Friday, April 20, 2012

On Vacation ve STRESS!!

Weee....

Takleh tido :P

Counting hours untuk pegi bercuti-cuti bersame2 girlfriends tercayang ke Cherating. Ape menarik ye Cherating? Tah laa... Sibuk google nih... Tapi tu lah... kene plan aktiviti jugak... sebab pegi bertiga... Saye, kak Syima dengan Iryani. Bertiga je. Haritu plan kak Syima cakap Wikia nak ikut. Kalo tak Wikia pon, erm org lain kot. Tapi tah tak tahu jadi ke tidak. Yang penting nak enjoy.

Sangat stress keje minggu nih... Client serang bertubi-tubi bagi audit dekat team yang aku jage skang... Tak fair jugak nak salahkan dorang... Sebab fail kebanyakkan bende bukan bidang dorang pakar... Tapi masalahnye sape suruh tak tanye aku kan? Atau tech support? Ex-SME pon dah blah... tapi brader SME tu banyak la tinggalkan knowledge kat aku... Dia confident pon aku leh je setel masalah dorang sebab dia cakap aku rajin baca work instruction. Tapi sayangnye aku dah team quality lak... Tak berapa nak boleh sentuh production kalo boleh... Huuurrr...

Sape suruh tanak tanye aku kan? Internal QC pon buat pandai sendiri je... Banyak missed out... Nangis2 aku nak buat analysis report sebab benda yang client detect tu... Sangatla rugi sebab QC missed out. Tapi takleh salahkan QC 100%... Sape suruh tanak rajin selak work instruction... Tanye team lain pasal checklist... Bila aku tanye, semua ckp dorang tau... Hurrr... Rugiii... Nak plak producer pon jenis ade authority... Job dia sekali fix, terus lepas gi client... Tak lalu 2nd filter... 2nd filter adalah aku ngan Fizah... Quality Assurance...

Tapi skang aku ngan Fizah stress sebab nampak mcm budak2 baru, budak2 lama pon sama, tak alert langsung pasal standard. QC lagi laa aku malas nak tegur... Cuak aku setiap kali dorang cakap ade operator yg teamlead aku concern aku ngan Fizah mark dorang bleh takde error. Kelam-kabut aku check DMT sorang2 yang lepas tu sebab nak tengok balik LAYAK KE TIDAK lepas... Nasib baik ok... Kalo tak...

Bayangkan stress2 kitorang banyak kejenye, takut QC missed out, producer degil tanak fix, pending job dah cecah 55 untuk harini tadi... Tapi sebelum balik aku dah clear bagi tinggal 37... Tah la si Saiful blom balik lagi mase aku balik tadi... Mungkin dia tambah 2-3 kot jadi +/-40... ku stress laa budak2 ni buat keje sambil lewa... Takde hati nak buat bende paling perfect...

Manager tadi pon dah bagi gambaran setiap kali dorang fixing, job tu punya %value turun 20%... Bayangkan kalo job tu sampai 4 kali kene filter? Value dah tinggal 20%. Ingat client nak ke job nilai 20%, tapi kene buat jugak payment 100%... Gila punya keje...

Team ni manager bagi attention lebih kot... Cuba la buat terbaik... Tak cukup checklist, QA ramai... Tiap2 team ada QA... Mintak je checklist dengan QA... QA mcm aku punya checklist, hanya orang2 yang tabah je boleh guna... Every detail, every page work instruction aku letak utk reference... Tu pasal ade budak2 baru ni cam kagum sket ngan aku sebab siap ingat w/i mana, section brape... Dah mcm peguam je aku rase main hafal2 section mane2 nih...

Aku sayang kot keje nih... Satu2nye keje yg boleh buat aku concentrate sepanjang masa untuk cari salah orang (kalo jenis payah nak cari salah la) Tapi kalo pesen ko baru je bukak project number, depan mata lagi dah detect salah. Ini memang pesen nak suruh aku humban dari tingkat 5 ke hapa... Aku tak marah, tapi jadi fed-up. Bila aku start fed-up, aku jadi emo... Bila aku start emo... Siap la korang, aku buat report 5 muka surat sekelip mata je untuk producer yg aku tak puas hati duduk dibahagian pemantauan. Bila buat silap teruk jugak kat bahagian pemantauan tu, siap sedia lahh... Kemungkinan dinasihatkan berhenti kerja adalah tinggi. Ha, power tak aku?

Sebab tu ramai tak suka aku sebenarnya. Kesimpulan dia senang je, jangan start cari masalah dengan budak2 QA... Lagi2 aku... Huhu :'(

Citer lain ah. selain stress dan kira jam nak bercuti...

Aku jugak kira hari...

Bile Jeff nak balik Malaysia. Huargghhh... Lama tak skype ngan dia. sebok kot... Same sebok mcm aku... Haritu call, siap cakap lagi hari ape hari ape tak bz... Tapi dia la tak bz... Aku manjang je bz... Haha... Bagus gak relationship jarak jauh ni... At least takyah nak jumpe hari2 ke hape... Same2 bleh teruskan penghidupan seperti biasa...

Sampai abang aku pon pelik je tengok aku bila aku cakap bakal adik ipar kem salam. Heh. Bila masa tah adik dier nih ade buah hati... Nak kata kuar dating, tak penah... Balik2 kuar ngan Iryani je... Sampai jejiran pon naik menyampah tengok kuar dengan budak pompuan jugak... Eleh, dorang bosan le tu takde bahan nak gosip :P

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...