund.

Yang lagi tambah panas ni, kat Malaysia... Ye saye ulang, Malaysia... Duit ko keluar sebab nak bayar dealer tu cuma antara ko dengan dealer je... Tapiiii... Bila refund, aku tak paham kenapa perlu melibatkan bank negara... So duit tu pusing merata dulu, duit disiasat, lepas sebulan lebih or almost 2 bulan baru la duit ko dapat kat ko. Duit sendiri tu weh!!

2 bulan! Bapak ah lama. Ntah apa la dorang soal siasat duit tu...

Macam aku skang ni nak kena tunggu refund USD$30.25... Haduih... Kemain la tunggu 2 bulan lagi. Apesal la takleh direct je masuk akaun? Duit kita sendiri kot... Lain la beribu-riban, ko nak siasat tu ade la jugak faedahnye. Tapi apsal sampai 2 bulan maximum??

Kenapa eh??
Post a Comment