Saturday, July 29, 2017

Aku Bertunang Dulu Pun Long Distance Jugak... Nahh Throwback :D

Hai!

Lama tak menulis kat sini. Sibuk sampai blog ni pun dah macam terabai... Konon nak buat diary...  Peeegidah! 😅

Baru-baru ni viral pasal orang bertunang siap video call sebab tunangannya jauh... Haha langsung aku pon teringat mase aku bertunang dulu pada 25-April-2015. Kirenye throwback laa nih...

Al-kisahnye aku rileks-rileks je, walaupun semua bab-bab tunang tu last minute gila - family dia inform 3 hari sebelum confirm tarikh nak ke Penang, okeh? Haha takde laa aku sempat nak plan ambik mak andam, mini pelamin grand-grand ape bagai ... In fact, dia yang menggelabah lebih-lebih. Hahaha. Tapi tak kata la dia menggelabah sebab nak bertunang ke atau menggelabah sebab nak kena lalui final paper bahasa Korea dia... Paper tu masa tu dalam pukul 10 pagi waktu UK, so, mungkin family dia datang ke Penang dalam pukul 12.00 tengah hari atau 1 petang, kiranya kat sana baru pukul 5 atau 6 pagi gittew...

Dia punya menggelabah tu sampai hantar message kat FB aku pukul 6.45 pagi tanya family dia dah sampai ke belum... Kat tempat dia sana baru pukul 1 pagi 😁


Nampak dia punya menggelabah tu? Hahaha...

Entah la kenapa aku cool gila bab bertunang ni. Sebenarnya aku tak nak bertunang pun sebab dulu antara kawan-kawan aku, aku je yang jenis blur-blur sikit dalam hal-hal macam ni... Maklum laa aku masa tu dah takde mak untuk refer hal-hal camni... Ayah pun dah takde jugak, tinggal abang aku je yang handle semua ni...

Abang aku pun menggelabah la jugak sebab 3 hari nak datang baru nak inform. Dia pun tak tahu nak panggil sape orang-orang tua untuk bawak berbincang & bercakap bagi pihak aku ni ha. Sudahnye mak su la yang volunteer bercakap. Nasib baik la sebab wakil dorang yang bercakap pun perempuan juge. Sebab kebetulan hari yang sama, anak saudara Jep ni pun nak bertunang jugak. Hmm...

Disebabkan semua benda last minute decision, maka hantaran pun sikit-sikit aje. Tapi alhamdulillah, ramai sepupu aku sponsor benda manis-manis... Nampak sedap-sedap pulak tu... Hehe...



Mana satu hantaran aku, mana satu hantaran dorang pun aku dah tak ingat dah hahaha 😂 Cukup la majlis simple-simple camtu. Oldskool sangat bak kata orang. Kawan-kawan aku yang datang cuma sorang je. Tu pun aku mesej senyap-senyap dan kebetulan dia offday haritu. Huhuhu... Susah jugak sebab aku jenis tak banyak kawan sangat. Kawan-kawan sepejabat pun tak rapat. Even yang satu opis dengan aku mana tau aku bertunang dulu.

Dan hal bertunang ni aku punya la rahsiakan sampai la hari aku bagi kad jemputan kat opis. Memang terkedu la sorang-sorang sebab tak berapa nak percaya aku nak kawen. Hehe...


Ni suasana kat luar. Masa menaip ni pun air oren tu nampak sedap... Huuuiiihhh... Haha... Makanan pun abang aku minta maktam tolong sediakan. Gulai ikan kering, nasi putih, ikan termenung goreng garing, sambal belacan, kicap, ayam goreng sikit (semua lauk favourite abang aku, okeh? Haha) untuk lebih-kurang 40 orang tetamu. Jiran-jiran pun buat kuih-kuih sikit. Okey la last minute pun tetap meriah...

Aku?

Hahaha...

Dengan baju pun asal boleh, mekap ala-kadar, selamber je la... Tunang je kan? Bukannya pertandingan ratu cantik. Dan aku takde gambar family-family semua sebab elok settle, dorang pun kalut-kalut nak balik. Ahahah...


Make up sendirian berhad. Ni pun kira nasib baik la jiran aku tak suruh aku pegi cuci balik. Kira lulus la ujian mekap secara suka-hatinya... Takde primer, takde foundation, takde moisturizer, aku bedal je bb cream pastu ha lukis la apa yang aku nak. Sebab tu la nampak tak heavy sangat. Ni pun aku dah malas nak touch-up. Kang lebih-lebih macam badut pulak. Personally aku tak suka mekap.


Ni la  satu-satunya kawan aku yang aku jemput ke majlis bertunang tu. Yang lain-lain? Sorry guys, aku memang malas nak kabor kat orang... Yelah, aku rase  macam segan-silu pulak... Umo dah 30 tahun baru nak bertunang. Hahahahh... Jadi kita simpan aje la ye...


Ni kerja kawan aku yang tu lah. Mujur laa ade pin besor gedabak tu... Dia cakap at least ada la  jugak aksesori tambahan. Sebab aku memang jenis ignorance nak mati pasal hal kecantikan ni...  Haha. Ini pun pada aku da tahap  terpaksa sangat dah ni 😌


Boleh debor nak tau dorang bincang ape. Haha. Sungguh entah apape betul aku ni... Dan yes, sesi sarung cincin tunang kat luar tempat dorang bincang-bincang tu. Tanpe adenye mini pelamin, memang togel camtu je. Haha. Kata last minute kan? Harus la nampak macam last minute.


Acara menyarung cincin pun bermula... Ini kakak Jep ye. Bukan mak dia... 


Pose setelah cincin disarungkan. See? Rileks-rileks je kan majlis tunang aku? Haha. Malas nak panggil ramai-ramai masa tu. Kan bertunang perlu dirahsiakan... Sebab terlebih rahsia la  aku takde sangat dugaan bertunang macam orang lain. Kalau ada pun bab jarang-jarang didengar contohnya masalah duit. Tapi alhamdulillah semua berjalan lancar je walaupun setahun lebih jugak la kitorang bertunang...


Sempat laa facetime dengan dia sebagai officially tunang dia 😃

Ni je la kenangan bertunang secara ringkas dan punya laa berahsia. Paling best skali, memandangkan family dia orang Selangor, jawa pulak tu, maka sesi suap gula yang diamalkan di utara ni takde. Dan takde sape pon peringat. Alhamdulillah la aku tak kene makan gula... Patut la orang tak perasan yang aku ni berdarah manis  untuk setahun lebih... Haha... Tapi tu cerita tahun 2015 la... Sekarang ni dah kawen pun... Cuma blom ade peluang duduk sekali je. 

Pantang ada masa free, facetime je kejenye... Ate rindu benor katenye... Sekali facetime, dekat 2-3 jam bergayut... Kalah couple bercinta. Hahahahh... Pastu kene pulak time weekend yang esoknye Isnin kene pegi kerja... Pegi kerja dengan mata panda laa jawabnya... Kadang-kadang tu dalam opis pun kitorang bergayut sambil aku tengah buat kerja. Thanks la sebab tempat duduk baru sangat strategik untuk kitorang bersantai-santai sembang facetime 😆

Oh ye, kadang tu ade jugak officemate buat lalu-lalang kat blakang semata-mata nak lambai-lambai abam Jep ni. Abam Jep ni memang peramah orangnya... Nak jugak tegur-tegur orang kat blakang walaupun sah-sah la orang blakang tu tak dengar sebab aku pakai earphone 😂😁😁


Post a Comment